Strežniški procesorji: sorte in funkcije

Verjetno ne najdete uporabnika računalnika, ki ne bi slišal za strežnike. Mnogi vedo, kako je. Ampak o njihovi notranji napravi govorijo malo in predvsem ozki strokovnjaki. Ta članek bo govoril o strežniških procesorjih. Kaj so potrebne za to, kaj so in kako drugačne so.

Značilnosti strežniških procesorjev

Ker je strežnik - sistem, ki nenehno upravlja velike podatkovne tokove, lahko obremenitev "železa" včasih doseže ogromne velikosti. Enostavne procesorske rešitve za domačo uporabo tukaj niso primerne. Za to obstajajo posebni strežniški procesorji. Sposobni so rešiti nekatere tipične naloge za to področje:


 • upravljanje velikih količin podatkov;
 • sposobnost za delo z več nalogami hkrati;
 • stabilno delovanje v neprekinjenem načinu;
 • Odpornost na napake in napake.
 • Tehnična stran

  Ker je obremenitev takšnih sistemov večkrat večja, in številni fizikalni parametri morajo biti znatno višji od domačih analogov. Strežniški procesorji so praviloma opremljeni z velikim številom računalniških jeder. Na primer, njihovo število lahko doseže 12, čeprav pri stacionarnih različicah le redko presega 8. Včasih lahko strežnik sistem uporablja istočasno z več povezanimi procesorji. To pomeni, da bi moral vsak od njih delati skupaj, brez okvar in "napak". Tehnično mora imeti strežniški procesor zmožnost vzdrževanja in dela z velikim strežnikompomnilnika To je zelo pomembno za močne postaje. Na splošno je obravnava strežniškega procesorja ločeno od celotnega sistema nekoliko napačna. Na izvedbo bodo vplivali vsi "železo" kot celota. Pravilno ujemajoča se matična plošča, hitri trdi diski, zmogljiva in zmogljiva RAM-a.


  Pregled izdelka

  Kot veste, na svetu obstajata samo dva velika proizvajalca, ki lahko nudita rešitve za dom in strežnik. To so AMD in INTEL. Oglejmo si njihovo napravo bližje.

  AMD Opteron

  Pod to blagovno znamko so izdelani strežniški procesorji AMD. Trenutno so predstavljene v treh skupinah, odvisno od arhitekture in obsega:
 • X86. Standardna rešitev za večino nalog.
 • Serija X. Tako imenovana hibridna konfiguracija.
 • ARM. Novo na trgu strežniških procesorjev AMD.
 • AMD Opteron Series 6300

  Osnovni strežniški procesor lahko učinkovito deluje v skoraj vsaki konfiguraciji. Vsebuje 16 računalniških jeder, ki dejansko zagotavljajo dobre rezultate. Predpomnilnik tretje ravni je 16 MB. Hitrost procesorja doseže 28 GHz, v načinu Turbo Core pa 35 GHz.
  V ozadju nizkih cen je ta izdelek odličen za ustvarjanje strežnikov v oblaku.

  AMD Opteron A1100

  Ta rešitev je razvoj tehnologije "System on the chip". Uporabljena ARM arhitektura. V seriji so sorte 4 in 8 jedrskih procesorjev. Vodilni v družini je bila SoC A 1170 s frekvenco 2 GHz in 8 jedri.

  AMD Opteron X2150

  To je prviPredstavnik strežniških procesorjev s hibridno arhitekturo. To pomeni, da lahko vir delovanja deluje kot glavni procesor in grafični. Ta model ima 4 jedra z 19 GHz in predpomnilnik druge ravni 2 MB.
  Ta rešitev se lahko uporablja v majhnih strežniških sistemih.

  Intelovi procesorji

  Intelove strežniške izdelke predstavlja celoten nabor naprav Xeon, pa tudi linije Atom in Itanium.

  Intel Xeon E78890 V4

  Intel Xeon strežniški procesor, zasnovan za velike omrežne obremenitve in zmogljive strežnike. Izdelano po tehnologiji 14 Nm. V procesorju neumorno deluje kar 24 jeder v 48 tokovih. Vsaka taktna frekvenca je 22 GHz, z uporabo tehnologije TurboBoost in do 34 GHz. Predpomnilnik pomnilnika je zelo velik - 60 MB. Podpira standarde pomnilnika DDR4 in DDR3. Istočasno je največja prostornina, ko uporabljate procesor, do 3 TB.

  E31220 V3

  Celotna linija procesorjev Intel Xeon E3 je postavljena kot rešitev za majhne strežnike, namizne računalnike v oblaku in internet.
  Ta predstavnik je sestavljen s tehnologijo 22 Nm. Ima 4 jedra na krovu, ki delujejo v 4 tokah. Njihova osnovna frekvenca je 31 GHz. Če uporabljate Turbo Boost, lahko naraste do 35 GHz. Predpomnilnik pomnilnika procesorja - 8 MB. Podpira pomnilnik DDR3. Njegova največja zmogljivost je 32 GB.

  Intel Atom C Series

  Ti procesorji so usmerjeni v ustvarjanje mikro strežnikov, majhnih podatkovnih skladišč in interneta. Intel je tako ustvaril poceni orodje za reševanje tipičnih težav malih in srednje velikih omrežij. Arhitektura, uporabljena vprocesorji, 64-bitni. Razpoložljive različice z 2 4 in 8 jedri z največjo frekvenco 24 GHz. Sodeč po pregledih prvega, ki je poskusil ta procesor, v smislu učinkovitosti, se odpira vse Xeon. Vendar pa zaradi nizkih stroškov, porabe energije in manjše potrebe po podpori najde svojo uporabo v določenih nišah.

  V zaključku

  Izbira strežniškega procesorja ni lahka naloga. Upoštevati morate veliko parametrov: hkratno uporabo virov, pogostost zahtev, gostoto poizvedb, skupno količino podatkov in še veliko več. Toda, če se z zadevo skrbno obrnete, lahko vedno najdete optimalno rešitev, ki lahko obvladuje potrebno nalogo, ne da bi jo preplačali.

  Sorodne publikacije