RPM je RPM: vrednosti, namestitev, vrste in primeri

Kadar kupec poskuša samostojno sestaviti računalnik s komponentami ali preprosto izbere trdi disk za osebni računalnik, se pogosto srečuje s konceptom "RPM". Kaj je to in ali je pomembno? RPM ni samo pomemben, ampak je eden od ključnih parametrov trdega diska, ki jih morate najprej upoštevati pri izbiri. Spoznajmo več o RPM.

Koncept

Okrajšava RPM (Rounds per minute) v ruskem jeziku je dobesedno prevedena kot "Turn-by-minute". Ta enota označuje hitrost vretena trdega diska, vendar sama po sebi ne pove normalnega uporabnika. RPM trdi disk igra vlogo pri učinkovitosti sistema in večja je hitrost vrtenja, hitreje bo deloval celoten sistem. Pogosto je ta parameter naveden v specifikacijah za trdi disk, zato je bolje izbrati med dvema trdnima nosilcema, katerih RPM bo višja.


Če vzamete dva enaka za vse parametre diska, vendar z različnimi hitrostmi vretena, lahko takoj opazite bistveno razliko v učinkovitosti sistema.

Kaj je vreteno?

Trdi disk je sestavljen iz več zapečatenih okroglih plošč, ki so med seboj in prekrite s plastjo feromagnetnega materiala. Tudi telo se nahaja in bere glavo. Te plošče se vrtijo s pomočjo vretena - posebne rotacijske gredi. Ta gred poganja električni motor. Pri vrtenju ploščglave za branje se ne dotikajo površine diskov, temveč so na najbližji razdalji od njih. Posledično lahko s pomočjo glav snemate in berete podatke s trdih diskov - diskov.


Na tisoče ur je vreteno stabilno vrtelo plošče z veliko hitrostjo, zato mora biti ta element zanesljiv. Zaradi pomanjkanja neposrednega fizičnega stika med vretenom in diskom na slednjem lahko podatke zapisujemo in brišemo. Domneva se, da je v povprečju eno disketo mogoče zapisati in izbrisati 100 tisoč krat. Tu so vretena trdih diskov. Seveda se lahko razlikujejo glede na model in proizvajalca.
Torej smo ugotovili, da je to RPM. Parameter določa, pri katerih hitrostih se lahko plošče vrtijo v normalnih delovnih pogojih. To vam omogoča, da razumete, kako hitro lahko računalniški sistem pri dostopanju do informacij pridobi informacije s trdega diska. Višja kot je hitrost, hitrejša je izmenjava podatkov med sistemom in diskom.

Kako deluje?

Da bi bolje razumeli, da je RPM, morate razumeti načelo same naprave. Ko zahtevajo določene informacije, se blok magnetnih glav vrne na zahtevano progo. Iskanje traja nekaj časa (Iskanje latence). Ko se prebrane glave premaknejo v želeni sektor, morate počakati na vrtenje diskov, tako da je želeno območje pod branjem glave. Ta del časa se imenuje zakasnitev v rotaciji. Ta parameter je odvisen odhitrost vrtenja vretena, in ker bo višja, bo zamuda vrtenja nižja.
Obe zamudi (za premik vretena in rotacijo diska) določata hitrost dostopa do podatkov. Številni programi za testiranje zmogljivosti izračunajo ta parameter in ga izpišejo pod vrsticami "dostop do podatkov". To vam omogoča, da določite dejansko hitrost diska. Ta možnost neposredno vpliva na zmogljivost celotnega sistema. Danes obstaja veliko močnih prenosnih računalnikov, ki so opremljeni z zmogljivimi grafičnimi karticami in procesorji, velika količina RAM-a. Toda skupaj z dobrimi "železom" se uporabljajo zelo počasni trdi diski s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto. Kot rezultat, vse te močne komponente ne delujejo s polno zmogljivostjo zaradi nizke hitrosti dostopa do podatkov. Torej je RPM pogon pomemben skupaj s frekvenco procesorja in širino vodila grafične kartice.

Učinek RPM HDD na zmogljivost

Trdi diski (tako imenovani trdi diski) so lahko LFF in SFF format. Preprosto povedano, ena vrsta diska je 2,5 palca, druga pa 3,5 palca. Prvi se pogosto uporablja v prenosnih računalnikih in strežnikih, drugi pa v običajnih sistemskih enotah. Za to vrsto trdega diska je značilna velika hitrost vretena - 7200 vrt /min. V takih modelih je čas penetracije 4,2 ms, povprečni čas iskanja pa je 8,5 ms. Torej bo čas dostopa do podatkov 12,7 ms. Večina stacionarnih računalnikov uporablja trde diskeSATA 7200 RPM je standardna hitrost za takšne modele. Obstajajo tudi diski s 5400 RPM, vendar jih ni priporočljivo uporabljati na sodobnih sistemih, čeprav so cenejši. Obstajajo tudi pogoni s parametrom 10000 RPM - v takih modelih je zakasnitev za iskanje in vrtenje približno 3 ms. Takšne naprave se najpogosteje uporabljajo na igralnih računalnikih, čeprav jih lahko tudi imenujemo zastarele. V današnjih namiznih in prenosnih računalnikih se vedno pogosteje uporabljajo diski SSD, katerih načelo je popolnoma drugačno. O tem se pogovorimo malo kasneje.

Nestandardni parameter RPM

Obstaja tudi tržni model s hitrostjo vretena 15.000 vrt /min. Kot ste uganili, je čas zakasnitve pod približno 2 ms in povprečni čas iskanja 3,8 ms. To omogoča dostop do podatkov v 5,8 ms. Posledično imajo veliki pogoni RPM čas iskanja za zahtevane informacije, kar omogoča hitro izmenjavo med informacijskim skladiščem in sistemom. Vendar pa je pomembno omeniti, da bo pri dostopu do velikih podatkov razlika v učinkovitosti med diski z visokimi in nizkimi parametri RPM nepomembna, saj ne bo nobene latence dostopa.

Kako ugotoviti hitrost vrtenja vretena?

Določanje te možnosti je lažje kot običajno - vedno je označeno na nalepki na sami napravi. Odprite ohišje sistemske enote in si oglejte nalepko. Mogoče je veliko nejasnih parametrov, vendar vedno obstaja ena od naslednjih vrstic:
 • RPM HDD: 5400.
 • RPM: 7200.
 • RPM: 10000.
 • Če je trdi disk skritV primeru prenosnika, ki ga je težko razkriti, lahko uporabite poseben program testiranja "železa".
  Najbolj priljubljeni so:
 • Crystalmark.
 • Aida64.
 • Speccy.
 • S spleta so na voljo popolnoma brezplačne. Z izvajanjem enega od teh programov lahko hitro poiščete informacije o napravah za shranjevanje. Podrobnosti o nastavitvah trdega diska so podrobne. Najprej nas zanima vrstica "Stopnja rotacije" in vrednost pred njo. V ruski različici Aida64, morate klikniti na "Data Saver" - "Windows Data Storage" na levi strani, nato trdi disk je treba označiti na vrhu, nato pa se informacije o njem prikažejo na dnu, vključno s "Rotation Speed" .

  Slabosti visoke hitrosti

  Seveda je pri visokih hitrostih obratovanja zagotovljeno visoko zmogljivost sistema na splošno, vendar obstajajo pomanjkljivosti. Čim hitreje se vreteno vrti, tem težje postane disk bolj trden in deluje bolj glasno. Podobno trdi diski porabijo več energije. Vendar pa sodobna tehnologija omogoča namestitev RPM in zmanjšanje porabe energije in hrupa z zmanjšanjem hitrosti vretena. Izgube produktivnosti se kompenzirajo s posebnim algoritmom za shranjevanje podatkov.

  SSD kot alternativa

  Pri razvoju sodobnih računalniških platform je uporaba trdih diskov s ploščami in vreteni zavrnjena. Danes se uporabljajo polprevodniški pogoni, v katerih ni premičnih delovna splošno "NutroSci" teh diskov so čipi na plošči. Takšne naprave delujejo kot navadni pogoni, zato je le njihova zmogljivost in hitrost dostopa do podatkov zelo visoka in daleč presega zmogljivost diskov HDD. Poleg tega so hrupni, zelo lahki in porabijo malo energije. Visoka cena je edina pomanjkljivost. HDD 7200 RPM na 1TB disku bo stalo manj kot SSD pogon 128 ali 256 GB.
  Podobno je razlika med SSD in HDD približno enaka razliki med navadnim DVD-jem in bliskovnim pogonom. Pogoni so že odšli, danes pa se uporabljajo večinoma le pogoni flash.

  Sklep

  Pri izbiri trdega diska je pomembno, da se najprej upošteva parameter zmogljivosti, ki je določen s hitrostjo vrtenja vretena. Na žalost večina uporabnikov gleda na zmogljivost diska, čeprav to ni najpomembnejše. Bolje je raje izbrati 500 GB trdega diska in 7200 vrtljajev na minuto hitrost vretena kot 1TB pogon z nastavitvijo 5400 RPM. Na splošno je danes treba odmakniti od uporabe takšnih sistemov, ker SSD pogoni presegajo zastarele HDD naprave v vsem.

  Sorodne publikacije