Okvara napajanja računalnika: možne variante, vzroki, načini korekcije

Napajalna enota je sestavni del vsake opreme, vključno z računalnikom. Napaka napajanja računalnika je lahko fizično zaznana samo vizualno. Za to ni programske opreme. Tukaj je nekaj možnih težav z napajanjem računalnika.

Kako urediti enoto

Za natančnejšo identifikacijo napake pri napajanju računalnika, morate razumeti njeno strukturo. Shematsko je enota sestavljena iz več glavnih vozlišč. Prva polovica ima galvansko povezavo z omrežjem, ki vsebuje filter, napajalno vezje za naslednji način, usmernik in tranzistorska stikala pretvornika.
To je tudi shema korekcije faktorja moči.
V drugi polovici so priloženi filtri vhodne napetosti, krmilni krog, stabilizator čipa krmilnika PWM, regulator napetosti izmeničnega načina in usmernik. Delo s tem delom je varnejše, saj ni odvisno od omrežja.


Sedaj obstaja splošna ideja o tem, kako je napajanje računalnika namenjeno za začetek diagnoze.

Priprava napajalne enote

Pred popravilom napake napajanja računalnika ga morate pripraviti. To storite tako, da popolnoma odstranite pokrov napajalnika in odstranite kartico. Po tem morate izprazniti kondenzatorje omrežne napetosti z žarnico. Zdaj lahko nadaljujetepregled

Diagnostika napak

Prvi vidni znak okvare napajanja računalnika so izpihani kondenzatorji. Ogledate si lahko tudi požgane elemente, ki povzročajo neprijeten vonj po gorenju. To je lahko tudi simptom okvare napajanja računalnika.


Če je bila enota uporabljena dolgo časa, je lahko njena invalidnost posledica staranja njenih sestavnih delov. Takšna "bolezen" najpogosteje prizadene kondenzatorje, napolnjene z elektrolitom. Prav tako trpijo usmerniki in izhodne kaskade. Ko je tekočina v kondenzatorjih nestabilna, jo lahko vidimo od zgoraj - teče, in kondenzator bo videti velik. V primeru nenamerne uporabe lahko pride do pregrevanja, kar pomeni, da je potrebno oskrbo s prahom pravočasno očistiti.
Izpad napajanja računalnika lahko pomeni napačno delovanje celotnega sistema: občasni (periodični) ponovno zagoni in zamrznitev.

Kje začeti?

Ker ni mogoče poznati modela vira napajanja s programsko opremo, je vredno preučiti priročnik, ki je bil dodan skupaj z blokom. Na žalost ni vedno mogoče shraniti priložene dokumentacije, zato morate odpreti spletni brskalnik iz katere koli druge naprave. Na napajalniku je ime modela, iz njega pa je treba v iskalnem nizu določiti tudi poizvedbo "Možne težave: napajanje računalnika se ne zažene". Pred začetkom samostojnega popravila je vredno razmisliti o različici napačne močiobremenitve Vse komponente v sistemski enoti zaužijejo določeno količino energije, zato je treba oskrbovati z energijo na podlagi podatkov vseh komponent. Na primer, skupna poraba energije je 350 vatov, napajalnik pa je priključen z zmogljivostjo 300 vatov.
V najboljšem primeru se računalnik preprosto ne zažene in v najslabšem primeru bodo nekateri deli ali celoten sistem izgoreli. Da bi ugotovili porabo energije celotnega sistema, morate uporabiti spletni kalkulator, ki vnese vsako komponento in kalkulator izbere optimalno količino napajanja. Tako boste preprečili okvaro napajanja računalnika.

Namen napajalne enote

V sodobnih napajalnikih je glavni kabel, ki je povezan z matično ploščo, 20 + 4 zatiči. Ta kabel in priključek bosta potrebna za nadaljnje ukrepanje. Vsak kontakt ima svojo edinstveno vhodno napetost. Če želite izvedeti, morate pogledati na internetu o napajanju vašega napajalnika. Najlažji način, da preverite enega od simptomov napake pri napajanju računalnika, je uporaba napajalnika in sponke. Vendar pa ni varen za sam blok in za koga bo preveril.

Tester test

Druga različica testa je glavni neuspeh napajalnika računalnika pri uporabi testerja. V ta namen odstranite stranski pokrov sistemskega modula za dostop do matične plošče. Nato boste morali odklopiti vse kable enote, ki so priključeni na dodatno opremomatično ploščo Edina komponenta, ki ni nevarna nihanja napetosti, je disk. Modularni bloki v tem načrtu so veliko lažji - njihovi kabli so odklopljeni povsod.
Po tem morate uporabiti sponko in kabel, ki je namenjen matični plošči. Stiki na njej, označeni v črni in zeleni barvi, je treba zamenjati s posnetkom. Zdaj lahko priključite napajalnik na omrežje in uporabite tester. Enota se vklopi s posebnim gumbom, ki se nahaja na njem. Nato morate pogledati na tester, in če nekateri kazalniki odstopajo od norme za vsaj eno enoto, potem to kaže volatilno napetost. Ta metoda vam omogoča, da razumete, kako najti vzrok napake napajanja računalnika.

Glasni zvoki

Včasih napajalnik povzroči neprijeten hrup ob zagonu in delovanju. Kako odpraviti težave z napajanjem računalnika v tem primeru? Hrup, ki povzroča blok, je ventilator, ali pa je slaba naloga. Najlažje bi bilo zamenjati ventilator, vendar mu ne ustrezajo vsi.

Priprava ventilatorja

Torej, ko so kabli odklopljeni z matične plošče, lahko začnete razstaviti napajalnik. Na strani, kjer se nahaja ventilator, so štiri vrvice, ki jih je treba odviti - pritrdijo pokrov. Ventilator je pritrjen na ta pokrov, vendar se bomo kasneje vrnili k njemu. Bodite pozorni na druge rezervne dele napajalnika - če so prašni, lahko uporabite suho krpo, krtačo alimini sesalnik Z odstranitvijo prahu lahko nadaljujete z mazivom. Dvosmerni kabel, ki vodi do ventilatorja, mora biti izključen iz napajanja. Samo akumulatorska plošča, ki je pritrjena na ohišje z vijaki (ki jih je treba odviti), je treba pritrditi. Kartico je treba očistiti na obeh straneh.

Olje za ventilator

Zdaj gremo naravnost z ventilatorjem. Bolje je, da se ne dotikajte prstov z lopatami, niti da bi obrisali prah, saj se na mastni površini delcev hitreje drži. Po čiščenju ventilatorja pred prahom morate na njem najti nalepko in jo odstraniti. Po tem boste morali dvigniti gumijasti zamašek s šilom ali drugim tankim predmetom, ker plute ne morete poškodovati. Pod samim plutovom se nahaja zatič rotorja, na sredini pa je podložka. Če je podložka komaj vidna, lahko uporabite suho paličico in jo obrišete. To morate storiti previdno, tako da na paketu ni volne. Blokirna podložka ima prečni prerez, v katerega je vstavljen izvijač, s čimer jo podvevemo, da se izvleče. Nato ostane zadnja majhna podrobnost - gumijasti obroč, ki je prav tako predmet umika. Sedaj lahko odstranite stran pogonskega kolesa. Ostaja, da se čisti znotraj celotne površine prahu, spet bo pomagalo suhe paličice bombaža. Z motorjem se vračamo v okvir ventilatorja. Z dvigom majhne okrogle plošče lahko vidite kopičenje prahu, ki ga je treba tudi znebiti. V središču kroga je rokav, ki pri delu povzroča hrup. Dejstvo je, da je to od časa do časamazati. To je idealno za običajno strojno olje.

Nadomestni sklop

Torej ni težko zbrati ventilatorja nazaj, toda če je bilo to storjeno prvič, se spomnite skladnosti. Prva stvar, ki jo je treba storiti, je, da vklopite motor in ga položite. Po tem se v središče postavi gumijast obroč, na katerega se od zgoraj pritrdi podložka, ki ga je treba poravnati. Najhitrejši način je, da postavite podložko z navpično objemko. Nekaj ​​kapljic olja okoli podložke ne bo odveč. Zgoraj je gumijasti zamašek, nad katerim je nalepka pritrjena. Ventilatorski sklop je bil uspešen, napajanje lahko nadaljujete z obračanjem ventilatorja v blok enote. Po tem morate pritrditi ploščo na omarico za napajanje in priključiti ventilator na ploščo. Po tem morate popraviti pokrov in ga priključiti na matično ploščo. Če po tem, ko hrup maščobe ni odpravljen, gre za napako ventilatorja, ki je predmet popolne zamenjave.

Koristni nasveti

Napajalnik ni najdražji del računalnika, vendar brez njega ni mogoče delati, zato je treba spremljati njegovo stanje. V članku so bile obravnavane možnosti za iskanje napake v napajanju računalnika in kako jih odpraviti. Pred začetkom kakršnihkoli manipulacij z napajalnikom je pomembno vedeti, da so v napajalnem omrežju visokonapetostni kondenzatorji, ki jih je treba izprazniti. V ta namen preprosto izklopite napajanje iz omrežja in pustite, da stoji nekaj minut15-20. Bolj izkušeni strokovnjaki se lahko sami odločijo. Traja manj časa, vendar je tveganje preveliko. Za začetek je vredno vedeti, da tudi veliko število dodatnih hladilnikov v tem primeru ne bo zaščitilo električnega napajanja, da ga ne bo zadel. Zaradi tega je potrebno čim prej očistiti in celotno sistemsko enoto od prahu. Nepravočasna nega povzroča večjo lepljivost prahu, kar povzroča pregrevanje komponent. Kondenzatorji so tudi aktualni problem z napako pri napajanju računalnika. Njihovo nenavadno stanje je mogoče videti s prostim očesom - napihnjene so, v nekaterih delih elektrolita teče navzven od zgoraj ali od spodaj. Takšno razčlenitev je mogoče popraviti, če poznate debelino plošče in lahko uporabite spajkalnik. Če se znebite prahu v napajalni enoti, je pomembno, da uporabite materiale, ki ne puščajo dlake ali volne za njimi, saj se lahko držijo, segrejejo in pustijo izgorela mesta. Idealne naprave so ščetke za čiščenje in krtače z mehkim plastičnim polnilom, mini sesalniki. Popravilo napajanja je potrebno izvesti le, če obstaja izkušnja z rokovanjem s takšno opremo. V vsakem primeru je priporočljivo, da se posvetujete z računalniškim tehnikom, da se prepričate, da je težava res v napajanju.

Sorodne publikacije