Trajanje izteka termopasta: značilnosti in pogoji skladiščenja

Skrb za računalnik je pomembna stvar, ki je pogosto spregledana in zanemarjena. Od tu se srečujemo z glavnimi dejavniki, ki razumejo sistem. In dobro je, da če so procesi, ki so se zgodili, reverzibilni, ko lahko ploščo očistite iz prahu, podmažite hladilnik in spremenite toplotno pasto, in vse bo delovalo. Še huje, če ena od naprav zažge ali celoten sistem gori.

Kaj je to?

Preden preidete na to, kako ugotoviti rok uporabnosti termopasta, morate razumeti, kaj je to in kakšen namen. Posledično je termopasta nekakšna "mazilo" za računalnik, ki ima toplotno prevodno sestavo, prispeva k učinkovitemu prenosu toplote med segretim elementom in radiatorjem. Če je procesor ali grafična kartica preobremenjena tako, da ne gorijo, se ta toplota oddaja preko hladilnega telesa in radiatorja, po hladilniku pa se pospeši.Ta snov je pogosteje predstavljena s homogeno maso bele ali sive barve. Včasih so srebrni ali modri odtenki.

Zakaj?

Zanimivo je, da je malo ljudi kdaj razmišljalo o datumu poteka termopasta. To je posledica dejstva, da se praktično ni uporabljal v računalniku. Predelovalci so bili izdelani "hladno", niso pregreli sistema, kazalniki temperature pri visokih obremenitvah so bili v meji norme. O prednosti te snovi so opozorili overclockerji.
Proizvajalci so sčasoma začeli proizvajati takšne čipe, ki delujejo na meji svojih zmogljivosti, oddajajo veliko toplote. In zaradina mikro-površini "kristala" in radiatorja se je toplotni detektor znatno poslabšal - za 15-20%.


Imenovanje

Večina meni, da je prisotnost termopasta v sistemu odpadna in nepotrebna stvar. Včasih pa igra pomembno vlogo, in če izgine s površine vašega procesorja, boste opazili pregrevanje, nered in druge napake. Preden boste razumeli, kakšna je povprečna življenjska doba termopasta za procesor, morate vzeti izlet na nekatere modele. Sistem ni vedno kakovosten. Včasih je procesorsko jedro in podnožje radiatorja prikrajšano za idealne ravne površine, zato jih v nekaterih krajih ni mogoče dotakniti. Tako bo podobna pristranskost pripeljala do dejstva, da je prišlo do lokalnega pregrevanja, potem pa do zamrznitve PC-ja ali do "smrtnega izida".

Izbira

Vprašanje, ali nas rok uporabe termopasta vodi do njegovih lastnosti in izbire. Vendar je bolje, da odgovorite takoj: "Da, obstaja." V našem svetu ima skoraj vsak izdelek rok uporabnosti - tudi v soli. Vse, kar je tukaj, bo odvisno od pogojev skladiščenja. Treba je razumeti, da mora biti pasta sama odporna na visoke temperature in oksidacijo, nevnetljiva, odporna proti koroziji, neškodljiva za zdravje, ima dielektrične in hidrofobne lastnosti ter visoko toplotno prevodnost. Ne smete takoj pogledati datuma izteka termopasta, ko je izbran. Bolje je, da se več pozornosti posveti glavnim značilnostim. Torej, z zgoraj navedeno, glavna stvar je toplotna prevodnost. Vse je drugačno, čeprav je razlika majhna. Čas je, da gremo veniz računalnika. Če imate navaden pisarniški računalnik, potem ne potrebujete naprednega modela. Če se boste odločili za zbiranje igralnega sistema, potem boste morali poskrbeti za vse predmete, kolikor je to mogoče, in celo malce kot termopasta bi morala biti boljša.

Dovolj

Zdaj je na trgu enostavno najti termopad. Obstajajo primeri dobrih domačih: KPT-8 ali "Alsil-3". Imajo toplotno prevodnost v povprečju 07 - 08 W /(m · K). Ko govorimo o Zalmanu, Gigabajtu in podobnih tujih modelih, postane jasno, da je ta varianta idealna za zmogljiv sistem, saj imajo povprečno toplotno prevodnost 2 W /(m · K).
Večina domačih past se prodaja v običajnih brizgah ali ceveh. Proizvajalec redko navede rok uporabnosti termopasta. "Alsil-3", na primer, lahko živi 5 let, v praksi pa je veliko več časa. Vse je odvisno od stanja paste.

Težave

Zdaj ni težko najti dobre termalne paste, ki bodo služile več let zapored. Zdaj je veliko težje izbrati pravo smeti. Pogosto, celo nakup nove cevi vodi do dejstva, da ga uporabnik razpakira, začne dajati na procesor, in snov takoj razpada in sesulo. To se zgodi, da je bil proces risanja normalen in po nekaj mesecih ste začeli opazovati, da sistem zavira, priti do procesorja in videti, da je temperatura dvignjena. Odprite ohišje in termopast, ker ni bil: osušen in razpadel. Od takšnih groznih stvari, na žalost, nihče ni zavarovan. V zadnjem času uporabnikizačel opazovati, kako množično zamenjavo domačega izdelka KPT-8 in "Alsil-3". Oba pašnika sta predhodno ustvarila en sam proizvajalec, zdaj ko kupuje nekje na neuradnih straneh ali na Kitajskem, dobi uporabnik razvajen izdelek, ki na prvi pogled izgleda normalno, vendar ga je treba zamenjati enkrat mesečno, kar seveda ni primerno. Če želite izbrati termalno pasto, se je bolje posvetovati s prijatelji. Verjetno ste imeli prijatelje, ki so že kupili te stvari. Lahko bi preverili kakovost tega modela na svojem osebnem računalniku in vam svetovali. Tudi nakup čezmorskih različic z blagovno znamko hlajenja in zunanjih naprav Zalman in Gigabyte vam bo prinesel le visoko kakovostno različico. Ampak to vas bo stalo veliko dražje kot domače.

Primerjava

V času testiranja toplotne prevodnosti je bilo primerjanih in preizkušenih več modelov. Torej, med njimi so bili "Alsil-3" in "Alsil-5". Prva različica je predstavljena v bolj tekočem stanju bele barve. Ne pojavijo se težave pri uporabi procesorja. Kot del snovi je prisoten mikro prašek iz aluminijevega nitrida, tako da ima pasta viskozne lastnosti, dodan je silikon. Možnost je bila prodana v brizgi s 3 grami. Strošek je do 100 rubljev, in rok uporabnosti termopasta je 5 let. "Alsil-5" ni ravno naša stranka. Nanaša se na vroče talilna lepila. Toplotna prevodnost je nekoliko boljša od prejšnje različice, za povprečnega uporabnika pa je razlika majhna. Tak primer je KPT-8, o katerem smo že govorili. To je najbolj znana možnost med vsemi domačimi modeli. Dostavljeno je bilo tako kotcev in brizga. Proizvajalec je poudaril, da je rok uporabnosti 5 let, v resnici pa, če se je v dobri kopiji zaletel, je služila več kot 10 let. Prav tako je zelo poceni, 60-70 rubljev. Najlepše paste so tuje variante. Še posebej je to primerno, če je procesor dobavljen snop snovi. Med njimi so odlične možnosti iz Gigabyte, ki so v hladnejših škatlah podjetja. Obstaja tudi več možnosti pod to blagovno znamko, ki se razlikujejo po barvi in ​​nekaterih značilnostih.
Izkazalo se je še eno odlično podjetje. Datum termina termopaste Titan je enostavno določiti. Vse informacije so na cevi, v povprečju pa tudi 3-5 let. Thermopaste ponavadi prihaja v kompletu s hladilniki tega proizvajalca. Po potrebi se lahko uporablja tako za procesor kot za druge komponente. Zdaj je stanje z nakupom tujih izdelkov z blagovno znamko postalo bolj svobodno. Iskanje možnosti iz Zalmana ali Fannerja je postalo veliko lažje kot pred desetimi leti. Še posebej boste imeli srečo, če se boste odločili za nakup hladilnika za procesor, v škatli pa boste čakali na cev visoko kakovostnega termopasta.

Pozor

Na splošno, da bi razumeli datum izteka termopasta v cevi, ga morate samo odpreti in nanesti na katero koli površino. Če opazite, da je takoj iztisnjen ali sploščen, je najverjetneje, da ni več uporaben. Lahko jo uporabite tudi v procesorju in preverite stanje v mesecu. Mnogim uporabnikom je treba spremeniti termalno pastovsakih šest mesecev. Seveda je vse odvisno od njegove kakovosti. Toda na splošno je takšna izjava v osnovi napačna. Če ste kupili računalnik, poskusite slediti življenjski dobi termopasta na procesorju. Običajno ga uporabniki ne spremenijo 5 in 7 let. Čeprav embalaža, kot vemo, pogosteje označuje rok uporabnosti do pet let. Če želite razumeti, ali morate spremeniti termično pasto, pazite na temperaturo sistema. Ko razumete, da se je računalnik začel upočasnjevati, odložiti in pripomočki kažejo na povišano temperaturo jedra, je vredno vzeti sistem in ga pogledati. Težava morda ni samo v tem, da se je hladilnik zamašil, da se je prah posušil, ampak tudi, da je termopasta postala neprimerna. Vendar je treba upoštevati, da če odstranite radiator, je verjetno, da bo pasta delno odstranjena.

Sklepi

Tako, kot kaže praksa, je težko natančno določiti rok uporabnosti termopasta, ne glede na proizvajalca. V povprečju, če imate nov sistem in ne kaže nobenih težav s temperaturnim režimom, je zamenjavo termoplasta mogoče izvesti v treh letih. Nadomestni prenosni računalniki so narejeni pogosteje, ker je treba, da bi prišli do hladilnika, razstaviti hladilni sistem in ga ustrezno odstraniti. Pri stacionarnih računalnikih je čiščenje lažje. Rok uporabnosti izdelka je lahko odvisen tudi od pravilnosti uporabe. Če procesor ne pokrivate v skladu s pravili, potem ne samo, da čip izpostavite nevarnosti pregrevanja, ampak tudi pokvarite del paste, ki je bil povzročen. Pomembno je vedeti, da ni treba uporabiti veliko snoviponavadi je malo več kot jabolko, vse to pa potrebuje tanko plast, ki se razporedi po celotni kovinski površini procesorja.

Sorodne publikacije