Overclocking: Kaj je to? Način overclockinga

Koncept overclockinga se je pojavil pri uporabi uporabnikov od trenutka, ko so se pojavili prvi računalniki. Kljub dolgi zgodovini izvora tega izraza, daleč od vseh sodobnih uporabnikov jasno razumejo vse vidike in nianse overclockinga. Kaj je to v trenutni razlagi, potem poskusimo in razumemo. Po branju tega gradiva bodo mnogi tisti, ki želijo narediti takšne ukrepe, sposobni, da jih izvedejo brez velike škode za računalniški sistem. Za to pa je treba najprej ugotoviti, kateri od izvedenih ukrepov in tveganja so z njimi povezani.

Kaj v splošnem pomeni overclocking?

Sam izraz izhaja iz angleške besede overclocking in pomeni razpršenost nekaterih naprav v obliki nameščenih "železnih" komponent, da se poveča hitrost celotnega sistema kot celote. Hkrati v overclocking opreme začne delovati ne z uporabo standardnih parametrov, ampak s svojim presežkom. Zaradi tega, kar je doseženo? Če kdo ne ve, se zdi, da ima katera koli komponenta sistema varnostno rezervo, to pomeni, da vam omogoča, da za svoje delo nastavite povečane vrednosti enake frekvence in napetosti, zaradi česar ste dejansko dosegli višjo produktivnost.


Cilji, naloge in osnovne metode overclockinga

Toda to so bile le splošne informacije o overclockingu. Kar je v smislu opravljenih nalog, je malo jasno. Ker je primarni namen natančno pospeševanje delovanja določene komponente ali več za uporabo nameščenegaoprema za delo z nekaterimi programi ali sodobnimi računalniškimi igrami, ki zahteva maksimalno zmogljivost, posebno pozornost je treba nameniti določenim tveganjem. Glavna stvar za vso znano opremo, nameščeno na matični plošči, je prekomerno dviganje temperature, s katerim se redni hladilni sistem morda ne bo mogel spopasti.
Zato je treba bodisi zamenjati hladilnike z močnejšim ali zmanjšati temperaturo, tako da na primer na procesor vgradimo dodatno količino termopasta ali uporabimo naprednejše, čeprav ne vedno dostopne metode (npr. Uporabimo posebne mešanice za hlajenje na osnovi dušika). .


V primeru prenosnih računalnikov lahko z nakupom dodatnega hladilnega sistema naredite malo lažje. V vsakem primeru pa bo oprema za overclocking zahtevala dve vrsti programske opreme. Nekateri programi delujejo neposredno kot orodje za overclocking, drugi pa za nadzor najpomembnejših parametrov.

Zastarele metode overclocking opreme

Malo odvrnilo od upoštevanja sodobnih metod overclocking opreme, je vredno povedati nekaj besed o tem, kako so bili ti ukrepi sprejeti v času, ko programska oprema, sposobna za razstavljanje še ni obstajala v naravi. V večini primerov se opisani izraz nanaša na overclockiranje procesorja (centralnega), ker grafični čipi še niso bili ustvarjeni s svojimi procesorskimi sistemi ali pomnilniškimi moduli, s katerimi bi bilo mogoče.podobne operacije.
Ob začetku razvoja računalniških navdušencev ni bilo treba samo izboljšati hladilnega sistema CPU z uporabo termopasta, temveč celo spremeniti položaj procesorja v reži na matični plošči ali povečati frekvenco sistemskega vodila, pri čemer za to posebno DIP stikalo. Toda takšne metode so zastarele in se običajno ne uporabljajo, ker so precej nevarne.

Overclocking: Kaj je to s sodobno tehnologijo?

Da bi v sodobnem računalniškem svetu dosegli čim večji izpad opreme, obstajajo popolnoma različne metode overclockinga (programske opreme), ki ne zahtevajo fizičnega vmešavanja v namestitev nekaterih komponent in njegovega dela. Zato je vredno preučiti sodoben koncept overclockinga. Kakšne so te metode v smislu programske modifikacije delovnih parametrov opreme, je enostavno razumeti, če upoštevamo najbolj preprosto in primerno za vse, brez izjeme, za začetnike overclockerjev, metoda, ki vključuje povečanje frekvence procesorja ali RAM-a s spremembo ustreznih nastavitev v primarnih sistemih. (BIOS /UEFI). V nekaterih primerih lahko hitrost povečate tudi brez tega. Dovolj je, da namestite posodobljeno različico samega primarnega sistema (vdelana programska oprema za del programske opreme). Vendar pa je najučinkovitejša in najvarnejša metoda uporaba posebej zasnovane programske opreme za ta namen s stalnim nadzorom enake temperature pri postavitvi povišanihod tistih, ki jih predvideva redni režim. Razmislite o teh metodah bolj podrobno.

Pospeševanje računalniških komponent v primarnem vhodno /izhodnem sistemu

Prva stvar, ki jo morate storiti, ko vklopite računalnik ali prenosni računalnik, se prijavite v primarni sistem z uporabo tipke Del na stacionarnih računalnikih, kombinatorji pa so na voljo na prenosnih računalnikih ali posebne gumbe neposredno na tipkovnici. Sedaj v nastavitvah poiščite poglavje o osnovnih nastavitvah strojne opreme in meni z imenom kot je Frequency /Voltage Control ali celo Overcloking (imena menijev, razdelki in postavke v različnih različicah BIOS-a se lahko razlikujejo).
Splošni postopek za overclockiranje procesorja (overclocking v Bios) v vrstnem redu delovanja je približno takole:
 • zmanjša hitrost pomnilniškega vodila, da se preprečijo napake in zruši (Memory Ratio, DDR Memory Frequency, Memory Multiplier);
 • poveča frekvenco procesorja za 10% (CPU /PCIe osnovna ura);
 • shranite nastavitve, izvedite ponovni zagon in opravite stresni test v programu LinX ali podobno;
 • poveča frekvenco procesorja z zgornjo metodo, dokler sistem ne začne teči nestabilno;
 • Ko se pojavijo prvi znaki okvare, obrnite zadnjo nastavljeno vrednost.
 • Druga možnost je, da uporabite drugo metodo, ki je, da na začetku znižate osnovno frekvenco in nato povečate vrednost množitelja (razmerje CPE) v koraku 05.

  Nekatere spremembe BIOS-a pri delu s procesorji Intel lahko predstavimo z Intelovo strojno overclockom Intel Turbo BoostTehnologija, ki vam bo preprečila ročno nastavitev zahtevanih parametrov (na primer ASUS prenosni računalniki lahko na ta način overclockajo). Povečate lahko tudi napetost (VCore Voltage), vendar prirastek ne sme preseči vrednosti v 0025.

  Kaj je treba upoštevati pri overclockiranju programske opreme procesorja?

  Nazadnje, ko so opravljene vse potrebne nastavitve in vrednosti zgoraj navedenih parametrov niso presežene, uporabite program Prime95 in izvedite dolg test obremenitve za 12 ur.
  Pokličete ga lahko prek elementa Nastavitve stresnega testa, tako da izberete možnost Torture Test in nastavite aktivni parameter za Small FFT (Small FFT).

  Potrebujete overclock pomnilnika RAM?

  Zdaj pa bodimo pozorni na še eno pomembno komponento, za katero je mogoče opraviti tudi overclocking. Kaj je oprema? Seveda govorimo o RAM-u.
  Na splošno velja, da se pri pospeševanju procesorja pri pospeševanju vodila RAM izvede samodejno. Enak pomnilnik nad podprtim standardom (na primer DDR1333 ali 1866) sploh ni priporočljiv, ker so lahko za računalniški sistem takšna dejanja usodna. Če želite, lahko aktivirate samo dvokanalni način, vendar je za to potrebno, da je RAM-bar nameščen v režah skozi eno (prvi /drugi ali tretji /četrti, bolj zaželeno).
  Toda lastniki matičnih plošč MSI imajo srečo v smislu, da je to prav v BIOS /UEFIpoiščite posebno orodje za overclocking, imenovano Extreme Memory Profile, ki temelji na tehnologiji Intel XMP in vam omogoča nastavitev optimalnega načina pomnilnika dobesedno v nekaj klikih s povečanjem časa. Samoumevno je, da je po prikazu potrebnih možnosti potrebno preveriti pomnilniški modul. Najboljši program je AIDA64, ki uporablja preskusno točko predpomnilnika in pomnilnika (Cache & Memory Benchmark).

  Pospešitev grafičnega procesorja

  Če govorimo o overclockiranju grafične kartice, je vse tukaj veliko lažje, ker je najbolj primerno za grafične procesorje ustrezne programske opreme.
  Najboljša orodja so programi, kot so ATITools, Riva Tuner, GeForceTweaker, TNTEdit, PowerStrip, TNTClk, NVIDIA inšpektor in njihovi sodelavci. Kot krmilnik je najbolje uporabiti pripomočke, kot sta 3DMark ali GPU-Z. S tem pristopom lahko ujamete znatno povečanje FPS v računalniških igrah.

  Druga oprema

  Vendar pa je v skladu z izjavami strokovnjakov mogoče, da se razpršitev izvede ne samo v zvezi z opisano opremo. Domneva se, da so lahko tudi usmerjevalniki ali oprema, nameščeni na mobilnih napravah, razpršeni. Na pametnih telefonih in tablicah morate najprej dobiti root-pravice in nato namestiti posebno programsko opremo, povezati napravo z računalnikom z aktiviranjem razhroščevanja USB in opraviti overclocking z aplikacijo, kot je SetCPU ali IncrediControl. Seveda morate pred izvedbo kakršnihkoli dejanj shraniti podatke iz varnostne kopije ROM-a (notranjega pogona) in popolnomabremenite pripomoček.

  Sorodne publikacije