Storitev Cmd.exe: Kaj je to, zakaj odpraviti napake in odstraniti isti virus?

Začetni uporabniki računalniških sistemov, ki temeljijo na Windows, večinoma vedo, da je izvedljiva datoteka cmd. Toda v resnici je to tako močno orodje, katerega znanje znanja vam omogoča, da popravite skoraj nepremostljive napake samih operacijskih sistemov, za katere so standardna orodja in dejanja samega operacijskega sistema Windows popolnoma neučinkovita.

cmd.exe: Kaj je ta storitev?

Začnimo s tem, kar je ta storitev. Datoteka, ki se nahaja ob poti c: /Windows/System32/cmd.exe, je odgovorna za izvajanje tako imenovane ukazne vrstice (console), ki je dobila Windows-sisteme iz trenutno neuporabljenih DOS sistemov.


Toda zakaj so razvijalci morali vključiti v orodje Windows in takšno konzolo? Dejstvo je, da tudi osnovne metode objektno usmerjenega programiranja v C /C ++ v celoti, kot se izkaže, ne omogočajo uporabe vseh značilnosti sistema, zlasti funkcij preverjanja komponent sistema, trdih diskov, storitev itd.

Kako se uporablja ukazna konzola?

Obstaja veliko ukazov, ki jih je mogoče vnesti v samo konzolo, vendar poznavanje celotnega seznama sploh ni obvezno. Vsaj dovolj je vedeti le osnovne. Na primer, v večini primerov lahko uporabite ukaze za preverjanje diskov, kot so chkdsk in skeniranje sistemskih datotek s poznejšo obnovitvijo.(sfc /scannow).


Poleg tega moramo povedati o sredstvih za obnovitev sistema na spletne ukaze DISM. V skladu s tem lahko omenite način izključitve ali prisilnega ponovnega zagona računalniške zaustavitve, sredstev za ustvarjanje logičnih particij ali izmenljivih medijev z diskpart bootable zapisov. Na splošno lahko vsak ukaz, ki je vnesen v konzolo cmd.exe, uporabi dodaten nabor atributov, ki so zapisani skozi presledek in nagib (ali desna poševnica). Vse informacije o vsakem orodju, ki ga uporabljate, si lahko ogledate tako, da v konzolo vnesete ime glavnega ukaza z vprašajem (spet skozi poševnico). Vrstica za obnovitev zagona je na primer zanimiva za uporabo orodja Bootrec.exe. Izvirni ukaz vnesite na naslednji način: Bootrec.exe /?, po katerem dobite seznam vseh atributov. Enako se lahko uporabi za vsa druga orodja.

cmd.exe napaka: kaj je problem?

V zvezi s težavami pri vodenju ukazne konzole v bistvu obstajata dve glavni stvari: ali uporabnik nima zadostnih pravic za izvajanje izvršljive datoteke ali pa je bil sistem (in začetna datoteka ukazne vrstice) izpostavljena virusnemu učinku. V nekaterih primerih je celo mogoče zamenjati prvotno sistemsko komponento s tisto, ki ustvari virusno kodo v okviru svoje dejavnosti ali celo preoblikovanje (nekateri virusi lahko ustvarijo svoje lastne kopije, maskiranje v sistemskih procesih).

Najlažji način za odpravo težave

Te grožnje je lahko prepoznati. Če želite to narediti, pojdite na"Upravitelj opravil" in preverite, ali je v drevesu cmd.exe. Brez uporabnika, ki kliče konzolo tega procesa, ne bi smelo biti.
Če se ukazna vrstica izvaja in obstajata dva ali več procesov (tudi z istimi atributi), uporabite prehod na lokacijo datoteke prek menija PCM (izvirna datoteka je vedno v mapi System32).
Toda sama storitev lahko povzroči zrušitve, ko pride do kršitev na ravni sistema Windows. Prva rešitev problema je, da pokličete konzolo v imenu skrbnika.
Če v meniju Run ni takega elementa, poiščite datoteko skozi Explorer in jo zaženite z ustreznimi pravicami prek PCM. Uporabite lahko tudi zagonski medij, v katerem se ukazna vrstica pokliče s kombinacijo Shift + F10. Ampak problem je v tem, da je mogoče opraviti preverjanje, vendar ne dejstvo, da bo konzola pri normalnem zagonu ali zagonu v varnem načinu delovala. Kopiranje komponente iz namestitvenega medija ali datoteke, prenesene iz interneta, ne bo storilo ničesar, saj jo je treba najprej registrirati prek konzole. Tukaj boste morali začeti z izmenljivim medijem. Seveda lahko uporabite oddaljeni urejevalnik registra, vendar je najbolje, da preverite sistemske komponente z ukazom sfc /scannow, ki odpravi večino težav s sistemskimi datotekami.

Kaj storiti, če je virus?

Zdaj pa nekaj besed o tem, kako odstraniti cmd.exe, če je ta komponenta izvršljiva zlonamerna programska oprema. Kakor je že biloKot je pojasnjeno zgoraj, morate po tem, ko ste zaznali datoteko v drugačni od prvotne lokacije, takoj uporabiti. Če je prepovedano vsako delo, uporabite programe, kot je Unlocker. Če to ne deluje, zaženite prenosni skener in v rezultat iskanja vnesite nevtralizacijo ali odstranitev grožnje, ki ustreza imenu cmd.exe. Včasih je priporočljivo, da obdelate predmet, če program signalizira, da je to izvirna datoteka, in se nahaja točno na lokaciji, ki je bila določena zgoraj. In še ena točka: fizična odstranitev izvirne datoteke ne more biti jezik. Prvič, sam operacijski sistem vam ne bo dovolil, da to storite, katere metode in trike niste uporabili. Drugič, brisanje te komponente lahko povzroči, da sam operacijski sistem preneha delovati.

Sorodne publikacije