Spletni programerji: opis poklica, prednosti in slabosti

Spletni programer je ena najbolj trendovskih IT specialitet. Po napovedih CareerCast se bo priljubljenost stroke do leta 2024 povečala za 24%. V Rusiji za svoje delo razvijalec mesta prejme od 90 tisoč rubljev, in zgornji prag plač lahko doseže 600 tisoč. Toda denar - daleč od vseh prednosti. Kaj dela strokovnjak in kaj je - biti programer svetovnega spleta, brati naprej.

Opis poklica

Kdo je spletni programer? To je oseba, ki se ukvarja z ustvarjanjem tehničnega dela spletnih mest in aplikacij. Če želite jasnejše, odprite stran brskalnika. Vse, kar vidite pred seboj, ustvarite s skupnimi prizadevanji spletnih skrbnikov.


Oblikovalec je razvil skico, premislil barvno shemo, fakicon, lokacijo noge in hiderja. Prodajalec je zamisli oblikovalca prevedel v jezik, ki ga je brskalnik razumel, in ustvaril dodatek. Vsebina je izpolnila vir z besedilom, glavami, potrebnimi informacijami in na tej stopnji je statična različica mesta pripravljena. Zakaj potem programer? Spletno mesto mora biti dinamično, če želite obiskovalcem omogočiti interakcijo s spletnim virom, se registrirati za knjige gostov ali se naročiti na posodobitve. Točno to počne spletni programer. Zaradi prizadevanj razvijalca se vsebina ne pojavi v statičnih HTML straneh, ampak se generira v procesu. Vsebina se oblikuje glede na zahtevo HTTP in uporabniški URL. Spletna stran dejansko "uči" svoje obiskovalce in komunicira z njimi. Torej je bistvo poklica spletnega programerja razvoj interaktivnegaSpletnih mest in aplikacij.


Frontend vs. Backend

Dejavnost programerja je sestavljena iz dveh stopenj. Prvi je razvoj odjemalske strani, ali frontend, drugi pa je backend, tj. Strežniški del programa. Frontend vključuje celoten vidni del vira, ki se po zahtevi odpre v oknu brskalnika. V spustnem meniju se prikaže diapozitiv, različni obrazci za polnjenje, gumbi. Vsak interaktivni element ustvarja spletni razvijalec. Kaj mora spletni programer vedeti o strani odjemalca programa:
 • HTML označevalni jezik;
 • kaskadne liste slogov CSS;
 • javascript.
 • Back End razvoj je, da napišete uporabniško skriti del programa, ki se nahaja na strežniku. Spletno programiranje je veliko bolj zapleteno. Vključuje delo ne samo z aplikacijo, ampak tudi s strežnikom baz podatkov. Če želite napisati kodo, programer še ne uporablja odjemalca HTML, JS, ampak strežniške jezike Python, PHP, Ruby. Tudi razvoj podpornega dela pomeni uporabo naslednjih tehnologij:
 • Oracle;
 • Microsoft SQL Server;
 • MySQL;
 • IBM DB2;
 • Apache;
 • MongoDB.
 • To so sistemi za upravljanje relacijskih baz podatkov, ki vsebujejo vse informacije o spletnem mestu.

  Orodja za razvijalce

  Razvoj aplikacij - kompleksen in trden postopek. Da bi ga nadzorovali, so programerji sami določili niz osnovnih orodij. Urejevalnik besedil je eden najpomembnejših elementov. S pomočjo urednika spletni programer komunicira s svojo kodo, oblikuje elemente prihodnje zasnove spletnega mesta. V besediluuredniki imajo svoje kriterije. Razvijalec deluje z več datotekami hkrati. Zato mora urednik zagotoviti udobno in hitro uporabo datotečnega sistema in popravka kode.
  Uredniki imajo tudi grafični vmesnik in terminal, ki teče skozi ukazno vrstico. Prvi, seveda, je bolj priročen, imajo namige in poudarjanje skladenj. Med uredniki GIU so najbolj priljubljeni Coda, Text Mate in Sublime Text. Obstajajo integrirana razvojna okolja, kot sta Eclipse ali Visual Studio. Zagotavljajo hitro urejanje in upravljanje kode, vendar so za začetnike prefinjeni in vključujejo veliko orodij za razvoj industrijskih, ne spletnih aplikacij. Programerji uporabljajo sistem za nadzor različic, da ustvarijo kontrolne točke v kodi, ki jo vidi celotna ekipa razvijalcev. V tem primeru vsak udeleženec projekta dela na svojem fragmentu, ne da bi posegal v druge. Najbolj priljubljeni sta Git, SVN, Mercurial. Brskalnik je nepogrešljiv pomočnik programerja. Pogosto spletni razvijalci uporabljajo brskalnike FireFox, Google na motorju google chrome in Safari na motorju WebKit.

  Koristi stroke

  Vsaka vrsta poslovanja ima svoje pozitivne in negativne strani, spletno programiranje pa ni izjema. Očitna prednost poklica je povpraševanje. Brezposelnost za spletne razvijalce ni ogrožena. Vsako podjetje ali podjetje, ki spoštuje lastnino, ima svojo lastno spletno stran, s katero ga lahko dela in upravlja. Še en plus je plača. Spletni programerji dobijo trdne plače in včasih zaslužijo več kot direktor podjetja. Čezahteve, urnik, pogoji niso izpolnjeni, lahko razvijalec vedno gredo na samostojni. Poleg plač mladih in energičnih v stroki pritegne možnost samostojnega študija. Spletni programer ne potrebuje uradne diplome. Vse znanje je na internetu. Za dodatno izobraževanje so na voljo brezplačne platforme in številni interaktivni spletni tečaji:
 • Codecademy;
 • Udemy;
 • tečaji Googla;
 • Coursera;
 • Stepic.
 • Za začetnike spletni razvijalci napišejo ogromno knjig, ki so prosto dostopne. Najboljši založnik, ki preučuje osnove kodiranja, je "Oreli". YouTube navdušenci so določili veliko izobraževalnih videoposnetkov katere koli stopnje težavnosti.

  Zakaj je težko biti spletni razvijalec

  Glavna pomanjkljivost poklica "spletni programer" je, da gre za sedeče delo. Delo je polno bolečin v zapestjih, hrbtu in ledvenem delu, težav s hrbtenico, poslabšanjem drže. Verjetno ste opazili, da večina računalniških tehnikov nosi očala. V procesu razvijanja spletnega programerja sodeluje s člani ekipe, zato ni vedno mogoče doseči soglasja. Včasih pride do težav s strankami, ki so včasih daleč od programiranja in ne vedno jasno razlagajo svojih zahtev. Druga pomanjkljivost je nereden delovni dan. Ko je nujno potrebno urejanje in urejanje, programerji sedejo okrog kode ves čas. Predstavniki tega poklica se morajo nenehno prilagajati novim trendom v tehnologiji in se vključevati v stalno samoizobraževanje. Spletni programer ni poklic, inki lahko dosežejo določeno raven, lahko počiva na lovorikah. Svetovni splet je najbolj nestanovitno in nestanovitno področje. Vsak dan so novosti, orodja, splet 2.0 se pretvori v 3.0 in programer se mora zavedati vseh novih izdelkov.

  Kdo ustreza temu poklicu

  Če želite postati spletni programer, sanjate ustvariti interaktivne programe in živeti v Silicijevi dolini. Toda kje je jamstvo, da vam ta poklic ustreza? Obstaja tveganje, da boste, ko boste porabili tisoče rubljev in ur usposabljanja, sčasoma razočarani. Ta poklic vam ustreza, če:
 • Ljubite internet in vse, kar je z njim povezano, opazite podrobnosti oblikovanja strani, veste, da so takšni progresivni programi in se zanimajo za svetovne novice www.
 • Pripravljen za delo v skupini, sodelovati z oblikovalci, vodjem projektov, ustrezno izpolnjevati zahteve strank in vodenja.
 • Sedite in lahko dolgo opravljate monotono delo, ker izgleda kot pisanje kode.
 • Imate veliko domišljije, ustvarjalnega okusa in želite ustvariti nekaj novega.
 • Če te izjave v celoti opisujejo in se ne bojite prihodnjih težav, potem je poklic res za vas.

  Kako postati spletni razvijalec

  Torej ste odločeni delati na razvoju spletnih strani in aplikacij. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da povlečete svoj angleški jezik. V tem jeziku so na voljo brezplačni tečaji, pisne knjižnice in vsa uradna dokumentacija. Naslednji korak je študij HTML, CSS in JS. To lahko storite na dva načina:
 • neodvisno, prek knjig,spletna platforma za filme.
 • S pomočjo učitelja se vpisuje na plačane tečaje.
 • ​​V učnem procesu napišite preproste programe, enostranske strani. Prepričajte se, da ste vadili in se postopoma seznanili z Node.js za izvajanje skriptov na strežniku. Po obvladovanju vmesnika pojdite v podporni sistem, knjižnice in baze podatkov.

  Izbira jezika strežnika

  Spletni programer nima dovolj znanja enega jezika. Za pisanje popolnih aplikacij, ki niso JS, potrebujete druge jezike strežnika. Po indeksu TIOBE so današnji headlinerji:
 • Java;
 • Python;
 • C #;
 • javascript;
 • PHP, vendar se njegove ocene postopoma zmanjšujejo.
 • Priporočamo, da ostanete v Pythonu. To je objektno usmerjen jezik z velikim potencialom. Pod njim je napisano veliko knjižnic in modulov. Jezik je zelo preprosta in razumljiva sintaksa, ki jo je mogoče hitro naučiti. Python je napisana ne samo za spletne aplikacije, ampak tudi za namizne aplikacije in celo za video igre. Po izbiri jezika, študij pod njim okviri. Zelo povečajo produktivnost aplikacij in olajšajo razvojni proces. Za Python je to Django, najbolj priljubljen Laravelov okvir za PHP. Če ste odločeni delati z JS, boste potrebovali Angular.js.

  Napredovanje storitev

  Prva stvar, ki jo boste potrebovali, je portfelj. Pridobite svoje delo v njem, ga oglašujte na socialnih omrežjih in stackOverflow. Bodite prepričani, da ustvarite račun na GitHub z živahnimi primeri vaših stvaritev. Potencialni delodajalci bi morali videti, kaj lahko storite. Prav tako boste primerjali vaš portfeljdruge, ter bolje razumeli njihove pomanjkljivosti in za kaj si prizadevati. Prijavite se v veliko skupino spletnih razvijalcev, klepetajte v forumih in obveščajte o vseh novicah, se prijavite za posodobitve. Registrirajte se na samostojne spletne strani in poskusite sprejeti nekaj preprostih naročil. Ko ustvarite pomemben portfelj, pojdite na naslednjo stopnjo. Pojdite na kompleksne projekte, start-upe, se oglašujte in ne prenehajte učiti.

  Sorodne publikacije