Programer Richard Stollman: Življenjepis borca ​​brezplačno

Programer Richard Stollman: biografija borca ​​brezplačno

Ime priznanega ameriškega programerja Richarda Stallmana je večno vključeno v zgodovino razvoja informacijske tehnologije. Poleg tega je pridobil široko slavo ne le z razvojem številnih različnih aplikacij, ampak tudi močan položaj pri vprašanju zaščite programske opreme. Kot ideolog koncepta, ki se imenuje copyleft, je Stallman za nekoga nekakšen idol, drugi so mu dali epitet "zoprne". O življenju in karieri krivca za vroče spore lahko najdete v tem članku.

Računalniški genij

Kljub dvoumnosti osebnosti, jih veliko zanimajo različni podatki in dejstva v zvezi z Richardom Matthewom Stallmanom: v katerem letu se je rodil, kjer se je izobraževal in kot eden najbolj znanih programerjev na svetu.


Prihodnji filozof heker se je rodil leta 1953, 16. marca (na znaku zodiaka - riba). Mesto Richardovega nastopa je bil New York Manhattan, kjer so takrat živeli njegovi starši, Judje po narodnosti. Oče - Daniel Stallman, mati - Alice Lippmann.
V New Yorku so minila leta otrok in mladine Richarda. Tu je šel v šolo in dobil srednješolsko izobrazbo. Računalniki imajo pomembno mesto v Stallmanovem življenju, tudi ko je bil komaj deset. Že v tistih dneh se je dečka aktivno zanimalo za napravo teh naprav. Njegova matična knjiga je bila navodilo za uporabo računalnika IBM 7049. V srednji šoli in na koncu šole Richard Stallman ni več študiral računalnika - delal je z njimi. Pri osemnajstih letih je bil nadarjen mladeničv New York Research Center IBM. Njegova prva dela so:


 • program, napisan na fortran;
 • predprocesor za PL /1.
 • Ta lekcija je lahko Stallman združil s prostovoljnim delom kot laboratorijski asistent na Univerzi Rockefeller na Oddelku za biologijo. Profesor, ki je bil njegov vodja, je Richardu napovedal slavo velikega znanstvenika. Ampak, v nasprotju z mnenjem njegovega kolega, je Stallman izbral biološko področje fizike in matematične znanosti.

  Odličen heker

  Leta 1971 je Richard odpotoval v Cambridge, kjer je uspešno vstopil v domačo univerzo Harvard. Kot študent enega najbolj zahtevnih začetnih tečajev matematike v Združenih državah je prejel višje ocene. V prvem letu študija je Richard Stallman začel delati kot programer v Laboratoriju za umetno inteligenco (LII), ki se nahaja pod dobro znanim MIT (Mass Institute of Technology). Postal je tudi redni član univerzitetne hekerske skupine.
  V tej inštitutski skupnosti je hitro postal znan pod izmišljenim vzdevkom RMS, ki je nastal na začetnicah njegovega polnega imena (Richard Matthew Stallman). V biografiji programerja je to občasno občudovanje igralo ključno vlogo. Leta 1974 je Richard prejel diplomo na Harvardu in diplomiral iz fizike. Brez razmišljanja je nadaljeval študij na podiplomskem MIT-u. Toda po enem letu sem spoznal, da fizika ni ravno tisto, kar želi posvetiti svojemu življenju. Stallman je opustil študij in se odpravil v delo LII.Programiranje je postalo glavni, če ne edini interes Richarda.
  V poznih sedemdesetih in zgodnjih 80-ih letih je aktivno delal na razvoju umetne inteligence (AI). Hkrati v Stolmanu prihaja do neke vrste notranjega konflikta, v katerem svobodoljubni heker nasprotuje običajnemu zakonitemu programatorju. Prvi je začel dovolj hitro zmagati - tak lik je Richard Stallman. Svoboda na vseh področjih življenja je bila in ostaja za njega veliko bolj dragocena stvar kot le razvoj in napredek.

  Nasprotnik tekstopisa

  Hekerski upor je bil sprva izražen le v obliki kritik, zlasti v zvezi z omejitvijo dostopa do računalnikov v LII. Leta 1977 so se besede končale - Richard je zlomil geslo laboratorijskega obrambnega sistema.
  Medtem so avtorske pravice dobivale zagon - licence, ki omejujejo uporabo, so bile izdane ena za drugo. Stallman je razumel, da je po sprejetju zakona o avtorskih pravicah v ZDA čas, da preidemo na odločne ukrepe. Ustvaril je programske klone, da bi uporabnikom zagotovil identičen izdelek, ki nima meja spremembe in distribucije. Politika komercialnih organizacij, ki so izdajale dovoljenja za zaščito, se je Richard odprto imenoval neetičen in nesocialen. Jeseni 1983 je napovedal razvoj lastnega projekta GNU. Ta operacijski sistem prostega tipa (OS) bi moral postati glavni zamisel Stallmana. V podporo svojemu projektu je organiziral in vodil gibanje, katerega namen je bil boj za odprtokodno programsko opremo.
  Leta 1984 je Richard zapustil MIT in nadaljeval z njimdelo na GNU. V naslednjem desetletju je bilo veliko koristnih programov, povezanih z GNU. Toda kot OS se ta projekt razvija še danes. Leta 1991 je finski študent na osnovi GNU ustvaril operativni sistem, imenovan "Linux".

  Pisanje

  Za zaključek je še ena zanimiva podrobnost biografije Richarda Stollmana njegovo literarno delo. V svoji karieri kot programer je redno objavljal članke. Toda krona njegovega pisanja je impresivna anti-utopična zgodba z naslovom "Pravica do branja". Govori o možnih posledicah ohranjanja zakonov o avtorskih pravicah v vnaprej določeni obliki. Kot lahko vidite, bo Stallman na kakršen koli način spodbujal koncept, ki ga je ustvaril.

  Sorodne publikacije