Svetovni splet je ključni pojem, opis sistemov

Nekateri koncepti, s katerimi se oseba srečuje vsak dan, se nam morda zdijo zelo znani. Pogosto mislimo, da poznamo njihov pomen, vendar smo lahko zelo napačni. Osupljiv primer je svetovni splet. Nekateri menijo, da tako imenovani internet. Toda to je pogosta napaka.

Kaj je to?

Tako je svetovni splet sistem, ki omogoča dostop do posebnih dokumentov, ki so običajno medsebojno povezani. Hkrati imajo te datoteke posebno mesto: na računalniku, ki je povezan z internetom. Izraz je znan tudi kot svetovni splet. Kako drugače lahko imenujemo svetovni splet? Včasih uporabniki uporabljajo "splet", ki iz angleščine prevaja kot "splet", kot tudi skupno kratico za WWW.

Načelo delovanja sistema

Tehnologije svetovnega spleta pomagajo vzpostaviti povezavo med dokumenti. Vse to se zgodi na račun ogromnega števila spletnih strežnikov, od katerih se ustvarja svetovni splet. Za komunikacijo se pogosto uporablja hipertekst. Ta tehnologija je znana vsem, ki so kdajkoli šli v mrežo. Na primer, lahko jo najbolj jasno vidite v Wikipediji. Ko odprete kateri koli članek, boste takoj opazili veliko število povezav na druge strani. To je prav tehnologija, za katero deluje celotni svetovni sistem.


Iz omejenega števila spletnih strani lahko ustvarite spletno stran. Hkrati pa jih je treba združiti z eno obliko, slogom in temo. Spletne strani v tem primeru gostujejo na enem strežniku. Če si želite ogledati podatke v spletu, jih uporabniki namestijospletni brskalniki

Spletni strežnik

Svetovni splet je kompleksno strukturiran sistem. Vse je sestavljeno iz spletnih strežnikov. Vsakdo ima svojo lokacijo po vsem svetu. Spletni strežnik je aplikacija, ki deluje tako, da aktivira enega od računalnikov. V ta namen uporablja protokol HTTP. Če želite razumeti načelo spletnega strežnika, lahko navedete običajno iskalno zahtevo: program prejme zahtevo za obdelavo, ki poskuša najti zahtevani dokument na trdem disku. Po uspešnem iskanju pošlje datoteko nazaj.


Posebni jezik

Da bi bili vsi podatki poenoteni, morate uporabiti en sam jezik. To je običajno HTML, ki vam pomaga ustvariti, shraniti in prikazati hipertekst. Ta proces se imenuje postavitev. O tem vedo oblikovalci in delno programerji. Strokovnjak za postavitev se imenuje webmaster. Ko je datoteka napisana v ustreznem jeziku, se shrani in nato razdeli na svetovni splet. HTML je najpogostejša vrsta vira na spletu.
Ko strokovnjak razvije ustrezno datoteko in jo pošlje na spletni strežnik, postane spletna stran, ko se začne prikazovati uporabnikom.

Orodje

Za ogled svetovnega spleta potrebujete spletni brskalnik. Zahvaljujoč temu orodju lahko vsakdo si ogleda strani. Ta posebni program prikazuje hipertekst in dela s hiperpovezavami. Hiperpovezave so element hipertekstne datoteke, ki se sklicuje na drugo komponento besedila, ki se nahaja v istem dokumentu ali drugem.Zahvaljujoč temu orodju lahko vsak uporabnik enostavno navigira po internetu.

Zgodovina ustvarjanja

Spletna storitev je namenjena ustvarjalcu Timu Berners-Leeju. S tem imenom je omenjen tudi Robert Cayo, ki je Timu pomagal pri tem izumu. Koncept svetovnega spleta je bil ustanovljen leta 1980. Potem je Berners-Lee razvil trenutno priljubljene tehnologije HTML, HTTP in URL. Potem je v Ženevi znanstvenik predstavil "Poizvedi". Ta program je pomagal shraniti informacije, zato je postal osnova za WWW. Skupno 9 let je od znanstvenika zahteval razvoj obsežnega projekta, ki temelji na hipertekstu. Bistvo Berners-Leejevega dela: obstaja več dokumentov, napisanih na hipertekstualni tehnologiji, ki jih združujejo hiperpovezave. Vse to je omogočilo hitro iskanje potrebnih podatkov.
Hkrati so bili že pripravljeni opisi glavnih orodij sistema: URL, HTTP dostop in pisanje na podlagi HTML. Potrebno je bilo še 2 leti, da smo koncept izboljšali in oblikovali specifikacijo in terminologijo. In čeprav se je vse to zgodilo leta 1991, se je rojstvo svetovnega spleta zgodilo dve leti prej.

Pojav programa

Seveda svetovni splet takoj ni dobil svetovnega priznanja. Nekaj ​​časa je znanstvenik moral urediti vse. Za pravilno delo je bilo potrebno ustvariti spletni strežnik, ki ga je Thim naredil, nato pa razvil prvi brskalnik. Da ne bi ponovno izumili kolesa, je prvi spletni brskalnik postal znan kot svetovni splet. Ta aplikacija je delovala na platformi NeXTSTEP. Njegov vmesnik je bil zelo preprost in razumljiv. Prikazani so bili vsi podatkiv besedilu, občasno pa je bila tudi podoba.

Prva stran

Berners-Lee ni ostala na prvem mestu. Pojavil se je leta 1991. Znanstvenik je ustvaril spletno stran, ki je opisala koncept "svetovnega spleta". Prav tako je uporabnikom povedal, kako uporabljati brskalnik in informacije. Kasneje se je izkazalo, da bo mesto postalo prvi internetni imenik. Razvijalec se je odločil opisati uporabna spletna mesta in ustvaril seznam povezav.

Prikaz informacij

Minilo je že 30 let. V tem času se je vse zelo spremenilo. Tehnologije napredujejo in na svetovni splet že gledamo enako kot pred desetimi leti. Zdaj so informacije prikazane v pasivnem in aktivnem dostopu. V prvem primeru je uporabnik samo za branje, medtem ko aktivni dostop vključuje urejanje samo za branje. Informacije na internetu so prikazane na naslednji način:
 • socialna omrežja;
 • forumi;
 • blogov;
 • knjige gostov;
 • klepeti;
 • sistemi za upravljanje vsebin;
 • wiki projekti.
 • Seveda je taka diferenciacija precej arbitrarna, saj so mnogi med njimi že dolgo združeni, medsebojno povezani in sodelujejo drug z drugim. Razlika med takšnimi združenji je lahko le v namenu, pristopu ali pozicioniranju.

  Prihodnost

  Svetovni splet je sistem, ki še ni dosegel svojega vrhunca. Ob upoštevanju sodobnih tehnologij vsi razumemo, kako velika je prihodnost svetovnega spleta. Zdaj je veliko virov vrženih v dve smeri: socialni in semantični.

  Socialna spletna stran je v celoti odvisna od vedenja uporabnikov. Razvija se v skladu z načinom poenostavitve informacij na spletu. Semantični splet je usmeritev, katere cilj je izboljšati relevantnost poizvedb in povezljivost podatkov. V ta namen so pri uvedbi novih metapodatkov vključeni strokovnjaki.

  Težave

  Kljub svetli prihodnosti svetovnega spleta (interneta) je treba še veliko storiti. Na primer, varnost ostaja nerešena. Pojav svetovnega spleta je postal odlična platforma za goljufije, ki so našle pot do ugodnosti. Kibernetiki še vedno širijo zlonamerno programsko opremo. Omrežni kriminal vključuje tudi vohunjenje, goljufije, krajo osebnih podatkov in nezakonito zbiranje informacij. Statistika je zelo žalostna: Google trdi, da ima internet zlonamerno kodo vsakih 10 strani. Največji in najpogostejši kibernetski napadi izvirajo iz legitimnih virov, večinoma v Rusiji, na Kitajskem in v Združenih državah.
  Najpogostejši prekršek je zabeležen poskus poskusov zlonamernega vnosa zahtev po podatkovnih bazah. Če je spletno mesto slabo zaščiteno, lahko povzroči prost dostop do baze podatkov. Prav tako veliko ljudi trpi zaradi navzkrižnega skriptiranja. V tem primeru lahko napadalec dobi podatke o pooblastitvi za različne vire. Na primer, če je vaša banka na ta način napadla, lahko goljufi prejmejo podatke, ki jih boste nato vnesli, da boste lahko dostopali do svojega osebnega računa.omarico

  Zaupnost

  Obstajajo težave z zaupnostjo. Seveda je veliko mest, ki so pomembna za zaupanje strank, vse varovano čim bolj varno. Vendar se viri podatkov še vedno dogajajo: banka ali spletna trgovina. Toda zaupnost je lahko kršena tudi z načeli svetovnega spleta. Na primer, stran lahko zahteva nekaj informacij: lokacijo, starost ali ime. Vse to se nabira in spada v roke tržnikov in oglaševalcev. Te podatke lahko uporabijo za svojo bazo strank. Veliko vaših dejanj vam lahko pomaga razumeti, kakšno vrsto rekreacije, zabave in zanimanja imate. Vse te informacije se lahko resnično uporabijo za namen zbiranja ustreznega oglaševanja in dela s pristojnim organom. Ampak včasih se lahko podatki prenesejo na tretje osebe, in kako bodo prišli z njimi - ni znano.
  Socialna omrežja so morda najučinkovitejša metoda zbiranja informacij za goljufe. Lahko vedo, kje ste na podlagi geolokacijskih podatkov, lahko vedo, kaj občudujete in kam greste. Včasih lahko uporabnik postane žrtev nasilnika, včasih pa tudi resnejši vsiljivci.

  Sorodne publikacije