Oracle Database: Osnovne funkcije Oracle Database

Hiter razvoj informacijske družbe je privedel do razvoja različnih tehnologij, namenjenih reševanju določenih problemov. Ena od prednostnih nalog je bila potreba po oblikovanju novih načinov shranjevanja in obdelave velikih količin podatkov s strojno opremo.

Odločitev obravnavanega problema je bila izdelava baz podatkov (podatkovnih baz) kot sredstev za shranjevanje podatkov in sistemov za upravljanje baz podatkov (DBMS) kot metode obdelave.

Kaj je DBMS

Sistem za upravljanje baz podatkov je zbirka programskih orodij, ki se uporabljajo za ustvarjanje podatkovnih baz, kot tudi ogled, iskanje in posodabljanje shranjenih informacij v njih. Podatkovna polja se upravljajo z uporabo niza jezikovnih in programskih orodij. V praksi se DBMS praviloma uporablja pri ustvarjanju informacijskih sistemov.Doslej obstaja več možnosti za sisteme upravljanja baz podatkov, ki razlikujejo tako funkcionalnost kot računalniške zahteve. Kot primere sodobnih DBMS-jev se lahko sklicujete na Oracle Database, o kateri bomo še razpravljali, MySQL, Access, SQL Server, Fox Pro. Kljub raznolikosti DBMS so vsi razdeljeni na dva tipa: večuporabniški in osebni.

Večuporabniški sistemi

Podobne platforme so zasnovane za izvajanje kompleksnih nalog na zmogljivih računalnikih. V takem sistemu veliko ljudi dela vzporedno, zato je sestavljeno iz več elementov, natančneje:
 • jedro, kije v spominu;
 • strežnik;
 • Neomejeno število programov odjemalcev, ki izvajajo naloge, ki jih dodelijo uporabniki.
 • Ta sistem uporablja en glavni računalnik, ki se uporablja kot strežnik in shrani podatke in jedro. Ta rešitev omogoča uporabnikom udoben dostop do baze podatkov. Poleg tega je takšen DBMS veliko lažje popraviti napake. Visoke podatkovne hitrosti poskrbijo, da je delo čim bolj učinkovito. Stranke lahko vzpostavijo stik s sistemom prek katerega koli omrežja. To so le nekatere od prednosti večuporabniških baz podatkov, ki jim pripada Oracle Database.


  Osebni sistemi

  Ta vrsta je namenjena opravljanju manjših nalog. Obravnavani sistemi se nahajajo na osebnih računalnikih in delujejo z enim uporabnikom. Baza podatkov in sam program sta shranjena v pomnilniku enega diska.
  Do danes so razvijalci takih sistemov dodali možnost delovanja v omrežnem okolju. Vendar je v tem primeru to izjemno pomembna značilnost vsakega delovnega mesta. Podatki se nahajajo na strežniku; vse stranke morajo namestiti aplikacijo in kopijo sistema. Toda ta rešitev povzroča težave pri spreminjanju podatkov. Dostop do baze podatkov je v tem primeru tudi zapleten. Vsak uporabnik deluje ločeno, napake v njegovem programu pa ne vidijo drugim strankam. Če niso blokirani, bo sočasen dostop problematičen.

  Več o Oraclu

  Kaj je Oracle Database? Dolgoletni DBMS iz Oracla zagotavljamaksimalno udobje, varnost, visoko hitrost in zanesljivost. Sistem se odlično pokaže in vsaka njena značilnost je za stranko pomembna. Večina obsežnih informacijskih sistemov ne deluje brez uporabe te baze podatkov.

  Tehnologije se razvijajo zelo hitro in nenehno se predlagajo nove zahteve za take izdelke. Shranjevanje in interakcija s podatki na pravi ravni zagotavlja več sistemov. Vendar pa baza podatkov Oracle ostaja v ospredju, zaradi nenehnega izboljševanja.

  Glavne značilnosti sistema

  Ta DBMS je niz komponent programske opreme, katere zmogljivost zadostuje za organizacijo projekta kakršne koli zapletenosti. Ustrezno zasnovana orodja za skaliranje omogočajo shranjevanje neomejene količine podatkov v podatkovnih bazah. Učinkovitost dela zagotavlja priložnost za delo s podatki poljubnega števila strank. Omejitve so lahko le viri strojne opreme. Razvijalci so uporabili vse najboljše strežniške tehnologije v sistemu, zaradi česar je delo idealno na internetu. Pomembna značilnost je tudi multiplatform Oracle. Linux, Windows in drugi operacijski sistemi vam bodo omogočili učinkovito organiziranje baze podatkov. Omeniti je treba tudi politiko migracij. Prehod na posodobljeno različico je organiziran zelo priročno, poseben program pa bo pomagal prenesti podatke iz drugih sistemov.

  Kakšne so možnosti DBMS?

  Razvijalci uporabnikom zagotavljajo štiri sistemske možnosti:
 • Standard Edition;
 • Lite;
 • Enterprise Edition;
 • Personal Edition.
 • Ta klasifikacija ni samo v Oracle Database. Večje različicemed seboj podobni. Glavne razlike so v funkcionalnem delu, za vsako možnost pa obstajajo edinstvene možnosti.

  Standard Edition

  Zelo priljubljena različica funkcionalnosti je nekoliko omejena. Najpogosteje se uporablja pri ustvarjanju sistemov za majhno število strank. To je najboljša možnost za delovno skupino, majhno podjetje itd. Toda velike organizacije imajo tudi mesto za standardno različico, ko gre za oddaljene podružnice. Cena te različice Oracle Database se zmanjša, z razpoložljivimi zmogljivostmi pa bo dovolj za učinkovito delo.

  Oracle Lite

  Najpreprostejša in najlažja različica sistema. Najbolje je, da ga uporabljate na mobilnih napravah, prenosnih računalnikih itd. Priročna sinhronizacija informacij se doseže z uporabo skupnih vmesnikov. Razvoj aplikacij poteka s standardnimi orodji.

  Enterprise Edition

  Boljša različica baze podatkov Oracle z vsemi obstoječimi funkcijami. Ta sistem ima neomejene možnosti in vam omogoča, da organizirate popolnoma kateri koli projekt. V tem primeru je vse odvisno le od močne strojne opreme. Različica je zbrala najboljše tehnologije za shranjevanje in interakcije z informacijami. Strežnik baz podatkov bo lahko zaradi ogromne razširljivosti produktivno deloval brez ustavljanja. Širok nabor orodij bo pomagal rezervirati podatke in jih po potrebi obnoviti. Dragocene informacije se ne bodo nikoli izgubile.

  Personal Edition

  Ta odjemalec Oracle Database je odličen za osebno uporabo ali usposabljanje. Funkcionalno bo dovoljustvarjanje programov in njihova nadaljnja uporaba v več različicah operacijskega sistema Windows. Imajo pomembno vlogo, ker NT ali 2000 "vse funkcije so na voljo, in 95/98 /ME možnosti so omejene zaradi značilnosti operacijskega sistema.

  Značilnosti različice 11g

  Uporabniki imajo težave pri nameščanju tega DBMS, v različici 11g pa je bil ta proces zelo poenostavljen. Poleg tega je postalo bolj priročno imeti ne samo začetne, ampak tudi specializirane nastavitve. Sistem bo postal bolj učinkovit, če bo optimiziran za zahtevano nalogo, Oracle Database 11g pa je v tem pogledu dobro seznanjena.
  Izboljšani so tudi mehanizmi za skaliranje. Z dodajanjem novih vozlišč v grozd lahko dosežete neverjetno zmogljivost strežnika pri hitrosti in učinkovitosti. Zdaj vam ni treba ustaviti programa ali jih popolnoma prepisati. Stabilno delo aplikacij ni kršeno niti z razčlenitvijo posameznih vozlišč.

  Kako priti do DBMS?

  Uradna spletna stran lahko prenese želeno različico sistema in vedno bo najbolj kompetentna odločitev. Na strani za prenos boste morali le pregledati in potrditi licenčno pogodbo ter nato izbrati operacijski sistem. Zadnji korak je avtorizacija na spletnem mestu. Če nimate profila, ga lahko preprosto ustvarite in prijavite. Razpoložljivost računa ni le obvezna, temveč tudi uporabna. Poleg strani za prenos DBMS bodo uporabniki imeli dostop do drugih zanimivih funkcij.

  Namestitev Oracle 11g

  Kako namestiti Oracle Database 11g na Windows 7? DBMS je pakiran v arhiv, ki je potreben po prenosurazpakirajte
  Nato naredite naslednje:
 • V mapi DISK1 odprite namestitveno datoteko, imenovano Setup.exe.
 • Pojdite skozi okno dobrodošlice.
 • Sprejeti dovoljenje.
 • Izberite mesto za namestitev programa (vendar je najbolje, da zapustite standard poti).
 • Ustvarite račun skrbnika sistema.
 • ​​
 • Preverite zgornje podatke in jih potrdite.
 • Namestitev je čim bolj preprosta in vsa dejanja so intuitivna. Treba je omeniti, da ni le Windows tako enostavno namestiti bazo podatkov Oracle. Linux in vsi drugi operacijski sistemi ne bodo povzročali težav, saj je proces uvajanja v večji meri enak.

  Sorodne publikacije