Patch panel je element pasivne omrežne opreme

Spenjalna plošča je enota ali naprava z več priključki istega tipa za povezovanje in usmerjanje elektronskih vezij s kabli. Patch plošče se običajno uporabljajo v računalniških omrežjih, radijskih in televizijskih studiih, pa tudi pri snemanju zvoka.

Uporaba

Izraz "patch panel" se je pojavil pri uporabi preklopnih blokov v studiu za telefonijo in radio. Namenjeni so za uporabo pripravljenosti v stanju pripravljenosti in za zamenjavo okvarjenih naprav. Povezave v tem primeru so bile izvedene z uporabo obližnih kablov in plošč, podobnih preklopnim poljem telefonskih stikal. Kategorija patch plošče je določena s patch kabelom (na primer 5 ali 6).


V televizijskih in radijskih oddajah za radiodifuzijo ter v sistemih za ojačanje zvoka se enote pogosto uporabljajo za lažjo povezavo različnih naprav, kot so mikrofoni, električni ali elektronski instrumenti, snemalne naprave, ojačevalniki in oddajna oprema. Patch plošče so bloki, ki omogočajo povezavo naprav na različne načine, saj se vse povezave izvajajo v samih ploščah. Poleg tega je pri uporabi blokov lažje odpraviti težave, kot so parazitske ozemljitve. Tudi majhni domači in amaterski studiji pogosto uporabljajo patch panele, ker vse vhodne priključke združujejo na enem mestu.

Montaža

Nameščena v regalne napravelahko priključite na sprednjo stran plošče. V tem primeru ni treba iskati prave vtičnice za želeno napravo od zadaj. Poleg tega lahko uporaba patch panelov zmanjša obrabo vhodnih priključkov studijskih orodij, saj so vse povezave s ploščo izvedene vnaprej. Vgradnja blokov se izvaja v več fazah. Posebno orodje se uporablja za varovalke ploščic.


Opisani bloki so se začeli pogosteje uporabljati v domačih obratih. To je posledica vse večje priljubljenosti strukturiranih kabelskih sistemov. Poleg tega se takšne plošče lahko zaznajo v sistemih za domači kino.

Standardizacija uporabe

Navadno se zgornja vrsta vrat priključne plošče od zadnje strani poveže z izhodi in spodnja vrsta priključkov - do vhodov naprav. Bloki so lahko semenski ali normalni. Zadnji zgornji in spodnji konektorji so priključeni interno.
Če ima preklopno polje nižjo polnaravno povezavo, to pomeni, da v odsotnosti priključne vrvice, vstavljene na katerokoli področje tega polja, ima zgornji priključek polja notranji stik z spodnjim priključkom. Vstavljanje obližnega kabla v zgornji priključek ga onemogoči, medtem ko ohranja podaljšek med dvema priključkoma. Vstavljanje kabla za povezavo v spodnji priključek bo prekinilo podaljšek in zamenjalo signal, ki prihaja iz zgornjega priključka, ki se prenaša preko patch kabla. Če ima preklopno polje zgornjo pol-normalno povezavo, bo vse nasprotno. Če je preklopno polje končanonormalno povezavo, zato ima odprte kontakte v obeh priključkih.

Stikalne plošče

Kaj bi lahko bila alternativa patch panelom? To je namenska preklopna oprema. Stikala imajo preprost mehanizem za zagotavljanje usmerjanja. Poleg tega lahko pošiljajo signal poljubnemu številu prejemnikov hkrati. To je njihova prednost pred patch paneli. Stikalna oprema z možnostjo emulacije je draga oprema. Na primer, matrična naprava za preklapljanje videa za S-video s podobnimi zmogljivostmi (8 x 8), kot v 16-točkovnem bloku za S-video (8 povezovalnih kablov 8 vhodov, 8 izhodov) lahko stane 10-krat dražje čeprav ima več priložnosti. Tako kot patch panel, se ta stikalna oprema lahko uporablja za skoraj vse vrste signalov, vključno za digitalne in analogne video in avdio, radijske frekvence (kabelska televizija), telefon, LAN in električne. Obstajajo različne vrste stikal za avdio in video: od enostavnih matričnih stikal do kompleksnih programskih mešalnikov. Za posnemanje zmožnosti avdio ali video patch panelov se uporabljajo specializirane naprave, kot so matrična in koordinatna stikala.

Sorodne publikacije