NumLock na prenosnem računalniku. Kje najti?

Uporabniki, ki so pravkar kupili prenosni računalnik, ne razumejo posebej imena in namen tipk. Zato so prisiljeni iskati v spletu informacije, povezane s tipkovnico prenosnega računalnika. Vedno morate vedeti, kaj služi določen gumb. Zaradi nevednosti lahko naredite takšne primere, da boste morali ponovno namestiti operacijski sistem. Eden od teh zahrbtnih ključev je NumLock na prenosnem računalniku. Pogosto je iskanje tega gumba zelo težko. Še posebej, če je tipkovnica prenosnika izvedena v nekem "lastnem" slogu. Poskusimo ugotoviti.

Kaj je NumLock?

Ta "magični" gumb služi za omogočanje enote digitalne tipkovnice. Tudi če temu ni tako. Ali ni jasno? Pojasnite Nekatere tipkovnice imajo namensko digitalno izbiranje, ki vam omogoča udobnejše delo s številkami. Privzeto je običajno izklopljen in z njim ne morete delati. Na prenosnem računalniku, ki aktivira armaturno ploščo, je na voljo tipka NumLock. Če kliknete nanj, postanejo številske tipke aktivne. Čeprav navadni uporabniki običajno ne želijo vnašati številk iz te plošče. To vpliva na računovodje in druge strokovnjake ozkega profila.


Vendar pa obstajajo primeri, ko je NumLock na prenosnem računalniku in ni digitalnega bloka. Kaj potem? Nato funkcijo digitalnega bloka opravijo prvi gumbi na tipkovnici (d, y, y, k, f, in, in, a itd.). Včasih je uporabnik zmeden, ko se namesto črk pojavijo številke. In kaže le na vključeno digitalno ploščo. Kje je NumLock na prenosnem računalniku in kakoga izklopite? Pogovorimo se o tem.

Kako ugotoviti, ali je ključ aktiviran?

Večina prenosnih računalnikov ima posebne indikatorje, ki odražajo prehod tipkovnice v enega ali drug način. Tako je na primer LED prikaz aktivnega gumba CapsLock, ki je odgovoren za pisanje velikih črk. Enako velja za NumLock na prenosnem računalniku. Poglejte kazalnike. In če je poleg LED procesorja in črk normalne velikosti nekaj, potem je to sto odstotno zagotovilo, da je NumLock vklopljen. Samo izklopiti ga moraš. Toda najprej ga morate najti. Če je digitalna plošča, je še lažje preveriti stanje NumLock. Dejstvo je, da je na tej plošči poseben gumb "0". Med tipkanjem igra tudi vlogo vejice. Če deluje, je omogočen NumLock.


Kje najti NumLock?

Vsa težava je v tem, da so različni modeli NumLocka na prenosnem računalniku lahko na različnih mestih. Da, lahko pa se imenuje drugače (na primer NumLKm NmLk itd.). Najprej morate skrbno razmisliti o tipkovnici. Če obstaja digitalni blok, se bo zahtevana tipka nahajala v območju digitalnega panela. Če takšnega bloka ni, potem je treba gumb iskati samo na desni strani tipkovnice. Ponavadi je na vrhu.
Če obstajajo gumbi s podobnimi napisi, jih je treba pritisniti med gledanjem stanja indikatorjev. Če je ena od njih vklopljena, ste točno našli želeni gumb. Včasih morate pritisniti kombinacijo tipk, da preklopite na digitalno nadzorno ploščo (to pravilo je običajnonajdemo v prenosnih računalnikih podjetja Aceer). Pritisnite funkcijsko tipko (običajno označeno s črkami Fn in je nekje blizu prostora) in ustrezni gumb na vrhu tipkovnice. Če ne pomaga, je vredno prebrati priročnik. Opisati naj bi vse funkcijske tipke.

Zaključek

Tako smo ugotovili, kako najti ključ NumLock na prenosnem računalniku. Rad bi omenil, da je veliko odvisno od določenega proizvajalca. Pogosto je ta gumb na takšnem mestu, da ga ne razumete takoj. Pazljivo morate razmisliti o tipkovnici in poiskati nekaj, kar se imenuje NumLock ali NmLk. Prav tako je vredno pozoren na kazalnike, ko kliknete na enega ali drugega gumba. Vsi ti ukrepi vam bodo pomagali poiskati potreben ključ s skoraj 100-odstotnim jamstvom.

Sorodne publikacije