Tape Drive: Pregled, vrste, značilnosti in načela delovanja

Pogoni trakov imajo svojo edinstveno zgodovino tehničnih izboljšav. Prvič se je ta vrsta shranjevanja podatkov pojavila sredi XX stoletja in se je izkazala kot stalna naprava za snemanje, branje in shranjevanje podatkov.

Opis in načelo delovanja

\ t
Tračni pogon ali tračni pogon je pomnilniška naprava, ki deluje na podlagi magnetnega zapisovanja podatkov na tračnih nosilcih. Po snemanju se lahko podatki uporabijo za različne namene, načelo delovanja pa se ne razlikuje od gospodinjskega magnetofona. Danes se na nekaterih področjih tračni pogoni še vedno pogosto uporabljajo. Glavni namen je zapisovanje in branje podatkov ter njihovo kopiranje in arhiviranje. Snemanje poteka s shranjevanjem informacij, ki ga pritrdimo na pogon vzporedno vzdolž vseh poti. Ko delate z magnetnim tračnim pogonom, lahko trak sam izvaja gibanje v obeh smereh. V bistvu je potek dela podoben uporabi kasetofonov, saj ga ob koncu posnetka, ko se trak konča, napravo premakne v nasprotno smer.


Količina podatkov o pomnilniku je odvisna samo od velikosti samega magnetnega traku. Dolžina traku določa dolžino podatkovnega zapisa.

Zgodovina videza

Sredi 20. stoletja je družba Eckert-Mauchly Computer Corporation prvič posnela podatke s tračnega pogona, vendar je v njem sodelovala.Računalniška naprava UNIVAC I I. Nosilec informacij je bil Vicalloy, ki je bil narejen iz tankega traku iz kovine, širine 1265 mm, ki je bil sestavljen iz bronaste nikljeve prevleke. Preden so se pojavili trdi diski, so bili tračni pogoni trdno nameščeni v računalniku in opravljali funkcijo glavnega in dolgotrajnega medija. Kasneje so se takšna skladišča uporabljala le v primerih, ko so bili podatki redko uporabljeni. Nato tračni pogoni postanejo prenosno skladišče za ogromno podatkov.


Prvi avtomobil se je pojavil leta 1951, znan kot UNISERVO, in bi lahko shranil količino podatkov, ki je enaka 224 kilobajti. Ta naprava za shranjevanje je uporabila nikelj-fosforjev bron kot trakove. Naslednje leto je IBM izdal model s sedmimi posnetki na traku, katerih sestava je postala plastika. Ta trak je ohranil šest bajtov in en paritetni bit. Leta 1958 je na voljo naprednejši model z ločenimi glavami za snemanje in branje. Izboljšanje je bilo, da je računalnik lahko prebral podatke, potem ko so bili posneti. Obstajajo informacije, da Kalifornijski muzej samo hrani informacije o tem disku. Trak z devetimi posnetki se je pojavil leta 1964. Načelo delovanja je enako kot pri modelu 1952 - 8 bajtov in paritetni bit. Deset let, v obdobju od 1970 do 1980, se je pojavilo veliko modelov z naslednjimi novostmi:
 • samodejni prenos bobnov.
 • Sposobnost obnovitve podatkov in njihovega popravljanja.
 • Uporaba pogonov kot knjižnice.
 • Avdio kasete so začele delovati.
 • Uporabite pomnilniški pomnilnik, da zmanjšate zakasnitev med zagonom /zaustavitvijo.
 • Količina shranjenih podatkov se poveča do 20 megabajtov.
 • Leta 2014 obstaja model, ki podpira delo s tehnologijo LTFS, ki deluje na datotečnem sistemu. To pomeni, da naprava neposredno dostopa do želenih informacij in se izogiba popolnemu drsenju traku. Količina podatkov se je povečala na 10 terabajtov. Danes obstajajo enote za shranjevanje z veliko količino pomnilnika, ki se uporabljajo v industrijskem merilu.

  Trak za devet tirnic

  Od prejšnjega stoletja so lahko industrijski računalniki zasedli celotno srednje veliko sobo, uporaba NLL (magnetnega tračnega pogona) pa je bila zelo razširjena. Najbolj priljubljen tračni pogon, uporabljen v ZSSR v 70-80-ih letih prejšnjega stoletja.

  Uporaba avdio kasete

  Kaseta za kasetofon ima isto načelo delovanja. Lahko se imenuje tudi naprava za shranjevanje tračnih podatkov. Ob primitivnem snemalniku v hiši lahko vsak posname pesmi in posluša glasbo. Do sredine devetdesetih let bi lahko nekatere vrste računalnikov delovale s takimi pogoni kot predvajalnik avdio kasete.

  Sodobni predstavniki

  Trenutni strežniki se lahko povežejo prek visokozmogljivega vmesnika SAS, ki lahko zagotavlja hitrost prenosa podatkov od treh do šest gigabajtov na sekundo. Starejši predstavniki IBM-ovih modelov so povezani preko konektorja FICON.

  Opis tehnologije LTO

  ModernaPredstavniki magnetnih medijev so skladni s standardi, imenovanimi LTO. IBM je predstavil tračni pogon LTO-5 TS2350 (tračni pogon), ki ima dva priključka SAS in eno vrata za dostop do interneta.

  Operativni sistemi, ki se uporabljajo

  Delo z večopravilnimi in več operacijskimi sistemi je najlažji način, tj. Uporaba ukazov, kot sta tar in mt. Vendar pa je z operacijskim sistemom Mass prva ekipa ni sposobna delati z zastavami, druga ekipa pa je preprosto odsotna. Linux in Mac OS X sta glavni operacijski sistem, ki je namenjen delu z magnetnimi trakovi, za širok spekter operacijskih sistemov pa obstajajo posebni programi za servisiranje sodobnih strežnikov. Od leta 2010 je IBM delal na implementaciji tračnih pogonov v operacijskem sistemu Windows.

  Opis knjižnične knjižnice

  Načelo te knjižnice je, da deluje hkrati z več tračnih pogonov. Knjižnice tega obsega so popolnoma robotizirane. Takšna skladišča delujejo z označenimi črtnimi kodami, ki dobijo robota po določenem programu. V primerjavi z diskovnimi pogoni je ta vrsta shranjevanja veliko bolj donosna, saj ima uporaba trakovne knjižnice manjšo porabo energije in skupni stroški strojne opreme so veliko manjši od diskovnih analogov.

  Pozitivni vidiki in slabosti

  \ t
  Med prednostmi, kot je navedeno zgoraj, je nizka cena in vsebina te vrsterepozitoriji Pozitivna točka je možnost neskončnega beleženja podatkov, kar pomeni, da je količina pomnilnika skoraj neomejena. Zaradi monotonih operacij in mehanske strukture lahko tračni pogoni trajajo precej dolgo, in sicer desetletje. Na žalost obstajajo pomanjkljivosti za delovanje tračne knjižnice - to je dostop do podatkov z nizko hitrostjo. Dejstvo je, da za branje določenih informacij trak vzame čas, da se pomaknete na določeno lokacijo. Enako se zgodi, če aktivirate več poizvedb hkrati. Kljub nizki porabi sredstev, je zelo visoka cena tračnega pogona, zato je cena snemalnika ena od slabosti.

  Sorodne publikacije