Računalniški inženiring. Kaj je to? Nekaj ​​zgodovine in sodobne interpretacije

Če pogledate zgodovino tehnologije, se je pred kratkim v domu pojavil izraz "računalniška tehnologija". Ta oznaka sprva ni pomenila vseh vidikov, ki so v njej postavljeni danes. In na žalost večina ljudi misli, da so računalniki in računalniška tehnologija sinonimi. To je jasna napaka.

Računanje: pomen besede

Razlagati pomen tega pojma je lahko povsem drugačen, bolj kot ga različni slovarji lahko razlagajo v različnih interpretacijah.
Če pa se temu vprašanju posvetimo z določenim posploševanjem, lahko trdimo, da je računalništvo tehnična naprava s sklopom nekaterih matematičnih orodij, tehnik in metod za avtomatizacijo (ali celo mehanizacijo) obdelave kakršnih koli informacijskih in računskih procesov ali opisa. ali drug pojav (fizični, mehanski itd.).


Računanje: kaj je to v širšem smislu?

Računanje je človeštvu že dolgo znano. Najbolj primitivne naprave, ki so se pojavile več sto let pred našo dobo, lahko imenujemo, na primer, isti kitajski računi ali rimski abakus. Že v drugi polovici tega tisočletja so se pojavile naprave, kot so lestvica Nepper, Shikkard kalkulator, logaritemski vladar, računski stroj Pascal, itd. Sodnik za sebe, današnji analogi tudi v obliki kalkulatorjev lahko varno pripišemo eni izmed vrst računalništvatehnologije.
Kljub temu je razlaga tega izraza postala bolj razširjena vrednost videza prvega računalnika. To se je zgodilo leta 1946, ko je bil v ZDA ustvarjen prvi računalnik, ki je bil imenovan kot akronim ENIAC (v ZSSR je bila ta naprava ustvarjena leta 1950 in se je imenovala MESM).


Danes se je razlaga še bolj razširila. Tako lahko na sedanji stopnji tehnološkega razvoja ugotovimo, da je računalništvo:
 • računalniški sistemi in orodja za upravljanje omrežja;
 • avtomatizirani sistemi za obdelavo podatkov in nadzor (informacije);
 • avtomatizirana sredstva za načrtovanje, modeliranje in napovedovanje;
 • sistem razvoja programske opreme, itd.
 • Seveda se lahko seznam nadaljuje in še naprej, vendar se te komponente štejejo za glavne.

  Sredstva za računanje

  Zdaj pa poglejmo, kaj predstavljajo sredstva računalništva. V središču vsakega procesa so informacije ali podatki, kot so zdaj sprejeti. Toda pojem informacij se obravnava precej subjektivno, ker lahko za eno osebo proces nosi semantično obremenitev, za drugo pa ne. Tako je bila za poenotenje podatkov razvita binarna koda, ki jo zazna katerikoli stroj in se uporablja za obdelavo podatkov.
  Med samimi orodji lahko ločimo tehnične naprave (procesorje, pomnilnik, I /O naprave) in programsko opremo, brez katere je vse to "železo" popolnoma neuporabno. Tu je treba omeniti, da računalništvoSistem ima številne posebnosti, kot so integriteta, organizacija, povezljivost in interaktivnost. Obstajajo tudi ti računalniški kompleksi, ki se nanašajo na večprocesorske sisteme, ki zagotavljajo zanesljivost in večjo zmogljivost, ni na voljo pri običajnih enoprocesorskih sistemih. In samo v enem svežnju "železa" in programske opreme lahko rečemo, da so glavni način računalništva. Seveda je tu mogoče dodati in metode, s katerimi se izvaja matematični opis procesa, vendar to lahko traja precej dolgo.

  Moderna računalniška naprava

  Na podlagi vseh teh definicij lahko opišemo delo sodobnih računalnikov. Kot smo že omenili, združujejo strojne in programske komponente, ena pa ne more delovati brez druge. Tako je sodoben računalnik (računalništvo) niz tehničnih naprav, ki zagotavljajo delovanje programskega okolja za izpolnitev določenih nalog in obratno (nabor programov za delo "železa"). Najbolj pravilna je prva izjava, ne pa druga, navsezadnje je ta na koncu potreben za obdelavo vhodnih informacij in izpis rezultata.
  Računalniška naprava (računalništvo) vključuje več glavnih komponent, brez katerih ne deluje noben sistem. To vključuje matične plošče, procesorje, trde diske, RAM, monitorje, tipkovnice, miške, zunanje naprave (tiskalnike, skenerje itd.), Pogone itd. Najprej v smislu programske opremeProstor zasedajo operacijski sistemi in gonilniki. Operacijski sistemi poganjajo aplikacije, gonilniki pa zagotavljajo pravilno delovanje vseh "železnih" naprav.

  Nekaj ​​besed o klasifikaciji

  Sodobne računalniške sisteme je mogoče razvrstiti po več merilih:
 • načelo delovanja (digitalni, analogni, hibridni);
 • Generacije (faze ustvarjanja);
 • imenovanja (problemsko usmerjena, osnovna, domača, poudarjena, specializirana, univerzalna);
 • značilnosti in velikosti (nadrazmerje, supermaly, enojni ali večuporabniški);
 • pogoji uporabe (dom, pisarna, industrija);
 • druge značilnosti (število procesorjev, arhitektura, zmogljivost, potrošniške lastnosti).
 • Kot je jasno, jasnih meja v opredelitvi razredov ni mogoče izvesti. Načeloma je vsaka delitev sodobnih sistemov v skupine še vedno povsem pogojna.

  Sorodne publikacije