Osnovne funkcije Windows Window: Opis in priporočila

Pokazalo se je, da je operacijski sistem Windows postal najbolj priljubljen. V letu 2014 je bila izvedena študija, v kateri je postalo jasno, da skoraj 90% osebnih računalnikov dela na tem OS. Zato bomo elemente okna obravnavali kot primer operacijskega sistema Windows.

Operacijski sistem

Očitno ni čudno, da se prevod v ruski operacijski sistem imenuje "Windows". In ni verjetno, da je naključje, da je "okno" osnovni koncept vmesnika. Prvič o tem OS naučil leta 1985. Potem se je pojavila prva različica.Na splošno sprva poskusi niso bili zelo uspešni. Prve različice niso izgledale kot popoln sistem. Vsi so bili niz nastavitev za DOS. Kljub temu so lahko uredili načine delovanja procesorjev, podprli večopravilnost, standardizirane vmesnike. Vsak tak sistem je bil sestavljen iz treh modulov. Prvi upravljani pomnilnik, izvajanje izvršljivih datotek in prenesene dinamične knjižnice. Drugi je bil odgovoren za urnik, tretji pa je delal z okni. Njihovi elementi so se od takrat precej razširili, čeprav glavni deli še vedno ostajajo.

Okno

Na splošno se ta koncept lahko obravnava z vidika katerega koli operacijskega sistema. Na splošno ima vsakdo enake dele. Okno v našem primeru se nanaša na okenski vmesnik. Poleg posrednih elementov ima lahko tudi tiste, ki se usmerijo neposredno na okno. Upošteva se ena od pomembnih značilnosti okenmožnost prekrivanja. To pomeni, da se lahko ena nahaja na vrhu druge.


Vmesnik

Kaj je okenski vmesnik? To je metoda, ki pomaga organizirati celozaslonski vmesnik programa. Vsak del, ki gre tam, je v oknu, njegovem prostoru pod-zaslona. Ta prostor lahko postavite kjerkoli na glavnem zaslonu.
Ta metoda se lahko izvaja z grafičnim in besedilnim načinom. Toda priljubljenost tega načina organiziranja informacij je prišla iz operacijskih sistemov, vključno z Windows in Mac. Window vmesnik se zdaj nanaša na najbolj priljubljene vrste vmesnika.

Zgodovina

Prvič so se v letu 1974 pojavili glavni elementi okna in okna kot celote. Potem so vse raziskave potekale v središču Xerox PARC. Razvoj je bil zasnovan za razvoj Xerox Alto in Smalltalk. Prve različice so imele mejo, ime, čeprav ni bilo nobenih gumbov za upravljanje oken. V tem okolju, Xerox, se je okno vmesnik še razvil. Prvi uspešen projekt, ki je uresničil vse, kar je bilo mogoče in s čimer se ukvarjamo, je bil Apple Macintosh leta 1984.

Lastnosti

Vmesnik okna je enoten objekt. Vsako okno se ne razlikuje od prejšnjega, razen če se seveda nanaša na različne programe. Pravokotno okno z okvirjem. Na obodu je barvna shema, ki se razlikuje od ozadja samega okna. Ime ali ime se pojavi na vrhu in obstajajo upravljalni organi.
Okna so lahko prozorna in prosojna. OpazovanoOsvetlitev skozi okvir ali druga okna. Na splošno so grafični elementi okna, odvisno od operacijskega sistema, različni. Zato je lahko program ločeno zagnan in integriran v drugo okolje.

Raznolikost

Vmesnik oken in njegovi elementi se lahko razlikujejo. Na primer, klasični tip je predstavljen z uporabo elementov za različne naloge. Na primer, če želite organizirati meni, okno s sporočili ali pogovorna okna. Obstajajo programi, ki v celoti izvajajo vmesnik okna. Takšni programi običajno povzročajo ločena okna za vsako podzakonsko nalogo. V njih lahko sočasno delate z več dokumenti in jih postavite v ločen blok (subbone).

Base

Torej, če imamo pred nami okno, ne glede na operacijski sistem, lahko vidimo številne elemente. Označite lahko vsebino okna. Če na primer vzamete okno »Moj računalnik«, bodo vsebine diskov, map, stranskih imenikov in orodne vrstice.
Obstajajo okenske kontrole. Za Windows, začenši z različico 95, so enaki. Na levi strani glave je meni okna. V zgornjem desnem kotu je ikona »Strni«, ki »skrije« okno v opravilni vrstici, »Razširi« - prikaže prej skrito okno ali preklopi v celozaslonski način »Zapri« - konča program ali zapre ločeno okno. Če vzamete operacijski sistem OS X, so vsi ti gumbi v levem kotu. Nato okno ima okvir. Pomaga ločiti vsebino enega bloka od drugega. Sčasoma se je okvir začel prilagajati velikosti okna.Vlečenje na ta način sprva ni bilo na voljo. Če vam okvirja ni všeč, ga lahko zamenja senca. Vizualno bodo takšne enote drugačne. Naslednji element je namenjen spreminjanju velikosti. Nahaja se spodaj. v desnem kotu. Toda v njem ni nobenih blokov. In zadnji glavni element je naslov okna. Pogosto je to ime mape, dokumentov, programov itd. Če blok ni prosto povleci in spusti, je lahko glava pomočnik pri tem.

Drugi elementi

Poleg glavnih elementov se lahko v oknih pojavijo tudi spremenljivke. Naslovno vrstico ste na primer spoznali več kot enkrat. Ponavadi se nahaja ob odpiranju mape. Ker ima sistem hierarhično strukturo, je lahko katera koli podrejena mapa daleč od sistema. Ko ga odprete, boste videli dolg naslov.
Če si še naprej ogledujete mapo, je poleg naslovne vrstice še iskalnik. To datoteko je treba iskati posebej v tem oknu. Po drugi strani pa so v naslovni vrstici puščice "naprej" in "nazaj". Če potujete po sistemu, se preprosto vrnite na to ali tisto območje. Pod temi elementi okna je nadzorna plošča. Ponavadi ima različna orodja. Tukaj lahko organizirate mape, jih dodate v knjižnico, nastavite skupno rabo, zapišete na optični disk ali ustvarite novo mapo z enim klikom. Na dnu so običajno statistične informacije. Na primer, koliko map v mapi, koliko datotek, njihova velikost itd. Ne pozabite ino tem elementu v oknu programa ali mapi kot drsni trak. To je praktično povsod (mape, datoteke, brskalniki, programi itd.). Ponavadi je vzdolž celotne desne meje okna. Sprva morda ne bo. Če na primer odprete urejevalnik besedila in je prazen, so vse informacije na enem področju. Toda samo če izpolnite stran ali par, se bo na desni pojavil drsni trak. Ima drsnik "v živo", ki kaže na del, ki je viden na zaslonu, in njegov položaj v dokumentu. Za premikanje morate zategniti drsnik. Če želite to početi postopoma, uporabite puščici gor in dol na traku.

Gibanje

Elementi okna so njegov pomemben sestavni del. Toda pomembno je tudi razumeti, kakšne priložnosti so na voljo v teh blokih. Kot smo že omenili, je to korak. Če uporabljate okenski vmesnik, se večina oken dejansko premakne. Z besedami se zdi nekaj zapletenega. Toda v resnici je to preprosto premikanje oken na namizju. To naredite tako, da zajamete naslov ali okvir. Prek menija lahko transportirate bloke s tipkovnico. Da bi se okno pojavilo v sredini, vam ni treba storiti ničesar. To je privzeto nastavljeno s samim sistemom. To lahko spremenite v nastavitvah. Morda jih boste želeli odpreti korak za korakom ali kaotično ali na določenem mestu, na primer v spodnjem levem kotu. Če ste že kdaj premaknili okna, veste in učinek lepljenja. Na primer, morate odpreti dve mapi naenkrat in ju razširiti do polovice zaslona. Ko je prvi zasedelpolovica, druga "magnetizirana", vzela prijatelja. To je posledica dejstva, da na meji vsakega okvira obstaja območje, in če gre meja drugega okvirja, sta oba "stick".

Programi

Zato je program bolj zapleten, zato ima več okenskih elementov. Word, Excel in podobni softwares imajo veliko različnih delov, omejenih z okvirjem. Med njimi so tudi univerzalni elementi. Na primer, obstaja tudi drsni trak, okvir okoli oboda. Naslov najdete na vrhu, na desni pa gumba "Strni", "Razširi" in "Zapri".
Spodnje polje vsebuje statistične podatke: strani dokumenta, število besed, jezik, označevalni in zoom. Ker sta oba programa enega proizvajalca, elementi v Excelovem oknu praktično enaki. Razlika je lahko le v njihovem funkcionalnem namenu. Če pa vsakega orodja ne upoštevate podrobno, lahko označite veliko ploščo z možnostmi, ki je v obeh urejevalnikih besedila. Kot ponavadi je v zgornjem desnem kotu meni, ki odpira številne možnosti, poleg njega pa je tudi niz hitrih procesov: shranjevanje in nazaj /naprej. Spodaj je glavna enota z orodji. No, glavni element tega okna programa je delovni prostor. V primeru Worda je to kos papirja, vendar v Excelovi tabeli.

Sorodne publikacije