Preverjanje in potrjevanje: Kaj so te preproste besede? Kakšna je razlika med preverjanjem in preverjanjem?

Koncepti, ki jih bomo temeljito razstavili, so precej pogosti v vsakdanjem življenju, pa tudi v strokovni literaturi, strokovnih dejavnostih. Mnogi želijo vedeti, preverjanje in potrjevanje sta preprosti besedi? Kakšna je razlika med temi izrazi? Pogovorimo se skupaj.

Validacija in preverjanje sta preprosti besedi?

Oba koncepta sta povezana s preskušanjem proizvoda in zagotavljanjem njegove kakovosti. Če govorimo v preprostem jeziku, bomo sklepali naslednje:
 • Potrjevanje - zagotovilo proizvajalca, da je izdelek izdelal v skladu z vsemi potrebnimi standardi.
 • Preverjanje - pomaga zagotoviti, da izdelek izpolnjuje vse prvotno določene zahteve. • Preprosto povedano, to je preverjanje in potrjevanje, treba je poudariti naslednja dejstva:
 • Za potrošnika je najpomembnejša potrditev gotovost, da prejme pravi izdelek, ki izpolnjuje njene zahteve.
 • Za proizvajalca bo preverjanje bolj dragoceno - potrditev, da proizvod, ki ga pošlje v izvajanje, izpolnjuje vse potrebne standarde in norme.
 • Druga vrednost

  Nadaljnjo analizo razlikovanja med pojmoma "preverjanje" in "validacija" pri preskušanju. Dejansko so v glavnem povezane z mednarodnimi zahtevami za preverjanje, sprejemanje tehnologij in različnih izdelkov. Vendar pa hkrati besedeživljenje in uporabniki interneta. Na primer, z registracijo pri plačilnih sistemih "Kivy", "Yandex Money" morate opraviti postopek preverjanja. V tem primeru to pomeni preverjanje avtentičnosti podanih podatkov o sebi, vaši identifikaciji s sistemom.


  In tisti, ki aktivno uporabljajo socialna omrežja ("VKontakte", "sošolci" itd.), Prej ali slej vidijo okno, ki zahteva potrditev. To je ista preverljivost vnesenih podatkov. Na primer, račun, povezan z računom, ima SMS s kodo, ki jo je treba natisniti v določenem polju, da potrdite, da ste lastnik določene številke. Zato je v tem primeru težko razlikovati med validacijo in preverjanjem. In oboje, dejansko, je preverjanje navedbe dejanskih podatkov dejansko. Prav tako želimo opozoriti na dejstvo, da razvijalci različnih virusov uspešno uporabljajo validacijo /preverjanje, da bi bruhali vaše osebne podatke. Zakaj bi se taki podatki vnašali na zaupanja vrednih virov iz računalnika, ki ga varuje sodoben visokokakovostni protivirusni program.

  Opredelitev standarda ISO 9000: 2000.

  Da bi preprosto pojasnili, da gre za preverjanje in potrjevanje, bo pripomogel k opredelitvi teh izrazov iz dokumentov ISO (ISO). Tu vidimo naslednje:
 • Preverjanje - potrditev na podlagi objektivnih dejstev pod pogojem, da so bile izpolnjene uveljavljene norme.
 • Potrjevanje - potrditev na podlagi objektivnih dejstev, pod pogojem, da so uveljavljene normeza določeno aplikacijo.

 • Ena od teh opredelitev sledi razliki med potrjevanjem in preverjanjem:
 • Prvi postopek se izvede samo, kadar je to potrebno. Izdelek se analizira v danih delovnih pogojih. Rezultat bo sodba: ali jo lahko uporabimo v tem okolju.
 • Drugi postopek je praktično obvezen. To je preizkus skladnosti izdelka z zahtevami, ki bodo v vsakem primeru pomembne pri vsaki uporabi.
 • Druge opredelitve preverjanja

  Številne skupne opredelitve pojmov, ki se obravnavajo, nam bodo pomagale razumeti temo. V nadaljevanju so navedene značilnosti preverjanja:
 • Potrditev skladnosti proizvoda z določenimi standardi.
 • Praktično obvezen postopek; preverjanje lastnosti proizvedene enote s sklopom posebnih zahtev. Posledica je sodba o skladnosti ali nepopolnosti slednje.
 • Izpolnjena so dokazila o skladnosti z uveljavljenimi pravili za proizvod.
 • S preprostimi besedami - je ustvarjen izdelek, ki izpolnjuje potrebne standarde.
 • Druge validacijske opredelitve

  Zdaj upoštevamo validacijske opredelitve:
 • Praktična opredelitev, koliko ali izdelek izpolnjuje pričakovanja svojih neposrednih uporabnikov.
 • Postopek, ki se opravi po potrebi. Gre za razširjeno analizo danih pogojev in vrednotenje lastnosti proizvoda glede na njegovo delovanje v tem okolju. Rezultat je sklep o možnosti uporabe izdelka, izumov v Slovenijina določenem območju.
 • Potrditev skladnosti s sistemom standardov, strankami, neposrednim uporabnikom itd.
 • S preprostimi besedami - se ustvari pravi izdelek, ki zadovolji potrošnika.
 • Razlike na podlagi prevajanja

  Da bi ugotovili, kakšna bo razlika med validacijo in preverjanjem, bo pomagal prevod teh besed z angleškimi koreninami:
 • Preverjanje je vrsta preverjanja.
 • Potrjevanje - Zagotavljanje neke pravne moči.
 • Tudi iz tega sledi, da preverjanje pred validacijo ni dokončno. Končna odločitev o veljavnem izdelku daje zadnje.

  Razlike v preverjanju in potrjevanju v primerjavi

  V primerjalni tabeli je lažje ugotoviti razlike v teh nekoliko podobnih izrazih.

  Preverjanje  Validacija  Ali delamo prave izdelke?  Ali smo izdelali pravi izdelek?  Uvedena je bila vsa funkcionalnost?  Resnična funkcionalnost je bila realizirana?  Pred preverjanjem je potrjena veljavnost: vključuje popolno preverjanje pravilnosti črkovanja, proizvodnje in drugega ustvarjanja.  To se zgodi že po preverjanju - gre za oceno kakovosti proizvedenega izdelka.  Izvajalci.  Vodenje preizkuševalcev.  Statistični tip analize: primerjava z uveljavljenimi zahtevami za proizvod.  Dinamični tip analize: proizvod se testira na izkoriščanje, da se določi njegova skladnost z normami.  Ciljna ocena: izdelana na podlagi skladnosti z nekaterimi standardi.  Subjektivna ocena: osebna ocena strokovnjaka za testiranje.

  V naslednjem razdelku si poglejmo razliko med validacijo in preverjanjem.

  Ključne razlike konceptov

  Torej bomo vse pike razdelili na i. Preverjanje je vsak preskus, s katerim proizvod preide. Preverjanje pravilnosti proizvodne tehnologije in kakovosti izdelka. Validacija enakega - koncept je bližje certificiranju. To ustreza nekaterim posebnim, ne pa splošnim zahtevam. Kako dober izdelek sploh ni, in sicer za določenega potrošnika, kupca ali določene pogoje. Omeniti je treba tudi, da je preverjanje dokument, teoretično preskušanje izdelka ali tehnologije. Validacija enaka - dejanski, fizični pregled, ki se izvaja v praksi v posebnih pogojih.
  Če je bil izdelek preverjen, to pomeni, da izpolnjuje določene tehnološke zahteve. Če pa je validacija uspešno zaključena, se izkaže, da se v praksi uporablja tudi brez cenzure. Od tu lahko sklepamo, da je ta koncept nekoliko pomembnejši, bolj razkrivši od prvega.

  Primeri preverjanja

  Poglejmo konkretne primere za določitev razlike med temi koncepti. Farmacevtska tovarna preveri, ali je zdravilo skladno s posebnimi zahtevami. Ob uvedbi v proizvodnjo ugotavljajo varnost za bolnika v določenih odmerkih, odsotnost učinka placeba, pomanjkanje možnosti za pojav odvisnosti in tako naprej.Tako je bilo preverjanje zdravila izvedeno. Potrditev v tem primeru opravi zdravnik: ugotavlja, ali bo zdravilo pomagalo določenemu pacientu, ali bo povzročilo njegovo tveganje za življenje in zdravje osebe itd. Preverjamo, ali obstaja kolo, sedež, verige, kolesa, zavorni sistem itd. Vse v mestu? Preverjanje je poteklo!

  Primeri validacije

  Zdaj primeri razlike med validacijo in preverjanjem.
  Vsako podjetje v skladu z določenimi zahtevami proizvaja univerzalne cevi. Vprašanje prihaja od stranke: ali je mogoče ta izdelek dati na dno morja? Proizvajalec mora potrditi svoje cevi v skladu s predlaganimi pogoji, da lahko objektivno odgovori na to vprašanje. Na primeru istega kolesa je preverjanje tudi zelo enostavno. Lahko voziš na napravi? Lahko upočasnite Ali lahko zavijete desno ali levo? Hitrost preklopa? Če je vse mogoče, se validacija opravi. Ni se lahko upočasnilo, sedež je padel, krmilo je bilo pretreseno - na žalost kolo ni prestalo tega postopka. Tu smo tudi razstavili pojem "preverjanje" in "potrjevanje", pri čemer smo poskušali vse izraziti v preprostem jeziku. Upam, da vam bo to pomagalo jasno slediti razliki med njimi, posebnostmi vsakega.

  Sorodne publikacije