Navodila v "Photoshop": aktiviranje, nastavitev in nadaljnje delo

Precej veliko število operacij, ki se izvajajo v grafičnih aplikacijah, zahteva predhodno vizualizacijo fragmenta slike, delitev fotografije v cono ali risanje stimulativne ravne črte za postavitev predmetov. V ta namen obstajajo navodila v "Photoshopu". Te linije močno olajšajo delo v programu, povečajo hitrost dela, naredijo to bolj natančno. Naslednje v članku vam bomo povedali, kako spremeniti vodnike v Photoshop. Ne spreglejmo in kako jih uporabljati.

Kako izgleda smernica?

V vsaki različici aplikacije Photoshop so vodilne črte tanke in ravne navpične in vodoravne črte, katerih barve je mogoče prilagoditi. Privzeto so modre barve. Lahko jih namestite ročno na poljubno mesto slike in v poljubnem številu.


Vključno z vodniki, prvi način

Vodnike lahko spremenite v Photoshop vsaj dva načina. V prvem primeru morate delati z omogočenim načinom Rulers. Nato nadaljujte, kot sledi:
 • Preden izdelate vodnike v "Photoshopu", izberite element menija "View" in kliknite na možnost "Ravnila".
 • Po tem se na notranjih robovih slikovnega okna pojavijo merilne linije.
 • Parametre lahko določite z desnim klikom na njih. Ta način lahko aktivirate tudi s pritiskom na Ctrl + R. Ta kombinacija, tako kot mnoge druge, deluje na principu "On-off". To je,če ponovno pritisnete ustrezne, ravnila ne bodo več prikazana. • Če želite omogočiti vodnike, morate kazalec postaviti na enega od ravnil, klikniti z levim gumbom miške in, ne da bi ga obračali, povlecite v smeri slike.
 • Takoj, ko kazalec preseže ravnilo, bo vidna tanka črta: vodoravna, če kazalec stoji na vodoravni črti in ste povlečeni navzdol in pokonci, če je kazalec na navpični ravnini in ste potegnili v desno.
 • Smernico lahko namestite v Photoshopu na sliki sami ali v delovnem območju (sivo območje med sliko in obrobo okna). Za večjo natančnost se lahko osredotočite na sliko in ravnilo.

  Vključitev vodil je drugi način

  Za absolutno natančnost nameščanja vodnikov v Photoshopu lahko uporabite drugo metodo z natančnimi vrednostmi vrstic:
 • V glavnem meniju morate ponovno izbrati element "Pogled" in nato "Novo vodenje". .
 • To bo sprožilo pogovorno okno. Izbrati mora, katero vrstico želite ustvariti navpično ali vodoravno.
 • V oknu z možnostjo "Vrednost" morate ubiti zahtevano število. Recimo, da je "Horizontalno, 12 cm". V tem primeru se bo vodoravna črta pojavila na razdalji 12 cm od zgornjega roba slike. Ali "Vertikalna, -12 cm". Tako lahko na delovnem območju narišete navpično vodilo, na razdalji 12 cm od levega roba slike.

 • Nadaljnje delo z vodniki v"Photoshop"

  Program omogoča nadaljnje delo z vlečenimi črtami:
 • Lahko jih premikate. To naredite tako, da postavite miškin kazalec na vodilo, pritisnite levi gumb miške in povlecite črto na želeno stran.
 • Lahko se očistijo. V tem primeru je potrebno na enak način potegniti črto do ravnila - vodnik bo izginil. Vse vrstice lahko izbrišete tako, da v meniju Pogled izberete Izbriši vodila.
 • Začasno jih lahko onemogočite. To je potrebno, če ovirajo ocenjevanje podobe. Če je potrebno, pritisnite Ctrl +; in vodila ne bodo več prikazana. Ponovno pritiskanje teh tipk bo spet sprožilo predhodno narisane vodnike. Ponovno se pojavijo tudi, če narišete novo vrstico s katerokoli od zgoraj opisanih metod.
 • Nastavitev barve in tipa

  Kot je bilo že omenjeno, se lahko barva teh vrstic prilagodi. To storite tako, da v meniju "Uredi" izberete pod-postavko "Nastavitve" in nato "Usmerjanje, mreža itd.". V razdelku "Vodniki" izberite eno od predlaganih barv in po potrebi spremenite "Slog": Razvijalci ponujajo bodisi polno črto ali točko.
  Med obdelavo nekaterih vrst slik lahko modre ali rožnate črte motijo ​​vidno zaznavo, vendar pa so sive ali črne črte lahko uporabne in skoraj neopazne.

  Primeri, v katerih se vodila zahtevajo

  Najbolj zahtevan primer, kjer je uporaba vodnikov v "Photoshopu" nujna - je veja območja risbe, preden je izbranaustrezno orodje za obrezovanje ali kopiranje izbranega dela. Recimo, če želite izrezati enega od portretov iz skupinske fotografije, potem so meje najprej lažje "prilegati" vodnikom in jih nato razrezati. Poleg tega so vodniki zelo koristni pri določanju sestave slike. Torej, ko ustvarjamo naslovnico knjig s temi vrsticami, je lahko prepoznati prihodnja področja naslovnice: ime knjige, logotip založbe, dekorativne elemente in ilustracije.
  Te vrstice so tudi priročne pri poravnavanju predmetov med seboj ali glede na podrobnosti ilustracije. Nazadnje lahko katerokoli risalno orodje za ravne črte ("pogled - vezanje na smer") pritrdite na takšno vodoravno ali navpično črto. Na primer, če želite z dekorativno krtačo narisati ravno navpično črto, lahko izberete orodje Brush, vklopite način vezave in držite miškin kazalec nad vodnikom. Tudi če vaši premiki niso točni, bo linija povezana z njo in bo geometrično natančna. Tako lahko vsak vodnik v "Photoshop" izpolni svojo nalogo, uporaba teh linij pa je lahko večplastna in izpolnjuje najrazličnejše namene obdelave slik.

  Sorodne publikacije