Procesor Blown: Funkcije Kako odkriti in test?

Procesor - računalniško srce. Ko ta element ne uspe, celoten sistem preneha delovati. Za nakup novega procesorja ne boste mogli uporabljati računalnika. Toda takoj ugotavljamo, da tako neprijetno čakanje uporabnikov redko. Znaki požganega procesorja morajo biti sposobni identificirati vsakega lastnika računalnika. Zagotavljali vam bomo nekaj navodil, ki vam bodo v pomoč pri prepoznavanju težave.

Vzroki za okvaro

Glavni razlog, zakaj lahko procesor v računalniku izgori, je splošna prepoved pregrevanja sistema. Zaradi tega računalnik začne delovati nestabilno, "lagayut" in "upočasni". To je najbolj škodljiva posledica problema. Če se zažene, je mogoče zadevo prenesti v požgan procesor.


Ta naprava (kot tudi video kartica) v računalniku se ohladi s posebnim ventilatorskim hladilnikom. V namiznem računalniku so takšni hladilniki lahko 2-3 v kompaktnem prenosnem računalniku. Od tu je potrebno stalno spremljati delovno zmogljivost hladilnikov, ki ne povzročajo pregrevanja procesa.

Kdo je kriv?

Zakaj se računalnik pregreje? Primer ni lahko samo okvarjen, temveč tudi v šibkih hladilnikih. Na primer, če ima vaš računalnik zmogljiv procesor in so ventilatorji zasnovani za povprečni CPU. Drugi krivec je prah. Smeti, ki zamašijo rezila ventilatorjev, jim ne dovolijo, da se vrtijo do polne moči. Zaradi tega naprava slabo ohlaja procesor. In tretji razlog - slaba kakovost, stara termopasta. Pogosto se suši toliko, da se napolniradiator

Prvi znaki problema

Ko se procesor zniža, so prvi znaki velikih težav naslednji:
 • Hladilniki na napravi so začeli sumljivo hrupiti. Računalnik bi morali razstaviti in videti, v čem so navijači. Po potrebi se očistijo prahu, preverite zračnost. Ali pa zamenjajte pokvarjen hladilnik z novim.
 • Modri ​​zaslon smrti. "Ni tako pogost, ampak značilna lastnost. Pojavi se ob zagonu in med delom, medtem ko kaže na okvaro in druge sestavne dele.
 • Stalni samodejni ponovni zagon sistema Na ta način skuša popraviti napake v procesorju.
 • BIOS signal

  Če je procesor zažgan na osebnem računalniku, sistem BIOS označuje znake napake. Signale morate le pravilno dekodirati.


  V ta namen vklopite računalnik. Poslušajte, kakšne signale prinaša Bios Speaker. Poiščite navodila za napravo, kjer bodo opisane njene vrednosti. Vendar pa taka študija dopušča le zožitev obsega problematičnih iskanj, namesto da bi dala konkreten odgovor na vprašanje. Izkušeni uporabniki ugotavljajo, da BIOS le redko signalizira izgorelost procesorja. Torej, če niste slišali signala, potem je vredno sumiti CPU. Pogosto, ko je računalnik vklopljen, začnejo njegovi hladilniki delovati, vendar zaslon ne zasveti. Nekdo greši na grafični kartici. Toda spet o tej napaki Bios poroča o določenem signalu. Če ne, potem je razlog najverjetneje v istem procesorju.

  Dekodiranje signala BIOS-a

  Računalniški čarovnik se priporoča, da se ukvarja s signali, ki jih pošlje uporabniku BIOS-a. Za vsako napako opreme, kot je že omenjeno, sistem proizvaja določene zvoke, ločene s premori. Kako jih dešifrirati? Potrebno je šteti število, zaporedje dolgih in kratkih signalov. To bo dešifriralo sporočilo.
  Torej, kako določiti znake požganih procesorjev z uporabo signalov Bios:
 • Prva stvar, ki jo morate storiti, je določiti razvijalca BIOS-a vaše matične plošče. Te informacije so navedene v navodilih za uporabo te naprave. Dekodiranje sistemskih signalov je neposredno odvisno od proizvajalca.
 • V nadaljevanju bomo predstavili, kako naj bi bile težave s procesorjem eden ali drug sistem.
 • Če je BIOS tih, potem je mogoče diagnosticirati dva načina: razstaviti sistemsko enoto (vizualno identificirati procesor, ki je izgorel) ali preveriti pravilnost naprave v drugem računalniku.
 • Različice BIOS-a in dekodiranje signalov

  Da lahko razumete in zares zažgete procesor, znake morebitnih težav, ki jih predstavljamo v članku. Oglejte si, kako govorijo o težavah z BIOS procesorjem različnih razvijalcev:
 • BIOS za nagrado. Visokotonski squeak med delovanjem računalnika. Ta signal kaže, da se procesor pregreva. Da bi preprečil zapisovanje, mora uporabnik čim prej zaustaviti računalnik. Če ste pravkar zagnali napravo in slišali občasno menjavo, nizkofrekvenčne in visokofrekvenčne signale, to pomeni, da je procesor poškodovan ali pregret.
 • AST BIOS.En kratek signal kaže, da je prišlo do napake pri preverjanju registrov CPE, tako da je CPU pokvarjen. V tem primeru mora biti naprava dodeljena specializiranemu centru. Nekvalificiran mojster ne bo mogel sam popraviti procesorja.
 • AMI BIOS. Pet kratkih signalov označuje okvaro procesorja. Če slišite 7 kratkih zvokov, potem pride do napake v virtualnem načinu procesorja. Ker gre za različna vprašanja, morate pozorno poslušati signale, da ne bi naredili napak.
 • Razčlenitev sistemske enote

  Če se procesor sežge, se simptomi težav lažje vizualno prepoznajo, ko gledate napravo. To storite tako:
 • Odstranite pokrov sistemske enote in pridite do procesorja.
 • Komponento je treba odstraniti iz hladilnika.
 • Nadaljni radiator: odvijte ali odklopite posebne pritrdilne elemente (odvisno od modela).
 • Če je predelovalec požgan, je znak značilen vonj plina v zaprtem prostoru. Toda v nekaterih primerih ni.
 • Naslednja faza diagnoze: preglejte prostor okoli vtičnice. Če je črna, je sijalo, pomeni, da so vaši sumi resnični. V nekaterih primerih je težavo mogoče rešiti tako, da se zgorela toplotna pasta preprosto vrne na novo. Ne pozabite, da je sveža plast snovi nanesena enakomerno na tanko plast.
 • Ponovno sestavite procesor, postavite ohišje v sistem. Vklopite računalnik. Če se monitor spet ne prižge, je verjetno vaš procesor razneslo.
 • Preverjanje komponente na drugem računalniku

  Znaki zgorelega procesorja na računalniku niso vedno očitni. Da bi zagotovili, da ta komponenta ne deluje, strokovnjaki svetujejo eno preprosto in natančno diagnozo: preverite delovanje naprave na drugem računalniku.

  Toda zagotovo vas bomo opozorili, da je pot nevarna. Če je procesor okvarjen, obstaja velika nevarnost poškodbe matične plošče drugega računalnika. Torej, ko ste se prepričali, da se procesor pregreva, takoj izklopite računalnik! Ne držite ga aktivnega dolgo časa. Preden namestite procesor v drug računalnik, obvezno spremenite plast termopasta na procesorju in na radiatorju na svež. Zberite sistem. Vklopite računalnik. Zaslon je prižgan, sistemi delujejo pravilno? Vaš procesor je v redu. Glavne težave v drugi komponenti.

  Spreminjanje procesorja na novega

  Mimogrede, znaki zgorelega procesorja na kasetofonu se nekoliko razlikujejo od tistih, ki so bili opaženi na osebnem računalniku. Naprava noče delovati in ko je razstavljena, vidite raztaljeno, črnino vtičnico. Obstaja tudi značilen vonj plina. In nazaj smo k računalniku. Na računalniku vidite vse znake požganega procesorja, ki so prepričani v okvaro komponente. Izhod iz enega - pridobitev nove naprave:
 • Pred nakupom nadomestne opreme se prepričajte, da ste opremljeni z značilnostmi poškodovane naprave.
 • ​​
 • Novi procesor mora biti združljiv z vašo matično ploščo. Kako izvedeti? Obiščite proizvajalčevo spletno mesto "Motherboard" in poiščite svoj model. Proizvajalec praviloma namesti izdelektabela združljivosti. Na podlagi teh podatkov morate izbrati nov procesor.
 • Naprava je bila kupljena. Kaj storiti naslednje? Imate dva načina: zaupati zamenjavo kvalificiranega servisnega centra ali opraviti vse delo sami.
 • Če izberete drugo možnost, vas vabimo, da sledite spodnjim navodilom:
 • Preden začnete, se prepričajte, da ste računalnik izklopili in izključili iz stenske vtičnice.
 • Odprite stranski pokrov sistemske enote. Procesor se nahaja v sistemu pod hladilnikom.
 • Za zamenjavo morate hladilnik odstraniti iz naprave. Ponavadi je enostavno odstraniti zanke. Samo pri nekaterih modelih je potrebno vnaprej odstraniti matično ploščo iz ohišja.
 • Ko ste zaklenili zaklepne ključavnice, ga previdno odklopite iz hladilnika. V nekaterih primerih se lahko komponente držijo skupaj. Potem boste morali rahlo zavrteti hladilnik okoli osi, da ga premaknete iz kraja.
 • Nato odprite zaklepni zapah vtičnice, da dobite stari zdrobljen procesor.
 • Za zamenjavo preprosto: namestite novo na napačnem mestu. Nato se prepričajte, da ste pritrdili nosilec.
 • Pri zamenjavi je pomembno biti previden pri vseh dejanjih. Na koncu postopka se prepričajte, da je procesor v vtičnici v pravilnem položaju, glede na razpoložljive pritiske na tipke.
 • Na vrhu procesorja nanesite tanko plast termalne paste. Nežno porazdelite snov s površine.
 • Pazite, da odstranite plast z dna hladilnikastari termopast. Za čiščenje je najbolje uporabiti krpe ali mehki papir.
 • Namestite hladilnik v sistemsko enoto. Prepričajte se, da so vsi zapahi zaklenjeni do konca, in naprava je trdno in varno pritrjena. Hladilnik mora biti tesno povezan s procesorjem.
 • Končni korak: Zaprite ohišje sistemske enote, vklopite napravo in preverite delovanje nameščenega procesorja.
 • Kako se izogniti problemu?

  Kako preverimo znake požganega procesorja, razstavimo. Da ne bi naleteli na to, vam priporočamo, da v računalnik namestite poseben program, ki lahko nadzoruje temperaturo komponent sistema. V omrežju boste našli velik izbor podobnih aplikacij - plačanih in brezplačnih, enostavnih in naprednih. Drugi strokovnjaki svetujejo, da ne uporabljate iger, programov, ki zahtevajo zmogljivejši sistem od računalnika. Taki programi lahko povzročijo tudi dvig temperature procesorja na kritično. Zdaj veste, kako prepoznati procesor zapisovanja in ga spremeniti v nov. Vendar je lažje preprečiti takšen problem.

  Sorodne publikacije