Nastavitev SMTP za Gmail: načini in nianse

Protokol Simple Mail Transfer je standardni komunikacijski protokol za pošiljanje e-poštnih sporočil na poslovna omrežja in internet. SMTP je bil razvit v zgodnjih osemdesetih letih in ostaja eden izmed najbolj priljubljenih protokolov, ki se uporabljajo po vsem svetu. Razlog za priljubljenost je, da trenutno ni na voljo primerne alternativne tehnologije. SMTP je protokol TCP /IP, ki se uporablja za pošiljanje in prejemanje e-pošte. Običajno deluje z enim od dveh drugih protokolov, POP3 ali IMAP, ki uporabniku omogočata shranjevanje sporočil v mapo »Prejeto« in periodično nalaganje iz strežnika. Z drugimi besedami, uporabniki običajno uporabljajo aplikacijo, ki uporablja SMTP za pošiljanje in POP3 ali IMAP za prejemanje e-pošte.


Gmailove nastavitve SMTP bodo potrebne, če želite poslati e-pošto z vašega Gmail računa. Spodaj so navedene specifične informacije. Kaj moram konfigurirati SMTP za Gmail?

Omrežne nastavitve

Privzeto nastavitev Gmail SMTP:
 • naslov strežnika: smtp.gmail.com;
 • prijava: e-poštni naslov;
 • geslo: geslo za Gmail;
 • vrata (TLS): 587;
 • vrata (SSL): 465;
 • potrebuje Gmail SMTP, SSL /TLS: da.
 • Pomembno. Poleg teh nastavitev SMTP za Gmail (ipb 346) morate poštnemu odjemalcu dovoliti, da prejme /prenese pošto iz vašega Gmail računa.

  Nastavitev privzetega POP3 in IMAP

  Prenos /prejemanje pošte prek protokola POP3 aliStrežniki IMAP. To vrsto dostopa lahko omogočite prek nastavitev Gmaila na zaslonu Nastavitve - Posredovanje in POP /IMAP. Pri uporabi poštnega odjemalca so potrebne strežniške možnosti za pošiljanje podatkov prek Gmaila. Pri pošiljanju pošte prek brskalnika ni treba ročno vnašati nastavitev, na primer prek Gmail.com.


  Ker je Gmail izjemno priljubljen, nekateri e-poštni programi samodejno konfigurirajo strežniške podatke, ko konfigurirajo vaš račun.

  Pošiljanje pošte prek storitve Gmail ni mogoče?

  Nekateri e-poštni programi uporabljajo starejše, manj varne tehnologije za prijavo v vaš e-poštni račun, Google pa jih privzeto blokira. Če iz tega razloga ne morete poslati pošte iz Gmailovega računa, ni verjetno, da bi vnesli napačne nastavitve. V tem primeru boste prejeli sporočilo v zvezi z varnostjo poštnega odjemalca. Če želite odpraviti to težavo, se prijavite v Google Račun prek spletnega brskalnika in z referencami omogočite dostop prek varnih aplikacij.

  Nastavitev strežnika Gmail SMTP - Kako deluje?

  Vse moderne aplikacije za odjemalce pošte podpirajo SMTP. Parametri, ki jih podpira poštni odjemalec, vključujejo naslov IP strežnika SMTP (skupaj z naslovi strežnikov POP ali IMAP). Spletni odjemalci uvedejo naslov strežnika v svoji konfiguraciji, PC odjemalci pa omogočajo parametre SMTP, ki uporabnikom omogočajo definiranje lastnega strežnika. Fizični strežnik SMTP se lahko uporablja samo za obdelavo poštnega prometa, vendar se pogosto kombinira z njimPOP3 in včasih z drugimi funkcijami strežnika proxy. SMTP uporablja TCP vrata 25 za standardno komunikacijo. Za izboljšanje protokola in pomoč pri boju proti neželeni pošti na internetu so standardne skupine razvile vrata TCP 587, ki podpirajo nekatere vidike protokola. Več spletnih storitev elektronske pošte, kot je Gmail, uporabljajo neformalna vrata TCP 465 za SMTP.

  Skupine

  Standard SMTP določa niz ukazov - imena določenih vrst sporočil, ki jih poštni odjemalci posredujejo strežniku, ko zahtevajo informacije. Najpomembnejši ukazi:
 • HELO in EHLO - sprožita novo sejo protokola med odjemalcem in strežnikom. EHLO prosi za odgovore na morebitne dodatne razširitve SMTP.
 • MAIL - Začne pošiljanje pisma.
 • RCPT - Zagotavlja en naslov za prejemnika trenutnega sporočila.
 • DATA - ukaz, ki označuje začetek prenosa sporočila. Zažene vrsto naslednjih sporočil, ki vsebujejo del sporočila.
 • RSET - Pri pošiljanju e-pošte (po izdaji ukaza MAIL) lahko SMTP ponastavi povezavo, če naleti na napako v protokolu.
 • NOOP - prazno sporočilo ("brez dejanja"), razvito kot nekakšen ping za preverjanje odzivnosti drugega konca seje.
 • QUIT - zaključi sejo protokola.
 • Prejemnik teh ukazov ustreza uspešnim ali neuspešnim kodnim številkam.

  Težave

  SMTP nima vgrajenih varnostnih funkcij. Internetni pošiljatelji neželene elektronske pošte aktivno uporabljajo protokol SNMP (Network Management Protocol) v začetni fazi razvoja tehnologije in ustvarjajo veliko količinojunk mail in dostavo prek odprtih strežnikov SMTP. Zaščita pred neželeno pošto se je sčasoma izboljšala, vendar je varnostno vprašanje še vedno pomembno. Poleg tega SMTP pošiljateljem neželene pošte ne preprečuje konfiguriranja (preko ukaza MAIL) napačnih naslovov e-pošte.

  Sorodne publikacije