Oddelek za obnovitev: Kako ga odstraniti brez bolečin za sisteme Windows?

Verjetno je, da vsak uporabnik operacijskih sistemov Windows ve, da je v primeru nepredvidenih kritičnih napak mogoče obnoviti njihovo delovanje. To je del razdelka Obnovitev sistema Windows, v katerem so shranjene datoteke, potrebne za izvedbo takega postopka. Vendar pa na trdem disku zavzamejo precej prostora (včasih do 15 GB, kot v sistemu Windows 8). Še posebej močno se to počuti na trdih diskih z majhnimi količinami. In mnogi se upravičeno začnejo spraševati o sprostitvi prostora, ki ga zaseda zloglasni oddelek za oživitev.


Kako ga odstraniti in če sploh lahko to storite, razmislite kasneje. Vendar pa želim takoj opozoriti vse uporabnike, da bo moral pri izvajanju tega postopka, kot se je imenoval, potegniti in izvajati takšna dejanja samo na lastno odgovornost.

Kaj je obnovitvena particija in ali jo potrebuje?

Odsek, kot je že jasno, je rezerviran prostor na trdem disku in v sistemski particiji, kjer je nameščen operacijski sistem.
Praviloma se lahko glede na spremembe sistema njegova velikost razlikuje, vendar je običajno približno 300-500 MB. V tej mapi je mapa obnovitve imenik WindowsRE z vdelanim Winre.wim. Izgleda povsem logično, da je vse to skrito pred očmi uporabnika, tako da je nehote ali namerno) odstranil potrebnih orodij za obnovitev.
Ampak samo ta primer ni omejen. Na disku sta še dve skriti particiji, približnoobstoj, ki ga uporabnik sploh ne ugiba. To je sistemska particija EFI s prostornino približno 100 MB in MBR particija z 128 MB je odgovorna za označevanje GPT. Tako se na primer vprašanje, kako odstraniti obnovitveno particijo v sistemu Windows 10, zniža na odstranitev iz sistemskega pogona ne enega, temveč treh odsekov, da jih pripnete na razpoložljivi prostor.


Opozoriti je treba, da vsi uporabniki ne zavedajo, da je mogoče orodja za obnovitev sistema najti tako na trdih diskih kot na posebnih diskih, da se lahko ponastavijo in popravijo sistemske napake. Torej, v nekaterih primerih, lahko ne samo skriti predelavo predelavo, ampak tudi odstranite, ki se imenuje, brez očitka za vest. To lahko storite na več načinov.

Ponovna namestitev sistema Windows 10: Ali bo izbrisana particija za obnovitev?

Za začetek z nekaj besedami o ponovni namestitvi sistema. Nekateri uporabniki naivno verjamejo, da bo ponovna namestitev sistema Windows 10 ali katera koli druga sprememba s polnim oblikovanjem sistemskega pogona uničila zgornje odseke.
Nič takega! Torej, na stopnji izbire diska za namestitev OS, bodo prikazani vsi razdelki, oblikovanje pa jih bo res združilo v eno. Toda v "čistem" sistemu, ki ga uporabnik dobi takoj po namestitvi, se samodejno obnovitev sistema aktivira po privzetku, tako da bo sam operacijski sistem, ne glede na to, ali ga želite ali ne, spet rezerviral prostor na trdem disku, kjer takoj zapiše potrebne informacije.

Oddelek za obnovitev: kako odstraniti iz ukazne vrstice?

Začnimo s temnajbolj zapletena, vendar popolnoma učinkovita metoda, ki vključuje uporabo ukazne konzole (cmd), ki jo je treba zagnati s skrbniškimi pravicami.
Pred tem pa morate narediti nekaj preprostih korakov. Najprej morate ustvariti obnovitveno disketo. Če je v "Nadzorni plošči" uporabljen meni "Izterjava", boste potrebovali pomnilniški pogon, če boste uporabili del za varnostno kopiranje in obnovitev, uporabili optični medij. Pomnilniški ključ 64 GB in več je primeren, ker lahko v celoti varnostno kopira podatke iz obnovitvene particije (vendar kasneje).
Nato je rešitev problema odstranitve particije za obnovitev s trdega diska izbrati vrstico z možnostmi zagona Windows 10 v meniju za posodobitev in varnost ali namestiti izmenljivi medij kot prvi zagonski sistem. v BIOS-u. Po ponovnem zagonu, na začetku namestitve operacijskega sistema s kombinacijo Shift + F10, imenujemo ukazno vrstico, ki zaporedoma predpisuje naslednje ukaze:
 • diskpart;
 • lis dis (seznam vseh oddelkov);
 • sel dis 0 (izberite pogon z nameščenim OS);
 • lis par (pregled posameznih oddelkov);
 • sel par 1 (izbira prvega oddelka);
 • del over override (črtanje prvega oddelka);
 • sel par 2 (izbira drugega oddelka);
 • del over override (črtanje drugega oddelka);
 • sel par 3 (izbira tretjega dela);
 • del over override (črtanje tretjega dela);
 • ustvarijo za efi size = 100 (ustvarite šifrirano particijo EFI z velikostjo 100MB);
 • fs = fat32 (oblikovanje v FAT32);
 • ustvarite za velikost msr = 128 (izdelava oddelka MSR z velikostjo 128 MB);
 • lis vol (pregled posameznih oddelkov);
 • izhod (izstop iz diska);
 • bcdboot C: Windows (namestite zagonsko particijo);
 • Izhod (polni izhod iz konzole).

  Upravljanje diskov z uporabo programa AOMEI

  Polje za ponovno nalaganje se uporablja za poenostavitev nadaljnjih operacij z uporabo aplikacije AOMEI, izberete disk, na katerega želite dodati mesto, in nato uporabite vrstico za spreminjanje velikosti /premik v meniju na levi strani. .
  Nato se izbere premikanje particije, drsnik pa se premakne na mejo (da se popolnoma odstrani prostor za disk C. Prepričajte se, da je po takšnih dejanjih vrstica "Prosti prostor pred" nič. Kliknite "OK" in "Uporabi". V oknu Izbrisana transakcija se pritisne gumb za pretvorbo, po katerem morate sprejeti navodila v sporočilu, nato pa se bo pojavila črna škatla za sprostitev prostora. Imam Windows 8 in več
  Zdaj kako izbrisati obnovitvene particije v operacijskem sistemu Windows 8 in zgoraj (sedmi spremembi in pod ta rešitev ne deluje).
  Ne pozabite, da je bilo v prvem koraku ustvarjanje zagonske diskete? Torej, če postavite kljukico poleg rezervne linije, lahko celoten razdelek, uporabniške datoteke in programe prenesete v ta posebni medij. Res je, da je to lahkoTo traja celo nekaj ur in bliskovni pogon večji od 64 GB.
  Po zaključku postopka pa bo sam sistem ponujal odstranitev želene obnovitvene particije. Strinjamo se in takoj vidimo, koliko prostora je bilo sproščeno.

  Sklep

  Še vedno je treba povedati, da je odstranitev želene particije primerna le v tistih primerih, če je načrtovano, da bo izterjava v kakršni koli situaciji izvedena izključno iz izmenljivih medijev, in vnaprej ustvariti, kar potrebujete. Če se iz nekega razloga ne pojavi, bo povrnitev sistema celo v tovarniškem stanju brez ponovne namestitve popolnoma nemogoča.
 • Sorodne publikacije