Qualcomm Adreno 305: funkcije, zmogljivost, pregledi

Kaj je Qualcomm Adreno 305 vem malo. Tudi tisti, ki se o tej stvari nekoliko ugibajo, ne razumejo vedno, zakaj je to potrebno. Od trenutka, ko so pametni telefoni zašli v naše življenje, smo morali hitro poiskati načine za razvoj zmanjšanega sistema. Tako so bili mobilni procesorji in majhni grafični pospeševalniki.

Kaj je to?

Grafični procesor, ki ni le osebni računalnik, temveč tudi "zanič" v naših mobilnih napravah, se popolnoma spopada z današnjimi izzivi. Zdaj je najpogostejša:


 • PowerVR;
 • Mali;
 • Adreno;
 • GeForce ULP.
 • To so najbolj priljubljena podjetja, ki so že dokazala stabilno in produktivno delo v različnih pametnih telefonih in tablicah. Pred obravnavo Adreno 305 je vredno razumeti, kateri parametri so značilni za take procesorje.

  Parametri

  Da bi razumeli, kaj je grafični pospeševalnik pred nami, in povedati nekaj o njegovi uspešnosti, moramo pogledati tri parametre:
 • Število trikotnikov na sekundo.
 • Število slikovnih pik na sekundo.
 • Število operacij s plavajočo vejico.
 • Seveda lahko vse te informacije analizirajo le strokovnjaki. Normalni uporabnik bo povedal malo o teh parametrih. Zato pojdimo naravnost na naš mobilni model Adreno 305.

  Qualcomm

  To podjetje je razvilo več kot en mobilni procesor. Da, mnogi pametni telefoni se ponašajo z enim od modelov družine Snapdragon. Linija je zasnovana za pametne telefone in tablice,Deluje z ARM arhitekturo in komunikacijskimi moduli. Prav ti mobilni sistemi na kristalu zadržujejo čipove, na katere se nanaša junak našega pregleda.  Na splošno je Snapdragon predstavljen v dveh serijah, od katerih prvi ima indekse S1 /S2 /S3 /S4, drugi pa 2xx /4xx /6xx /8xx. Spada v drugo serijo Adreno 305. "Skril" se je v družino Snapdragon 400 in je bil predstavljen ducat modifikacij.

  Snapdragon 400

  Na splošno bo tisti, ki bo razumel modele procesorjev, čipov, jeder, platform in vsega drugega, takoj opazil trik. To družino predstavlja več kot en model. Obstaja več sprememb z različnimi arhitekturami, jedri in frekvencami. Toda skupaj z vsakim je graf 305. jedra. V vsakem je, zato je ločljivost zaslona vedno enaka - 1280h800.

  Novost

  Prvi model Adreno 305 je bil številka 8225. Nabor čipov je bil izdelan na 28 nm procesni tehnologiji z zmanjšano porabo energije. Procesor je postal Cortex-A7 na štirih jedrih s frekvenco 1200 MHz. Grafični pospeševalnik podpira niz brezžičnih komunikacij: EDGE, Bluetooth, Wi-Fi, GSM, HSPA + in GPRS. Ta možnost je poravnana na številnih modelih naprav, vključno s Samsung Galaxy S5 S3 in Tab 4 Sony Xperia M2 in Microsoft Lumia 640 XL. Naslednja sprememba praktično ni prinesla nikakršnih sprememb v značilnostih Adreno 305. Spremenjena je bila le frekvenca procesorja z 12 GHz na 14 GHz, kot tudi pospeševalnik je šel na Samsung Galaxy S3 SS.

  Spremembe

  Tretja različica čipov je postala znana v četrtem četrtletju leta 2013. Takrat se je začel njegov masovni izpust. Seznam naprav je dopolnjen s štirimi modeli Nokia Lumia in čipomzačeli uporabljati v modelih pametnih telefonov Huawei, HTC, Acer. Tehnična komponenta se rahlo spremeni. Povratna frekvenca je 12 GHz, s posodobljenim seznamom, ki podpira brezžična omrežja: DC-HSPA + in LTE. Pomnilniška tehnologija se pretvori v LPDDR2 in LPDDR3.

  Nova platforma

  Naslednje spremembe čipov so povzročile korenite spremembe. Tako je quad-core Cortex-A7 nadomeščen z dual-core Krait 200, ki ima frekvenco 12-14 GHz. Podatki o prostornini predpomnilnika se prikažejo na prvi stopnji 32 kB, druga pa 1 MB. Posodobite tehnologijo pomnilnika. V zadnjih štirih spremembah se procesor spremeni v Krait 300 in deluje s frekvenco 1700 MHz. V tem primeru se vsakokrat seznam naprav, ki delajo s čipom, poveča za 3-5 modelov.

  Primerjava

  Primerjava Adreno 305 z Adreno 225 - najpogostejša. To je posledica dejstva, da je starejša različica nadaljevanje juniorja. V bistvu je 305. model posodobitev za 225. mesto. Najprej se je pojavil v Snapdragon S4 Pro, največji uspeh pa je prinesla družina Snapdragon 400. Razlika med novostmi je v modernosti. Podpira veliko število novih tehnologij, z lahkoto upravlja API Direct3D 9.3 OpenGL ES 3.0 in CL 1.2.

  Testiranje

  Učinkovitost Adreno 305 lahko preverite samo s pomočjo testov. Seveda je veliko odvisno od platforme, na kateri je čipov in s katerim procesorjem deluje v parih. Ura frekvenca doseže 450 MHz. Parameter FLOPS je v območju 002 in označuje procesorsko moč grafičnega procesorja. 08 GPixel /s je hitrost slikovnih pik. Parameter ustreza številu slikovnih pik, ki so prikazane na zaslonusekundo Kot smo že omenili, model podpira 93 različico DirectX-a, ki bistveno izboljša grafiko v igrah. Verzija OpenCL 1.1 je tehnologija, ki nekateri programski opremi omogoča uporabo grafičnega pospeševalnika za grafične namene.
  Tehnologija osrednjega procesorja je 28 nm. V primerjavi z že naprednimi možnostmi je to odličen kazalnik, toda do leta 2013 so bile revolucionarne dimenzije čipov.

  Značilnosti

  Adreno 305 je dober video procesor, ki je postal priljubljen leta 2013. Takrat so mobilne naprave hitro postale opremljene s tem modelom. Ima enotno shader arhitekturo. Procesna frekvenca v povprečju doseže 266 MHz, v resnici pa so znani dvigi do 450 MHz. Čipov ima eno jedro. Količina pomnilnika do 256 MB. V notranjosti sta dva shaderja obdelovalnih pik, en geometrijski procesor in verteksni shader. Produktivnost doseže 98 milijonov trikotnikov na sekundo in 25 milijard pikslov hkrati.
  Adreno 305 lahko izvaja strojno tessellacijo, deluje s celozaslonskim glajenjem slik, razdeli tridimenzionalne prizore na tayles, ustvari osvetlitev strojne opreme, deluje z alfa mešanjem in prejme tudi vmesnik Z v velikosti 24 bitov. Zdaj s to grafično pospeševalnico dela več kot 50 pametnih telefonov in več deset tablet. Večina pripomočkov je prekinjena.

  Reviews

  Qualcomm že dolgo dela z grafičnimi procesorji za Adreno. Prve variante so se začele pojavljati v letu 2009 in so nato že prevzele trg in pozornost uporabnikov. Sedaj obstaja sedem procesorjev s to grafikopospeševalnik Na splošno se praktično ne razlikujejo med seboj. Včasih so značilna velika nihanja frekvenc. Še vedno so uporabniki, ki imajo pametne telefone z Adreno 305. Ta video procesor je prejel v majhni količini. To je posledica dejstva, da je del mobilne naprave, zato pametni telefon prejme povratne informacije, ne posameznih elementov. Znano je, da so modeli iz leta 2013, ki so prejeli ta čipov, pripadali srednjemu cenovnemu segmentu in so pokazali stabilno delovanje, ki ni bilo poudarjeno z nečim posebnim. Procesorji s tem jedrom so dobro delovali, zahvaljujoč tehnologiji varčne porabe energije, so napravo dolgo časa avtonomni.
  Glavna pomanjkljivost nakupa take naprave je bila, da bi uporabnik lahko pozoren na Snapdragon 400, da bi poiskal internetne specifikacije, izvedel vse in ga kupil. V resnici pa se je izkazalo, da je nabor čipov nekoliko šibkejši, testiranje v nekaterih primerih ni uspešno. Takšne težave je povzročilo dejstvo, da je pod kratkim Snapdragonom 400 pogosto lahko pomenilo nekaj sprememb, ki pa so se, čeprav je bilo Adreno 305, drugi kazalci bistveno razlikovali. Na splošno grafika ni bila slaba. Ona ni potegnila modnih igrač, vendar pri nizkih nastavitvah, je spopadel s skoraj vsemi projekti s trga Plate. Glavna pomanjkljivost grafike in procesorjev podjetja Qualcomm je še vedno pregrevanje. Zato mnogi proizvajalci mobilnih naprav zdaj zavračajo izdelke te družbe in dajejo prednost Mali.

  Sorodne publikacije