Tipka Num Lock: kaj je in kje se nahaja?

Sodobne tipkovnice imajo veliko število ključev, katerih funkcije so daleč od razumljivega za vse uporabnike. Ena in taka sta Num Lock. Kakšen ključ do tega, kar je nenavadno, za mnoge še vedno ostaja skrivnost. Maksimalno, kar lahko uporabnik pove o njej, pred kratkim sedel na računalniku, je, da po tem, ko pritisne, se prižge zelena lučka. V tem članku bomo povedali ne samo, da je to Num Lock, ampak tudi zgodovino njegovega videza. To ne bo brez razlage funkcij ključa in njegove lokacije.

Opredelitev

Najprej morate definirati ta ključ, ker morate razumeti, o čem boste razpravljali. Začnimo s prevodom imena. Numerično zaklepanje (skrajšano Num Lock) je prevedeno kot "digitalna ključavnica", nekateri pa uporabljajo tudi drugo formulacijo - "določanje številk". Pomen teh besed takoj postane jasen, ko uporabnik spozna funkcije, ki jih izvaja. Torej, ko kliknete nanj, ko se prižge LED, se aktivira digitalna plošča, nato pa lahko uporabite tipke, ki se nahajajo tik pod Num Lock, da vnesete številke. V drugem načinu, ko je Num Lock izklopljen in je žarnica izklopljena, imajo ti ključi drugačen pomen - igrajo vlogo drugih tipk, kot so Home, End, PgDn in PgUp.


Zato lahko sklepamo, da ko je omogočen Num Lock, uporabnik dobi dostop do vnosa številk. Dejstvo je, da vnos številk z zgornjo vrstico tipkovnice ni primeren za vsakogar, ampak uporabite digitalno ploščo, izvedeno v stilu kalkulatorja,veliko lažje. Ko je "Naš lok" onemogočen, dobi uporabnik dostop do tipk za interakcijo s kazalcem. Seveda, ne vse tipkovnice, ampak v večjem delu vklop ali izklop te možnosti spremlja indikator v obliki žarnice. Najpogosteje ima zelen sij, na primer, na tipkovnicah je poleg tega še bela, ki se nahaja neposredno pod ključem.

Kje se nahaja?

Tukaj smo ugotovili, da je Num Lock zelo uporabna bližnjica, ki močno poenostavi življenje običajnega uporabnika, vendar še nismo povedali, kje je. Lokacija Num Lock za mnoge ni uganka, ker se njeno ime nahaja neposredno na površini ključa. Če pa pisava nenadoma izgine, jo lahko določite tako, da preberete spodnje besedilo.


Desna stran tipkovnice je digitalna plošča: od 0 do 9. Tipka Num Lock je neposredno nad tipko 7. Ima tudi sekundarno funkcijo Home. Desno od "Nam Bow" je ločilni ključ - "?" Ali v nekaterih variacijah je označen s poševnico - "/". Natančno lokacijo si lahko ogledate na spodnji sliki.

Zgodovina pojava

Zdaj pa naj se verjetno najzanimivejša zgodovina pojavlja Num Lock. Ideja o ustvarjanju tega funkcionalnega ključa se je rodila v IBM-u leta 1984. Takrat je obrobje za računalnik stalo precej denarja, svetovne blagovne znamke pa so z vsemi svojimi silami želele poceniti svoj izdelek. IBM je bil prvi, ki je po imenovanju prišel do zmanjšanja števila ključevrazlične funkcije na istih gumbih. Kot veste, so to storili s preklopom načina uporabe digitalne plošče z gumbom Num Lock.

Ključne vrednosti

Govorimo o tem, katere funkcije ključa aktivirajo Num Lock na tipkovnici.Kadar so invalidi0Vstavi
)


1Konec23Stran navzdol4


62) Levo5Nič6


)
Desno7Domov8Up9
.Izbriši

Zdaj lahko krmarite po številčni plošči z načinom Num Lock in prekinete brez težav. Na tej zgodbi o tipkah lahko končate.

Zaključek

Zdaj veste, da je Num Lock ključ za preklop načina delovanja številčne tipkovnice tipkovnice. Kako lahko ugotovimo, da je zelo uporaben, ker širi zmožnost uporabe naprave in tako olajša interakcijo uporabnika s strojem.

Sorodne publikacije