Napajalniki: 24-polni in 20 + 4-polni termostati in drugi priključki

Če želite nadgraditi svoj osebni računalnik, je pogosto vprašanje združljivosti komponent, priključkov in napajalnih enot. Za nadgradnjo PC konfiguracije, da bi povečali svojo zmogljivost, lahko integrirate matične plošče, procesor, pomnilniške reže in zmogljivejšo grafično kartico.

In če zamenjate zvočno ali grafično kartico, bodite pozorni na združljivost vtičnice na matični plošči, potem pa, če je potrebno, za spremembo "mati" je pomembno in regulatorji temperature 24 pin napajanje.

Način napajanja in delovanja računalnika

Napajalnik uporablja standardno napetost 230V s frekvenco 50 Hz (Rusija). Načelo delovanja je precej preprosto: omrežna napetost se izravna, očisti in s pomočjo generatorja pretvori v visokofrekvenčni signal z magnitudo 310V +. Z majhnim visokofrekvenčnim transformatorjem pa se desna višja napetost obrne za PC nivo z naknadnim ravnanjem. V BP je prisotna tudi stabilizacija napetostne in tokovne zaščite, napetost in napredni modeli temperature.


Zdaj pa si bomo ogledali 24-polni vtič.

Računalniki in napetosti, potrebne za delovanje

Naslednji napetostni nivoji so potrebni za sodoben računalnik iz napajalnika: +3,3 in, + 5 in + 12 voltov. Zadnji (+ 12V) se napaja na motorje, ventilatorje in osvetlitev ozadja, nizko (+3,3 V in + 5 V) pa za napajanje digitalnih vezij.

Največji priključek blokaNapajalnik ATX 24pin

Največji priključek za napajalni kabel je 24-polni ali 20 + 4, kar se včasih imenuje. 20-polni konektor je bil uporabljen za starejše plošče. Zdaj je to praktično isto. Razlika je le v zakupljenem dodatnem čipu 4pin, zaradi česar so podprte nove modelne plošče, ki zahtevajo bolj gosto energijsko prehrano.


24-polni termostat je izdelan v tem konektorju in napajalnik ima vse zgoraj omenjene napetosti. Obstajajo tudi servisni stiki za vklop in izklop računalnika ter za krmljenje iz drugega vira.
Pomembna značilnost tega priključka - lahko ga vstavite v režo v strogo enem položaju. Zagotovljeno je, da imajo vsi kontakti (pin) različne geometrijske oblike. To lahko preverite sami, vendar ne poskušajte - plošče so zelo krhke.

Razpakiranje 24-polnega napajalnika

Zaradi enostavnosti in enostavnosti imajo vse žice napetosti UHF in vsi kontakti za servisiranje svojo barvo izolacije. Spomniti jih je treba v prihodnosti. Poskusimo jih navesti, zato:
 • Črna - skupna žica (COM). Meri vse napetosti na izhodu napajalnika.
 • Rdeča barva - 5 voltov.
 • Rumena barva - + 12 voltov.
 • Oranžna barva - 33 voltov.
 • Modra je minus 12 voltov.
 • Zelena (solata) - vklopite PS (PS-ON). Če želite vklopiti /izklopiti napajanje, morate ta stik na kratko zapreti s črno žico. V dodatnem 4-polnem priključku za različico 20 + 4 so napetosti + 12V, + 5V in +3.3 V.
 • Kot lahko vidite, ni nič zapletenega v razdeljenem 24-pinskemZa sodoben računalnik ni napajanja.

  Dodatni priključki

  Poleg glavnega priključka iz sodobnega napajalnika so na voljo tudi dodatni vtiči. Imajo manj stikov, majhne velikosti. Zasnovani so za povezavo z računalniškimi perifernimi napravami, kot so čitalniki kartic, optične naprave, trdi diski HDD in SSD, diskretne avdio in video kartice, modemi, ventilatorji in druge naprave.
  Ti priključki imajo tudi ključe in so zaščiteni pred neustrezno povezavo, ki ne odpravlja zahtev, da bi bili previdni in previdni, ker je avtor teh vrstic napačno vstavil 12V + 12V priključek CPU (vendar brez napak in negativnih posledic, samo polnjenje ni se začelo)
  Glavni tipi takih priključkov:
 • Molex - prinaša potrošnikom +5, + 12 voltov in dve COM.
 • PCI-E - predvsem za matične plošče in grafične kartice, odvisno od konfiguracije, je lahko na 4 in 8 pin. Postrezite + 12V in namenjene za velike tokove.
 • SATA 15 napaja optične pogone in trde diske z vmesnikom SATA. Vsebuje +3,3 V, + 5 V in + 12 V, kot tudi COM.
 • Obstajajo tudi priključki za priključitev magnetnega disketnega pogona (diskete). Zaradi svoje starosti in brezupnosti se ta članek ne upošteva.

  Sorodne publikacije