Procesor Intel Core i3-530: Funkcije, funkcije in povratne informacije

Intelovi procesorji dolgo osvajajo svet. Vsako leto na trgu postajajo vse bolj. Močnejši modeli nadomestijo zastarele. Nova mikroarhitektura, posodobljeni procesorski priključki in tehnološki procesi. Danes se korporacija šteje za največjo na svetu glede zmogljivosti mikroprocesorjev. To počne že od leta 2008 in zapolnjuje tri četrtine celotnega trga. Zanimivo je, da je glavni in zvest oboževalec izdelkov tega proizvajalca Dell, sledijo mu Hewlett-Packard in Lenovo.


Nazaj v preteklost

V letu 2010 se je občinstvo seznanilo z novostjo mikroprocesorskih tehnologij Intel Core i3-530. Značilnosti čipa so dobile dobro kot za srednji cenovni segment. Ta model je bil eden izmed mnogih, ki so vstopili na trg tisto leto. Družba je želela popolnoma poplaviti celoten trg, pogosto pa zanemarjala kakovost izdelkov. Izhod kristala na prečiščenem postopku je bil posledica njegovega glavnega principa, Tick-Tock. Ta napredna strategija je predvidela spremembo tehničnega procesa in mikroarhitekture enkrat na leto.

Base

Intel Core i3-530 Clarkdale je bil objavljen v parih s starejšim čipom Core i5-650. Oba kristala sta temeljila na posodobljeni mikroarhitekturi Westmere, ki je prejela subtilno 32nm procesno tehnologijo. Kljub precej opazni razliki tega parametra v primerjavi s prejšnjimi modeli je "čip" postal drugačen. Izdelki so vključevali vgrajeno grafiko Intel HD Graphics. Posebnost te inovacije je bila, da imajo prej ti procesorji podobne različicetrg ni obstajal, kombinirani kristali v namiznih sistemih pa so postali nekaj revolucionarnega in precej dobra alternativa za srednje računalnike.


Inovacije

Med pregledovanjem procesorja Intel Core i3-530 je vredno povedati nekaj besed o arhitekturi. Pred sedmimi leti je korporacija veliko časa namenila recikliranju in novim tehnologijam. Osnove delovanja čipov je preoblikovala z drugimi komponentami matične plošče. Pojav Nehalema kot še en pomemben korak v razvoju tehnologije je zaznamoval uporabo integriranega pomnilniškega krmilnika. Pred tem je bil vključen v sistem kot del "severnega mostu". Pomnilniški krmilnik ni prejel hitrega pomnilnika, ampak je delal s standardom DDR3. Frekvenca hkrati ni presegla 14 GHz. Obstajal je dvokanalni način, skupni volumen pa 16 GB. Na splošno nič novega. Ko se podjetje odloči za razvoj generacije Westmere. V tem primeru se krmilnik PCI-Express premakne v telo kristala in postane eno celo število. Javnost prejme procesor, ki je vse komponente nekdanjega "severnega mostu" postavil blizu CPU pod pokrovom. Zadnji impulz je naredil integrirano grafiko, "premaknjeno" tam, da bi dokončal celotno sliko. Zdaj, da bi skupaj uporabljali, mora kupec dvigniti Q57 H57 ali H55 Express Logic Board.

Podpora

Specifikacije procesorja Intel Core i3-530 omogočajo popolno sinhronizacijo z matičnimi ploščami, ki delujejo na P55. Edina stvar, s katero lahko uporabniki naletijo, je posodobitev BIOS-a. In kot dokazVelikokrat, včasih, tudi če bi bilo mogoče sinhronizirati delo novih kristalov z matičnimi ploščami, logika ni podpirala dela integrirane grafike, tako da procesorji niso delovali s polno zmogljivostjo.
Kot je bilo že omenjeno, arhitektura Clarkdale deluje s 32nm procesno tehnologijo. S prihodom te možnosti se je začela aktivna promocija Nehalema na polici s cenovno dostopnimi komponentami. Posledično so novi modeli tretje in pete generacije nedvoumno zainteresirani za overclockerje z nizkimi stroški in željo po eksperimentiranju z novo arhitekturo.

Paket

Oglejte si, katere značilnosti Intel Core i3-530 so na voljo na škatli, kjer je specifikacija navedena. Na splošno je paket popolnoma standard za vse modele podjetja. To je modra škatla z določenim modelom čipov, njegove glavne značilnosti. Na strani je nalepka, ki obvešča o značilnostih novosti. Od zadaj je tudi veliko informacij o modelih, vendar je v angleščini.
Poleg tega je na zadnji strani vidna majhna luknja v škatli. Z njim lahko vidite hladilnik, ki je bil pripravljen za čip. V notranjosti škatle je standard, ki je običajen za vse. Procesor je nameščen v posebnem plastičnem "pladnju", tukaj - hladilni sistem velikih velikosti, obstaja garancija zaveza in uporabniški priročnik. Za ljubitelje podjetja je nalepka z logotipom proizvajalca. Na splošno je taka oprema skupna za srednje in nizke cenovne segmente. Ni presenetljivo, in prisotnost takšnega hladilnika, ki je oblikovan iz nizkega profilaaluminijasti radiator in ventilator za 7 rezil. Slednji lahko dobijo napajanje preko kabla s štiripolnim konektorjem. Na splošno mora tako preprosta hladilna naprava pokrivati ​​potrebe uporabnika. Na voljo je v celoti z razlogom, da ima čip nizko toplotno disipacijo, in proizvajalec želi v celoti prihraniti na izdelku.

"Srce" sistema

Procesor lastnosti Intel Core i3-530 je bil povprečen. Ta model ni namenjen za zmogljive sisteme, predvsem pa za igralne računalnike. Kljub temu pa z vsemi svojimi izvedbami izgleda precej donosno, še posebej, če se boste vrnili pravočasno v letu 2010. Zdaj ima čip vprašanje, in ni verjetno, da bo zanimiv za napredne uporabnike in tiste, ki so se odločili sami zbrati svoje osebne računalnike.
Oblika faktorja narekuje osnovne značilnosti procesorja Intel Core i3-530. Podnožje H ali LGA1156 je zdaj zastarelo in je na voljo samo na starih sistemih. Kljub temu je čip dobil uro s hitrostjo 293 GHz, predpomnilnik pa 4 MB. Vmesniška stran kristala ima kontaktne blazinice in kondenzatorje. Posebne lastnosti najnovejše generacije izdelkov so v tem, da so tehnološka podpora Intel Turbo Boost in Intel Trusted Execution izginili. Druga možnost pa ima rahel učinek na uspešnost. Bilo je precej bolj žalostno izgubiti dodatne frekvence pri nalaganju enega jedra.

Specifikacije

Intel Core i3-530 je nekoliko drugačen od različice 540. Na splošno so testi pokazali, da se spremeni en parameter multiplikatorja, kar povzroči znižano frekvenco 133 MHz. Sam čip, kot je žeže prej, deluje z vrsto DDR3 pomnilnika, katerega frekvenca doseže 1333 MHz. Ne smemo pozabiti na prisotnost grafike, vgrajene v kristal.
Imamo model z dvema jederoma, imenovanima Clarkdale. Napajanje je 065-14 v. Poraba energije doseže 73 vatov. Kritična temperatura, pri kateri lahko čip pravilno deluje in stabilno doseže 72 stopinj. Grafično jedro predstavljajo tudi 12 računalniških transporterjev, delovna frekvenca pa je 733 MHz, kar za igralne projekte očitno ni dovolj, čeprav lahko rečemo, da redko integrirana grafika obravnava poizvedbe. Grafična komponenta ima v povprečju približno 17 GB pomnilnika. Podpira deseto različico DirectX, OpenGL 2.1.

Testiranje

Naenkrat je bilo z veliko preizkušanjem prisoten čip Intel Core i3-530293 GHz. Značilnosti v tem primeru so primerjali z več kristali, med katerimi so bili modeli iz domače trgovine, pa tudi konkurenčna proizvodnja. Tekmeci junaka našega pregleda so bili Intel Core i3-540 i5-650 in AMD Athlon II X4630. Procesorji so šli skozi standardno testiranje, ki je običajno ustvarjeno posebej za odkrivanje potenciala modela. Kot rezultat, na vseh frontah je ta čip slabši, saj so izbrani resni konkurenti. Naj bo majhna, vendar zaostaja pri grafičnih testih, igralnih in sintetičnih aplikacijah. Če vzamete šibkejši model Intel Core 2 Duo E8300 v tem primeru, se je junak našega pregleda uspel premakniti naprej za 15%, kar ni toliko. Zato se postavlja vprašanje: ali ni lažje dodatno plačati, da bi dobili produktivnejši kristal, ali ne, in sploh neplačate in kupite proračunski model?

Overclocking

Pri testiranju specifikacij Intel Core i3-530 (293 GHz) ne smemo pozabiti na potencial pospeševanja. Urna frekvenca je bila dvignjena na 24 GHz, s potrebo po dvigu napetosti in zagotovitvi kristala z izboljšanim hladilnim sistemom. Kljub temu, da ima majhno telesno dolžino 32 nm, se procesor pri nalaganju pregreje in učinkovitost overclockinga je nedvomno prizadeta. Strokovnjaki pravijo, da 44 GHz ni meja, vendar se lahko celoten sistem še pospeši, vendar z uporabo agresivnih napetosti, kar ni vedno varno in vedno tveganje, zlasti za neizkušene overclockerje. Ta pospeševalni potencial odgovarja na vprašanje, ali kupiti ta model. S takim overclockingom izgleda zelo koristno. Povečanje uspešnosti za več kot 50% je dober kazalnik.

Ocene

Na splošno so uporabniki pohvalili Intel Core i3-530. Značilnosti niso vedno prejete pozitivne povratne informacije, saj se vsi niso odločili za razpršitev modela. Tisti, ki še vedno pogruntali overclocking, je dobil le pozitiven vtis. Torej je model sam pokazal, da je korporacija pripravljena na najbolj drzne eksperimente in so dovolj uspešni, čeprav ne vedno prvič.
Zdaj bo težko najti kupca za ta čip. Toda sčasoma tisti, ki so imeli dvojedrni procesor s svojimi glavami, so pogumno kupili ta izdelek in lahko celo poskušajo ustvariti povprečno platformo za igranje. Tudi stroški so bili sprejemljivi. Mnogi so raje izbrali model 530 ane 540. Starejši je postal nekoliko dražji, razmerje med produktivnostjo in ceno pa se je znatno poslabšalo. Kot rezultat, razlika v ceni je bila približno $ 20, in priložnosti mlajšega modela dovoljeno, da dohitijo in prehiteti njihove "starejši brat", ki je, seveda, videti veliko bolj donosno in smotrno.

Sorodne publikacije