Overclocking FX-4100: navodila po korakih, nasveti in triki

V tem gradivu bodo opisana postopna navodila za overclockiranje FX-4100, tako z uporabo posebne programske opreme kot tudi z uporabo BIOS sistema. Poleg tega bodo podana podrobna priporočila o konfiguraciji osebnega računalnika za izvedbo te operacije. Naslednji postopek bo lastnikom osebnih računalnikov na podlagi tega mikroprocesorja omogočil bistveno povečanje hitrosti njihovega dela. Poleg tega, kot kažejo rezultati testov, lahko povečanje hitrosti dela v številnih nalogah doseže 25-30 odstotkov.

Značilnosti

Ta sprememba mikroprocesorja je namenjena za vgradnjo v vtičnico AM3 +. Ta čip je bil izdelan za 32nm tehnologijo in je vključeval štiri računalniška jedra. Urna frekvenca vsake od njih se lahko spreminja v razponu od 36 do 42 GHz. Overclocking FX-4100 je dokaj enostavno upravljanje. In to se lahko realizira kot preprosto povečanje vrednosti množilnika in na račun povečanja urne frekvence sistemskega vodila. To pomeni, da je proizvajalec lastniku na različne načine omogočil povečanje hitrosti osebnega računalnika na podlagi takšnega mikroprocesorja.


Izbira komponent

Overclocking AMD FX-4100 postavlja visoke zahteve na komponente osebnega računalnika. Običajni hladilnik vam, seveda, omogoča, da razpršite CPU. Toda z njegovo uporabo je preseganje frekvence več kot 44 GHz zelo problematično. Polprevodniški kristal se lahko s tem pregrejenačin obratovanja, ker hladilni sistem preprosto ne more obvladati ogrevanja. Če je računalnik opremljen z izboljšanim hladilnikom, lahko računate na podrejanje meje na 46-47 GHz. No, uporaba tekočega hladilnega sistema ni tako težko razpršiti takega mikroprocesorja na 50-52 GHz. Hkrati bo delovala precej stabilno. Prav tako mora računalnik temeljiti na napredni spremembi matične plošče. Njegova oblika mora biti ATH. Sistem napajanja matične plošče mora temeljiti na polprevodniških kondenzatorjih. Druga pomembna komponenta je napajanje. Imeti mora resno oskrbo z električno energijo. Priporočena vrednost je 750 W ali več. V procesu overclockiranja CPU se poraba energije znatno poveča. Zato je treba v elektroenergetskem sistemu določiti določeno mejo moči.


Povečane zahteve so prav tako napredne za pomnilniške module. Njihova delovna frekvenca mora biti od 1866 MHz ali več. Tudi zaradi tega bo sčasoma povečala hitrost računalnika kot celote.

Načini za povečanje hitrosti

Pospešek procesorja FX-4100 lahko danes izvedemo na dva načina:
 • S pomočjo programske opreme.
 • Uporaba sistema BIOS.
 • Ker je drugi enostavnejši, ga v praksi uporablja. Istočasno pa se časovni odhodki v tem primeru zmanjšajo na minimum. Njegova edina pomanjkljivost je, da morate namestiti dodaten program. In potemv primeru aktiviranja sistema BIOS je potrebno večkrat vnesti in spremeniti njegove parametre. To pomeni, da je proces povečevanja hitrosti dela z uporabo te metode precej dolg.

  Uporabljamo BIOS. Postopek izvajanja

  Overclocking FX-4100 prek BIOS-a se izvede takole:
 • Ko vklopite ali znova zaženete osebni računalnik, se morate prijaviti v ta sistem. V ta namen pritisnite tipko DEL. Toda nekatere spremembe na matični plošči uporabljajo F2. To bo odprlo začetno okno vmesnika BIOS-a.
 • Na prvi stopnji povečamo napetost na CPU na 14-145 v. Kot kažejo izkušnje, je to največja dovoljena vrednost tega parametra. Ko je prekoračen, računalnik preneha delovati stabilno. To možnost lahko spremenite v razdelku ADVANCED pod napetostjo CPU s tipko PgUp.
 • Nato v istem razdelku najdemo točko CPU Clock. Začnemo ga povečevati vsakič ob 05. Zaradi tega se frekvenca CPE-ja poveča.
 • Nato shranimo spremembe in ugasnemo BIOS.
 • Po prenosu morate preveriti stabilnost računalnika. Da bi to naredili, najbolje uporabite pripomoček AIDA64.
 • Po uspešnem skeniranju se računalnik znova zažene in še naprej se morate prijaviti v BIOS. Ponovno povečamo množitelj, shranimo spremembe in počakamo, da se konča operacijski sistem. V prihodnje se povečanje multiplikatorja izvede tako dolgo, dokler PC preneha delovati stabilno. Takoj ko se to zgodi, zmanjšamo vrednost množilnika in ga shranimo.
 • Posebna programska oprema

  Veliko lažje je izvajati overclockiranje procesorja AMD FX-4100 z orodjem OverDrive. V tem primeru je vrstni red povečanja frekvence naslednji:
 • Prenesite pripomoček OverDrive z interneta in ga namestite. Priporočljivo je na tej stopnji uporabljati uradno stran podjetja AMD.
 • Nato zaženite ta pripomoček. V svojem vmesniku morate iti na zavihek Nadzor uspešnosti.
 • Nato nastavite parameter All Cores in prilagodite frekvenco jeder ter povečajte obratovalno napetost drsnika. V prvem primeru je vrednost določena s sistemom hlajenja. Za popoln hladilnik je 44 GHz. Za izboljšanje zračnega sistema lahko nastavite 46-47 GHz. No, za hlajenje s tekočino lahko uporabite tudi 50 GHz. Maksimalna napetost je 145 KM.
 • Preverite stabilnost računalnika. V ta namen uporabite gumb Stabilnostni test.
 • Po uspešnem pregledu spremembe shranimo s tipko Apply. Če je računalnik nestabilen, zmanjšamo frekvenco, dokler ne prestane preverjanja.
 • Dejansko povečanje hitrosti dela. Rezultati

  Kot kažejo izkušnje, overclocking FX-4100 omogoča, da poveča hitrost takta na 45-47 GHz. Če je programska oprema optimizirana za večjedrni mikroprocesor, bo dobiček približno 30 odstotkov. V drugem primeru lahko računate na 12-15%. Zato je ta operacija še vedno pomembna in vam omogoča, da povečate hitrost računalniškega sistema.

  Sklep

  V okviru tega pregleda so bile opisaneGlavni načini za izvedbo overclockinga FX-4100 je veliko lažje, varnejše in hitrejše s pomočjo posebne programske opreme. Zato je priporočljivo, da se uporablja za te namene. Obstajajo tudi splošne smernice za overclockiranje vašega računalnika.

  Sorodne publikacije