Pregled grafične kartice ASUS Radeon HD 4890

Affiliate grafične kartice imajo praviloma nekaj bistveno drugačnega od primerjalnega merila, ki jim pomaga izstopati na podlagi drugih sprememb. To je lahko hladilnik po meri, preoblikovana tiskana vezja, večja količina pomnilnika, tovarniški overclock ali katera koli kombinacija teh izboljšav. V zvezi s tem se zdi, da je ASUS Radeon HD 4890 nekoliko neprimeren, saj je vsaj fizično popolnoma v skladu s standardnim modelom.

Značilnosti

Grafična kartica je opremljena z istim 850-MHz grafičnim procesorjem RV790 z istim 1 Gb GDDR5 pomnilnikom, ki deluje na 975 MHz, kar ustreza učinkoviti frekvenci 39 GHz in standardni hladilnik HD 4890. Originalna grafična kartica Radeon HD 4890 je bil lep, vendar ne popoln. Njegova osnovna ura je signalizirala precej konzervativen potencial širitve. Večinoma je ostala v senci konkurenčne GeForce GTX 275 in njen hladilnik pod obremenitvijo je delal zelo glasno. Kljub temu, da bi lahko obe problemi odpravili močan tovarniški overclocking in zamenjava hladilnega sistema (kot v primeru izrednega Sapphire Atomic HD 4890), je referenčna zasnova še vedno ostala zaželena.


Zmogljivosti z overclockingom

Čeprav je bila Asusova grafična kartica kopija referenčnega ATI Radeon HD 4890, je bil to močan argument, ki ga je močno razlikoval od svojih konkurentov - zmožnost spreminjanja glavne napetosti s pametnim zdravnikom. Običajno pri pospeševanju omejitev niso povezane z ogrevanjem, temveč z večjimi zahtevami za več hranevisoke hitrosti. Zato so izkušeni uporabniki že dolgo vključeni v "volt-modding" svojih grafičnih pospeševalnikov, kar vam omogoča, da povečate napetost jedra in s tem hitrost procesorja. Ko se je pojavila Radeon HD 4890 1GB, so se pojavile govorice, da je lahko pospešil do 1 GHz, vendar tega ni bilo mogoče potrditi z dejstvom, da referenčna kartica ni omogočila spremembe napetosti. Če dodamo to funkcionalnost svoji lastni, je Asus odklenil impresiven potencial HD 4890.


Program za overclocking

Smart Doctor - ni najbolj priročna aplikacija, vendar opravi svoje delo, da spremeni napetost kartice V razponu od 12-145, kot tudi povečanje hitrosti ure do 1 GHz in do nekaj ambientov 5 GHz RAM, z overclocking nastavitve, ki se lahko uporabijo ob zagonu.
Program služi tudi za spremljanje temperature grafičnega procesorja in se lahko celo kombinira z Asus GamerOSD programsko opremo za dinamično pospeševanje pri igranju. Čeprav se strokovnjakom ne priporoča, je razpoložljivost takšne priložnosti odlično dopolnilo. Na žalost, za tiste, ki upajo, da bodo uporabili pametnega zdravnika za overclockiranje in spreminjanje napetosti drugih kartic, program preveri Bios za združljivost z grafično kartico Asus. Torej, brez ponovnega utripanja, koristi tega koristnega pripomočka ne bodo uspešne.

Paket

Razen ekskluzivnih programov za overclocking, se kartica ponaša s precej dostojnim in zelo lepo predstavljenim kompletom dodatkov. Poleg diskov s programsko opremo in gonilniki za Radeon HD 4890ponuja DVI /VGA in DVI /HDMI adapterje, kot tudi dvojni 6-pin PCI-E kabel, komponentni RGB, S-Video za kompozitni adapter in CrossFire most - skoraj vse, kar je potrebno za izpolnitev vseh potreb uporabnikov.
Lastniki so preskusili zmogljivost kartice v igrah, ki zahtevajo visoko zmogljivost računalništva. Rezultati so naslednji.

Crysis

To igro mnogi smatrajo za oglaševanje v programu DirectX 10, saj bo sistem povzročil jok. Ni presenetljivo, da je grafika v njem nekaj posebnega - daleč presega vse, kar je bilo mogoče videti v računalniških igrah. Glede na povratne informacije uporabnika je hitrost sličic 27-33 dpi dovolj za igranje na sprejemljivi ravni. Crysis je nekoliko drugačen od drugih iger, ker njegova nizka hitrost sličic izgleda dokaj enakomerno. Z visoko stopnjo podrobnosti in 8-kratno anizotropno filtracijo pri ločljivosti 1280 x 1024 s 4-kratnim glajenjem je bila povprečna hitrost slikanja 381 dpi. Hitrost sličic pri 1680 x 1050 je 31 dpi. Ker je Asus Radeon HD 4890 osnovna kartica, rezultati testiranja sovpadajo z zmogljivostjo katerekoli druge referenčne kartice HD 4890. V igri Crysis vodi veliko hitrejši GTX 275.

Fallout 3

Uporaba zastarelega Oblivion motorja v tistem času, igra je izgledala popolnoma omamljajoče - še posebej omembe vredni so bili veliki udarci, mehke sence in dimni učinki.
Pri visokih vrednostih detajlov je dosežena gladkost in anizotropna filtracija, skupaj s HDR in posebnimi učinki.okvirji od 792 do /s za ločljivost 1680 x 1050749 do 1920 x 1200 in 585 dpi za 2560 x 1600. Tako je pri kartici Fallout 3 kartica HD 4890 z izjemno razliko večja od konkurenčne GeForce GTX 275 v vseh nastavitvah.

Far Cry 2

Ubisoftov strelec uporablja DirectX 10.1 za izboljšanje učinkovitosti in kakovosti glajenja. Izboljšave dosežemo z branjem večsamptičnega globinskega blažilnika v enem prehodu. Če želite oceniti grafično kartico, so uporabniki uporabili vgrajeno orodje za testiranje produktivnosti. Z izjemno visoko ločljivostjo 1680 x 105 in 4x gladkostjo je hitrost sličic 452 fps, 1920 x 1200 - 428 k /s, 2560 x 1600 - 29 fps. Far Cry 2 HD 4890 je nekoliko hitrejši od GTX 275, ko je ugasnjen za celozaslonsko glajenje, vendar počasnejši, ko je vklopljen.

Call of Duty: World at War

Ta strelec svetovnega razreda uporablja upodabljanje DX 9.0 in je med drugim značilen za dinamično osvetlitev in HDR. Pri maksimalnih instalacijah iger, vključno z detajli teksture, polnim zaslonom in anizotropnim filtriranjem, je resolucija 1680 x 1050 sličice 658 fps, 1920 x 1200 - 577 k /s, 2560 x 1600 - 387 dpi. Nvidia je bila vedno vodilna v tej igri in se ni spremenila. GTX 275 je 10% hitrejši od HD 4890, ne glede na ločljivost ali raven anti-aliasinga.

Testiranje delovanja računalništva

V času izdaje je bila najuspešnejša aplikacija za GPU-jev program zlaganja @ home. Uporabili smo ga za porazdeljeno računanje procesa koagulacije beljakovin. Zmogljivost grafične kartice ATI v tem testu je bila vedno nezadovoljiva in to je toponovno potrjeno. HD 4890 porabi veliko več moči kot konkurenti, medtem ko zaostaja za 50%.

Pospešek

Kljub dejstvu, da zmogljivost modela ustreza katerikoli drugi referenčni vrednosti HD 4890, je prednost grafičnega pospeševalnika Asus možnost, da ga overclockate z vključitvijo možnosti nastavitve napetosti v programski opremi Smart Doctor. Tu se popolnoma razkrije potencial zemljevida in lastniki so bili izjemno navdušeni nad tem, kaj so lahko dobili. Uporaba Asusa, ki je zajeta v garanciji, omogoča povečanje hitrosti brez nevarnosti eksplozije GPU. Hkrati kartica doseže taktno frekvenco 1 GHz procesorja z rahlim povečanjem napetosti do 14 Vt. Njegovo nadaljnje povečanje na 1437 V omogoča doseganje 1 GHz in hitrost pomnilnika 1111 MHz (kar ustreza efektivni frekvenci 4444 GHz), ki presega izhodiščne vrednosti za 175 MHz (17%) in 136 MHz (544 MHz). Vendar pa izkušnje s Sapphire HD 4890 kažejo, da je jedro sposobno za več. To smo dosegli s programom RivaTuner, ki lahko sodeluje s pametnim zdravnikom. Tako je bila največja motnja jedra 1025 MHz, pomnilnik pa 4444 MHz.
To je na primer omogočilo povečanje zmogljivosti za 8% (79 k /s pri največjih nastavitvah in ločljivost 1920 x 1200) v Fallout 3 zahtevni pasovni širini. In ena izmed najbolj "težkih" iger - Crysis - kaže največje izboljšave. Minimalna hitrost slikanja se je povečala za 18%, povprečna hitrost slikanja pa se je povečala za 10%, dosegla je 20 oziroma 348 dpi, z visoko kakovostnimi nastavitvami v anizotropni ločljivosti 1920 x 1200 2 ×.anti-aliasing in anizotropno filtriranje 16x.

Poraba energije

Uporabniki so preizkusili porabo energije v igri Crysis, s čimer so zagotovili, da so bili preneseni najnovejši gonilniki ATI Radeon HD 4890. V načinu mirovanja je bil 222 W pri standardnih hitrostih 233 W v razpršenem stanju. ATI HD 4890 je bila izjemno nezahtevna grafična kartica, ki se v Asusovi modifikaciji ni spremenila. Največja poraba energije po pospeševanju je zelo opazna ob zagonu. Zemljevid porabi znatnih 363 vatov, kar je približno enako kot pri GTX 275 in overclockiranem Sapphire Radeon HD 4890 Atomic.

Temperatura

Pri preizkušanju ogrevanja so lastniki uporabili test FurMark 160, tako da bi lahko grafična kartica pokazala svoj absolutni termalni maksimum. Ker je Radeon HD 48901024 MB tudi v načinu mirovanja topel, njegova agresivna overclocking povzroči povečanje temperature za samo 5 stopinj. V načinu mirovanja se kartica segreje na 56 ° C. Ker je osnovni model HD 4890, to povečanje ni zelo čudno. Pri osnovni taktni frekvenci grafična kartica deluje na enak način kot katera koli druga referenca, segreje do 82 ° C pod obremenitvijo (ta temperatura se nastavi v BIOS-u, potem ko začne povečevati hitrost ventilatorja). In po overclocking celo tako povečano hlajenje ni dovolj, da ostane na isti ravni. Rezultat je bolj hrupno delo hladilnika, procesor pa se segreje na 4 ° C - do 86 ° C.

V zaključku

Kljub dejstvu, da je produktivnost HD 4890 na osnovni taktni frekvenci slabša od konkurenčne GeForce GTX 275, je potencial za povečanje zmogljivosti kartictako fascinantno, da mu omogoča, da izstopa iz mnogih izdelkov partnerskih podjetij AMD tudi brez tovarniškega overclockinga. Čeprav so karakteristike Radeon HD 4890 precej visoke na osnovnih frekvencah, je Smart Doctor (s sposobnostjo spreminjanja napetosti jedra) bistveno pospešil zemljevid in zasenčil celo Sapphire HD 4890. Uporabniki niso imeli časa za pospeševanje GPU na 1 GHz, RAM na 42 GHz in dosegli še večjo zmogljivost pri maksimalni frekvenci 1025 GHz procesorja in 4444 GHz pomnilniku. Tako je bila Asusova kartica najhitrejša sprememba HD 4890.
Kljub temu, da programska oprema odklene predhodno nedostopen potencial, je še vedno osnovni model, tako da ima opazne pomanjkljivosti. Računalniška moč kartice je precej slabša od GeForce GTX 275 in zelo glasen ventilator z dvema režama je preprosto neznosen, ko je razpršen. Na primer, Sapphire Radeon HD 4890 prihaja s hladnim hladilnikom, ki se bolje ohlaja in deluje tišje, saj oddaja vroč zrak iz telesa in ne v njega. Seveda, Atomic je dražji, vendar za zagotovljeno overclocking in bolj tiho delo, ta kartica zdi več kot razumno. Prav tako je treba omeniti, da proračun GeForce GTX 275 stane toliko, ima primerljivo zmogljivost in manj težav. Posledično je bila privlačnost izdelka Asus odvisna od tega, koliko truda in denarja je bilo pripravljenih za vlaganje uporabnika. Če je imela dovolj 1 GHz frekvenco, je bila Sapphire HD 4890 najboljša izbira, zagotovljena je bila zagotovljena 1 GHz in veliko boljše hlajenje pod obremenitvijo. Ampak, če vam je ljubše razmerje cen inAsus Radeon HD 4890 je bila najboljša možnost. Čeprav pospešek na 1 GHz ni bil zagotovljen, je bila ta video kartica najcenejša in najlažja, da bi jo dosegla, če bi bil uporabnik pripravljen sprejeti precej glasen hladilnik.

Sorodne publikacije