Napaka pri zagonu računalnika Ni zagonske tabele particij: kaj storiti?

Včasih se zgodi, da uporabnik vnese računalnik ali prenosni računalnik, in namesto običajnega zagona z nalaganjem OS, sistem nenadoma poda veliko nejasnih sporočil, kot je No bootable v particijski tabeli. Kaj storiti v takem položaju, navadni uporabniki najbolj ne vedo. Poskusimo razumeti, zakaj obstajajo takšne nesreče, s katerimi so lahko povezane in kako odpraviti morebitne težave.

Kaj pomeni sporočilo Ni zagonske particije v tabeli?

Začnimo z opisom samega sporočila. Če sledite običajni razlagi, to pomeni, da računalniški sistem ne najde aktivne particije ali naprave, uporabljene za prenos, kot prednostno, v kateri je nameščen operacijski sistem. Z drugimi besedami, BIOS ne more prenesti nadzora zagona operacijskega sistema na sistemski bootloader. Nekateri menijo, da se to sporočilo prikaže, ko je zagonski zapis na trdem disku poškodovan, vendar to ni vedno tako.


Možni vzroki za neuspeh

Glede razlogov za pojav takega sporočila se imenujejo glavni:
 • odklopljen ali poškodovan trdi disk;
 • nastavitve BIOS-a za vzlet;
 • prva zagonska naprava je nepravilno prikazana;
 • poškodbe komponent operacijskega sistema;
 • Virusni vpliv.
 • Ni zagonske particijske tabele ob zagonu: kaj storiti?

  Za začetek upoštevajte preprosto in daleč najbolj kritično stanje. Predpostavimo, da pri zagonuračunalniški sistem je opazil sporočilo Ni zagonske particije v tabeli. Kaj storiti? Prva možnost za rešitev problema je razstaviti sistemsko enoto računalnika ali prenosnika (če je mogoče) s preverjanjem povezave trdega diska.


  Mogoče je, da se preden je računalnik preselil iz kraja v kraj, ali ste ga pomotoma zamudili. Zanka lahko preprosto pade iz reže ali pa izgine, zaradi česar je kontakt izginil. Istočasno, če lahko, preverite, ali je napajalnik priključen na trdi disk. Zdaj predpostavimo, da je pri povezavi vse normalno, vendar sistem izda sporočilo No bootable v particijski tabeli. Kaj storiti v tem primeru? Znova zaženite računalnik ali prenosni računalnik, pojdite v nastavitve BIOS-a, nato pa v zagonski, zagonski zaporedje, zagonsko napravo prednost, poglejte napravo, ki je prva v sistemski prednostni zagon.
  Če ni HDD (ali zunanji trdi disk z nameščenim OS), ga nastavite na prvo mesto.
  Če to ne pomaga, dokončajte ponastavitev nastavitev BIOS-a. Ali pa preverite pravilnost baterije CMOS na matični plošči in jo zamenjajte, ko je izklopljena. Najpogosteje pa trdi disk ali odstranljivi trdi disk na seznamu sploh manjka. Hkrati se lahko prikaže sporočilo No bootable in tabela particij. Kaj storiti? Na prenosnem računalniku ali namiznem računalniku lahko to pomeni, da trdi disk ni uspel (ali blizu njega).
  V tem primeru je priporočljivo ustvariti zagonski medij z programom Victoria HDD, nato ga najprej naložite vBIOS in nato opravite celoten preskus trdega diska za prisotnost sektorjev zavarovanja.

  Napaka Ni zagonske tabele particij: kaj storiti z zrušitvijo programske opreme?

  V nekaterih primerih zgornji ukrepi ne odpravijo težave, saj so vse nastavitve za primarni sistem in trdi disk v popolnem redu. Toda zakaj potem spet obstaja sporočilo No bootable v particijski tabeli? Kaj storiti v tem primeru? Tukaj boste potrebovali vse medije z namestitveno namestitvijo Windows ali zagonsko disketo LiveCD. Prenesite iz njega, pokličite ukazno vrstico in vnesite dva ukaza:
 • Bootrec.exe /fixmbr;
 • Bootrec.exe /fixboot.
 • Ko so izvedeni, znova zaženite računalnik s trdega diska in ga najprej uvrstite na seznam naprav. Če to ne deluje, se vrnite na uporabo izmenljivega medija in nato namestite ukazno konzolo bootrec.exe /RebuildBCD. Običajno ta ukaz, ki je odgovoren za celoten zagon zagona, skoraj vedno pomaga (seveda, če trdi disk ne vsebuje napak, nima zlonamernih sektorjev ali pa ni poškodovan zaradi mehanskega napada). Če niste dobili nobenega od zgoraj navedenih rezultatov, je zelo verjetno, da zagonsko blokiranje opravi virus. Ker ne morete zagnati s trdega diska, ustvarite zagonski medij s pripomočkom za virus Kaspersky Rescue Disk, prenesite iz njega in preizkusite sistem za viruse, kar kaže na vse, kar obstaja na seznamu objektov, ki se skenirajo. Če to ne deluje, se zdi, da bo bodisi popolnomaznova namestite sistem (če bo mogoče) ali spremenite trdi disk, saj je najverjetneje potekel.

  Sorodne publikacije