Standardni postopki in funkcije v Pascalu

Zdaj skoraj vsa velika IT podjetja lahko razvijejo lasten programski jezik, ki bo pisal lastne rešitve in izdelke. Pravzaprav je veliko študentov na specializiranih univerzah sposobnih storiti enako. Toda stare ali, bolje rečeno, prejšnje rešitve pri programiranju ne izgubijo svojega pomena. Verjetno velika večina šolarjev uči programski jezik, kot je Pascal (še - Pascal). Mnogi menijo, da je zastarela in nepotrebna, v resnici pa tudi zdaj - v času Java, C ++ in drugih visokih programskih jezikov - je pomemben Pascal. Zato ne smete zanemariti znanja, ki ga daje (in brezplačno), in seveda je vredno posvetiti posebno pozornost postopkom in funkcijam v Pascalu. V prihodnosti vam lahko pomagajo, če ste se na primer odločili povezati svoje življenje z visoko tehnologijo.


Komuniciranje z Delphi

Pomembno je poudariti, kako so jeziki Delphija in Pascala. Na internetu lahko pogosto vidite članke, v katerih se avtor nanaša neposredno na Pascala, ko navede nekatere lastnosti ali funkcije Delphija. Zakaj se to dogaja? Dejstvo je, da jezik Delphija sam temelji na Pascalu. Natančneje, ima različice Objecta Pascal, ki je bil prenovljen in dopolnjen z nekaterimi novostmi, ki so izključno namenjene Delphiju.

Primeri programov

Da bi razumeli, zakaj, se morate naučiti vsaj osnovne stopnje postopka in funkcij v Pascalu. Bolje je navesti primere programov, napisanih v tem jeziku.Na primer, celoten Total Commander - eden najbolj primernih upraviteljev datotek za Windows in Android, po mnenju mnogih uporabnikov, napisanih na Pascalu. Del operacijskega sistema Skype za Windows, kot tudi del prve različice Photoshopa, je bil napisan v Pascalovem programskem jeziku. Za otroke, ki temeljijo na Pascalu (Delphi), lahko vključite: FL Studio, Guitar Pro, kot tudi igre, kot so Battle of the Heroes, Space Empire 4 in Space Rangers.

Struktura programa

Za pravilno klicanje in uporabo postopkov in funkcij v Pascalu se morate v tem programskem jeziku seznaniti z vsaj vzorčno strukturo programa. In razumeti, da ni težko: vse je zelo logično.


Obstajata dve različici načrta: kratko in podrobno. Informacije o vsakem od njih so navedene spodaj. Kratek program se začne z besednim programom, ki mu sledi ime programa v angleščini, konec pa je podpičje. Treba je upoštevati, da ime ne sme sovpadati z imenom katere koli spremenljivke, opisane v enem od naslednjih oddelkov. Nato lahko definirate konstante (konstantne vrednosti z dodeljenimi simboli). Če želite to narediti, morate vnesti "const", nato pa same konstante (npr. N = 5 itd.) Zaprejo niz s podpičjem. Nato morate izpolniti razdelek "var". Uvaja spremenljivke različnih vrst. Na primer Integer ali Real. Zapre odsek s podpičjem. Nato sledite postopkom in funkcijam v Pascalu. S podpičjem na koncu. Začetek programa je opredeljen z besedo "začetek". Sledi glavniprograma. Konec je definiran s koncem besede. Podrobno V podrobni različici med razdelki "program" in "const" lahko vstavite "oznako" vrstico, da izpolnite oznako, in po "const" lahko dodate "type" za opis tipov podatkov.
Res je, da če program ne potrebuje teh vrstic, jih ni mogoče zapisati. Program bo uspešno ustvarjen (če je vse opravljeno pravilno).

Postopki in funkcije

Opozoriti je treba, da imajo vsi postopki in funkcije v Pascalu tudi svojo strukturo. Poleg tega je podobna strukturi programa. Samo na začetku besede "program" je treba napisati "postopek". Vsak program ima tako lokalne kot globalne spremenljivke. Lokalne veljajo samo za postopke in delujejo le v okviru postopka. S svetovnim nasprotjem - delajo skozi celoten program. S funkcijami je vse podobno. Samo namesto besede "postopek" morate napisati "funkcijo" in na koncu dodati še eno vrsto vrnjene vrednosti. V Pascalu je linija postopkov in funkcij zelo primerna za uporabo iz več razlogov, ki bodo opisani spodaj.

Pascal. Naloge postopkov in funkcij

Postopki in funkcije v programskem jeziku Pascal obstajajo na ravni podprogramov. To pomeni, da se lahko napolnijo enkrat, potem pa, ko potrebujejo naslednjič, se sklicujete samo na njihova imena, namesto da bi jih ponovno tipkali. To močno poenostavi nalogo programerja pri pisanju kode in naredi kodo kompaktno. To zmanjša možnost napake v programu, ki ga prevajalnik morda ne bo izvedel ali nepravilno izvedel.To so postopki in funkcije, ki omogočajo, da programer posreduje parametre prek povezave. Mimogrede, ta vrsta prenosa informacij v programski kodi se uporablja v velikem številu programskih jezikov (če ne vsi). Ampak samo, če se v drugih primerih opravi le prek funkcij, se v Pascalu to izvede tudi prek postopkov.

Primeri

Zdaj bomo analizirali primere funkcij in postopkov v Pascalu: kako najti vsoto dveh številk (funkcij) z uporabo postopka in funkcije. Treba je opozoriti, da sta obe strukturi vstavljeni med odseki "var" in "begin". Postopek: Postopek (a, b: celo število; var c: celo število); Začnite c: = a + b; end; Funkcija: Funkcija sum (a, b: integer): celo število; Začetna vrednost: = a + b; end;

Standardni postopki in funkcije v Pascalu

Naslednje rutine in funkcije se lahko pripišejo standardnim postopkom in funkcijam, kot so seštevanje in odštevanje, množenje in deljenje. Upoštevajte naslednje: Vrsta Integer ima omejitev: deluje samo s celimi števili. Njegova alternativa je Real tip. Uporablja se lahko za delitev in množenje operacij. Standardni postopki in funkcije vključujejo tudi postopke za primerjanje številk med seboj ali druge številke. S tem lahko najdete minimalne in maksimalne vrednosti v matriki. Da, v Pascalu, tako kot v večini drugih programskih jezikov, lahko delate z nizi. Z nizi je zelo priročno delo s postopki in funkcijami. Če ga želite zapolniti, morate začeti cikel, ga izvleči in dokončati. No, če ga morate samo oblikovati. Če je takoznotraj niza morate izvesti nekaj dejanj, nato pa se bo celoten dizajn raztezal za nekaj vrstic. Kaj pa, če bi eno in isto dejanje z matriko naredili večkrat? Ali je res primerno, da ga vsakokrat prepišete? Seveda ne. V tem primeru bo pomoč ali postopek prišel v pomoč (vse je odvisno od posamezne situacije).

Sorodne publikacije