Okužba z računalniškim virusom se lahko pojavi v procesu dela z datotekami?

Računalniški virus je posebej napisan program majhnih velikosti, povezan z drugimi aplikacijami. Ko se zažene, lahko zlonamerni pripomoček zamaši RAM, prenese nezaželene module, blokira dostop do spletnih mest in izvede številne druge neželene akcije na vašem računalniku. Uporabniki pogosto niti ne pomislijo, da se okužba z računalniškim virusom lahko pojavi v procesu dela z datotekami.

Načelo delovanja

Program, v katerem se nahaja zlonamerna koda, je okužen. Ko se tak pripomoček zažene, program nadzira virus. Da uporabnik ne najde zlonamerne kode, se lahko dejanja o okužbi drugih programov izvajajo le pod določenimi pogoji.


Virus ima sposobnost samo-razmnoževanja. Ta funkcija je neločljivo povezana z vsemi vrstami orodij zlonamerne programske opreme. Virus uporablja kode drugih aplikacij, podatke o strukturi datoteke in celo imena programov. Na ta način je zagotovljen prenos zlonamernega upravljanja.

Načini prodiranja virusov v osebni računalnik

Kako podobni programi spadajo v računalnik? Okužba z računalniškim virusom se lahko pojavi, ko se program prenese z diska, ki vsebuje zlonamerno kodo. Ne zaženite pripomočka. Znova zaženite računalnik, tako da pozabite odstraniti izmenljivi medij. Na tej točki bo virus prodrl v sistem. Okužba diska je zelo preprosta. To je vredno le vstaviti v optični pogon okuženega računalnika in prebrati vsebino kakovirus takoj zadene na izmenljiv medij. Zlonamerna programska oprema lahko okuži vaš računalnik ne samo pri uporabi izmenljivega pogona, ampak tudi pri prenosu in obdelavi datotek, namestitvi okuženega operacijskega sistema.



Kako je virus okužen?

Zgodi se, da uporabnik pregleduje e-pošto v brskalniku in nenadoma zazna rezultate zlonamernega programa na osebnem računalniku. Pogon je prazen in druge aplikacije so zaprte. Kako zlonamerna koda pride v računalnik? Okužba z računalniškim virusom se lahko pojavi v procesu dela z internetom. Skupaj z e-pošto se pogosto pošiljajo priloge. Zaradi njih virus pride v računalnik. Sporočila, poslana v obliki HTML, pogosto vsebujejo povezave do zlonamerne programske opreme v spletu. V nekaterih primerih lahko pride do okužbe z računalniškim virusom v procesu branja samega pisma. Med pregledovanjem sporočila se aktivira zlonamerna koda. Ko pride do računalnika, virus izvleče stike iz poštnega programa. Nato pošlje svojo kodo drugim uporabnikom. S to metodo se virus hitro širi prek interneta.

Sorodne publikacije