Posodobitve za Mac OS. Arhiv za posodobitve za Mac OS

Posodobitveni operacijski sistemi vedno čakajo na nestrpnost. Navsezadnje s seboj prinašajo nov design vmesnika, izboljšane funkcije in popravke napak. Mac OS posodobitve tudi Apple Apple uporabniki veliko inovacij. Toda na to temo je veliko vprašanj.

Kaj je to?

Začnimo z opisom Mac OS. Imamo definicijo, ki pomeni operacijski sistem Macintosh. Predstavlja celotno družino lastniških operacijskih sistemov, ki jih je ustvaril Apple. Ni težko uganiti, da so se na Macintosh računalnikih pojavile posodobitve za Mac OS.Prva različica je bila "rojena" leta 1984. Čeprav je družina operacijskih sistemov imela drugačno ime do 90. let prejšnjega stoletja. Le nekaj let po prvem zagonu je bilo odločeno, da se ta izraz uvede kot oznaka vseh operacijskih sistemov za Macintosh.

Razlika

Malo ljudi ve, vendar je med MacOS in Mac OS malo razlike. Zadnja posodobitev je potekala leta 2016. Potem so se strokovnjaki odločili, da bo različica OS X izdana pod imenom macOS. Od takrat se zastarelo ime preneha uporabljati. Takšna odločitev je bila sprejeta v prid poenotenja. Ker so imele druge platforme Apple imena tvOS, watchOS in iOS, je bilo logično spremeniti ime operacijskega sistema za osebni računalnik.

Novo ime

MacOS je isti lastniški operacijski sistem, ki je postal naslednik predhodno izdane različice Mac OS 9. Prvotno je imel ime Mac OS X, leta 2012 pa je postal znan kot OS X. In samo v letu 2016 Leto je bilo preimenovano v MacOS.


Ta OS je zdaj drugirazširjenosti osebnega računalnika. Najprej je pobrala Windows. Delež "jabolčne" različice je letos dosegel 11%.

Razvoj

Prva posodobitev za Mac OS se je zgodila v letu izdaje sistema. Različica 1.1 je bila izdana maja 1984. Potem se je prva revizija operacijskega sistema imenovala Sistem 1. Od tega trenutka do aprila 1997 je bilo 6 glavnih različic in nekaj deset majhnih posodobitev. Naslednja globalna inovacija je bil Mac OS 8. Začel se je in je šel daleč, saj se je pojavil v času velikih sprememb strojne opreme na platformi Macintosh. Sledila je Mac OS 9, ki je bila najnovejša posodobitev Mac OS v svoji "klasični" obliki. Ta različica se je pojavila leta 1999 in je trajala dve leti. Že spomladi leta 2001 je Mac OS X 10.0 Cheetah posodobljen.

Prva revizija

Ko govorimo o prvi izdaji Mac OS, to ni enostavno. Vse zato, ker so podatki od takrat ostali malo, število revizij pa je preseglo 50 različic. Vsi so vključeni v "klasični" sklop, ki je deloval od leta 1984 do 2001.

Druga revizija

Po običajnem Mac OS se je pojavila posodobitev za Mac OS 8. Kot je bilo že omenjeno, je bil ta operacijski sistem uporabljen v času sprememb strojne platforme. Sprva je delal z zastarelim procesorjem Motorola 68040, nato pa je bil preoblikovan pod PowerPC G3. V prvem tednu po izdaji je družba uspela prodati več kot milijon izvodov.
Prva različica Mac OS 8 je bila z imenom Tempo. Prodali so jo za 100 dolarjev. Različici 8.1 ni bilo treba čakati dolgo in se je pojavila po šestih mesecih. Nevesta Buster je brezplačna posodobitev za Mac OS. Glavna sprememba je vplivala na datotečni sistem HFS +.
Po temrazvijalci ustvarijo različico 8.5, ki je izdana po šestih mesecih. Allegro je začel podpirati novo mikroprocesorsko arhitekturo, sodeloval s Sherlockovo tehnologijo iskalnikov, temami in 32-bitnimi ikonami. Ta posodobitev je bila prav tako vredna 100 $. Za Allegro dva meseca kasneje je bila nova revizija 851, ki je popravila nekaj težav z novo posodobitvijo. Imenoval se je The Ford Ford Release. In najnovejši v arhivu posodobitev za Mac OS je bila različica 8.6 - Veronica. Zgrajen je bil na novi nanoskali za pravilno delovanje večprocesnih storitev 2.0.

Tretja revizija

Kot je bilo že omenjeno, je ta globalna posodobitev postala najnovejša v seriji "klasičnih". Ko se je Mac OS 9 pojavil na trgu, so razvijalci v celoti sodelovali pri izdaji posodobitev za Mac OS X. Arhiv "Nine" je dobil osem revizij. Vse niso postale vidne in pomembne. Po izdaji glavne različice 9.0 je bilo popravljenih nekaj manjših posodobitev, ki so odpravile napake. Po posodobitvi 904, ki je izboljšala podporo za USB in FireWire. In če je bilo prvo ime v reviziji Sonata, se je ta posodobitev imenovala Minuet. Z objavo Fortissima so se pojavile nove funkcije. Snemanje CD-ja iz Finderja je postalo možno. Hkrati se je izboljšala stabilizacija sistema. Moonlight se je pojavil pod različico 9.2 in postal optimiziran za novi procesor. Limelight in LU1 sta bili subverzije glavne različice, ki sta bili sproščeni tudi za odpravljanje napak.

Revizija "Cat"

Po deveti posodobitvi je bilo pričakovati deseti izgled. Poleg tega so govorili o tem pred izdajo Mac OS 9. Mac OS X 10.0 Cheetah je bila prva globalna posodobitev za sisteme uporabnikov in strežnikov. Postalo je znano leta 2001leto Njegova cena je bila 30 $.
Ko so uporabniki ugotovili, da je prva različica dobila ime plenilca iz družine mačk (Cheetah - iz angleškega "cheetah"), je postalo jasno, da bo v prihodnosti tudi tiger in puma, jaguar.
In niso se zmotili. Naslednja možnost je bila dejansko posodobitev za Mac OS X 10.1. Po "Cheetah" ni minilo leto, in razvijalci uvajajo novo revizijo "Puma". Naslednje leto je postalo znano o Mac OS X 10.2 Jaguar. Prav tako je služil leto, in že leta 2003 je posodobitev za Mac OS X 10.3 Panther. Bil je prva dolgoživost in je bil priljubljen do leta 2005. Po tem je posodobitev za Mac OS X 10.4 Tiger trajala toliko. Za njim so se začeli pojavljati "Leopard" in "Snow Leopard". Obe različici sta potekali dve leti. "Lion" in "Mountain Lion" sta delovala do oktobra 2013.

Pot do spremembe

Verjetno so sčasoma razvijalci končali fantazijo, tako da se je nova različica iste posodobitve imenovala plaža v Kaliforniji. Podjetje je napovedalo začetek novih revizij, ki se bodo v tej državi imenovale zanimiva mesta.
Posodobitev za OS X 10.9 Mavericks je poudarila dejstvo, da je bila prehodna. Izgubil je stare čipe, vendar se je postopoma preusmeril na novosti. OS X Yosemite, kot je težko uganiti, je dobil ime po narodnem parku Yosemite. OS X El Capitan je uporabnike opozoril na najvišjo goro v tem parku. V jeseni 2016 je posodobitev. MacOS 1012 Sierra je trenutno na trgu. Čeprav nekoliko, vendar je posodobitev prejela novo ime za celotno serijo operacijskih sistemov. Kodno ime je bilo povezano z gorskim sistemomKalifornija - Cordillera.

"Sveže" inovacije

Septembra 2017 so razvijalci predstavili novo različico Mac OS High Sierra. Ni se bistveno razlikoval od lanskoletne revizije, vendar je uvedel nekaj popravkov v sistem. Izboljšana funkcionalnost vmesnika in posodobljene posodobitve programske opreme. Mac OS High Sierra je kupil nadgrajen sistem datotek Apple. Ukvarjal se je z varnostnimi vprašanji v primeru okvare povezav, prekinitve električne energije ali nepredvidenih napak. Dodan je bil šifrirni sistem za zaščito informacij.
S prihodom OS X uporabniki so se prenehali pritoževati, da je posodobitev za Mac OS lebdela ali letela. Tudi če bi se takšni incidenti zgodili, se je ekipa za podporo Apple na njih vedno hitro odzvala. Tako so se začela pojavljati univerzalna navodila, ki bi odpravila takšne težave.

Sorodne publikacije