Napajanje strežnika: preverjanje, popravilo, recikliranje

Napajalnik strežnika je del strojne opreme, ki se uporablja za pretvorbo napajalne moči iz vtičnice v uporabno moč za več delov znotraj ohišja računalnika. Pretvori izmenični tok (AC) v stalen pogled moči, ki zahteva računalniške komponente za normalno delovanje, imenovane DC (DC). Prilagodi pregrevanje z nadzorom napetosti, ki se lahko samodejno ali ročno spremeni glede na vir napajanja.


Napajalnik strežnika je znan tudi kot pretvornik moči. Sodobni osebni računalniki univerzalno uporabljajo stikalne vire napajanja. Nekatere naprave imajo ročno stikalo za izbiro vhodne napetosti, druge pa se samodejno prilagajajo omrežnim napetostim. CoolMax in Ultra sta najbolj priljubljena proizvajalca napajalnika.

Funkcije

Za razliko od nekaterih dodatnih komponent strojne opreme, ki se uporabljajo z računalnikom (npr. Tiskalnik), je napajalnik odločilen element, saj brez njega preostali del notranje strojne opreme ne more delovati. Matične plošče, ohišja in napajalne enote imajo različne velikosti, imenovane oblike. Vse tri komponente morajo biti združljive za delovanje. Moč namiznega računalnika spremeni napajanje iz stenske vtičnice v nizkonapetostni enosmerni tok za procesor in periferne naprave. Potrebnih je več vrst stresaDC, jih je treba prilagoditi, da zagotovijo stabilno delovanje računalnika.Računalniške baterije imajo zaščito pred kratkim stikom, visoko in nizko napetostno zaščito, nadtokovno zaščito in pregrevanje. Sodobni napajalniki imajo rezervno napetost, ki vam omogoča, da prekinete večino vašega računalniškega sistema. Ko je računalnik izklopljen, vendar je baterija že vklopljena, se lahko zažene na daljavo prek funkcije Wake-on-LAN in Wake-on-ring, ali lokalno prek napajanja tipkovnice (KBPO), če jo podpira matična plošča. Ta varnostna napetost se generira z manjšim virom energije v napravi. Naprave, zasnovane za uporabo po vsem svetu, so bile opremljene s stikalom za vhodno napetost, ki je uporabniku omogočil nastavitev naprave za uporabo v lokalnem električnem omrežju.

Nazivna moč

Skupna poraba energije napajalnika je omejena z dejstvom, da vsa vodila prehajajo skozi en transformator in kateri koli njegov primarni tokokrog, kot so preklopni sestavni deli. Splošne zahteve glede napajanja za osebni računalnik se lahko razlikujejo od 250 do 1000 W za visoko zmogljiv računalnik z več grafičnimi karticami. Za osebne računalnike običajno potrebujete 300 do 500 W. Napajalniki so izračunani za 40% višje od nazivne moči sistema. Ščiti pred poslabšanjem zmogljivosti in preobremenitvijo napajanja. Baterije označujejo njihovo skupno izhodno moč in kako jo določajo mejne vrednosti toka zanapajalne napetosti. Nekateri viri napajanja nimajo zaščite pred preobremenitvijo - pomembno je razmisliti, preden se zažene napajanje strežnika.

Energetska učinkovitost

Poraba energije sistema je vsota nazivnih zmogljivosti za vse komponente, ki porabijo hrano. Pri nekaterih grafičnih karticah je vrednost 12V za PSU kritična. Če je skupni nazivni tok 12V na akumulatorju višji od priporočene ocene kartice, lahko to napajanje v celoti servisira kartico, če se upoštevajo katerekoli druge komponente sistema. Proizvajalci teh komponent računalniškega sistema, zlasti grafične kartice, se nagibajo k pretiranemu preseganju zahtev po moči, da bi zmanjšali težave pri podpori zaradi prenizkega napajanja.
Čeprav bo imela večja napajalna napetost dodatno varnostno mejo za preobremenitev, je takšna enota pogosto manj učinkovita in porabi več električne energije pri nizkih obremenitvah. Na primer, 900-vatni instrument z oceno 80 Plus Silver (kar pomeni, da je taka naprava zasnovana za učinkovitost vsaj 85% pri obremenitvah nad 180 W) je lahko le 73% optimalna, če je obremenitev pod 100 W, kar je tipična moč za osebni računalnik. Tako bo pri obremenitvi 100 vatov izguba za ta vir 37 vatov. Če je bila enaka naprava pod obremenitvijo 450 W, pri kateri izkoristek električne energije doseže 89%, izgubabo le 56 vatov, kljub dejstvu, da je 45-krat bolj učinkovita. Za primerjavo, 500-vatna napajalna enota 80 Plus Bronze (kar pomeni, da je naprava ocenjena na najmanj 82% za obremenitve nad 100 W) lahko zagotovi 84-odstotno učinkovitost pri 100 W obremenitvi, pri čemer porabi le 19 Wattov.

Specifikacije

Test iz leta 2005 je pokazal, da so napajalniki za strežniško napetost 2000 W običajno 70-80% učinkoviti. Za 75% učinkovito baterijo bo za 75 W enosmernega toka potrebno 100 W izmeničnega toka, preostalih 25 W pa za odvajanje toplote. Kakovostnejši elementi lahko pokažejo učinkovitost nad 80%. Energetsko učinkovite naprave oddajajo manj toplote in potrebujejo manj zraka, da se ohladijo, kar povzroči brezšumno delo.

Uspešnost

Od leta 2012 lahko nekatere visoko zmogljive potrošniške enote presežejo 90% učinkovitosti pri optimalnih ravneh obremenitve, čeprav se bodo pri težkih ali zmanjšanih obremenitvah zmanjšale na 87-89%. Googlovi strežniški napajalniki so več kot 90% učinkoviti. Hewlett-Packard je dosegel 94-odstotno učinkovitost. Standardne baterije, ki se prodajajo za strežniške delovne postaje, imajo učinkovitost 90% v primerjavi z letom 2010. Energijska učinkovitost se pri nizkih obremenitvah bistveno zmanjša. Zato je pomembno, da preverite napajanje strežnika in povežete moč vira s potrebami računalnika. Učinkovitost navadno doseže vrh pri obremenitvi približno 50-75%.

Preventivni ukrepi

\ tUporabnik običajno ne vzdržuje napajanja strežnika. Nikoli ne odpirajte ohišja te naprave. Vsebuje kondenzatorje, ki imajo močan električni naboj, tudi če je računalnik izklopljen in izklopljen iz omrežja za en teden. To je še posebej pomembno pri razstavljanju napajalnika strežnika. Svojo opremo lahko zaščitite pred nihanjem napetosti, z uporabo omrežnih filtrov in neprekinjenega napajanja.

Popravilo in recikliranje napajanja strežnika

Napajalnik je nameščen znotraj zadnjega dela ohišja, kjer je tudi ventilator za hlajenje. Stranska stran, ki se nahaja na zunanji strani ohišja, ima priključek s tremi priključki, na katere je priključen napajalni kabel. Tudi prekinjalo je integrirano s stikalom za vklop in stikalom za napetost. Svežnji barvnih žic ležijo z nasprotne strani baterije do računalnika. Konektorji na nasprotnih koncih žic so povezani z različnimi komponentami v računalniku, da jih napajajo. Nekateri od njih so posebej zasnovani za povezavo z matično ploščo, drugi pa imajo priključke, ki so vgrajeni v ventilatorje, disketne pogone, trde diske, optične pogone in celo nekatere visoko zmogljive grafične kartice, ki jih je treba upoštevati pri obdelavi napajalnika.

Zunanja oprema

Energetske enote so ocenjene po moči in kažejo, koliko energije lahko zagotovijo računalniku. Ker vsak del računalnika zahteva določene pogoje za pravilenpomembno je imeti napajalnik na strani strežnika, ki lahko zagotovi zahtevane meritve. Na voljo je priročen kalkulator za oskrbo hladilnika, ki lahko določi potrebne parametre. Obstajajo tudi zunanji napajalniki, ki se ločeno povezujejo z napajalnim kablom in vam omogočajo, da zmanjšate videz sistema PC.

Sorodne publikacije