Napaka "Na disku je tabela MBR particij. Namestitev operacijskega sistema Windows 10 ni možna." Popravki napak, nasveti za programerje

Pri nameščanju najnovejših različic operacijskih sistemov Windows, zlasti osmih in desetih sprememb, kljub pravilno pripravljenim medijem in navidezno pravilnim zagonskim parametrom, se pogosto poroča, da na trdem disku obstajajo MBR particije in ni mogoče namestiti Windows 10. Hkrati pa nobena manipulacija s brisanjem ali oblikovanjem podatkov ne pomaga, ker namestitveni program v določenem smislu ne prepozna strukture trdega diska. Kako odpraviti te težave in še bolj razumeti. Da bi se sistem vzpostavil, kar se imenuje, "brez prasice in z zamudo, pri uporabi nekaterih metod bo treba urediti. Kljub temu pa bodo vsi opisani spodaj pomagali obvladati situacijo.


Zakaj ne morem namestiti Windows 10 na disk z mizo MBR particij?

Pravzaprav sama napaka pri namestitvi ni toliko posledica stila GPT oddelka, ki je namenjen najsodobnejšim trdim diskom in polprevodniškim pogonom, ampak prisotnosti na računalniku novega primarnega vhodno /izhodnega sistema UEFI, ki je zamenjal vse. običajnega BIOS-a. Ko sistem na eni od ključnih stopenj poroča, da nameščanje operacijskega sistema Windows na disk z mizo particij MBR ni mogoče, to kaže samo na neuspeh stila particije in primarnega sistema. To pomeni, da lahko BIOS deluje samo z glavnim zagonskim zapisom (MBR), UEFI - samo GPT. Težavo odpravite tako, da BIOS zamenjate z UEFIbo prišel ven, ker je to nemogoče storiti niti načeloma. Torej, kaj je ostalo za povprečnega uporabnika, če je na disku particijska tabela, MBR, in namestitev Windows 10 se ne zgodi pod nobenim razlogom? Na splošno je težko priti do teh nedopustnih omejitev. Vendar je treba takoj opozoriti, da se ta položaj večinoma kaže le v osmih in desetih različicah, čeprav je pogosto mogoče doseči povratne informacije, da so nekatere nedavne spremembe sistema Windows 7 prav tako nagnjene k takšnim napakam, čeprav teoretično ne izgledajo tako. sploh To bo rečeno na samem koncu. Medtem nadaljujmo z obravnavo pravnih sredstev.


Glavne smeri popravljanja napak

Na podlagi mnenj strokovnjakov se v večini primerov običajno domneva, da ima problem dve ključni rešitvi, od katerih ena vključuje pretvorbo sloga particije MBR GPT, in drugo vključuje spreminjanje metode zagona neposredno v nastavitvah primarnega sistema. Ko pa spremenite slog, lahko uporabite tudi dve rešitvi tako, da izberete konverzijo s podatki ali brez njih. Prva možnost je primernejša za primere, ko je operacijski sistem nadgrajen na višjo spremembo, druga možnost pa se lahko uporabi, ko uporabnik potrebuje tako imenovano čisto namestitev, v kateri za shranjevanje datotek ni potrebe. Katera od teh tehnik je najprimernejša, vsak po obravnavi glavnega vprašanja se bo odločil zase. Včasih pa bo morda treba izvesti nekaj dodatnih ukrepov,brez katerih nobena od predlaganih rešitev ne bo dala ustreznega učinka.

Kako vnesti nastavitve primarnega sistema?

Izogibajmo se tabeli MBR in namestimo Windows 10 in za začetek se bomo osredotočili na nekatere pomembne operacije samo s primarnimi sistemi, v katerih morate spremeniti nekatere kritične možnosti prenosa za vse medije. Kako do nastavitev? V večini primerov lahko uporabite način prijave, ki je določen na začetnem zaslonu. Tipka Del se običajno uporablja na stacionarnih terminalih, na prenosnih računalnikih pa funkcijske tipke F2-F12 ali njihova kombinacija z gumbi Fn, Alt ali Esc. Zdi se, da s tem ne bi smelo biti težav.
Opomba: Če ste prej imeli eno od osmih sistemskih različic, lahko uporabite tudi posebne možnosti zagona neposredno iz možnosti nadgradnje in obnovitve, nato pa izberite točko uporabe vgrajene programske opreme. Včasih lahko zaganjate neposredno iz zahtevane USB naprave, mimo nastavitev primarnega sistema, toda ta zagonska možnost velja samo, če je varnostni zagon že deaktiviran, to pomeni, da lahko uporabite medij neposredno iz nastavitev operacijskega sistema z vsemi posledicami.

Težave varnega zagona

Toda zakaj si moral vstopiti v primarni sistem? Glavna težava je v tem, da je na mnogih modelih prenosnih računalnikov z vnaprej nameščenimi operacijskimi sistemi Windows to všeč, da jih zamenjate ali zaganjate z USB pogona,vsebuje namestitvene distribucije, to je nemogoče, zato ni mogoče zagnati namestitve sistema Windows 10 in tabele MBR, kar nikakor ne more storiti. Ključavnica lahko izvira iz tako imenovanega varnega prenosa Secure Boot - parametra, ki ne dovoljuje uporabe zagona iz nosilca, iz katerega je teoretično mogoče zamenjati obstoječi OS. V primeru blokiranja čevlja ne s primarnim sistemom, in poseben modul-čip, ki izklopi ta način, je lahko precej problematičen.

Konfiguriranje nastavitev BIOS /UEFI

Torej vzamemo kot osnovo za primarne UEFI sisteme, ker se mora pri namestitvi najnovejših različic sistema Windows uporabnik ukvarjati izključno z njimi.
Kot je že jasno, morate med možnostmi, ki jih potrebujete, najti v razdelku Boot ali Security, poiščite isti parameter Secure Boot in ga nastavite na Disabled, nato pa ga ohranite varnega. spremembe Opomba: Če poskušate spremeniti nastavitve na tablicah z vnaprej nameščenimi sistemi Windows 8.1 Type Surface RT (vendar ne Pro), lahko celo dvomite, da ne boste uspeli, ker je najprej blokiran dostop do Microsoft UEFI. Skladno s tem se tudi prenos iz izmenljivih medijev ne izvede. Toda v primeru čistega Windows 8 lahko uporabite posebno jailbreak različico 120, ki vam omogoča, da odklenete dostop.

Izbira zagonske naprave in metod zagona

Toda nazaj na dejstvo, da nameščanje Windows na diske z MBR tabelami ni mogoče.Takoj lahko ponudite edinstveno rešitev te vrste, ki velja le, če je zagonski bliskovni pogon ustvarjen za prenos pod BIOS-om in pod UEFI (to je, ima dve vrsti bootloaderja). V tem primeru in pri izbiri prve naprave za zagon, morate paziti na dejstvo, da je lahko bliskovni pogon prikazan v dveh različicah. Prvi bo prikazal želeno ime, drugi pa bo dodal atribut EFI. Izberite napravo brez naprave EFI in namestite sistem v to možnost. Hkrati ni pomembno, kateri bit bo OS nameščen. Mimogrede, ta tehnika se pogosto uporablja, ko se poroča, da disk z tabelo MBR sekcij ne more namestiti Windows 8 ali 8.1, ki se v tem pogledu šteje za najbolj kapriciozno.
Druga možnost je, da uporabite zagonsko obremenitev z nastavitvijo vrednosti Legacy v parametrih namesto EFI. Tako bo primarni sistem deloval v običajnem načinu BIOS-a.

Pretvarjanje v GPT z izgubo podatkov

Toda pretvorba v vsakem primeru vam omogoča, da rešite absolutno vse možne zrušitve. Na najpreprostejši način lahko pretvorite slog odseka tako, da izbrišete vse obstoječe podatke. To bo trajalo manj časa.
Ob zagonu zagonskega nosilca pokličite ukazno vrstico (običajno se uporablja Shift + F10) in dosledno izvršite ukaze, prikazane na zgornji sliki, pred zagonom orodja DISKPART in določitvijo števila želene particije.

Preoblikovanje brez izgubeinformacije

Za pretvorbo z shranjevanjem podatkov lahko uporabite majhen pripomoček, imenovan Partition Wizard Bootable iz Minitoola, na katerem morate predhodno ustvariti zagonsko čiščenje, ki mora imeti datotečno strukturo FAT32.
Pri zagonu iz medija je treba onemogočiti možnost Secure Boot in v samem programu preprosto izberete pretvorno točko MBR GPT za želeni del, potrditi začetek postopka in počakati na zaključek postopka. Če je po tem v fazi namestitve napovedano, da ni mogoče namestiti Windows 10 na disk z tabelo MBR particij, se zdi, da morate najprej odstraniti zagonsko particijo, ki ponavadi traja 300-500 MB in je na začetku diska kaj je na svojem mestu, če želite ustvariti isto zagonsko particijo, vendar že z datotečnim sistemom FAT32. Po tem bo nov sistem nameščen brez težav.

Ali lahko disk pretvorim z nameščenim sistemom?

Zdaj pa si poglejmo še eno situacijo. Recimo, da je na disku tabela MBR, Windows ni mogoče namestiti in ni zagonskega programa. Kako narediti v tem primeru? Tukaj lahko priporočite program AOMEI Partition Assistant, ki se preprosto zažene neposredno v okolju nameščenega sistema Windows.
Tudi v njem lahko pretvorite izbrani del, za katerega se uporablja ustrezna postavka. Ne smete uporabljati orodja DISKPART iz ukazne vrstice za aktivno sistemsko particijo. Uporabite ga lahko samo, če želitenamestite novi operacijski sistem kot drugi in samo v logični razdelek.

Namestitev operacijskega sistema Windows 7 na pogon, kjer se nahaja tabela MBR, ni mogoč: kaj storiti?

Nazadnje, nekaj besed o težavah s sedmo spremembo. Če vam namestitveni program pove, da je v razdelku tabela MBR particij in Windows 7 ni mogoče namestiti, lahko preprosto izbrišete vse particije neposredno iz namestitvenega programa, tako da namesto njih obstaja prost prostor.
Nato bo namestitev izvedena točno v njej. Razdelite trdi disk na particije, če je potrebno, lahko in že izvajate operacijski sistem, z orodji za upravljanje diskov (diskmgmt.msc) ali zgoraj opisanimi programi drugih proizvajalcev. Prav tako lahko, ko začnete z zagonskim medijem, pokličete ukazno vrstico po analogiji z zgoraj opisanimi metodami, vendar bo po zagonu orodja DISKPRT in definicije zahtevane particije potrebno le očistiti (ukaz clean).

Katero metodo izbrati?

Po ideji sporočilo, da Windows 10 ni mogoče namestiti na disk z mizo particij MBR, se ne more več prikazati, ko so uporabljene vse opisane metode. Ampak kateri od predlaganih izbrati? Po mnenju večine strokovnjakov zamenjava načina prenosa v Legacy ni vredna, saj lahko zmanjša zmogljivost sistema, vendar je uporaba pretvorbe (v obeh različicah) veliko boljša, še posebej, ker v tem ni nič posebej zapletenega (ne, to je samo to preoblikovanje) , odvisno od velikosti particije lahko traja veliko časa).

Sorodne publikacije