Poraba energije računalnika: razred porabe, stroški in poraba energije

Izbira napajanja običajno ne traja veliko časa. Nekateri uporabniki verjamejo, da je nakup te komponente računalniškega sistema možno pozneje. Da, in ne skrbi zaradi tega. Dejansko je nakup električne energije resna in pomembna zadeva. Za to morate razumeti porabo energije računalnika in izbrati kakovostno napravo. Poleg tega lahko izračunate količino električne energije, ki jo porabi osebni računalnik.

Izbira napajalnika

Za izbiro napajalnika morate ugotoviti, kako poznati porabo energije vašega računalnika. Če želite to narediti, morate poznati vse podrobnosti, ki so v sistemu. Vsaka komponenta zahteva določeno količino energije. Na splošno, za merjenje skupne porabe energije računalnika, je dovolj, da upoštevajo komponente komponent: matična plošča, grafična kartica, CPU, RAM in druge naprave, ki so priključene na sistemsko platformo.


Ko razumete porabo energije računalnika, morate biti pozorni na blagovne znamke. Na splošno skoraj vsak proizvajalec električne energije predstavlja samo nekaj proizvajalcev. Danes so najbolj priljubljeni Chieftec, Corsair ali Aerocool. Načeloma, da daje prednost določenemu podjetju - poslovanje vsakega kupca. V tem primeru lahko pazite na stroške, videz ali prisotnost blaga. Glavni parameter, na katerega morate biti pozornicertificiranje Trenutno je večina napajalnikov certificirana za 80 Plus. Ta tehnologija kaže, da so razvijalci poskušali narediti BZh ekonomsko. Cenejši modeli običajno izgubijo nekaj moči zaman. Če ima naprava certifikat, ima energetsko učinkovitost več kot 80%. Sčasoma se je ta tehnologija razvila in dobila recept, ki je pokazal še večji odstotek energetske učinkovitosti.


Merjenje porabe energije

Mnogi strokovnjaki praktično ne zaupajo kalkulatorjem. Pravijo, da najpogosteje niso povsem pravilni. Najverjetneje je to posledica dejstva, da proizvajalci grafičnih kartic in procesorjev zavestno povečujejo zmogljivost zahtevane moči. Zato je izredno težko pravilno izračunati porabo energije računalnika.
Zato strokovnjaki raje merijo ta indikator iz vtičnice. Če povem po resnici, je dovolj preprosto, da dobite gospodinjski vatmeter. To je mogoče kupiti za približno 1200 rubljev, vendar je pomembno razumeti, kako uporabljati napravo. Wattmeter kot celota daje bolj ali manj natančne informacije. Preprosto spopadanje z več sto vatov. V notranjosti naprave je mikrokrmilnik, ki vodi integracijo toka in napetosti. Podobno napravo pogosto najdemo v podjetjih, ki prodajajo, popravljajo ali servisirajo osebni računalnik. Za natančnejše merjenje porabe energije računalnika pa lahko uporabimo še eno metodo. V tem primeru je priporočljivo iz električnega toka izmeriti tok, ki ga porabi breme. Zanimivo je, da obstajajo modelivgrajeno podobno napravo.

Ocenjeni izračun

Toda zaradi pravičnosti je treba omeniti, da povprečni uporabnik absolutno ne potrebuje podobnih izračunov porabe energije računalnika. In celo vattmeter v tem primeru se zdi neupravičen. Najlažji način uporabe kalkulatorja storitev. Uporabite lahko tudi preprost kalkulator in informacije o sistemskih komponentah.

Kalkulatorske storitve

To je najlažji način za iskanje informacij o porabi energije. Na primer, na uradni strani MSI obstaja tak oddelek. Vir pomaga izračunati ocenjeno porabo energije sistema in takoj ponuja model napajalnikov.
Obstaja tudi možnost, da je stran Be quiet. To je priljubljena blagovna znamka, ki slovi po visokokakovostnih napajalnikih. Stran ima kalkulator, ki ima jasen in uporabniku prijazen vmesnik. Uporabnik mora vnesti komponente sistema: model proizvajalca, vtičnice in CPU. Vse to lahko najdete na komponentnih škatlah ali na samem sistemu. Nato morate določiti število grafičnih vmesnikov, priključenih na matično ploščo, njihovega proizvajalca in modela. Nato morate podati število naprav SATA, PATA in RAM. To pomeni, da morate izračunati trde diske, video kartice in pomnilniške module, ki so v sistemu. Na koncu mora uporabnik zagotoviti informacije o hlajenju. To določa vrsto hladilnega sistema in število ventilatorjev. Spodaj morate navesti, ali bo uporabnik uporabilOverclocking vseh komponent ali celotnega sistema kot celote. Očitno je, da bo v ta namen potrebno dvigniti moč naprave, zato je bolj potrebna od napajanja.

Posebni vir

Načeloma je popolnoma nepomembno, kako izračunati porabo energije igralnega računalnika ali pisarniškega modela. Na splošno je katera koli storitev primerna za te namene. Na primer, lahko uporabite kalkulator stroškov energije na coolermaster.com. Značilnost tega vira je, da lahko natančno prilagodi celoten sistem.
Na primer, tukaj lahko izberete faktor oblike matične plošče. Ko boste morali izbrati procesor: njegov proizvajalec, režo na plošči, kjer je nameščen čip, nato CPU iz obstoječega seznama. Določite lahko tudi več procesorjev, če obstajajo. Spodaj morate prilagoditi drsnik na frekvenco in napetost čipa, kot tudi na njegov TDP. Naslednji razdelek je na voljo za konfiguracijo RAM-a. Tukaj morate navesti število modulov, količino čipov, tip. Nato lahko določite več grafičnih kartic, njihovega proizvajalca, model, frekvenco. V stolpcu "Drive" je dovolj določiti število in vrste naprav. Možno je tudi konfiguriranje optičnih pogonov, razširitvenih kartic in drugih naprav. V slednji kategoriji običajno spadajo hladilniki, USB pogoni itd. Tipkovnica in miška, čeprav ne zahtevata veliko moči, ju je mogoče še določiti. Res je, da v tem primeru lahko izbirate samo med dvema možnostma: igro ali standardno opremo.

Neodvisni izračun

Seveda so taki kalkulatorji zelo pomembnidelo Ampak, če iz nekega razloga želite sami vedeti za porabo energije, lahko vzamete preprost kalkulator in najdete vse informacije na internetu.
Na primer, vnesite ime grafične kartice: proizvajalec in model v iskanju, nato pa v kateri koli spletni trgovini preučite značilnosti naprave, tam iščete porabo energije in vse kazalnike. Če ima vaš računalnik majhno moč, bo imel skupno količino približno 100-120 vatov. V tem primeru bo dovolj, da kupite napajalno napetost 400 W. Če ima sistem več grafičnih kartic in zmogljiv procesor, boste morali pogledati modele od 600 do 700 W.

Sorodne publikacije