RunDll32.exe: Kaj je to in kako deluje?

Vrstica operacijskega sistema Windows uporablja veliko število dinamično povezanih knjižnic, ki izvajajo funkcije in izvajajo naloge za potrebe OS. In to se zgodi s pomočjo runDll32.exe. Ta članek govori o tem, kaj predstavlja.

RunDll32.exe - kaj je in kako deluje

Utility opravlja eno preprosto nalogo - naloži potrebne funkcije iz različnih knjižnic dll in jih zažene. Od različice 95 in Millenium se je ta funkcija izvajala z dvema različicama. To so bili runDll.exe in runDll32.exe. Nato je bila za različico XP uporabljena samo 32-bitna različica. Orodje je vključeno v Vista in novejše različice. Vendar pa je njegova uporaba zmanjšana in ni priporočljiva. Shrani se samo za združljivost s starejšimi različicami programov, ki izvajajo potencialni runDll32.exe.


Toda kako potem Microsoft uveljavlja uporabo knjižničnih funkcij, če se postopoma odmakne od tega pripomočka? Vse je zelo preprosto, njegove funkcije so prevedene v druge programske pakete. Res je, da je proces runDll32.exe redkeje najden v upravitelju opravil.

Postavljanje datoteke

Datoteka se vedno nahaja v mapi z operacijskim sistemom. Namreč, v imeniku System32. Za 64-bitne različice je na voljo tudi dodatna mapa SysWOW64, ki je nameščena v sistemu Windows.
Če je bila nenadoma runDll32.exe nekako v takšnih mapah, je to zanesljiv znak, da je nekaj narobe s sistemom. Zato je nujno preveriti njegove protivirusne programe in integriteto pomembnih datotek,na primer z uporabo pripomočka SFC.


Kako deluje komunalna služba?

Ker program sam ne vsebuje nobenih knjižnic, le sproži funkcije, potrebne za delo določene aplikacije. Še posebej, kličete redne klicne klice na loadlibrary (). Kot lahko uganete iz naslova, naloži določeno knjižnico. Potem prenos nadzora nad drugo funkcijo - GetProcAddress (). Izrecno že zahteva zahtevano območje kode, ki je pomembno za izvajanje programa. Nato pozvana funkcija prejme zahtevane vhodne parametre. Potem je izhod takoj, ko je izšel, knjižnica pa iztovorjena iz spomina. Z drugimi besedami, to izvedbo lahko izrazite na naslednji način: sistem je namestil katerokoli aplikacijo. Za njega so zagotovljene njihove komponente, ki opravljajo posebno funkcijo, in so predstavljene v obliki knjižnic. Da bi program lahko uporabljal lastno funkcijo, čeprav je to mogoče in eno od rednih, morate zagnati runDll32.exe. To je v bistvu samo ovoj, nekakšen spojnik za vodenje knjižnic. Na žalost ta funkcionalnost precej uspešno uporablja različne zlonamerne programske opreme.

Tipične težave in napake

Napake v tem pripomočku se lahko pogosto pojavijo kot posledica prometnih nesreč. Obstaja nekaj manjših razlik, vendar v bistvu izgledajo takole:
 • Prišlo je do napake.
 • Datotečnega sistema 32 /runDll32.exe ni mogoče najti.
 • Napaka pri zagonu programa.
 • Nepravilna pot do programa.
 • Besedilo sporočila je lahko drugačno, vendar je sporočilo vedno jasno -nekdo se je zrušil v runDll32.exe. Kako rešiti težavo s pripomočkom? Tukaj je nekaj preprostih metod, ki lahko pomagajo rešiti težavo.

  Več načinov popravljanja napak

  Najprej lahko preverite resničnost datoteke - mora biti v Windows /System32 /rundll32.exe. Njegova povprečna velikost je 44 KB. Če je runDll32.exe najdena v drugi mapi ali drugačna od prvotne teže, je lahko zaradi napake ali prodora virusa poškodovana njena celovitost. Lahko ga zamenjate in poskusite ročno zamenjati s kopiranjem iz operacijskega sistema darovalca. Če pa pride do napake zaradi virusa, je lahko okuženih in poškodovanih veliko okuženih datotek.
  Čiščenje registra. Izbrisani iz operacijskega sistema programa lahko pustijo sledi. In kraj za njih je register. Iz nje morate odstraniti preostale veje starih in izbrisanih programov. To je mogoče storiti s posebnimi orodji za testiranje, kot je Ccleaner. Redna funkcionalnost sistema Windows ima dobre programe in pripomočke, ki lahko preverijo integriteto datotek in po potrebi obnovijo. Funkcija čiščenja diska je na primer dobra. Lahko ga zaženete iz ukazne vrstice s ukazom cleanmgr ali z zagonom v meniju Start, nato pa s "Standard" in "Services". Tudi SFC, ki deluje samo iz konzole, je dobro orodje.
  Napaka RunDll32.exe se pogosto pojavi pri nameščanju novih programov ali iger na vašem računalniku. Zato je vredno poskušati posodobiti gonilnik ali DirectX. Zelo koristno je uporabiti vgrajeno funkcijo"Obnovitev sistema". V primeru kakršnih koli težav, ki niso nujno povezane z runDll32.exe, se lahko hitro vrnete v tekoči sistem.
  Nove aplikacije in igre zahtevajo sveže komponente in funkcije sistema. Zato je dober način za ohranitev OS v čistosti je stalna namestitev svežih posodobitev. V ta namen mora biti omogočena funkcija samodejnega pridobivanja. "
  Izvajanje teh preprostih nasvetov in priporočil bo pomagalo ne le pri reševanju problema runDll32.exe, ampak tudi pri večini drugih. V najslabšem primeru morate ponovno namestiti celoten sistem Windows.

  Zaključek

  Članek je bil podrobno predstavljen o runDll32.exe, da je tam, kjer se nahaja pripomoček in kako deluje. Opaženih je bilo več načinov za reševanje najpogostejših napak, povezanih z njenimi izzivi. Da bi se izognili težavam z runDll32.exe, je dovolj, da samo poskrbite za svoj operacijski sistem in ga spremljate, občasno izvajate različne preglede integritete datotek in prisotnost virusov. Z namestitvijo posodobitev in varnim dostopom do interneta boste preprečili večino možnih napak, povezanih z računalnikom.

  Sorodne publikacije