Prekinitve sistema - kaj je to? Opis, vzroki in načini odprave

Sistemski procesi, ki jih navadni uporabniki računalnika pogosto nimajo pojma, lahko pogosto povzročijo večjo računalniško moč na računalniku. Ti vključujejo zlasti tako imenovane sistemske prekinitve. Kaj je to, večina ne ve in pogosto poskuša zaustaviti to storitev neposredno v upravitelju opravil, kjer se prikaže zagon CPU in RAM. Nekaj ​​dirk naprej, je treba reči, da tovrstne stvari sploh ni vredno. Toda kako potem sistem spraviti v občutek? Predlagano je, da o tem govorimo bolj podrobno, še posebej, ker pri obravnavi glavnega vprašanja lahko obstajajo druge težave, povezane z nepravilnim delovanjem "železnih" komponent, operacijskih sistemov, samih Windows in programske opreme, nameščene v njihovem okolju. Ampak vse je v redu.


Prekinitve sistema: kaj je to?

Preden se lotite korakov za odpravljanje težav, morate ugotoviti, kaj sestavlja ta sistemska komponenta. V "Task Managerju" proces "prekinitev sistema", ki deluje nenehno, ustreza njegovemu delovanju.
Toda kaj je to? Ne da bi se spuščali v tehnične podrobnosti in rekli, da se to lahko zgodi, lahko sistemske prekinitve primerjamo z določenim preskusnim kosom ali indikatorjem, ki signalizira, da je sistem v okvari delovanja neke opreme. Poleg tega povečajteobremenitev virov je lahko posledica nezdružljivosti računalnika s programsko in strojno opremo. Običajno v običajnem stanju obremenitev procesorja pri tem postopku običajno ni več kot pet odstotkov ali malo več, kar zadostuje za diagnozo vseh trenutno uporabljenih "železnih" naprav za pravilno delovanje v ozadju. Če se obremenitev dvigne nad določeno mejo, je nujno treba ugotoviti vzrok in rešiti težave z opremo.


Kako deluje: najlažja razlaga

Toda ugotovimo, kaj predstavlja prekinitev sistema v operacijskem sistemu Windows 7 ali druge spremembe v preprostem primeru. Takoj je treba opozoriti, da programska oprema povezuje delo te komponente z neizvršljivimi elementi programov, ki jih je mogoče prenesti, na primer v RAM (dinamične knjižnice, gonilnike naprav itd.). Recimo, da imate v računalniku sodobno igro, vendar grafična kartica izpolnjuje samo minimalne sistemske zahteve ali pa je konfiguracija pod tem pragom. Če se grafični čip ne ukvarja z obdelavo komponent programske opreme, kar vodi do povečanja njegove obremenitve, gre za sistemske prekinitve. Na njihov račun se obdelava ukazov preusmeri na osrednji procesor, ki poskuša pomagati grafični kartici obvladovati povečano število zadetkov. V skladu s tem in iz opisanega postopka v "Upravitelju opravil"opazimo povečanje obremenitve. Pogosto taki primeri vodijo ne samo do zamrznitve celotnega sistema, ampak tudi do videza modrih zaslonov. Enako velja za primere, ko oprema ne deluje. Na žalost se lahko v primeru okvar "železnih" komponent sistema vse to enako nanaša na katerokoli od njih (na primer trdi disk se bo zrušil, zrušil slotove RAM-a itd.).

Sistem prekine procesor prenosa: kaj storiti?

Na podlagi zgornjih teoretičnih informacij se obrnemo na praktične ukrepe, ki pomagajo rešiti nastajajoče težave in odpraviti takšne situacije. Kaj storiti na prvem mestu? Nenavadno je, da se to sliši, vendar je včasih dovolj, da izvedete najpogostejši ponovni zagon, ki vam omogoča, da izključite vse komponente programske opreme drugih izdelovalcev. Toda pri ponovnem zagonu programa se lahko situacija ponovi. V tem primeru morate takoj preveriti stanje gonilnikov z uporabo "Device Manager" za to. Možno je, da so konflikt med programsko opremo in strojnim delom povsem sprožili.
Če je mogoče, namestite programsko opremo za težave s pripomočki, ki jih lahko označite z rumenim trikotnikom klicaja v "Upravljalniku" in posodobite gonilnike za vso drugo opremo z uporabo avtomatiziranih orodij, kot je Driver Booster.

Sledenje obremenitev s posebnim pripomočkom

V primeru namestitve in nadgradnjeVozniki ne bodo dali želenega rezultata, bodo morali uporabiti druge metode. Na žalost takih orodij v sistemih Windows ni.
Če se ugotovi, da sistem prekine nalaganje sredstev, večina strokovnjakov priporoča uporabo majhnega programa, imenovanega DPC Latency Checker, ki je predstavljen v prenosni obliki in ne zahteva namestitve na osebni računalnik. V njej je najprej potrebno vključiti skeniranje, po katerem bodo rezultati preverjanja dobili priporočila za odpravo težav. Vendar pa se najpogosteje nanašajo le na dokončanje nekaterih procesov, ustrezni programi in se trenutno uporabljajo, oprema pa se izda priporočilo za stik z upraviteljem naprav. Ampak tukaj je nekaj, kar moramo uporabiti, tako da diagnostični pripomoček deluje kot edinstven način spreminjanja obremenitev sledenja. Ne zamenjujte obremenitev, prikazanih v tem programu, s tistimi, ki so vidne v upravitelju opravil.

Odklop komponent v upravitelju naprav

V zvezi s tem delom upravljanja strojne opreme je bistvo odpravljanja napak zaporedno odklopiti naprave, nameščene v sistemu, z naknadnim preverjanjem zgoraj navedenih obremenitev s strani pripomočka.
Prosimo, upoštevajte, da je strogo prepovedano onemogočiti strojno opremo, ki je na voljo v razdelkih "Računalnik", "Procesorji" in "Sistemske naprave", ker lahko takšna dejanja povzročijo nepooblaščeno zaustavitev in ponovni zagon računalnika. Kako dober in celoten operacijski sistemne bo uspelo.

Za druge komponente, ki so pred tem vključevale skrite naprave v prikazu menija, je treba vsako komponento izključiti iz menija PCM in nato ponovno aktivirati diagnostiko v programu sledenja. Ko bo v testnih rezultatih po deaktivaciji naprave obremenitev padla na normo, bo jasno, da je ta komponenta poškodovana. Če to ne pomaga znova namestiti gonilnike, bo treba zamenjati napravo.

Kaj storiti, če težava obremenitve ni odpravljena?

Toda kaj je to? Prekinitve sistema še vedno povečujejo obremenitev procesorja. Kaj bi še lahko vplivalo na nastanek take situacije? Iz neznanega razloga (in to je tako) se v večini primerov glavni vzrok za obnašanje tega sistema imenuje problem z zastarelo ali vgrajeno strojno opremo v matični plošči, ki se ukvarja z izboljšanjem zvočnih učinkov.
Kot možnost, v nastavitvah zvoka Windows izklopite ta element, ki bo samodejno deaktiviral vse nastavljene učinke. Upoštevajte, da se nanašajo posebej na programsko opremo in ne na vrsto strojne opreme, zato izklop glavne naprave morda ne bo dala rezultata.

Težave s primarnimi I /O sistemi

Nazadnje, mnogi strokovnjaki ne izključujejo težav pri delovanju primarnih sistemov BIOS /UEFI, ki so lahko povezani s staranjem prvotne vdelane programske opreme. V tem primeru je lahko nova in naprednejša oprema napačno nepravilno. Kot je že jasno, bo izdaja prenesla in namestila posodobitev vdelane programske opreme.Ampak, če teče takšne procese za UEFI lahko delajo neposredno na operacijski sistem, s poskusi v BIOS-u mora biti zelo previden. Neustrezna vdelana programska oprema ali napačna namestitev lahko povzroči, da bo celoten računalniški sistem prenehal delovati.

Kratek povzetek

To je kratko in vse, kar zadeva prekinitve sistemskih klicev. Na podlagi zgoraj navedenega je priporočljivo odpraviti nastajajoče težave z vključitvijo določenega diagnostičnega programa z zaporednim odklopom opreme. Po potrebi je treba zamenjati sestavne dele. Priporočljivo je, da uporabite pripomoček Memtest86 + kot dodatno orodje, ki ga lahko uporabite za zaznavanje težav z RAM ploščami, vendar brez potrebnega znanja ne boste imeli koristi od tega.

Sorodne publikacije