Namestitev in oblikovanje računalniških omrežij

V moderni dobi, nasičeni z velikim številom računalnikov in tehnologije, zlasti z uporabo storitev načrtovanja računalniških omrežij. Stabilnost in dolga uporaba vseh naprav bo odvisna od tega, kako dobro bo načrtovana postavitev. Kot osnovo lahko opravite vaje o oblikovanju računalniškega omrežja energetskih podjetij.

Uvod

Računalniško omrežje je računalniški sistem, v katerem so združeni računalniki in potrebna periferna oprema na določenem omejenem območju. V večini primerov gre za eno pisarno ali zgradbo, no, ali eno podružnico podjetja. Do danes je računalniško omrežje postalo eden glavnih atributov računalniških sistemov, ki imajo več kot en računalnik.


Glavne prednosti, ki jih lahko dosežemo z lokalnim omrežjem, so zmožnost skupne rabe teh virov, izmenjava podatkov, centralizirano skladišče, uporaba tiskalnikov ali dostop do interneta. Nič manj pomemben vidik je pridobivanje sistema, odpornega na napake, ki lahko nadaljuje svoje delovanje v primeru okvare njegovih ločenih delov. To se doseže z uporabo računalniških omrežij ti redundance in podvajanja. Praviloma gradimo zanesljiv sistem, ki bo izpolnjeval vse zahtevane zahteve in ima najnižje stroške, ki se začne z izdelavo načrta. Upošteva različne značilnosti,izbrana je potrebna topologija, programska in strojna oprema.


Opis zahtevanega omrežja

Pri načrtovanju računalniškega omrežja je treba upoštevati, da bo imel posebne značilnosti in parametre. Zlasti mora omogočiti informacijskemu oddelku družbe, da ohrani zmogljivost celotne strojne in programske opreme, da omogoči upravljanje potrebnih omrežnih virov in varnostno kopiranje baze podatkov.
Za zagotovitev, da imajo vsi odjemalci omrežja dostop do hitrega internetnega dostopa. Prav tako je potrebno organizirati veliko skladišče za vso shranjeno dokumentacijo. Omenjeno omrežje bo predvideno za 40 delovnih mest. Razdeljeni bodo na dva segmenta, ki vsebujejo po 20 avtomobilov. Na voljo bo tudi en skupni strežnik. Lokacija žic, ki povezujejo vse stroje, je zagotovljena v posebnih kanalih, ki so postavljeni pod umetno prevleko. Tako boste prihranili na dolžini vseh kablov.

Topologija omrežja

Vsako računalniško omrežje je v glavnem razdeljeno na računalnike in podatkovna omrežja. Razdelimo jih lahko v več kategorij:
 • p robobnaya računalniška mreža;
 • skalarno omrežje;
 • omrežje l lestvice;
 • regionalno omrežje.
 • V tem primeru bo uporabljeno lokalno omrežje. To pomeni, da bodo v njem locirani stroji v mejah kateriheno sobo ali stavbo. Takšna omrežja imajo več osnovnih prednosti:
 • pri hitrem prenosu podatkov v 100 megabitih na sekundo;
 • ni velika verjetnost napake pri prenosu podatkov;
 • mali in dolgi kabel tb i.
 • Beseda "topologija" pomeni fizično lokacijo računalnikov v omrežju. To je eden od standardnih izrazov, ki jih strokovnjaki uporabljajo za opisovanje postavitve elementov. Na izbiro te ali tiste topologije pogosto vplivajo naslednje značilnosti:
 • zapustiti opremo, ki jo je treba uporabiti;
 • x Značilnosti te opreme;
 • sposobnost in sposobnost omrežja za širjenje;
 • o načinu upravljanja in upravljanja. V bistvu obstaja 5 vrst različnih topologij: pnevmatika, zvezda, prstan, rezanci, celica ali koncentrična.

  Topologija "bus"

  Zelo pogosto se imenuje linearna pnevmatika. Uporablja se v najbolj preprostih in najpogostejših računalniških sistemih. Uporablja se samo en kabel, ki je hrbtenica. V tej vrstici so vsi računalniki v omrežju že povezani. Prenos podatkov v tej vrsti topologije je posledica naslavljanja podatkov mesta, ki ga kabel pošlje s pomočjo električnih signalov. V določenem času lahko nosi samo en stroj. In to pomeni, da je učinkovitost te topologije v veliki meri odvisna od števila računalnikov, vključenih v ta sistem. Več kot njihovo število bo počasnejšezamenjati.
  Seveda to ni edini dejavnik, ki vpliva na hitrost prenosa podatkov. Obstajajo tudi splošne značilnosti strojne opreme sistema, pogostost kroženja računalnikov, kategorije omrežnih aplikacij, ki se izvajajo na strojih, vrsta kabla, razdalja med računalniki. V bistvu pnevmatika predstavlja pasivno topologijo. To pomeni, da lahko stroji poslušajo samo podatke, ki se prenašajo prek omrežja. To pomeni, da ne morejo sodelovati pri neposrednem prenosu teh informacij na drug računalnik. Ena od značilnosti omrežja je dejstvo, da se podatki, ki se premikajo vzdolž njega, lahko prikažejo, ko doseže konec kabla. To lahko prepreči normalno delovanje. Zato je treba te signale nekako ugasniti ob prejemu naslovnika. V ta namen se uporabljajo posebni terminatorji.
  V nasprotju s celovitostjo kabla je popolna prekinitev delovanja omrežja. V tem primeru lahko avtomobili nadaljujejo svoje samostojno delo. Te značilnosti je treba upoštevati pri načrtovanju računalniških omrežij.

  Topologija "ring"

  Kot lahko uganete iz naslova, so segmenti omrežja krožni. To je v zaprtem obroču. S takšnim sistemom oblikovanja je ena od prednosti takojšnja pošiljanja na vsa delovna mesta računalniškega omrežja.
  Glavni problem te topologije je dejstvo, da mora vsaka postaja neposredno sodelovati pri prenosu informacij. To pa pomeni, da bo neuspeh enega udeleženca motil celovitost celotnega sistema. Tudi sprejetje vVrstice novega člana morajo biti odklenjene.

  Topologija "zvezda"

  Ta vrsta je bila zasnovana za velike računalnike. Ta sistem ima en glavni stroj, ki obdeluje podatke, ki prihajajo iz zunanjih naprav ali drugih terminalov. Osnovno načelo takšne topologije - vse informacije med obema delovnima mestoma morajo vedno potekati skozi skupno vozlišče celotnega računalniškega omrežja.
  Pretok takšne topologije je označen z računalniško močjo vozlišč in je opisan za vsako delovno postajo. Ker ta sistem uporablja skupni center, to pomeni, da mora biti vsako delovno mesto povezano z njim. To pa pomeni, da bodo stroški polaganja kablov veliko višji kot v drugih topologijah. Toda zvezda je ena najhitrejših, saj se prenos podatkov opravi med dvema delovnima postajama preko enega skupnega vozlišča. Zato je neposredna odvisnost uspešnosti celotnega omrežja od uspešnosti te strani. Na splošno ima topologija "zvezde" naslednje prednosti:
 • okvara enega omrežja delovne postaje bo nadaljevala omrežje;
 • n omogoča enostavno merjenje sistema s povezovanjem novih delovnih mest in postaj;
 • Preprosto zaznavanje okvare ali skale;
 • je zelo enostavno upravljati.
 • Poleg tega obstaja več pomanjkljivosti:
 • napaka glavnega vozlišča ali vozlišča v tem omrežju je nedostopna;
 • Organizacija bo potrebovala veliko količino kabla.
 • Ta sistem za načrtovanje računalniškega omrežja je idealen za reševanje trenutnega problema.

  Malo o modelu OSI

  Metodologija za oblikovanje računalniških omrežij vključuje veliko število operacij, ki zagotavljajo prenos informacij z enega vozlišča na drugega. Hkrati uporabnik, ki dela na trenutnem računalniku, sploh ne ve, kako poteka proces izmenjave podatkov. Pravzaprav je v ozadju veliko zanimivih procesov. Prvič, informacije so razdeljene na posebne bloke, od katerih vsak nosi posebne informacije o storitvah. Ustvarjeni bloki se oblikujejo v obliki omrežnih paketov. Lahko jih kodiramo, šifriramo in nato prenašamo z električnimi ali svetlobnimi signali. Prav omrežni modeli se uporabljajo za racionalizacijo vseh ravni postopkov, ki se pojavijo, ko se paketi prenašajo in sprejemajo.
  V sodobnem svetu je referenčni sistem OSI postal najbolj razširjen. Odobren je bil leta 1984. Od takrat je bila uporabljena kot osnova za skoraj vse proizvajalce opreme, da bi upoštevali vse značilnosti oblikovanja računalniških omrežij. Na kratko, model deli celoten prenos informacij na sedem glavnih nalog ali ravni. Za dve najnižji med njimi je značilna izvedba strojne opreme. Prvih pet izvaja prenos preko programske opreme. Vendar pa je ta model kljub temu teoretičen, zato pri načrtovanju računalniških omrežij podjetja vedno obstajajo odstopanja ali spremembe. Na splošno od vseh posebejzanima omrežni protokol TCP /IP.

  TCP /IP protokolni sklad

  TCP /IP je sredstvo za izmenjavo podatkov med stroji, ki so integrirani v eno skupno omrežje. Glavni razlog za ta protokol je zelo pogost, saj lahko lastnim sistemom za načrtovanje računalniškega omrežja omogoči povezavo z internetom ali ustvarjanje novih segmentov. Vse informacije, ki jih ta protokol prenaša, je IP paket. Priznavanje cilja v njem je posledica izdaje naslova IP.

  Izbira programske in strojne opreme

  Med glavnimi fazami pri oblikovanju računalniških omrežij je izbira orodij, ki bodo zagotovila interakcijo vozlišč. Začnete lahko s skupinami kablov. V katerem koli računalniškem omrežju so lahko do 3. To je koaksialni, zviti par in optična vlakna. Prva, zaradi visokih stroškov, ni dobila široke distribucije. Za druga dva lahko ostanete bolj podrobno.

  Kabel

  Posukan par je nekakšen komunikacijski kabel, ki je par izoliranih vodnikov, ki so zaviti skupaj. Je poceni in enostavna za namestitev, zato je postala zelo razširjena pri namestitvi in ​​oblikovanju računalniških omrežij. Povezava se izvede s priključkom RJ-45. Optična vlakna zagotavljajo enega najhitrejših vrst prenosa podatkov. Ker pa je pri vzdrževanju in povezavi precej draga, se uporablja predvsem pri prenosu interneta v stavbo, kjer je omrežje nadalje zgrajeno z uporabo zvitih par.

  Oprema

  Kot lahko preklopna opremauporablja več različnih elementov. Ponavljajoče se omrežno povezavo s ponavljanjem električnega signala. Koncentratorji ali vozlišča, ki združujejo več vozlišč v en skupen segment. Ko je signal prejet, ga vozlišče prenese v vsa razpoložljiva vrata. Zaradi velikega števila trkov pa se vozlišča uporabljajo redkeje. Namesto tega so prišla stikala ali stikala. So veliko bolj produktivni kot vozlišča in lahko prenašajo podatke izključno na določeno destinacijo. Usmerjevalniki pripomorejo k zmanjšanju obremenitve omrežja z razdelitvijo več domen in filtriranjem paketov.

  Izbira delovnih postaj

  Za načrtovanje in upravljanje računalniških omrežij so delovna mesta izbrana glede na razpoložljive finančne vire in preference. Strežnik ima v večini primerov veliko več virov in naprednih računalniških lastnosti. V bistvu je tisti, ki bo glavno "misleče" vozlišče v omrežju.

  Zaključek

  V članku je predstavljen primer teoretičnih temeljev oblikovanja računalniških omrežij. Dejansko je ta proces precej dolg in zapleten. Na vsaki stopnji bo potrebno rešiti veliko nalog. Zato je izvajanje njenih tesnil in montaža omrežja običajno vključeno v izkušene strokovnjake, ki imajo tako teoretično znanje kot tudi praktične izkušnje na tem področju.

  Sorodne publikacije