Ponastavitev nastavitev usmerjevalnika: Načini in posledice

Prej ali slej bo kdorkoli, ki ima vsaj nekoliko zanimiv računalnik, še vedno prišel na nadzorno ploščo usmerjevalnika. Ni pomembno, če je bilo to storjeno z radovednostjo ali z namenom, da bi vzpostavili pristanišča in filtrirali promet. Edina pomembna stvar je, da večina teh manipulacij interneta izgine, tako da ostane le žarnica za napajanje. V tem primeru bo zelo koristno ponastaviti nastavitve usmerjevalnika. Kako to storiti in kaj je koristno?

Zakaj ponastaviti nastavitve?

Predpogoji za vse naslednje je mogoče spreminjati, in tukaj so samo nekateri izmed njih:
 • Router je prenehal delovati s polno zmogljivostjo.
 • Obstajajo sumi o zunanjih napadih.
 • Po manipulacijah na nadzorni plošči je usmerjevalnik prenehal dajati znake življenja.
 • Spreminjanje ponudnika ali ponovna konfiguracija.
 • Ponastavitev pomaga tudi v primeru izgubljenega gesla.
 • Ne pozabite, da jih je treba s ponastavitvijo katere koli metode obnoviti za normalno delovanje naprave. Če niste prepričani v svojo moč, je bolje vključiti usmerjevalnik v storitev, kjer bo večina težav zdravljenih v nekaj minutah. Torej, če se niste odločili popraviti usmerjevalnika, poglejmo podrobno, kako ponastaviti nastavitve usmerjevalnika in ničesar z njim.


  Z gumbom

  je najlažja in najhitrejša metoda. S fizično intervencijo lahko ponastavite vse nastavitve usmerjevalnika, tudi če ne morete vstopiti v nadzorno ploščo. Gumb se nahaja natelo in lahko imajo različna imena, odvisno od proizvajalca in modela usmerjevalnika: Reset, WPS, Res itd. Standard za reset je dovolj - 10 sekund, več - ni strašno, manj - nič se ne bo zgodilo.


  Pritisnite in držite gumb, dokler ne zasveti indikator WPS. Nato ga spustite in pustite, da se naprava znova zažene. V bistvu lahko namesto gumba pogosteje opazujete luknjo z besedami "Reset". V takih modelih je gumb znotraj ohišja, da ne bi pomotoma potisnili. Ta usmerjevalnik lahko ponastavite z uporabo igle ali ujemanja. Če to ni pomagalo, razmislimo o tem, kako ponastaviti nastavitve usmerjevalnika z bolj strogimi manipulacijami.

  Radikalna metoda

  Obstaja še ena ločena podvrsta fizične intervencije - popolna ponastavitev nastavitev z metodo 30/30/30. Izvede se na naslednji način:
 • Držite gumb za ponastavitev 30 sekund.
 • Nato brez sprostitve gumba za ponastavitev odklopite napajanje usmerjevalnika in držite gumb še 30 sekund.
 • Tudi brez sprostitve gumba vklopite napajanje in ga zadržite 30 sekund.
 • To pomeni, da se po 90 sekundah držanja gumba sprosti.
 • Vsi modeli ne podpirajo te metode in po ponastavitvi Asus, Cisco, Linksys, starejših Tp-Link in nekaterih drugih je verjetno, da jih je treba takoj ponovno zagnati. Če ne izgubite ničesar, lahko poskusite ponovno postaviti tehniko na tonačin, vendar je zaželeno, da se preberejo priročniki o tej zadevi. Poleg tega je zelo preprosto izdelati opeko iz usmerjevalnika v pol minute.

  Metoda programske opreme

  Ta metoda je dobra v tistih primerih, ko je tehnično usmerjevalnik v redu - lahko izvedete vhod na nadzorno ploščo, žarnice na njem in se običajno zažene, tukaj je samo nobena povezava sama ali vrata ne delujejo.
  Vsak usmerjevalnik ima nadzorno ploščo, do katere lahko dostopate z vnosom katerega koli brskalnika IP 1921681.1 v naslovno vrstico. Nato boste pozvani, da se prijavite z uporabniškim imenom in geslom. Običajno so ti podatki prikazani na telesu samega usmerjevalnika. Če ni, lahko nastavitve usmerjevalnika ponastavite kot v prejšnjem odstavku. Nato morate najti del, ki je odgovoren za takšne operacije. Običajno so to odseki: »Administracija«, »Upravljanje«, »Obnovi« in »Posodobitve«, Programska oprema in podobno, do njih pa lahko dostopate neposredno z začetne strani. Na primer, na usmerjevalniku ZTE meni izgleda takole:
  Po ponastavitvi se bo usmerjevalnik ponovno zagnal. Mimogrede, večina usmerjevalnikov ima možnost izdelave varnostne kopije, po ponastavitvi nastavitev pa bo večkrat lažje obnoviti datoteko.

  Ponastavimo del usmerjevalnika

  Razen popolne ponastavitve vseh nastavitev lahko en razdelek ponastavimo samo na primer, WI-FI. To lahko storite na več načinov:
 • Programska oprema. Omrežni adapter lahko znova zaženete prek menija samega usmerjevalnika v ustreznem razdelku. Te funkcije nimajo vsi usmerjevalniki.
 • Fizično - za ponovni zagonz gumbom WLAN na telesu usmerjevalnika. Včasih se tudi ta gumb utopi.
 • V uporabniškem meniju lahko ponastavite nastavitve WIFI na usmerjevalniku, filtrih, DHCP, vratih in mnogih drugih delih.

  Ali bo to pomagalo? Na žalost na to vprašanje ni jasnega odgovora. Če usmerjevalnik zavrne delo po padcu ali nenadni prekinitvi napajanja, obstaja velika verjetnost, da bodo njegovi dnevi zaznani in naprave ne bo mogoče popraviti. Če je internet izgubljen po intervenciji ali spremembi dostopne točke, lahko računate na dejstvo, da se bo po ponastavitvi nastavitve usmerjevalnika vrnil v življenje. Pomembno je razumeti, da se nekatere nastavitve ne ponastavijo niti po ponastavitvi. Verjetno je v tem primeru samo programska oprema, ki jo je mogoče reprogramirati, ki je v bistvu ena od podskupin programerja ali zamenjava samega usmerjevalnika.

  Sorodne publikacije