Prek HDMI povezave ni zvoka: možni razlogi, metoda reševanja problemov in strokovni nasveti

Mogoče je, da se mnogi od nas soočajo s situacijo, ko vaš prenosnik povežete s televizorjem prek HDMI, slika je tam in zvok prek HDMI ne deluje. Kaj bi lahko bil razlog? Konec koncev, tehnologija neposredne povezave ne zahteva uporabe kakršnih koli posebnih nastavitev, bodisi na prenosnem računalniku ali na plošči TV (v tem času služi kot redni računalniški monitor). Poskusimo ugotoviti, kaj bi lahko bil vzrok za to neuspeh, in razmisliti o nekaterih možnih metodah za rešitev težave.

Zakaj zvok ni prek HDMI: možni vzroki

Torej, začnimo z ugotavljanjem razlogov, nato pa bomo poiskali najprimernejšo rešitev za vsak posamezen primer, da popravimo situacijo. Zakaj ni zvoka prek HDMI, je težko reči takoj, vendar obstaja več teoretičnih točk, ki so povsem teoretične:


 • odpoved kabla HDMI in ustreznih priključkov;
 • uporaba neprimernih adapterjev;
 • izklopljena glasnost;
 • nepravilno izbrana naprava za predvajanje;
 • neaktivna zvočna oprema;
 • Težave z zvočnim sistemom se pojavijo pri napravi HDMI;
 • Kršitve pri delu revizijskega kontrolorja;
 • Težave s strojnim delom televizorja.
 • Seveda je to daleč od vsega, kar lahko služi kot temeljni vzrok, toda težave, ki so na seznamu, veljajo za najbolj razširjene.

  Zvok prek HDMI ne deluje: diagnostikaOdpravljanje težav

  Preden lahko izvedete nekaj samostojnih korakov, lahko zaupate samemu operacijskemu sistemu in zaženete posebno diagnostično orodje in orodje za odpravljanje težav, ki ga lahko pokličete na nadzorni plošči.


  V tem primeru morate prenosni računalnik in televizor priključiti in priključiti na standardni kabel HDMI. Možno je, da bo sistem takoj zaznal vzrok za pomanjkanje zvoka prek HDMI in ga bo sam odstranil. Če problema ni mogoče odpraviti s sistemom, je zelo verjetno, da bo objavljen seznam napak, ki jih bo treba popraviti same. Vendar pa na to orodje ni posebnega smisla, ker v večini primerov ne bo mogoče najti ničesar ali pa bo težava nepopravljiva.

  Preverjanje nivoja glasnosti

  Zdaj predpostavite, da zvok prek kabla HDMI ne gredo, in stanje se bo moralo popraviti samostojno. Kaj naj začnem? Prva stvar, ne glede na to, kako banalno se sliši, preverite glasnost na televizorju. Možno je, da se je nekdo igral z daljinskim upravljalnikom in je samo izklopil zvok ali znižal glasnost na nič.
  Enako lahko storite na prenosnem računalniku. Na žalost vam indikator sistemske vrstice ne more vedno dati pravilnih informacij, zato poiščite gumb za povečanje glasnosti na glavni tipkovnici in poskusite povečati raven. Včasih se za te namene v kombinaciji s tipko Fn uporabljajo posebne tipkovnice.

  Napaka kabla

  Razlog, da ni zvoka prek kabla HDMI, je seveda lahko sam kabel. Mogoče je bil nekjezdrobljen ali zdrobljen. Če želite ugotoviti, ali je to razlog, prek njega priključite drug računalnik ali drugo TV-ploščo. Če zvoka sploh ni, preprosto zamenjajte kabel z delovnim.

  Uporaba adapterjev

  Še vedno je razširjeno, da ni zvoka prek HDMI povezave, ker neizkušeni uporabniki skušajo uporabiti različne adapterje, kot sta VGA-HDMI ali DVI-HDMI. Na žalost, ne glede na to, kako poskusite, se s takimi adapterji zvok najprej ne prenaša, tako da lahko pozabite na njihovo uporabo.

  Izberite napravo za predvajanje

  Zdaj pa se pogovorimo o bolj specifičnih in najpogostejših razlogih, da zvok ne gre skozi HDMI. Zelo pogosto je to posledica dejstva, da naprava ni samodejno izbrana za predvajanje. Na primer, na ploščo televizorja priključite prenosni računalnik z vgrajeno zvočno kartico in deluje kot naprava za predvajanje, ustrezen model vaše plošče. Prepričajte se, da je razlog prav to, da lahko popolnoma preprosto premikate kazalko nad ikono ravni zvoka v sistemskem pladnju. V pojavnem oknu se prikaže samo ime. V nasprotnem primeru lahko problem rešite na naslednji način. Preko menija PCM na ikoni in izberite naprave za predvajanje, nato na seznamu poiščite tisto, ki naj se aktivira in na njej, ponovno, prek PCM, izberite njeno privzeto uporabo.
  Če naprava ni na seznamu, aktivirajte elemente izklopljene opreme ali prek PCMSkrite naprave in poglejte njihovo stanje. Če ne delujejo, se zdi, da nekaj ni v redu z nadzorno programsko opremo (gonilnik). Včasih lahko najdete situacije, ko sta na prenosni računalnik nameščeni dve zvočni kartici, vendar je ena od njih trenutno preprosto izklopljena. V skladu s tem zvok ne gre skozi HDMI.
  Če želite aktivirati opremo, pokličite Upravitelja naprav z nadzorno ploščo ali Zaženi ukazno mizo, ki opisuje zmanjšanje devmgmt.msc, poiščite drugo kartico na seznamu zvočnih naprav in jo vključite prek PCM. Vendar pa to ne deluje vedno, ker je preklop lahko zagotovljen samo v primarnem vhodno /izhodnem sistemu. Mimogrede, to velja tudi za primere, ko zvok prihaja samo prek HDMI, če se uporablja ena od kartic, druga pa se uporablja v stacionarnem načinu brez povezave, je neaktivna.

  Za zamenjavo zvočne kartice v BIOS-u

  Če želite spremeniti uporabo zvočne opreme pri vklopu ali ponovnem zagonu prenosnega računalnika, pojdite v nastavitve BIOS-a in poiščite razdelek o strojni opremi (nekaj podobnega kot Vgrajene naprave).
  Poiščite svoje avdio kartice tam in preklopite z ene na drugo. Po tem shranite prikazane možnosti (F10 + Y) in po ponovnem zagonu sistema preverite, kako deluje povezava.

  Namestitev ali ponovna namestitev gonilnikov

  Končno, glavni problem, da zvok ni prek HDMI, se nanaša na prekinitve gonilnika ali celo na njihovo odsotnost. V upravitelju naprav je treba najprej pogledati razdelek avdio opreme inPoiščite napravo z imenom oznake HDMI. V primeru grafičnih pospeševalnikov, za katere je nameščen ločen zvočni gonilnik, takšna oznaka morda ne bo. Naprave NVIDIA imajo lahko na primer oznake NVIDIA High Definition Audio, druge pa lahko uvrstite med »Zvok za prikaz«. Če je naprava označena z rumenim trikotnikom s klicajem, to jasno kaže na težave z voznikom.

  Ponovna namestitev programske opreme za upravljanje s posodobitvijo gonilnika prek upravitelja naprav s klikom na ustrezen gumb je popolnoma brez pomena.
  Zato je najbolje, da prenesete najprimernejši gonilnik za vaš zemljevid iz uradne spletne strani proizvajalca, nato zaženete namestitveni program, izberete ročno namestitev in namestite zvočni gonilnik na seznam nameščenih komponent. Po zaključku, čeprav to ni potrebno, samo v primeru popolnega ponovnega zagona sistema in preverjanja delovanja opreme. Mimogrede, če matične plošče P5Q Pro ne gredo skozi zvok HDMI, ta metoda pomaga pogosteje, čeprav bi moral teoretično sistem sam določiti ustrezne naprave.

  Posodobitev za voznika

  Ampak se zgodi, da se z voznikom zdi, da je vse v redu (vsaj, nikjer se naprava ne dela, ni prizadeta), vendar se z izhodom zvoka še vedno opazijo težave. Možno je, da morate namestiti posodobljen gonilnik.
  Tudi Windows ne priporoča takšnih operacij samo zato, ker se sistem poskuša namestitiv lastno bazo podatkov in morda ne bo popolnoma ustrezala nameščeni opremi. V tem primeru je bolje in lažje uporabljati posebne avtomatizirane programe, kot je Drive Booster ali kaj takega. Takšni pripomočki lahko najdejo svoj najnovejši vir tako, da ga prenesejo z uradnih strani proizvajalcev naprav ali razvijalcev ustrezne programske opreme (ki izključuje prodor v sistem virusov) in jih integrirajo v sistem neposredne udeležbe uporabnikov (samo se morate strinjati s posodobitvijo).

  Poiščite najprimernejši gonilnik zvočne naprave

  Toda predpostavimo, da gonilnika ni bilo mogoče najti - tipična situacija za nestandardno opremo, za katero Microsoftova podpora ni napovedana. Kako narediti v tem primeru?
  Če želite najti najprimernejšo programsko opremo v upravitelju naprav, prek PCM-ja na problemski opremi, se morate obrniti na lastnosti, nato pa na podatke zavihka, izpisati ID opreme iz spodnjega seznama, kopirati s seznama, ki se je prikazal kot dolga vrstica, v kdo bo dodeljen številke identifikatorjev VEN in DEV, določite na njem iskanje voznikov na internetu, ga prenesite in namestite sami. Opomba: Če nalagate datoteko EXE, jo morate zagnati samo s skrbniškimi pravicami z uporabo tega menija PCM. V primeru datoteke INF prek PCM-ja je izbran element "Install". Če ste obveščeni, da take operacije ni mogoče izvesti, boste morali v Upravitelju naprav zahtevati posodobitev gonilnika innato izberite iskanje programske opreme v računalniku in uporabite gumb za brskanje, da določite lokacijo datoteke, ki jo iščete.

  Preverjanje avdio krmilnika

  Osnovna oprema je jasna. Če se po opravljenem zgoraj navedenem zvoku ne prenašate prek HDMI, v upravitelju naprav razširite seznam sistemskih naprav, tam poiščite avdio krmilnik in preverite njegovo stanje. Po potrebi izvedite podobna dejanja za posodobitev gonilnika. V tem primeru pa lahko uporabite sredstva sistema, ki označujejo samodejno iskanje posodobljenega gonilnika (tudi na internetu, če je trenutno aktivna povezava).

  Igralne naprave

  Medtem bodite pozorni na trenutek, ko se nekatere naprave ne prikažejo na seznamu zvočne opreme. Zato istočasno preverite del igralnih naprav, ki imajo lahko opremo, ki jo potrebujete.

  Odstranitev avdio opreme iz sistema

  Nazadnje, če nič ne pomaga, poskusite popolnoma odstraniti vso zvočno opremo prek upravitelja naprav.
  ​​Nato dokončajte ponovni zagon sistema. Verjetno je, da se bo Windows znova zagnal, ko bo zaznal napravo in jo sam namestil.

  Težave s televizijskimi ploščami

  Seveda ni izključeno, da je pomanjkanje zvoka posledica okvare ustreznega vhoda na televizijski plošči. Toda tukaj se boste morali obrniti na pooblaščeni servis, ker je malo verjetno, da boste lahko samostojnopreizkusite vhod in popravite okvaro. Vendar poskusite kopati v nastavitve televizorja. Mogoče je tudi nekaj odsekov preklapljanja vhodnega signala. Seveda je vse odvisno od modela TV-plošče, zato najprej preberite navodila za uporabo in še posebej bodite pozorni na poglavje o odpravljanju težav.

  Sorodne publikacije