Pametni dom na Arduinu: teorija in praksa

Življenje brez interneta, gospodinjski aparati, pametni telefoni je težko predstavljati. Številni bogati ljudje s tega seznama bi dodali tudi sistem "pametne hiše". V članku bomo pogledali, kaj je to, kako ga nastaviti in kako ga uporabiti.

Kaj pa sistem?

Kot je že postalo jasno, sistema pametne hiše ne more kupiti kdorkoli. Če pa imate potrebna znanja, jih lahko ustvarite sami na posebni aplikaciji. Zato se pogovorimo o sistemu pametnih hiš v Arduinu. S svojimi rokami ga bomo skušali ustvariti za njegov življenjski prostor.


Kaj je dejstvo tega sistema? To je niz senzorjev in krmilnikov. Obstajajo v različnih vrstah, tako da lahko reagirajo tako na promet kot na toplotno energijo. Takšne naprave so sposobne nadzorovati delo doma: komunikacijo, varnost itd. Obstajajo tudi bolj "pametni" objekti, ki lahko samostojno vključujejo ogrevanje, vodijo različne procese in tako naprej. Vsakdo se želi vrniti domov, kjer bo čakal na vročo kopel, ogrevan z večerjo. "Inteligentni" dom - najboljša rešitev za tiste, ki živijo sami. Če za tak sistem ni denarja, lahko to storite sami.

Kako delujejo senzorji?

Senzorji lahko berejo informacije in podatke, nato jih obdelajo in prenesejo ustrezen ukaz. Sposobni so reagirati na temperaturo, ostre premike in zvok. Na stopniščih se pogosto uporabljajo enostavni in dostopni senzorji za sledenje - vsi so seznanjeni z avtomatskim vklopom svetlobe. Poleg tega so krmilnikipogosto uporablja v sistemih požarne varnosti. Takoj, ko se temperatura močno dvigne, se alarmni sistem sproži takoj.


Preden začnete delati s sistemom v svojih prostorih, morate ustvariti projekt, ki bo omogočal pravilno dodelitev senzorjev in vseh možnih krmilnikov. Pomembno je omeniti, da to zahteva znanje na področju programiranja in elektronike. Če jih ni, potem je treba dati prednost preprosti napravi, to je ustvarjeno za začetnega potrošnika. To so sistemi "Arduino". Proizvajalec zagotavlja popolnoma enostavno namestitev in delovanje naprave.

Zakaj "Arduin"?

To vprašanje je precej logično in razumljivo. Prej je bilo zapisano, da podjetje proizvaja sisteme, ki so lahko razumljivi, vendar to ni edini razlog za izbiro Arduina. Kompleti za "pametni dom" lahko kupite v trgovini ali naročite na spletnem mestu. Namestitev je dovoljena sama, vendar nihče ne bo zavrnil usposobljenega čarovnika. On bo opravil vse delo brez napak in ne bo zanemarjal lepega dizajna (na primer skrije žico in jih ne »izvleče« za splošno obravnavo). Toda večina strank se še vedno odloči, da bo svoje delo opravljala samostojno. Zakaj? To je veliko lažje in ceneje. Vsa podjetja, ki proizvajajo podobne projekte, precej zavirajo ceno in z besedami precenjujejo kakovost mnogih modelov. Opisano podjetje tega ne stori. Spletne ocene to potrjujejo za 100%.
Stroški za sestavne dele in namestitevArduino sistem (projekti "pametnega doma" je zelo priljubljen) bistveno cenejši od drugih proizvajalcev. Tudi podjetje ponuja celoten obrat, da ravnajo, kot v primeru lastnika loma mora razumeti shem in projekta kot celote. Prav tako lahko vedel temeljito sistem preprosto in enostavno prilagajanje zase. Na platformi imajo Arduino knjižnice kup open source, tako iskanju primernega programa ne bo delovala.

Zbirke

V komercialno dostopnih kompletov "Smart House". Oni kupec lahko našli vse potrebne komponente za ustvarjanje samodejnih sistemov v lastnem domu, mater in Maketa, elektronskih delov in pravila za uporabo. Ta niz se bo naučil ljudje pravilno priključene diode vključujejo naprav aplavz in upravljanje naprave na daljavo. "Pojdi za to" je namenjen za otroke od 14 let. Celotna navodila na voljo. S petimi niz lahko ustvarite dokončane projekte, štoparice, nočno svetlobo in tako naprej. Arduino Starter Kit - osnovni set, iz katerega se svetuje, vsi lastniki začeti raziskovati. To je plošča Arduino UNO, senzorji, zaslon, uporov in tako naprej. Cena je okoli 80 evrov. "Matryoshka" je namenjen za otroke od 10 let. To se prodaja v več različicah, ki se razlikujejo med seboj število in vrsto dela, oziroma, z vsako od njih lahko precej razlikuje od drugih poskusov. Prihaja plošča Arduino UNO Rev3 izdelan v Italiji. S tem kompletom lahko naredite nočno svetilko, mešalnik, tester zabaterije in tako naprej. "Amperka" se ponavadi kupi za izobraževalne ustanove. To je za otroke od 12. leta starosti. Po končanem pouku bodo otroci lahko ustvarili robota, ki se premika po ravni liniji. Krmilnik ima model Arduino Uno.
Kompleti "Derzai" ("pametna hiša") v Arduinu so trenutno najbolj priljubljeni.

Platforme

Standardna platforma - Arduino Uno. "Pametni dom" pogosto dela v svoji bazi. Je zelo razširjena, saj je poceni. Z njim lahko preprosto upravljate tehnologijo mikrokrmilnika. Če oseba ni seznanjena s karticami Arduino, mu vsi lastniki svetujejo, naj se s tem seznani. Arduino Leonardo je nekoliko cenejši od opisanega. Dejstvo je, da ga lahko v nasprotju z Uno uporabimo kot napravo USB. Na primer, zahvaljujoč tej plošči, lahko nadzorujete miško in tipkovnico. Zakaj je "pametna hiša" na Arduino Mega2560 najpogosteje ustvarjena? Je le malo navzven drugačen od Uno, vendar ima večjo funkcionalnost. Najpogosteje jo uporablja za hkratno delovanje z velikim številom naprav. Zato je veliko lažje delati, ko gre za velike projekte. Na splošno, če nameravate ustvariti "pametni dom", Arduino Mega - najbolj primerna možnost.

Sistemske prednosti

Podjetje Arduinov je veliko povpraševanje med ljudmi, ki so slabo seznanjeni s programiranjem. Vsi zagotovljeni sistemi imajo jasen vmesnik. Vendar te koristi niso omejene. Proizvajalec je zagotovil priložnost za ustvarjanje lastnih programov - odprtizvorno kodo. Uporabljeni jezik je čim bolj preprost pri obvladovanju. Če je potrebno, lahko programe prenesete s kablom USB. Kompleti "pametnega doma" so zelo zanimivi. To pomeni, da ko poznate programski jezik, lahko kupite samo eno različico programske opreme in jo nastavite na maksimum. Če potrebujete dodatna orodja, jih lahko brezplačno prenesete z uradne strani. Sistem lahko upravljate iz računalnika in telefona z uporabo programa.

Načela delovanja

Senzorji pošiljajo informacije računalniku ali telefonu z uporabo tehnologije brezžičnega prenosa podatkov. Poseben pripomoček obdela podatke - ukaz se izvede. Obstaja glavni senzor (centralni), ki ga lahko kupite ali izdelate samostojno. Na ploščah Arduino (projekti "Intelligent home, ki so jih razvili na njih") obstajajo standardni priključki. To omogoča preprosto pobiranje vseh komponent.

Kaj je potrebno za pripravo?

Če obstaja želja, da se projekt zgradi sam, je treba zbrati nekatere naprave in vzeti naprave. Kaj si ti?
 • Senzorji in krmilniki.
 • Internetni modul.
 • Viti par (kabel).
 • Stikalo.
 • Upor.
 • Žice za internetni modul.
 • Rele.
 • Dodatki potrebujejo spajkalnik, izvijač in tako naprej. Arduino komplete je treba kupiti v preverjenih trgovinah. Zakaj? Za delo z elektriko so potrebne vse potrebne naprave, zato je uporaba ponaredkov nevarna. Vse potrebne pripomočke lahko prenesete izInternet Zato je preprosto ustvariti "pametni dom" z lastnimi rokami, ki temeljijo na Arduinu. Senzorji morajo biti izbrani glede na njihove želje: vklop ali izklop svetlobe, nadzor temperature in tako naprej.

  Postopek vgradnje

  Opozoriti je treba na dejstvo, da bi morala imeti "pametni dom" samo svetilke tipa LED. Običajne možnosti ne bodo zdržale napetosti - bodisi gredo v stečaj bodisi samo izginejo. Ko je projekt "pametna hiša" na Arduinu pripravljen, boste morali začeti povezovati krmilnike in senzorje. To storite brez odstopanja od risbe in shem, ki so bile ustvarjene prej. Stiki morajo biti izolirani. Vsa dela so lahko predstavljena v fazah v obliki algoritma:
 • Nastavitev kode.
 • Nastavitev programa za računalnik ali telefon.
 • Vrata za posredovanje.
 • Testiranje senzorjev in varnost.
 • Odpravljanje napak, če jih najdete med preverjanjem.
 • Prenesite programsko opremo iz preverjenega izvornega arhiva. Ko je zadnji odprt in so nameščeni vsi pripomočki, morate znova zagnati program ali znova zagnati napravo. Programska oprema Smart Home na Arduino bo prikazala stanje senzorjev in informacije od njih. Če je potrebno, lahko vedno spremenite omrežni naslov, izklopite alarm.

  Delovanje usmerjevalnika

  Usmerjevalnik mora odpreti vrata. Kaj naj storim, da dokončam to dejanje? Odprite meni za konfiguracijo, vpišite naslov omrežja Arduino in aktivirajte vrata. Takoj poZa to lahko nastavite ime domene. Zdaj nič ne preprečuje lastniku, da začne preizkušati sistem, ki ga je ustvaril z lastnimi rokami.

  Daljinsko upravljanje

  Zahvaljujoč strežniku podjetja lahko povežete vso opremo med seboj. Storitve v oblaku lahko uporabite za vizualizacijo procesov. Z internetom lahko popolnoma upravljate svoj dom. Na drugi strani mesta je mogoče vklopiti /izklopiti kotel ali ogrevanje. Obstaja še en način za pomoč pri upravljanju hiše - SMS-sporočilo. Ni vedno tako, da obstaja internetna povezava, zato je ta način zelo pomemben.

  Povzetek

  Opozoriti je treba, da pametni dom Arduino ne more delovati z odprtim omrežnim naslovom, saj se bo zlahka zlomil. Vse stavbe, ki delujejo na "pametnem" sistemu, lahko pomagajo pri varčevanju z električno energijo vsakega posameznika, kot tudi pravilno uporabljajo vse vire. Glavna stvar je pravilno pobrati vse komponente brez kakršnega koli nedovoljenega spreminjanja. Prav tako je pomembno, da ima Arduin veliko knjižnic, ki vključujejo na tisoče kod programske opreme. Zato je več kot enostavno ustvariti sistem "pametnega doma" na Arduinu, ki uporablja samo internet. Povratne informacije lastnikov o sistemu so pozitivne. Napake se ne pojavijo, vsa sporočila pridejo pravočasno, sledenje pa je jasno. Varnost se pogosto posodablja, tako da, če se kaj zgodi nepredvidljivo, jo bo lastnik takoj videl. Ustvarite ta sistem z lastnimi rokami - najboljšim in najboljUspešna rešitev, ki vam bo prihranila denar. Pri namestitvi senzorjev in krmilnikov ni nič težkega.

  Sorodne publikacije