Overclocking in kopiranje procesorja: Kako postopek vpliva na delo računalnika?

Procesor je kompleksna komponenta, ki je odgovorna za delovanje vseh sistemov. Glavni problem s procesorjem je, da gori pri maksimalnih obremenitvah. In zato potrebuje dobro hlajenje. Ampak daleč od vsakogar ima možnost namestitve tekočega hlajenja ali naprednega hladilnika. Mnogi uporabniki so slišali za skalpiranje "kamna". Prav tako pomaga dramatično znižati temperaturo in pozabiti na pregrevanje. Kaj pomeni "procesor lasišča" in zakaj ga je treba storiti? Odgovor na to vprašanje je v tem gradivu.

Koncept skalpiranja

Koncept "kopiranja" temelji na zgodovini. Med kolonizacijo Severne Amerike so Evropejci vodili vojno z avtohtonim prebivalstvom (Indijcem) nad ozemljem. Indijanci plemena Iroquois, Cherokee in Shoshone so želeli odstraniti lasišče s paleosov. To je, da odstranite kožo z vrha lobanje z lasmi. To dejanje se je imenovalo "odstraniti lasišče". Ista stvar ima v mislih, ko pravi, da morate "oblikovati procesor." "Kamen" odstrani zaščitni pokrov, očisti vse odprtine in nadomesti termopasto. Po izvedbi vseh manipulacij se je pokrov vrnil (Indijci tega niso storili), procesor pa je pripravljen za ponovno delo.


Zakaj oblikovati procesor? Dejstvo je, da se delo termopaste, ki povezuje čip in pokrov, že več let suši. Prav tako se v spodnjem delu procesorja odvijajo rudniki prahu in umazanije. Vse to se povečujetemperatura "kamen" pod pokrovom in zmanjšuje učinkovitost odvajanja toplote. Tudi skalpiranje se pogosto uporablja, preden je procesor overclockiran. Da bi bilo odvajanje toplote boljše. Včasih je zamenjava termopasta potrebna tudi za nove predelovalce, saj osebje ni kje. Na splošno kopiranje pomaga podaljšati življenjsko dobo procesorja in preprečiti njegovo pregrevanje.

Katere procesorje je treba prilagoditi?

Morate skalpirati procesor, ki je pravkar prišel iz škatle? Če želite odgovoriti na to vprašanje, en stavek ne more storiti. Znano je, da večina izdelkov AMD potrebuje skalpiranje takoj po nakupu, saj fantje iz "rdeče" divizije pogosto uporabljajo nizke kakovosti termopaste. Kar zadeva Intel, to ni vse tako slabo. Seznam "kamnov", ki jih potrebujete za skalpiranje takoj po nakupu, je izredno majhen: to je tretja generacija procesorjev Core i3 i5 i7. Z njimi v "Intel" nekaj ni bilo zamrznjeno. Zato je bolje, da ste pozavarovani. V nasprotnem primeru bodo ti "kamni" močno ogreti in bodo preprosto zažgali "v službi".


Kako izvesti postopek skaliranja?

Kako skalpirati procesor sam? Naenkrat je treba opozoriti, da brez prisotnosti vsaj minimalnega znanja o strukturi procesorja in naprave računalnika kot celote, nič ne pomisli na neodvisno scalpy. Ima resne posledice. Lahko dobite popolnoma mrtvo komponento. In nakup novega bo poletel v peni. Tisti, ki se ne bojijo, morajo biti oboroženi z instrumenti (izvijači so ploski in prečni,pinceto, skalpel), kupite dobro termalno pasto in imate potrpljenje. Previdno morate odklopiti hladilnik iz pokrova procesorja. Nato morate vsaj skrbno izklopiti procesor iz vtičnice. Včasih morate odviti nekaj vijakov. Po tem boste morali zajemati pokrov in ga nežno odstraniti s pinceto. Potrebno je nežno drgniti mesto prezračevalnih odprtin (alkohola se ne sme uporabiti) in očistiti termopasto. Nato morate na tanko plast nanesti novo pasto in jo skoraj popolnoma poravnati na čipu. Naslednji korak je namestitev pokrova. In potem vse ponovimo v obratnem vrstnem redu. Če lahko narediš vse kar doma, prosim. Toda 70% "hekerjev" ne deluje.

Kje je bolje naročiti ta postopek?

Če se še vedno odločate za ta postopek, vendar nimate prave izkušnje, potem obstaja razumno vprašanje, kje naj se skalpira procesor. Za izvedbo tega procesa je bolje, da se obrnete na strokovnjake. Takšen postopek se lahko izvaja v servisnih centrih, servisnih delavnicah itd. Tudi mnogi strokovnjaki za IT nudijo svoje storitve posamično. V forumih pomembnih tem je veliko takih "individualistov". Vendar pa ni mogoče vsem zaupati. Spremljajte preglede uporabnikov in upoštevajte strokovnjake z najmanj pritožbami strank. Vendar ti "samostojni podjetniki" morda nimajo potrebnih orodij. Zato je najbolje, da se obrnete na uradne serviserje.

Skalpiranje pred razpršitvijo

Velikolastniki osebnih računalnikov spijo in vidijo, kako narediti svoj avto še bolj gladko. To lahko pomaga pri overclocku procesorja, pomnilnika in grafične kartice. Če je z "RAM" in grafični pospeševalnik bolj ali manj jasna (v mreži veliko informacij o tej temi), morate pred razpršitvijo "kamna" zapomniti nekaj preprostih stvari. Če redni hladilni sistem video pospeševalnika teoretično obravnava visoko napetost jedra, potem čip na to ni zmožen. Zato je treba kupiti močnejši hladilnik ali namestiti hladilno tekočino. Ali je vredno spremeniti procesor pred razpršitvijo? Definitivno Ne glede na to, da je hladni sistem hladen, ne bo odgovarjal svojim nalogam, če bodo "kamni" posušili termopasto in zamašene prezračevalne jaške. Šele po skaliranju in namestitvi novega hladilnega sistema lahko začnete overclockati.

Kako vpliva skalpiranje na delo? Da bi odgovorili na to vprašanje, je treba najprej razumeti bistvo učinka pregrevanja. Če procesor dobi manj toplote, kot ga dodeli, se lahko računalnik upočasni. To je v najboljšem primeru. V najslabšem primeru je možen stalni ponovni zagon stroja. In tako, dokler varnostni sistem ne uspe in procesor ne bo goril. Če skalpirate procesor, se bo celotna hitrost vašega osebnega računalnika večkrat povečala. Opazno se bo zmanjšalo število napak in na splošno bo avtomobil začel delovati bolj stabilno. Zato je ta postopek potreben za čipe, ki se uporabljajo večleto Strogo gledano je treba ta postopek izvajati vsako leto. Šele takrat bo "kamen" služil dolgo in odlično.

Možna tveganja za skalpiranje

Možnost, da s strokovnjakom med tem postopkom ne bi bilo kaj narobe, je zelo majhna. Če pa ga vzamete sami, morate razumeti, v čem ste v nevarnosti. Prvič, lahko poškodujete noge procesorja, ko jih razstavite iz matične plošče. Pogosto neizkušeni uporabniki nosijo čip s pinceto, ki upogiba (ali celo zlomi) svoje slabe noge. Seveda po tem ni mogoče pravilno namestiti čipa. Zaustavljen je. Drugič, pri odstranjevanju iz termopasta je mogoče poškodovati pokrov čipa. Kaj to grozi? Izguba toplote sploh ne bo. Procesor začne delovati, vendar zelo hitro gori. Tretjič, mogoče je napačno uporabiti toplotno pasto. Z nezadostno plastjo iste paste obstaja nevarnost, da se pokrov procesorja ne prilega tesno na čip. Posledično se bo situacija prenosa toplote poslabšala in ne izboljšala. Ali še vedno želite skalpirati procesor sami? Bolje je ne razmišljati o tem. To je težavno delo, ki zahteva izjemno koncentracijo in določene sposobnosti.

Zaključek

Tako smo razstavili, lahko oblikujemo procesor, razstavimo sam koncept in ugotovimo, kako je to storjeno. V nekaterih primerih lahko skalpiranje bistveno izboljša odstranitev toplote iz čipa in tako poveča produktivnost "kamna" in računalnika kot celote. Tudi kopiranje je potrebno, ko je CPU overclockan. Pred nadaljevanjemPri overclockingu je potrebno očistiti vse prezračevalne kanale in zamenjati termično pasto. V nasprotnem primeru se bo procesor pregreval po dviganju napetosti jedra in noben hladilni sistem ne bo pomagal. Toda skalpiranje je treba izvajati z največjo previdnostjo. Celo majhna napaka lahko pripelje do zelo žalostnih posledic.

Sorodne publikacije