QA - To je opis, funkcije, funkcije

Zagotavljanje kakovosti QA je vsak sistematičen proces za ugotavljanje skladnosti proizvoda ali storitve z določenimi zahtevami. Standard vzpostavlja in vzdržuje uveljavljene zahteve za razvoj ali proizvodnjo zanesljivih izdelkov. Sistem zagotavljanja kakovosti je zasnovan tako, da poveča zaupanje strank in verodostojnost podjetja ter izboljša delovne procese in učinkovitost ter podjetju omogoča boljše tekmovanje z drugimi podjetji na trgu.

Osnove standarda

Mednarodna organizacija za standardizacijo ISO je gonilna sila za prakso zagotavljanja kakovosti, kar odraža procese, ki se uporabljajo za izvajanje. Standard se pogosto kombinira z mednarodnim standardom ISO 9000. Veliko podjetij ga uporablja za zagotavljanje učinkovitega sistema zagotavljanja kakovosti.


Koncept zagotavljanja kakovosti kot formalizirane prakse se je začel v predelovalni industriji in se je od takrat razširil na večino industrij, vključno z razvojem programske opreme. Nekateri ljudje lahko zmedejo izraz "zagotavljanje kakovosti" QA z nadzorom kakovosti QC.
Čeprav imata oba koncepta skupno stališče, med njimi obstajajo resne razlike:
 • Pravzaprav je zagotavljanje kakovosti proces, ki zagotavlja skladnost s splošnimi načeli vodenja, ki se uporabljajo v vsakem projektu. In QC - proces, usmerjen v proizvodnjo.
 • QA je vsak sistematičen proces, ki zagotavlja skladnost izdelka z nekaterimi zahtevami. Medtem ko QC obravnava druga vprašanja, kot so posamezni pregledi ali napake.
 • Kaj?Kar zadeva razvoj programske opreme, so tehnike zagotavljanja kakovosti usmerjene v preprečevanje napak kode ali izdelka, medtem ko QC izvaja testiranje, odpravljanje težav in popravljanje kode.
 • Čeprav je mogoče zaslediti uporabo najpreprostejših konceptov zagotavljanja kakovosti, so v srednjem veku prakse kakovosti v ZDA postale vladne politike med drugo svetovno vojno, ko je bilo treba preverjati velike količine streliva.


  ISO je bil odprt v Ženevi leta 1947 in leta 1951 objavil svoj prvi standard z referenčnimi temperaturami za industrijske meritve. ISO je postopoma rasel in razširil obseg standardov. Družina standardov ISO 9000 je bila objavljena leta 1987, vsaka številka 9000 ponuja različne standarde za različne scenarije. Najnovejša v seriji ISO 9000 je ISO 9001: 2015. Njeno vodenje vključuje jasnejšo usmerjenost k strankam, prakse vodenja podjetja in način, kako ga lahko spremenijo ter podpira stalne izboljšave.

  Zagotavljanje kakovosti programske opreme

  Zagotavljanje kakovosti programske opreme (SQA) sistematično ugotavlja vzorce in ukrepe, potrebne za izboljšanje razvojnih ciklov. Iskanje in popravljanje napak pri kodiranju lahko privede do nepredvidenih posledic. Da, lahko popravite eno kodo, hkrati pa prekinete druge funkcije. SQA je postal pomemben za razvijalce kot način, kako se izogniti napakam, preden se pojavijo, kar je zmanjšalo čas in stroške razvoja. Tudi če imate postopek testiranja posodobitveprogramska oprema lahko krši druge funkcije.
  Obstajajo številne strategije SQA. Na primer, integracija modela stabilnosti zmogljivosti CMMI je usmerjena k uspešnosti s SQA modelom. CMMI deluje po stopnjah zrelosti znotraj organizacije in identificira optimizacijo, ki jo je mogoče uporabiti za izboljšanje. Stopnja razvrstitve sega od neorganiziranega do optimalnega.
  Sčasoma so bile razvite metodologije za razvoj programske opreme, ki temeljijo na SQA, kot so Slap, Agile in Scrum. Vsak razvojni proces je usmerjen k optimizaciji učinkovitosti:
 • Slap je tradicionalni linearni pristop k razvoju programske opreme, postopek po korakih, ki običajno vključuje zbirko zahtev, načrtovanje oblikovanja, izvajanje kode, QA tester in korekcijo kode. Pogosto se šteje, da je prepočasen, zato so bile razvite alternativne razvojne metode.
 • Agile je tehnika razvoja programske opreme, ki je osredotočena na ekipo, pri čemer se vsak korak v postopku obravnava kot sprint. Prilagodljiv razvoj programske opreme je zelo prilagodljiv, pomaga poenostaviti kakovost QA, vendar je manj predvidljiv, ker se obseg projekta lahko enostavno spremeni.
 • Scrum je kombinacija obeh procesov, v katerih so razvijalci razdeljeni na ukaze za obdelavo določenih nalog, vsaka naloga pa je razdeljena na več sprintov.
 • Orodja in programske platforme

  Programska oprema za testiranje je sestavni del zagotavljanja njene kakovosti. To prihrani čas, trud in stroške ter omogoča tudioptimalno proizvajajo kakovosten končni izdelek. Obstaja veliko programskih orodij in platform, ki jih lahko razvijalci uporabijo za avtomatizacijo in organizacijo testiranja za lažje doseganje ciljev SQA.
  Selen je program odprtokodnega testiranja programske opreme, ki lahko deluje v priljubljenih programskih jezikih, kot so C #, Java in Python. Druga odprtokodna programska oprema, imenovana Jenkins, omogoča razvijalcem in osebju QA, da v realnem času izvajajo in preverjajo kodo. Primerna je za hitro spreminjajoče se okolje, saj avtomatizira naloge, povezane z razvojem in testiranjem programske opreme. Poštar avtomatizira in sproži teste za spletne aplikacije ali vmesnike aplikacij. Na voljo je za Mac, Windows in Linux in lahko podpira oblikovanje Swagger in RAML. Zanesljivost programske opreme je povezana s tremi ključnimi vidiki: čas, stroški in kakovost. Uporabnik mora biti prepričan, da je naročilo preverjeno hitro, temeljito in seveda profesionalno, da bi dosegli boljše rezultate.

  Avtomatizacija: metode zagotavljanja kakovosti

  Med drugim bi test QA želel skrajšati čas, porabljen za testiranje, njegova naloga pa je povečati avtomatizacijo procesa. Traja veliko manj časa kot ročna različica in bo pravilna za regresijsko testiranje. Za isto regresijsko analizo bo ročna metoda trajala več dni, za avtomatizacijo pa bo kosnekaj minut. Poleg tega lahko en in isti scenarij znova in znova zaženete z vzporednim testom.

  Druge prednosti avtomatizacije:
 • Stroški so pomemben element, v katerem avtomatizacija ustvarja situacijo, ki koristi vsem. Denar, porabljen za avtomatizacijo, se hitro izplača z zmanjšanjem časa, ki ga uporabljajo strokovnjaki. Stroški testiranja so za programsko podjetje zaradi naraščajočih programov in povečanih stroškov testiranja narasli navzgor.
 • Potrebna so manjša sredstva za zagotavljanje kakovosti, saj je avtomatizacija namenjena vsem ročnim delom.
 • Vendar pa testiranje avtomatizacije in avtomatizirano testiranje nista enaka. Avtomatizacija QA je dejanje izvajanja specifičnih testov s pomočjo avtomatizacije, v nasprotju z njihovim ročnim izvajanjem. Medtem ko se avtomatizacija nanaša na avtomatizacijo procesa sledenja in upravljanja različnih pregledov. Avtomatsko in avtomatsko testiranje sta pomembna za neprekinjen proces.

  Neprekinjeno preskušanje

  To je relativno nov pristop k testiranju. Njen namen je zagotoviti kakovost kadarkoli. V tradicionalnem okolju se testiranje konča na koncu razvojnega cikla. Ker pa se vedno več podjetij preseli v model DevOps in model kontinuirane dostave, ki je nenehno v razvoju in mora biti vedno pripravljen za uvajanje.
  Tukaj potekajo stalna testiranja - da se zagotovi kakovost na vsaki stopnji razvoja, medtem ko setestiranje poteka na majhnih lokacijah neprekinjeno, takoj ko se pojavi potreba. Čeprav je zagotavljanje kakovosti v vsakem trenutku izredno pomembno za ta model, to ni vse. Pomembna je tudi hitrost razvoja in testiranja. Potreba po hitrejši in rednejši izdaji nove programske opreme je odprla pot temu modelu. Obvladovanje vseh potreb neprekinjenega testnega okolja je velik dogodek, ki zahteva obsežno komunikacijsko delo. Metoda vam omogoča, da spremljate, katera okolja so razvila novo kodo, kateri del potrebuje testiranje in kako so te zahteve vključene v proces neprekinjenega dobave.

  Premikajoče se objemke

  Teoretično je koncept avtomatizacije idealen za preizkuševalce, ki delajo v neprekinjenem okolju. Toda v resnici se lahko zgodi drugače. V tipičnem realnem scenariju, ko morajo testerji načrtovati in testirati testne primere, komunicirajo z lastnikom izdelka, da bi zbrali zahteve za izdelke in razumeli bistvo problema, ki ga programska oprema poskuša rešiti. To pogosto zahteva sodelovanje z ekipo razvijalcev, analitikov in operaterjev. V tej fazi je za izpolnitev pogodb v skladu z zahtevami določena kombinacija testnih primerov (avtomatizirano iskanje, regresija itd.). Ker modeli DevOps in Continuous Delivery postajajo norma, kot tudi stalno testiranje. In da bi bila stalna prizadevanja uspešna,preizkuševalci morajo začeti razmišljati o tem, kaj je potrebno za upravljanje sprememb, ki nastanejo pri prilagajanju po celotnem oblikovalnem transporterju.

  Področje uporabe

  Storitve zagotavljanja kakovosti, ki optimizirajo in poenostavljajo rutinsko testiranje z minimalnimi sklopi scenarijev. Povečujejo natančnost, saj popolnoma izvajajo enake korake in zagotavljajo hitro in zanesljivo povratno informacijo tako za vodje kot za razvijalce programske opreme. Ta standard kakovosti uporabljajo:
 • podjetja, ki skušajo zmanjšati inovacijske cikle in čas za vstop na trg.
 • Podjetja, ki želijo na vsaki stopnji zanesljivo ponavljanje testov, da zagotovijo brezkompromisno kakovost izdelkov.
 • Tehnične skupine, ki želijo avtomatizirati testiranje novih projektov ali uporabiti avtomatizacijo za obstoječe postopke ročnega preverjanja.
 • Večdimenzionalni projekti, ki zahtevajo učinkovito upravljanje odvisnosti in samodejno poročanje.
 • Prednosti uporabe:
 • Pridobivanje programske opreme najvišje kakovosti, saj se izvajajo zanesljivejše seje testiranja.
 • Znižane cene, ker standard omogoča zmanjšanje števila potrebnega usposobljenega osebja.
 • Dostop do visoko usposobljenih strokovnjakov.
 • ​​
 • Optimizacija, QA rešitve vam omogočajo, da se izognete večkratnim ponavljajočim se nalogam.
 • Natančnost preskušanja je zagotovila dosledne rezultate, ki niso vedno na voljo z ročno metodo.
 • Povečanjetestno pokritost, kar ni mogoče z ročno metodo.
 • Povečajte obseg in globino preskusov.
 • Zmanjšanje inovacijskega cikla in časa vstopa na trg.
 • Ekipe za testiranje

  Za izpolnitev zahtev standardov v programski opremi je potrebna skupina strokovnjakov. To je posebna dejavnost IT strokovnjakov. Del poklicne poti v SQA vključuje možnosti za delo, kot so inženirska analitika in avtomatizacija testiranja SQA. QA inženirji nadzorujejo in testirajo programsko opremo. Analitik SQA bo spremljal posledice in prakse ciklov razvoja programske opreme. Za avtomatizacijo mora oseba ustvariti programe za avtomatizacijo procesa SQA.
  To je zapleteno delo. Ker lahko ljudje po svoji naravi delajo napake. Zamisliti si je treba pogoje, pod katerimi preskusna oseba deluje stokrat za enak preskus, in verjetno je, da bo nekaj zgrešil. Tudi če je zelo izkušen in če obstaja preprost skript za preverjanje, se je še vedno zelo težko izogniti napakam, zlasti pri ročnem testiranju.

  Sistemski inženir

  Inženiring QA izvaja inženir in vključuje razvoj in izvajanje iskanja in avtomatiziranega testiranja, da se zagotovi kakovost izdelkov. Njene odgovornosti vključujejo razvoj in izvajanje testov, vzpostavitev in opredelitev korektivnih ukrepov. Imajo pomembno vlogo pri razvoju produktne družbe. Idealen kandidat bo odgovoren za izvajanje testov pred zagonom izdelka za neprekinjeno delo.Navsezadnje mora slediti vsem fazam razvoja programske opreme, da bi ugotovil in odpravil sistem, tako da lahko izpolnjuje standarde kakovosti. Zahteve za inženirje inženirjev za zagotavljanje kakovosti:
 • Izkušnje v razvoju programske opreme.
 • Izkušnje pri zagotavljanju kakovosti programske opreme.
 • Poznavanje metodologij, orodij in procesov programske opreme za zagotavljanje kakovosti
 • Preizkuševalci standardov kakovosti

  QA Tester izvaja ocene kakovosti programske opreme s pomočjo ročnega in avtomatskega testiranja. Odgovoren je za odkrivanje in poročanje o hroščih in zrušitvah. V tej vlogi mora imeti oster pogled na podrobnosti in odlične komunikacijske sposobnosti. Odgovornosti nižjega QA vključujejo:
 • Pregled in analizo tehničnih značilnosti sistema.
 • Izvedite testne skripte in si oglejte rezultate.
 • Poročanje in dokumentiranje tehničnih vprašanj.
 • Sodelovati z inženirji za zagotavljanje kakovosti pri razvoju učinkovitih strategij in načrtov preskušanja.
 • Sporočila o napakah in napakah skupinam razvijalcev.
 • Odpravljanje napak pri testiranju QA.
 • Testiranje po sproščanju in po izvajanju.
 • Sodelovanje z večnamenskimi skupinami za zagotavljanje kakovosti v celotnem življenjskem ciklu razvoja programske opreme.
 • Nasveti za prilagoditev

  Trenutno mora vsako podjetje prilagoditi digitalne strategije svojega izdelka, da bi uskladilo poslovne procese in ponudilo celovitoizkušnje s strankami. QA pomaga podjetjem v procesu digitalne preobrazbe. Glavni poslovni nasveti:
 • Osredotočite se na izkušnje potrošnikov in blagovno znamko. Zagotavljanje kakovosti zagotavlja, da programi zagotavljajo neprecenljive izkušnje z vrsto testov za določen namen, kot so testiranje s Crowdsourced ali preizkusi prehoda do prehoda za zagotavljanje nemotenega uporabniškega vmesnika e-trgovine.
 • Avtomatizacija. Izvaja se lahko na ravni celotnega življenjskega cikla programa z uporabo različnih komercialnih programov in odprtokodnih orodij.
 • Uporaba DevOps in kontinuirane dostave. DevOps se osredotoča na skupno delo pri nalogah razvijalcev, operacijskih in IT strokovnjakov. To je pospeševalnik, ki deluje na področju razvoja programske opreme, testiranja kakovosti, novih sprememb in ciklov sproščanja.
 • Uporaba napredne analitike. Prav tako lahko pripomore k kvaliteti izdelka.
 • Oblikovanje testnega centra za odličnost (TCoE).
 • Aspiracija za mobilno testiranje. Poleg klicanja ali sporočanja se mobilne aplikacije uporabljajo za kartiranje lokacij, rezervacijo vstopnic, nakup in plačevanje računov.
 • Digitalna transformacija dejansko preoblikuje življenje IT organizacij. Zato se vloga in odgovornosti skupin za zagotavljanje kakovosti in testiranja močno poveča, da bi se ta podjetja bolj osredotočila na zagotavljanje kakovostnih in hitrih aplikacij.

  Sorodne publikacije