Procesor se pregreje: kaj storiti?

Osebni računalnik, prenosni računalnik in celo telefon vsebujejo veliko podrobnosti. Nekateri od njih imajo lastnost, da med delom zagotovijo toploto. Na naprave so nameščeni različni hladilni sistemi, ki morajo komponente ohladiti, da bi se izognili prelomu. Če pa se procesor pregreje, kaj storiti? Kako določiti pregrevanje in popraviti situacijo? Tukaj bomo opisali glavne vzroke visokotemperaturnega procesorja in kako jih odpraviti. Simptomi pregrevanja so običajno:

 • Nenamerna zaustavitev.
 • Kratek ali dolg lebdenje.
 • Močan hrup ventilatorja.
 • Kako preveriti temperaturo procesorja skozi BIOS

  Preverite elemente, ki se ogrejejo na računalniku, lahko uporabite programe ali BIOS. V drugem primeru lahko poznate temperaturo in koliko se procesor pregreje, če je seveda prisotna takšna funkcija v firmware-u Biosa. Pomanjkljivost te metode je nezmožnost preverjanja pregrevanja pod obremenitvijo: pri gledanju HD video posnetkov, med igranjem ali testih izjemnih situacij.


 • Ko znova zaženete računalnik, morate večkrat pritisniti tipko Delete ali F2 F10, da se prijavite v BIOS (ključ se lahko razlikuje glede na model).
 • Obdobje, v katerem se tipka sproži, je zelo kratek, to lahko storite pri preverjanju POST-a, običajno bo ključ, ki ga želite, prikazan na enem zaslonu z logotipom proizvajalca v obliki vrstice: Pritisnite DEL za zagon Setup.
 • Bios meni v različnih modelihRazlikuje se in v starih modifikacijah matičnih plošč večinoma angleščina. V modernejših BIOS matičnih ploščah (le zdaj je UEFI), lahko srečate ruski vmesnik, vendar če je BIOS vaše matične plošče angleščina, potem poiščite temperaturni senzor v razdelkih H /W Monitor, Status, PC Health.
 • Spremljanje temperature procesorja

  Ugotovite, koliko procesor pregreje računalnik, ga lahko izvedete s programsko opremo drugih proizvajalcev in pod kakršnimi koli pogoji nadzorujete osebne računalnike. Na internetu je veliko podobne programske opreme, vendar obstajajo nekateri zelo dobri programi: AIDA64 in Everest - dva programa, ki ju lahko upravičeno imenujemo sestri dvojčka. Programi ustvarja en razvijalec, imajo skoraj identične menije in imajo skoraj enake funkcije. Plačane so, vendar imajo poskusno obdobje brezplačne uporabe v 30 dneh, ko je program mogoče uporabljati brez omejitev.


 • Če prenesete in namestite enega od zgoraj navedenih programov na vašem računalniku, ga morate zagnati.
 • V oknu izberite razdelek "Računalnik", v podgrafu pa "Senzor". Osrednji del delovnega lista prikazuje trenutno temperaturo procesorskih jeder in nekatere druge parametre, vendar je temperatura za nas zanimiva.
 • Vsak procesor ima svojo lastno temperaturno omejitev, ki jo določi proizvajalec, v kateri se računalnik izklopi v primeru pregrevanja. Običajno mora biti za procesor v stanju pripravljenosti temperatura okoli 35-45 ° C, pod obremenitvijo (med igro ali obremenitveni preizkus) pa do 70 ° C. Prekoračite jihVrednote lahko vodijo do nepopravljivih posledic. Poleg tega, ko se procesor pregreva, se matična plošča ogreje tudi z drugimi elementi, ki morda ne uspejo.
  Še ena dobra freeware je GPU-Z. Pripomoček prikazuje temperaturo procesorja in drugih elementov ter nekatere druge lastnosti v realnem času.

  Prah je najhujši sovražnik elektronskih naprav

  Najprej je treba določiti zakaj se procesor v računalniku pregreva. Glavni in najpomembnejši vzrok pregrevanja procesorja in drugih komponent računalnika ali prenosnika je prah. Povsod in povsod pride v telo računalnika skozi reže v sistemski enoti, ki služi za kroženje zraka za hlajenje. Ventilatorji, skupaj z zrakom, sesajo prah, ki se nato obori na vse sestavine in sčasoma preraste v dokaj spodoben sloj. Prah preprečuje prenos toplote in lahko povzroči tudi kratek stik. Zato je treba sistemsko enoto osebnega računalnika in prenosnika občasno očistiti.

  Čiščenje računalnika pred prahom

  Očistite računalnik pred prahom. Stranski pokrov sistemske enote je pritrjen na zadnji del z dvema vijakoma (v večini primerov). Enostavno ga je odstraniti. Ko odprete sistem, lahko vidite, v kolikšni meri je prašna, vendar ne v skušnjavi, tudi zelo majhen prah lahko povzroči pregrevanje. Zato mora biti oborožen s preprostim naborom orodij, ki vključuje krtačo (krtačo je treba manjkati kovinskih elementov, da bi se izognilikratek stik od statične elektrike), kartuša s stisnjenim zrakom, robčki, sesalnik. Preden odprete sistemsko enoto, se morate spomniti, vendar je bolje sestaviti shemo, kje in kaj pritrditi, saj lahko nepravilno priključitev vtičev poškoduje računalnik. Po odklopu vseh žic je potrebno pred nadaljnjim delovanjem odstraniti statično elektriko iz telesa: dovolj je, da si preprosto umijete roke v tekoči vodi. Statična elektrika lahko povzroči kratke stike in posledično okvaro računalnika pri izpostavljenosti delom ali ohišju računalnika. Ko napravo izklopite, mora stati približno 5 minut, da ostane poln.
  Zdaj lahko očistite. Glavni prah se koncentrira okoli vrtljivih elementov, hladilnikov in radiatorjev pod njimi. Previdno odstranite prah, ki se je nabral okoli procesorja in na drugih lahko dostopnih mestih. Treba je omeniti, da je za sesalnik treba uporabiti šobo z zoženim izlivom (lažje je zbrati prah). In tudi zaželeno je, da je bila guma. Če želite očistiti prah s sesalcem, morate biti zelo previdni glede majhnih delov na matični plošči, da se lahko nenamerno zlomijo, nato pa se računalnik sploh ne vklopi. Balon s stisnjenim zrakom odpihne prah s težko dostopnih mest, kjer je težko pobrati krtačo in sesalnik.

  Zamenjava termopasta

  Po čiščenju sistemske enote iz prahu je zaželeno, da se termična pasta takoj spremeni. Če je računalnik star več kot 2 leti in se nikoli ni odprl, potem je termopasta, ki zagotavlja tesen stik s procesorjem in hladilnikom,najverjetneje se je posušil in ne zagotavlja ustreznega hlajenja. Zaradi tega se procesor pregreje in izklopi računalnik.
 • Hladilnik odstranimo skupaj s hladilnikom (običajno jih pritrdimo z več zlahka snemljivimi zaponkami), ventilator pa tudi izklopimo z matične plošče.
 • Odstranite ostanke starega termopasta iz procesorja in radiatorja s prtičkom. In nanesite nov tanek sloj.
 • Tukaj je pomembno, da se ne pretiravate, ker je toplotna prevodnost tudi najcenejšega termopasta veliko slabša od toplotne prevodnosti najcenejšega radiatorja, zato bo precej trdna plast termopasta igrala zlo šalo in prisilila procesor, da se zaradi slabega prenosa toplote še bolj segreje. Termoplasti morajo biti popolnoma kapljice, dobesedno z žebljičkom. Uporabiti ga je treba enakomerno in razmazati na platformi procesorja (lahko uporabite staro plastično kartico). Nato tesno pritisnite radiator, ga postavite v prvotni položaj in se držite držala. Radiator ne sme viseti ali nihati. Po čiščenju prahu in zamenjavi termoplasta morajo biti priključene vse periferne naprave, kot tudi vse vhodno /izhodne sponke. Po tem lahko računalnik vklopite za preverjanje veljavnosti.

  Pregrevanje matične plošče

  Računalnik še vedno ne more segrevati samega procesorja in senzorja. Izgleda, da se procesor pregreva. Če je čiščenje opravljeno, se termopasta zamenja, indikatorji pa so še vedno napihnjeni, nato pa na sistemsko enoto namestite dodatno hlajenje, da ohladite matično ploščo. Ali pa namestite zmogljiv hladilnik na procesor(stara morda ne bo mogla obvladati problema hlajenja).

  Čiščenje beležnice iz prahu

  Če se procesor zaradi močne prašnosti pregreje na prenosnem računalniku, je vse malo bolj zapleteno. In če svojega računalnika še nikoli niste razstavili za čiščenje, ga je vredno dati v servisni center. Ker vijaki na zadnji pokrov laptop imajo različne dolžine, oziroma, odvijte jih, morate hkrati pripraviti vezje. V notranjosti prenosnega računalnika je vse veliko manjše in kompaktnejše kot v sistemski enoti in obstaja možnost, da se nekaj poškoduje. Hladilni sistem se razlikuje tudi pri različnih modelih prenosnih računalnikov. Nasvet: Prenosni računalnik ali računalnik očistite vsaj enkrat na dve leti. Pri isti frekvenci je potrebno zamenjati termopast. Če so živali v hiši, je treba čiščenje opraviti vsaj enkrat letno, po možnosti vsakih šest mesecev, skupaj s prahom v sistemski enoti in volno. Poleti je običajno vroče in včasih zaradi zunanjih dejavnikov procesor pregreje na prenosnem računalniku. Kaj storiti v tem primeru, kako ga ohladiti? Hladilni sistem odvaja zrak od zunaj, in če je prostor že vroč in poleten, potem ogreti zrak ne bo veliko pomagal. Za hlajenje prenosnika lahko uporabite zunanje stojala z elementi za hlajenje. To bo zmanjšalo temperaturo matične plošče in procesorja ter se izognilo škodljivim učinkom na njih zaradi visokih temperatur.

  Pregrevanje računalnika z virusno okužbo

  Pregrevanje procesorja lahko okuži virus. To je vredno držatiskeniranje za viruse in zaželeno je, da to storite bodisi z uporabo protivirusnega programa v oblaku ali pa ga namestite s predhodnim odstranjevanjem protivirusnega programa. Zlonamerna koda v vašem računalniku bi lahko že okužila protivirusni program ali ga prikrila, zato vaš protivirusni program ne bo videl okužbe.

  Svchost.exe naloži sistem

  Potrebno je preveriti, ali sistem svchost.exe ni naložen - to je pomožni proces za storitve, prenesene iz dinamičnih knjižnic. Ampak včasih pod krinko sistemskega procesa se lahko skrije virus ali zlonamerna koda, ki nenehno izvaja nekakšen sistemski proces z nalaganjem CPE, kar povzroči pregrevanje.
 • Če želite ugotoviti, ali je virus okužen, se morate prijaviti v upravitelja opravil - Ctrl + alt + Del.
 • Odprite zavihek Procesi in preverite, ali proces svchost.exe nalaga 100% za enojni procesor, 50% za dvojedrne in 25% za 4 jedra. Če je, potem je to krivec. Zaradi tega se procesor pregreje, da pomeni, da ga je treba izključiti.
 • Običajni proces Svchost.exe bo deloval pod imenom SYSTEM ali Network Service. Če je ta postopek aktiven pod imenom računa, je najverjetneje virus. Po prekinitvi postopka nalaganja morate pregledati in namestiti nov stacionarni protivirusni program.
 • ​​

  Konflikt z voznikom

  Kaj povzroča procesor konfliktov programske opreme?
 • Tako kot v primeru postopka Svchost.exe se morate prijaviti v upravitelja opravil, v mirovnem procesu pa bi morala "neaktivnost sistema" zavzeti približno 99%. Čeni, in nekateri drugi postopki puščajo nekatere vire, najverjetneje konflikt. Možno je, da je gonilnik ali neka programska oprema nepravilno nameščena.
 • Če procesor pregreje in izklopi računalnik z navzkrižjem programske opreme, kaj naj storite? V tem primeru morate ugotoviti, kateri program je povezan s tem postopkom in ga znova namestiti. Zelo pogosto so konflikti gonilniki, ki so nameščeni skupaj z operacijskim sistemom v piratskih sklopih. Tukaj je samo en nasvet - uporabite licenčno programsko opremo in se izogibajte različnim hakiranim, piratskim programom in operacijskim sistemom. Pri uporabi licenčne programske opreme, zlasti operacijskih sistemov, obstaja velika verjetnost napak pri prenosu in namestitve samodejnih posodobitev. Posledica je konflikt in pregrevanje.
 • Burning phone

  Pogosto lahko gledate, kako se procesor pregreje na telefonu. To je najpogosteje povezano z velikim številom hkratno zagnanih procesov, aplikacij, med dolgim ​​pogovorom ali ob plačilu. Pregrevanje telefona med polnjenjem je najpogosteje posledica slabega polnilnika baterije ali baterije, ki je že bila razvita ali poškodovana, ali če so kontakti priključka umazani. Za hlajenje telefona morate prenesti aplikacije, ki spremljajo temperaturo procesorja CPU in takoj opozorijo na kritično temperaturo.

  Če povzamemo

  Težave s pregrevanjem, čeprav niso vedno očitne in jih je pogosto težko določiti, se rešujejo v večini.primeri so zelo hitri, razen za okvaro hladilnega sistema, ki zahteva zamenjavo sestavnih delov ali celotnega sistema kot celote. Zdaj veste, zakaj se procesor pregreva in kako ga popraviti. Zdrav računalnik za vas, enostavno delo in prijetna zabava za vaš najljubši računalnik!

  Sorodne publikacije