Napaka CRITICAL_PROCESS_DIED (Windows 10): Kako popraviti?

Ena izmed najbolj neprijetnih situacij pri delu z deseto različico operacijskega sistema Windows je videz modrega zaslona BSoD s kodo stop (napaka CRITICAL_PROCESS_DIED). Najbolj žalostna stvar je, da se ta napaka kaže izključno na stopnji sistemskega zagona, in znebiti se je ob naslednjem ponovnem zagonu preprosto nemogoče. Vendar pa je to težavo mogoče rešiti s precej enostavnimi metodami.

Kaj je koda napake CRITICAL_PROCESS_DIED?

Stanje, odkrito povedano, ni prijetno. Ok, napaka CRITICAL_PROCESS_DIED se je pojavila samo v sistemu, ki se izvaja, ker se lahko modri zaslon prikaže tudi v zagonski fazi operacijskega sistema.


Slabše, če se napaka pojavi po začetni namestitvi. Problem je najpogosteje posledica napačne namestitve gonilnikov za prisotnost "železnih" naprav, kar povzroča nastanek konfliktov.

Napaka CRITICAL_PROCESS_DIED: kaj storiti najprej?

V vsakem primeru se problem zmanjša na namestitev ustreznih gonilnikov. In ne skušajte videti, da uporabnik vidi v upravitelju naprav na splošnem zavihku, da je nameščen gonilnik in da se naprava normalno izvaja. To je velika napaka. Dejstvo je, da Windows zazna nestandardne naprave, kot se zdi najprimernejši gonilnik, vendar ne ustreza napravi kot celoti. V tem primeru, če imate pogon z originalnimi gonilniki ali povezanimi, morate namestitije iz njega (to se nanaša na težave pri nalaganju sistema).Vendar se zgodi tudi, da se CRITICAL_PROCESS_DIED (Windows 10) sesuje v delujočem sistemu. Kako popraviti to situacijo? Uporabiti morate upravitelja naprav, ki ga prek menija PCM prikličete na ikoni računalnika v razdelku za upravljanje, prek nadzorne plošče ali z vnosom ukaza devmgmt.msc v ukazni vrstici Run. Ampak, da bi odkrili napravo, ki ni uspela, morate najprej prenesti pripomočke, kot so Blue Screen Viewer ali WhoCrashed, ali pa v Device Manager, iščejo razvajen komponenta bo moral kopati zelo dolgo časa (bolj tako, da je naprava lahko označena kot deluje in nima težave). Torej smo imeli napako CRITICAL_PROCESS_DIED (Windows 10). Kako popraviti nesrečo? Za začetek uporabite možnosti osveževanja ali povrnitve na zavihku gonilnika. Mogoče bo pomagalo. Vendar pa je najboljša možnost, da preizkusite identifikatorje DEV in VEN (ID), kjer lahko najdete najprimernejši gonilnik naprave na internetu, ga prenesete in vključite v sistem. Upoštevajte, da nekateri namestitveni programi morda niso predloženi kot EXE datoteka, temveč z objekti s končnico INF. Takšni gonilniki so nameščeni prek menija PCM z izbiro ustrezne postavke. Če se sistem ne zažene v celoti, morate z zagonom v varnem načinu narediti naslednje.
Lahko pa naletimo na situacijo, ko se CRITICAL_PROCESS_DIED (Windows 10) zruši. Kako odpraviti težavo v tem primeru? Lahko pa uporabite tudi specializiranepripomoček za avtomatsko iskanje in namestitev posodobljenih gonilnikov in ne samo za ločeno napravo, temveč za vse prisotne v sistemu. Obstaja veliko aplikacij za to smer, a med najboljšimi je vredno omeniti Driver Booster, DriverPack Solution, Slim Drivers in podobno. Prednost takšnih paketov je očitna: zaganjajo se gonilniki za določene naprave izključno s strani proizvajalca in samodejno integrirajo programsko opremo za prepoznavanje naprav in upravljanje brez sodelovanja uporabnika.

Preverjanje sistemskih datotek

Vendar pa je pogosto razlog za takšno napako lahko kršitev samega operacijskega sistema zaradi nepredvidenih napak.
V tem primeru je priporočljivo, da pokličete ukazno konzolo (bodisi na delujočem sistemu ali ob zagonu z izmenljivega medija) in izvedete ukaz sfc /scannow, ki pomaga rešiti težave z integriteto ali prisotnostjo poškodovanih sistemskih datotek.
Včasih je vgrajeni spletni pripomoček za obnovitev lahko koristen kot orodje DISM. Res je, v tem primeru potrebujete neprekinjeno povezavo z internetom.

Popolna ponastavitev

Toda predpostavimo, da vse to ni delovalo in uporabnik spet vidi kodo zaustavitve CRITICAL_PROCESS_DIED (Windows 10). Kako popraviti napako sistema? Edina in zadnja rešitev je vrnitev na tovarniške nastavitve sistema. Na nekaterih modelih prenosnih računalnikov obstaja vgrajen meni. Toda tudi v Windows 10 je dejansko orodje za povrnitev. Če ga želite uporabiti, morate znova pritisniti tipko Shift in izbrativ začetnem meniju in v obnovitveni konzoli izberite razdelek za vrnitev računalnika v prvotno stanje. Načeloma se lahko podobna dejanja izvedejo v razdelku Parametri in uporabijo posebne zagonske možnosti ali začnete z izmenljivega obnovitvenega diska ali bliskovnega pogona.
In ne pozabite, da ponovna namestitev operacijskega sistema Windows 10, tudi če je formatiranje polne particije brez posebnih gonilnikov, ne reši problema. In narediti take stvari - samo zapravljati čas. Če se sistem ne zažene, je najbolje, da najdete gonilnike ID iz drugega računalnika in jih nato namestite iz ukazne vrstice pri prenosu z izmenljive naprave. In to bo zagotovo delovalo.

Sorodne publikacije