Povprečna življenjska doba trdega diska

Trdi disk je zagotovo ena od pomembnih komponent vašega računalnika. Vseeno hrani vse informacije - dokumente in fotografije, nameščene programe in videe, igre in besedilne datoteke. Zato je pomembno poznati življenjsko dobo trdega diska, tako da v pravem trenutku poskrbite za zamenjavo komponente z novim. Toda čas delovanja naprave lahko opazno podaljša njegovo pravilno delovanje, preproste korake. Kako to narediti, vam bomo povedali naprej.

Življenjska doba trdega diska

Opozoriti je treba, da so različne časovne vrednosti nastavljene za različne podatkovne tipe pogonov. Predstavljajte si povprečno življenjsko dobo trdega diska:
 • Notranji. Življenjska doba trdega diska je od 5 do 10 let. Čas je odvisen od velikosti pogona in pogojev njegove uporabe. Najpomembnejši kazalnik je toplota. Prekomerno segrevanje naprave znatno skrajša čas njegovega servisa. Zato sklepamo: potrebno je pravilno organizirati odstranitev toplega zraka iz hranilnika, preprečiti njegove visoke temperature. Za pravilno delovanje vseh komponent je treba pri izbiri sistemske enote paziti.
 • Zunanji. Kaj je življenjska doba zunanjega trdega diska? V povprečju je star 10 let. Hitro poslabšanje in učinkovitost te naprave najbolj negativno vplivata na prekomerno vlažnost okolice, zunanje vplive (pihanje, tresenje, pihanje, padec itd.), Prisotnost močnih magnetov v neposredni bližini objekta.
 • Trdno stanje Življenjska doba te vrste trdega diska je tudi 10 let. Vendar pa je "življenjska doba" SSD-ja (v nasprotju s tradicionalnim HDD-jem) omejena tudi s cikli prepisovanja. Zato teoretično inovativen pogon SSD morda ne bo uspel veliko prej kot počasnejši HDD.
 • Večni skrbnik informacij

  Ali obstaja pogon, ki nima življenjske dobe? Da, danes je alternativa shranjevanje v oblaku. Vaši podatki v tem primeru so shranjeni na strežniku izbranega ponudnika. Najpogosteje za plačilo. Toda v tem primeru vaši podatki ogrožajo druga tveganja: napad hekerjev, stečaj ponudnika itd.


  Na začetku članka smo omenili, da se lahko življenjska doba trdega diska prenosnega računalnika in računalnika samostojno podaljša. Spodaj vam bomo pokazali, kako to storite.

  Nakupovanje v trgovini

  Rok uporabnosti trdega diska je v veliki meri odvisen od izbire modela trdega diska. Zato je pri nakupu komponente v kabini pomembno paziti na naslednje značilnosti naprave:
 • Trgovina. Oglejte si preglede neodvisnih portalov za to prodajno mesto. Veliko število negativnih - je pomemben razlog za sklicevanje na drugega izvajalca, čeprav ta trg ponuja ugodne pogoje. Prav tako je zaželeno, da trgovina ni univerzalna, ampak specializirana za računalnike in komponente.
 • Teža. Da, tako nepričakovana značilnost. Kot kaže praksa, so trdi diski slabe kakovosti običajno sumljiva pljuča. Mogoče je hiter ustvarjalec shranil nameščanje potrebnih komponent. Še pogostitakih primerih, ko naprava ni bila niti opremljena s hladilnim sistemom! Svetujemo vam, da vzamete dva diska različnih cenovnih kategorij, proizvajalci v svojih rokah in tako določite njihovo resnost.
 • Garancija. Presenetljivo je, da včasih proizvajalec nastavi majhno garancijo na kakovostne trde diske. V povprečju je 6 mesecev, vsaj 12 let. Trdi disk je ena izmed najbolj "nezanesljivih" PC komponent. Celotna stvar v elementih napajalnika: hitro se pregrejejo, kar ne uspe. In to takoj povzroča motnje pri delu trdega diska, prispeva k njegovemu neuspehu. V večini primerov je podaljšano garancijsko obdobje le reklamni trik za prodajo izdelka na kocke. Razmislite, ali je za vas potrebno: počakati, dokler ne zamenjate komponente garancije, brez katere je nemogoče uporabljati računalnik.
 • Napajanje

  Življenjska doba trdega diska v urah je seveda težko določiti. Tudi v letih lahko to vrednost predstavlja le približno.


  Strokovnjaki so že dolgo opazili: hitrost delovanja, izraz "življenje" notranjega trdega diska je neposredno odvisen od kakovosti dobavljene energije. V skladu s tem je treba napajalnik nastaviti na vašem računalniku. Seveda, mnogi od nas želijo shraniti, bolj na trgu lahko najdete več proračuna proračuna. Ampak, kot pravijo, škrtačo plača dvakrat. Ugotovljeno je bilo že, da poceni agregati ne uspejo po približno enem letu delovanja. Najbolj nezadovoljivo, za zagotovitev naprednih uporabnikov,Spodaj se upošteva tip NONAME. Ne pozabite, da bo napajanje odvisno ne samo od trdega diska, temveč tudi od vseh drugih komponent sistema.

  Uporaba UPS-a

  Kako podaljšati življenjsko dobo trdega diska? Izkušenim uporabnikom svetujemo, da uporabljajo UPS - neprekinjeno napajanje. Pomaga ne le delovati na trdem disku in napajalniku, ampak tudi na vseh komponentah sistema kot celote.
  Številni uporabniki so prepričani v vodenje svojega stanovanja, saj menijo, da so zavarovani pred nihanji. Ampak, kot kaže praksa, se ne bo mogoče znebiti skokov pritiska v vsakem primeru za vedno. Razmeroma nizki stroški UPS so približno 2000 rubljev. Takšni odpadki pa vam bodo pomagali shraniti pomembne podatke na vašem trdem disku, s čimer boste prihranili druge komponente računalnika pred pregrevanjem.

  Izvajanje defragmentacije trdega diska

  Med delom na računalniku moramo nenehno brisati, premikati, prepisovati različne predmete. Posledično ostanejo na trdem disku fragmentirane datoteke. Dejstvo je, da trdi disk sam ne prepiše informacij, ampak uporablja prosti prostor za del dokumenta, nato pa zapiše preostanek.
  Vse to vodi v dejstvo, da mora magnetna glava naprave v prihodnosti večkrat intenzivneje delovati, da bi preučila potrebne informacije. In to vodi do hitre odpovedi trdega diska. Kako se izogniti S pravočasno defragmentacijo prostora na disku. "Mudrovate" ni potrebno za to - ustrezni pripomoček že ima priljubljen OS "Windows". Uporabite programTo je enostavno:
 • Pojdite v Moj računalnik, poiščite potreben lokalni (trdi notranji) pogon.
 • Desno kliknite na njegovo ime.
 • Pojdite na razdelek "Lastnosti".
 • Kliknite zavihek "Orodja".
 • Zdaj je dovolj, da kliknete na "Run defragmentation". To je vse. Poskusite ta postopek redno ponavljati.
 • Če standardni program za vas ni primeren, lahko pozorno spremljate podobne izdelke drugih proizvajalcev: Defraggler, Smart Defrag, O & O Defrag, Auslogics Disk Defrag itd.

  Vodenje formatiranja trdega diska

  Kako podaljšati življenjsko dobo trdih diskov Seagate? Izkušeni "uporabniki" si delijo še en trik:
 • Kopirajte vse informacije, shranjene na notranjem trdem disku, na zunanji trdi disk ali drug ustrezen pogon.
 • Prenesite in namestite program Victoria na vaš računalnik.
 • Ta program uporabite za oblikovanje nizke ravni.
 • Prenesite podatke nazaj na očiščen trdi disk.
 • Za podaljšanje življenjske dobe naprave se priporoča redno ponavljanje. Mimogrede, "Victoria" je tudi v pomoč pri diagnosticiranju stanja vašega notranjega trdega diska.

  Zaščita pred mehanskimi vplivi

  Winchester, tako kot drugi sestavni deli računalnika, se zelo boleče odziva na vse fizične vplive - udarjanje, tresenje, udarci, vibracije itd. Dejstvo je, da med delom v njem zavrtimo določene podrobnosti in tak mehanski vplivnjihovo zapletanje. Enostavni nasveti strokovnjakov: Med delovanjem naprave ne premikajte sistemske enote računalnika ali prenosnega računalnika. Seveda je treba takšno tehnologijo zaščititi pred udarci.

  Zaščita pred pregrevanjem

  Najresnejše priporočilo je: ne dovolite visokim temperaturam trdega diska! Pregrevanje negativno vpliva na delovanje naprave in njeno življenjsko dobo. To bo večkrat povečalo obrabo glave za branje, mehaniko komponent, kar vodi do okvar in okvar.
  Optimalna temperatura za notranji trdi disk: 30-40 ° C. Maksimalno dovoljeno ogrevanje za sodobne vrste naprav: 65 ° S. Temperaturo lahko nadzorujete z veliko pripomočki, plačanimi in brezplačnimi, ki so predstavljeni v virtualnem prostoru. Najpogostejši so HDDlife, AIDA.

  Čiščenje trdega diska

  Kako podaljšati življenjsko dobo naprave? Nazadnje bomo delili metodo, ki je še posebej dobra za trde diske, starejše od 3 let. To je samočistilna komponenta. Metoda je primerna samo za zaupne uporabnike osebnih računalnikov. Če ste novi v tem poslu, obstaja velika nevarnost, da boste napravo onemogočili. Priporočamo, da sledite naslednjemu algoritmu:
 • Odprite pokrov sistemske enote. Med drugimi komponentami poiščite trdi disk in nežno izvlecite trdi disk s priključki. Najbolje je, da postopek izvedete v tankih rokavicah z bombažnimi tkaninami.
 • Nežno odvijte zadnji pokrov.
 • Pred očmi se prikaže polnjenje naprave. Previdno preglejteza oksid in druge manjše onesnaževalce.
 • Vzemite običajni pisarniški radirko (najbolje je uporabiti tanek in majhen vrh svinčnika). Nežno očistite ta orodja z oksidom.
 • Sedaj potrebujete običajno krtačo (za risanje ali posebno tehniko). Odstraniti jo je treba s prašne plošče in sledi gume.
 • Naslednja desna stran je majhna: zategnite pokrov, vstavite komponento nazaj, zaprite sistemsko enoto. Preventivno čiščenje je končano!
 • Življenjska doba trdega diska (zunanje, notranje, trdne) je omejena. V povprečju 5-10 let. Danes so bile ugotovljene učinkovite metode, ki lahko podaljšajo življenjsko dobo te naprave. Veliko jih je na voljo neizkušenim uporabnikom.

  Sorodne publikacije