Namestitev procesorja na matično ploščo: navodila korak za korakom

Namestitev procesorja na matično ploščo je preprost, a odgovoren primer, ki zahteva urejen pristop. Če sledite danim navodilom, potem ta postopek ne traja veliko časa. Za začetek se morate odločiti o željah novega procesorja in zmožnostih matične plošče.

Kako izbrati procesor

Za začetek preverite pri proizvajalcu. Trenutno sta na tem področju dva vodilna zastopnika - AMD in Intel. Vsak procesor je edinstven na svoj način (generacija, vtičnica, značilnosti in značilnosti). Nameščanje procesorjev Intel je odvisno od generacije, ki ji pripada. Na primer, procesorji, ustvarjeni za strežniške naloge, se popolnoma ne prilegajo matičnim ploščam segmenta igre. Priključki za namestitev tudi niso enaki, vendar je najbolj priljubljena vtičnica 1155. Pod tem priključkom so primerni procesorji tretje in pete generacije.


Proizvajalci AMD trenutno distribuirajo vtičnico AM3. Pod njim so primerni procesorji, ki delujejo pod blagovno znamko Ryzen. Izbira procesorja za namestitev je odvisna od posameznih značilnosti same komponente in potreb uporabnika. Za vsakodnevno izvajanje preprostih nalog in zagon enostavnih aplikacij bodo ustrezali procesorji proračunske vrste. Ljubitelji igralnega sveta bodo potrebovali procesor s potencialom pospeševanja, vendar bo cena primerna.

Izbira matične plošče

Obstaja tudi nasprotno stanje, ko je procesor že v rokah, in matična plošča je še vednone V tem primeru je vredno pozoren na vtičnico - podpirati mora Intel ali AMD. Vsak procesor lahko podpira določeno število rež za OPERATING memory - to je treba upoštevati tudi.


Navodila za namestitev procesorja AMD

V procesorjih AMD so stiki na čipu, zato procesorska namestitev ne vzame veliko časa. V primeru neuspešnega poskusa lahko ne samo poškodujete sam procesor, temveč tudi sami odstranite matično ploščo. Previdnost ne bo škodovala. Priključki na bazi AMD so popolnoma plastični, noga pa je iz kovine. Namestitev novega procesorja se začne s to zelo nogo - potrebno jo je postaviti v navpični položaj. Za pravilno namestitev CPU, morate pojasniti lokacijo stikov na čipu ali uporabite namig proizvajalca - na dnu čipa je običajno majhen pozlačeni trikotnik, ki kaže na stran namestitve. Potem morate le spustiti ročico - in procesor je nameščen.

Navodila za namestitev procesorja Intel

Za razliko od prejšnjega predstavnika, so se Intelovi razvijalci odločili, da popolnoma spremenijo obliko, tako da bodo stiki na matični plošči. Preden namestite procesor, morate dvigniti kovinski pokrov in pogledati na priključek - na straneh bodo nameščene "tipke", ki ustrezajo luknjam na samem procesorju. Nato morate vstaviti procesor v priključek in zapreti pokrov. Z spuščanjem pritrdilne ročice je razvidno, da se pokrov nekoliko premakne naprej - takšna manipulacija je potrebna za gosto povezavo procesorja s kontakti.

Termopasti in hladilni sistem

Po namestitvi procesorja na ploščo je še prezgodaj za zagon sistema. Na procesorju ni lastnega hladilnega sistema, zato morate skrbeti za kakovostno odvajanje toplote. Hlajenje montaža je bolje, da v matični plošči nameščen v primeru. Za začetek je potrebno uporabiti termično pasto, ki bo zagotovila boljši stik s hladilnikom. Najbolj idealna možnost hlajenja je hladilnik s kupolo. Sam stolp je sestavljen iz bakrenih toplotnih cevi, radiatorja, ventilatorja ali ventilatorjev, električnih žic.
Število bakrenih cevi je zelo pomembno, ker bodo bolj v hladilnem sistemu, več toplote lahko odstopajo od procesorja. Nato cevi preidejo v radiator in ga že ohladijo. Pomembno je napajalni kabel, ki ima tri ali štiri kontakte. Kabel za tri kontakte bo v "stolpu" stalno vzdrževal maksimalno hitrost ventilatorja, kar negativno vpliva ne samo na raven hrupa, ampak tudi na obrabo samega hladilnega sistema. Idealna možnost je štiristopenjsko napajanje, kjer je eden odgovoren za nadzor hitrosti ventilatorjev. Tudi ta vrsta napajanja se lahko prilega samo matičnim ploščam, ki podpirajo ta spojnik. Potem ostane samo nastavitev BIOS-a, da samodejno prilagodi vrtenje, hladilnik pa bo manj nagnjen k obrabi. Hladilnik sam izbere dve glavni komponenti. To je poraba energije procesorja in moč napajanja. Pri izbiri močnega hladilnika je potrebno izračunati močnapajalna enota. Druga točka je poraba energije procesorja. Značilnosti hladilnikov kažejo na maksimalno porabo energije procesorja, s katero bo lahko deloval. Če je narobe pobrati hladilni sistem, se bo procesor nenehno segrel, kar bo motilo celoten sistem in se samouničilo.

Sorodne publikacije