Omrežno shranjevanje za NAS domov: osnovne funkcije, vrhunski razredi, nasveti in povratne informacije lastnikov

V dobi fotografij visoke ločljivosti in praktično konstantnega zajemanja videa je prostor za shranjevanje na osebnih računalnikih in mobilnih napravah zapolnjen hitreje kot kdajkoli prej. Čeprav lahko uporabite zunanji trdi disk za razkladanje in varnostno kopiranje datotek iz računalnika (in s tem tudi iz telefona). Če onemogočite trdi disk in ga pustite v pisarni, dostop do teh datotek od doma ne bo mogoč. Obstajajo načini, ki drugim uporabnikom omogočajo skupno rabo datotek in dostop do trdega diska, vendar so lahko zapleteni pri izvajanju ali ogrožanju varnosti. NAS shranjevanje za dom je odlična rešitev. Ta modul je sestavljen iz več medijev.


Kot že ime pove, je NAS velik prostor za shranjevanje, ki se poveže z domačo ali pisarniško omrežje, tako da lahko uporabniki in njihovi gostje dostopajo do datotek iz mobilnih naprav in osebnih računalnikov, ne da bi se povezali s pogonom. . Tukaj je tisto, kar morate vedeti, da izberete pravo napravo.

Kar se uporablja za shranjevanje NAS za dom, je primerno za različne namene. Uporablja se predvsem v poslovnem razvoju in razvoju programske opreme. Pogosto pa se shranjevanje uporablja tudi doma. Ko se uporabnik odloči, kaj bo shranil na disku, se morate odločiti, kaj storiti z njimi, da bi razumeli, kakšen pristop NAS.
Na primer,Skupna raba dostopa do Officeovih datotek, kot so preglednice in Wordovi dokumenti, s sodelavci je preprosta naloga za NAS. Če stranka uporablja NAS za varnostno kopiranje laptop naenkrat, je tudi precej preprosta. Toda, če uporabnik hkrati prenaša HD video na domačem omrežju na dve tableti, prenosni računalnik in Smart TV, potrebuje NAS z boljšimi zmogljivostmi za pomnilnik, procesor in omrežje. Potrebovali boste tudi zmogljivejšo NAS, če boste morali shraniti velike medijske knjižnice, na primer zbirko 100.000 fotografij za grafični studio.


Funkcije, ki jih ponujajo različne enote NAS, se tako kot vse druge računalniške periferne enote zelo razlikujejo glede na te zahteve. Zato morate pred nakupovanjem razumeti pogoje in funkcije naprave.

Osnove nakupa

Ker je pomnilniška naprava NAS za dom na najpreprostejši ravni majhen trdi disk ali disk (z nekaj dodatne inteligence), je posebnost številka ena za vsako napravo NAS njena potencialna zmogljivost zaradi števila diskov, ki jih vsebuje. Večina potrošniških naprav in domače pisarne imajo en ali dva oddelka, modeli, ki so namenjeni pisarni, pa imajo štiri ali več enot. Vendar to ni absolutno merilo.
Praviloma strokovnjaki v domačih pregledih skladišč NAS ne priporočajo uporabe diskov z enim samim oddelkom, razen če se uporabljajo samo za varnostno kopiranje podatkov, ki bodo prav tako locirani.v računalnikih v omrežju. Nekateri diski z enim oddelkom vam bodo omogočili priključitev druge naprave ali zunanjega trdega diska v ta namen.
Večina domačih uporabnikov, ki nimajo shramb za video, imajo lahko dovolj naprav z dvema oddelkoma, če že dobijo dovolj velikih diskov.

Polnjen ali brez diska

Nekateri diski za shranjevanje NAS za dom se prodajajo z napolnjenimi diski, ki so pogosto že zasnovani za uporabo v določeni konfiguraciji RAID, drugi pa so dostavljeni "brez diska". Vsak dobavitelj opreme ima v tem pogledu svoje težnje. Vendar pa obstaja odtenek - proizvajalci pogonov, ki so tudi proizvajalci trdih diskov (Seagate, Western Digital), imajo raje prednapolnjene diske iz očitnih razlogov - prodajajo svoje trde diske, ko prodajajo takšno opremo. Pri zbiranju shrambe NAS za dom z lastnimi rokami, se je vredno spomniti.
Drugi diskovni pogoni, kot sta Synology in QNAP, bodo verjetneje prodajali svoje naprave brez diskov, čeprav lahko (ali natančneje njihovi prodajalci) ponujajo naprave, ki so vnaprej izpolnjene in opremljene s pogoni, za udobje strank. . Če je ta NAS na voljo tako v napolnjeni obliki kot v obliki brez diska, strokovnjaki priporočajo preverjanje razlike v stroških in se prepričajte, da so pogoni, ki so navedeni v končnem modelu, na voljo po dostopni ceni. S pogoni, ki so namenjeni samo polnjenju, od Seagate in WD, so stroški notranjih pogonov podobnipravilo je veliko nižje od cene samih naprav za shranjevanje.

Kateri pogoni se uporabljajo znotraj

Pri zbiranju shrambe NAS za dom z lastnimi rokami, je treba določiti vrsto diskov. Proizvajalci, ki prodajajo diskovne pogone, priporočajo nekatere modele pogonov ali družine, ki so bile testirane za uporabo s svojimi pogoni. Ti modeli bodisi sovpadajo s trdimi diski, ki jih dejansko poganjajo ali ne. Pred nakupom morate pogledati te sezname kompatibilnosti diskov. Če že imate banko trdega diska, ki jo namerava namestiti uporabnik, morate preveriti združljivost. Če trdi diski niso navedeni, to ne pomeni, da ne bodo delovali, če pa kupite nove diske, je bolje slediti priporočilom proizvajalca.
NAS omrežno shranjevanje za dom ima ločeno specifikacijo za pogone. Nekateri pogoni HGST, Seagate, Toshiba WD so označeni kot posebej zasnovani za uporabo z oddaljenim dostopom. Večina teh NAS-certificiranih trdih diskov je bila preizkušena za delo 24/7/365, kar je precej nad ravnijo običajnih potrošniških nivojev.

Seagate IronWolf 12TB

Če pogledate pogone Seagate, se pogoni NAS-razreda imenujejo linije IronWolf in IronWolf Pro. IronWolf Direct Diski so tisto, kar potrebujete za opremljanje vaših NAS diskov v vašem domu. Trenutno imajo zmogljivost od 1 do 14 TB. Pogoni IronWolf Pro so zasnovani tako, da služijo poslovnim ali komercialnim pogojem. Pogoni HGST so Deskstar NAS, Toshiba pa v seriji N. KajZa Western Digital, za NAS pogone, WD Red je označen z zmogljivostjo 1TB do 10TB, medtem ko je serija WD Red Pro namenjena korporativni uporabi.

Varni prostor za shranjevanje

Bloki z več kot enim diskom so ustvarjeni za zagotavljanje varnostne kopije, tako da v konfiguracijah z dvema in štirimi diski lahko dodatne vsebine preprosto odražajo vsebino drugega diska. Pri izgradnji shrambe NAS z lastnimi rokami je ta trenutek še posebej pomemben. Naprava z dvema oddelkoma in dvema 4TB pogonoma lahko na primer ponudi samo 4 TB razpoložljivega skladišča, če ostane v zrcalnem načinu. Drug pogon je na nek način neviden, ker se uporablja za ustvarjanje druge kopije vseh datotek iz drugega diska v ozadju.
Običajno ima uporabnik možnost, da spremeni diske, da dobi kapaciteto drugega diska, če je to potrebno. Eden od načinov za to je "nadomestiti", v katerem bodo podatki zajemali oba pogona. V nekaterih primerih poveča hitrost branja in pisanja, saj ima uporabnik dostop do dveh diskov hkrati. Toda v primeru okvare enega od diskov se lahko izgubijo vsi podatki, zato ta pristop ni priporočljiv. To znatno podvoji tveganje okvare sistema.
Številne naprave NAS podpirajo tudi način JBOD ("Samo niz pogonov"), ki vam omogoča, da vsak disk obravnava kot ločeno črko pogona in shranite podatke na posamezne pogone znotraj bloka NAS. To je nekoliko varnejše kot preprosta izmenjava, vendar so vsi podatki, ki so shranjeni na tem disku, še vednoranljive za neuspeh tega posebnega mehanizma. V pregledih skladišča NAS lahko pogosto najdete omembo. Možno je tudi kombiniranje alarmov in refleksij na treh ali več pogonih, da se poveča hitrost in varnost podatkov. S to ureditvijo bo NAS kopiral podatke preko niza diskov, tako da bo neuspeh enega od diskov NAS omogočil, da obnovi matriko (in zato shrani podatke), če odjemalec zamenja pogon do drugega. To je v glavnem zanimivo za poslovne uporabnike, ki morajo povečati redundanco in hitrost prenosa podatkov.

Razpredelnice za pretakanje predstavnosti

Če uporabnik meni, da bo naprava za shranjevanje NAS omogočila prenos katere koli vrste medijev na katero koli napravo ali televizor, je treba upoštevati, da bodo nekatere naprave predvajale le določene vrste datotek in jih je treba deliti z drugimi programsko in strojno opremo.
Na primer, kopija DVD-ja v filmu v formatu AVI se ne bo odprla na iPhone brez dodatnega kodeka. Biti mora v formatu MP4, da ga lahko prepoznate. Programska oprema lahko odpravi ta problem, na primer pripomoček VLC Media Player. Poleg tega nekatere naprave NAS delujejo s Chromecastom, Apple TV, Roku, telefoni /tabličnimi računalniki Android in drugimi vrstami opreme. Vendar pa je težko zagotoviti, da se na tej napravi predvaja določena vrsta datoteke ali datoteke, zato morate skrbno preučiti specifikacije NAS, da določite njene zmogljivosti.

Priključki in krmilniki

Večina NAS pogonov ima eno ali dve vrsti USB, ki ju je mogoče uporabiti za priključitev tiskalnika alizunanjih diskov, ki vam omogoča, da jih dodate v omrežje preko NAS same. Ko so povezani, kot vse ostalo na NAS, so lahko dostopni vsem uporabnikom omrežja. Nekatere naprave NAS imajo tudi gumb "Kopiraj" na sprednji plošči, ki je namenjen kopiranju zunanjega pogona, na primer pomnilnika USB, z enim samim klikom na gumb. NAS diski so opremljeni z Ethernetnimi vrati, po možnosti z dvema za varnostno kopiranje ali povezovanje kanalov (v bistvu z uporabo dveh Ethernet povezav za povečanje hitrosti) z zelo visokimi poslovnimi modeli.

Oddaljeni dostop

Poleg zgoraj navedenih funkcij za javni dostop večina pogonov uporabnikom omogoča pošiljanje spletnih povezav, tako da lahko oddaljeno dostopajo do določenih datotek in map na pogonu. Na ta način lahko shranjevanje v NAS delu deluje kot vaš Dropbox ali Google Drive, vendar z veliko večjo zmogljivostjo in brez mesečnih stroškov.
S to funkcijo lahko do NAS dostopate tudi iz katere koli internetne povezave in ne samo prek lokalnega omrežja. Zaradi tega je mogoče prenesti datoteke na poti ali prenesti filme ali glasbene datoteke, shranjene v domačem omrežju, v prenosni računalnik v hotelu po vsej državi ali po svetu, če dovolite pasovno širino omrežja. Spodaj je podana ocena omrežnega shranjevanja NAS za dom, ki temelji na uporabnikih in strokovnjakih.

1. Synology DiskStation DS718 +

Pros:
 • Enostavna namestitev.
 • Ponuja 4K video transkodiranje.
 • Podpira več konfiguracij RAID.
 • Več pristanišč za povezavo.
 • Veliko vlog.
 • Proti:
 • Ni na voljo s trdimi diski.
 • Povzetek: Synology DiskStation DS718 + je vsestranski, večnamenski NAS z dvema pogoni, ki zagotavlja stabilno delovanje.

  2. Synology DiskStation DS218j

  Pros:
 • Zelo enostaven za namestitev in upravljanje.
 • Zanesljivi programi.
 • Elegantna oblika.
 • Po razumni ceni se prodaja.
 • Proti:
 • Povprečna hitrost prenosa datotek v testu.
 • ​​
 • Ni priložen trdim diskom.
 • Povzetek: Synology DiskStation DS218j je odlična NAS naprava z dvema predaloma začetnega nivoja, ki jo podpirajo številne možnosti upravljanja in aplikacije drugih proizvajalcev.

  3. Synology DiskStation DS418play

  Pros:
 • Enostavna namestitev.
 • Sani za pogon, ki vam omogoča, da trdi disk postavite brez dodatnih orodij.
 • Dvojna vrata LAN.
 • Velik katalog zahtevkov.
 • Dobra zmogljivost prenosa datotek.
 • Proti:
 • podaljšan postopek preverjanja paritete.
 • Diski za shranjevanje niso vključeni.
 • Povzetek: Synology DiskStation DS418play s štirimi predali je multimedijsko omrežno shrambo (NAS), ki ponuja številne aplikacije, dostop do diskovnih pogonov in relativno visoko zmogljivost.

  4. Asustor AS3202T

  Pros:
 • Hitri quad-core procesor Intel.
 • Podpira številne skupne programe.
 • Podpira video izhod 4K HDMI.
 • Proti:
 • Potrebnoprenesete in namestite večino storitev, vključno s predstavnostnimi strežniki in upravitelji prenosov.
 • Uporablja več mobilnih aplikacij namesto enega mobilnega vmesnika.
 • Povzetek: Asustor AS3202T je zmogljiv datotečni strežnik in NAS, vendar zahteva veliko truda in dodatnih pripomočkov za uporabo vseh svojih multimedijskih zmogljivosti.

  5. Asustor AS6302T

  Pros:
 • 4K video izhod.
 • Povezava USB tipa C.
 • Udobne spletne aplikacije in mobilne aplikacije za upravljanje.
 • Podpira številne aplikacije tretjih oseb.
 • Proti:
 • Dragi.
 • Povprečne hitrosti prenosa datotek.
 • Ogromen postopek namestitve.
 • Povzetek: Objekti za shranjevanje NAS so to opremo opremili zaradi široke funkcionalnosti. To je naprava z dvema oddelkoma, ki ponuja velik izbor vrat in nabora funkcij, vendar jo je težko namestiti, hitrost prenosa datotek pa je povprečna.

  6. Obljuba Apola

  Pros:
 • Enostavna namestitev, dostop in izmenjava.
 • Samodejno naloži videoposnetke in fotografije iz telefona s fotoaparatom.
 • Proti:
 • Slab sistem.
 • Diska ni mogoče prikazati za neposreden dostop.
 • Za dostop do skladišča morate uporabiti aplikacije.
 • Povzetek: 4-terabajtni Promise Apollo je osebna naprava v oblaku, ki se poveže z usmerjevalnikom in samodejno prenese in shrani fotografije in videe iz pametnega telefona ali tabličnega računalnika, da bi sprostila več prostora na napravah.

  7. Obljuba Apollo Cloud 2 Duo

  Pros:
 • Enostavna namestitev in uporaba.
 • Elegantna oblika.
 • Mobilni spletni vmesnikuporabnika
 • Samodejno varnostno kopiranje.
 • Proti:
 • Prilagodljiv dostop do diskov.
 • Povprečna učinkovitost prenosa datotek.
 • Povzetek: Promise Apollo Cloud 2 Duo je standardna, simpatična naprava, ki ponuja obilno in preprosto uporabo osebnega oblaka, čeprav deluje nekoliko počasneje kot njegovi konkurenti. Vendar pa je njegova funkcionalnost in cenovna dostopnost na ravni shranjevanja NAS QNAP.

  Sorodne publikacije