Namestitev gonilnikov naprav v operacijskem sistemu Windows - funkcije in nasveti

Večina sodobnih uporabnikov, vključno z novimi uporabniki, vedo, da je za pravilno delovanje "strojne opreme" in nekaterih navideznih komponent, ki so vgrajene v okolje operacijskih sistemov Windows, potrebna posebna programska oprema za upravljanje, imenovana gonilnik. Nekateri napačno verjamejo, da se namestitev gonilnikov naprav v operacijskem sistemu Windows izvaja samo na stopnji namestitve samega sistema, potem pa o njih lahko pozabite. Žal je treba gonilnike pravočasno nadgraditi, včasih pa je morda potrebna ročna ponovna namestitev, zlasti v primerih, ko voznik povzroča sistemske napake, ki povzročajo modre zaslone smrti.


Kaj so gonilniki naprav v sistemu Windows in zakaj jih potrebujejo?

Preden se lotimo zapletenosti namestitve takšne programske opreme v sisteme Windows, se bomo na kratko osredotočili na nekatere teoretične vidike. Kaj je voznik?
V bistvu gre za programsko opremo, ki je posebej zasnovana za interakcijo z vsemi "železom" in nekaterimi navideznimi komponentami računalnika z operacijskim sistemom ali nameščeno programsko opremo, ki jo lahko oprema uporabi med svojim delom. V najpreprostejšem jeziku lahko gonilnik naprave imenujemo nekakšna vmesna povezava, ki povezuje napravo s programskim okoljem, v katerem lahko uporabljate njegove zmožnosti. Toda v resnici je taka razlaga precej primitivna, kerobdelava sestavnih delov voznika je veliko bolj zapletena.

Konfiguriranje strojne opreme med prvo namestitvijo operacijskega sistema

Vendar pa naj se osredotočimo na teorijo in preučimo praktične korake pri namestitvi, da zagotovimo pravilno prepoznavanje (identifikacijo, inicializacijo) opreme in njene učinkovitosti. Takoj bodite pozorni na trenutek, ko je gonilnik naprave potreben samo za zaznavanje svojega operacijskega sistema ali programa, ampak za začetne I /O sisteme BIOS ali UEFI, ki inicializirajo opremo sami.

Kar se tiče namestitve gonilnikov med namestitvijo operacijskega sistema, so zdaj vsi takšni procesi popolnoma avtomatizirani. V eni fazi postopka ali po končani namestitvi glavnih komponent se včasih pojavi sporočilo, da sistem konfigurira strojno opremo.
Vse to je dejansko storjeno brez udeležbe uporabnikov, vendar je zvijača, da so gonilniki nameščeni samo za komponente za samoprilagajanje Plug & Play in izključno iz baze podatkov, ki ima veliko naprav, vendar samo tiste, ki imajo podporo. od Microsofta. V zvezi s tem lahko pride do težav. Na primer, če uporabnik namesti opremo od neznanega proizvajalca, ki nima zahtevane podpore, sistem ne bo našel prvotnega gonilnika in bo namestil programsko opremo, ki naj bi ustrezala dani komponenti komponente. Zaradi tega naprava sama ne deluje vedno pravilno (ali pa ne deluje)na splošno).

Uporaba originalnih gonilnikov

Zaradi tega stanja je priporočljivo, da za vse komponente računalnika ali prenosnega računalnika, ki se običajno dobite ob nakupu, najprej uporabljate diske ali bliskovne pogone z originalnimi gonilniki. Praviloma uporaba teh kompletov ne namešča samih gonilnikov, temveč samo zaženite ustrezen programček. V skrajnem primeru, če ponovno namestite takšno sistemsko programsko opremo, lahko določite namestitev s določene lokacije (v našem primeru z odstranljivo napravo).

Preverjanje gonilnikov naprav v operacijskem sistemu Windows 7 ali drugih različicah sistema

Zdaj pa si poglejmo, kje v sistemu Windows lahko vidite vse nameščene komponente in pridobite informacije o vseh napravah in njihovih gonilnikih, prepoznate težave z njihovim delovanjem in jih odpravite. , če obstaja, bo zaznana. V ta namen je v vsakem OS celotne družine na voljo posebno orodje, imenovano "Device Manager", v katerem je privzeto kategorizirana vsa oprema.
Če želite videti absolutno vse komponente, morate v meniju uporabiti postavko Hidden Device Show. Voznik zrušitve naprave je preprost. V tem primeru bo komponenta z nedelujočim voznikom označena z rumenim trikotnikom s klicajem. Če je komponenta izklopljena, se na njem prikaže siva nalepka s puščico navzdol. Opis napake je v lastnostih na skupnem zavihku.

Atugotavljanje napak v opisu kaže posebno kodo, ki lahko zazna napake in gonilnik za napravo (koda 28, na primer, kaže, da je zahtevana programska oprema ni nameščena).

Vprašanje posodabljanje gonilnikov s pomočjo

Odpravite težave v večini primerov lahko neposredno v "Device Manager", s pomočjo funkcije posodobitve gonilnika, vrniti v prejšnje stanje po namestitvi novo verzijo (če komponenta ne deluje) in ekstrakcijo opreme.
Toda tudi z iskanjem za posodobitev voznik na internetu, še enkrat, bo nameščena izključno z zbirko podatkov Microsoft, ki je potrebna programska oprema ne sme vsebovati. Toda, ko je popolna odstranitev naprave ponovno zagnati sistem, ko sistem namesti na najbolj ustrezen gonilnik sami. Čeprav je še vedno "tujerodna", ta pristop omogoča, da vsaj delno rešiti težave invalidske opreme, ki včasih vodijo do pojava modrih zaslonov. In potem, da lahko sodelujejo neposredno Odpravljanje težav z uporabo tujih sredstev.

Programska oprema za samodejne posodobitve

Glede na dejstvo, da je Microsoft gonilnika zbirke podatkov ni popolna, je posodobitev bolje uporabljati druge razvoja programske opreme. Med je vse, kar je danes na voljo na trgu, najmočnejše Prevzete programi in sklopov, kot so DriverPack rešitev, SlimDrivers, Driver Booster in podobno.
Ti iskalni pripomočki potrebni gonilnikiin v svojih lastnih podatkovnih bazah ter pri sklicevanju na uradne internetne vire proizvajalcev opreme in razvijalcev zanj programsko opremo. Kot je že jasno, je prisotnost internetne povezave predpogoj za iskanje najnovejših različic gonilnikov. Opomba: Nekatere distribucijske različice programa Windows lahko na začetku vsebujejo komplete DriverPack Solution, do katerih lahko dostopate med namestitvenim postopkom, da bi našli manjkajoče gonilnike. Vendar pa je treba jasno razumeti, da je to posilstvo po meri, saj noben uradni distro od Microsofta ne vsebuje nobene dodatne programske opreme in pripomočkov. Za posodobitev gonilnikov za diskretne grafične kartice je najbolje, da uporabite posebne aplikacije samih proizvajalcev (na primer NVIDIA Experience).

Spletni viri

Praviloma je za vsak tip opreme v današnjem razvoju internetnih tehnologij lažje najti gonilnik na svetovnem spletu. Preprosto obiščite spletno mesto proizvajalca, določite model naprave, prenesite gonilnik in ga namestite sami. Toda za prenosne računalnike mnogi proizvajalci ponujajo posebne funkcije, da vnaprej določijo model prenosnega računalnika z vsemi nameščenimi strojnimi komponentami in operacijskim sistemom, z naknadnim izdajanjem priporočil za namestitev potrebne programske opreme za nadzor ali celo s samodejno namestitvijo posodobljenih različic, vključno s firmwareom BIOS in UEFI.

Kaj storiti, če zahtevanega gonilnika ni mogoče najti?

Toda tudi z vsemi zgoraj navedenimi koristmitehnike postavljanja lahko postanejo precej problematične. Da, zelo pogosto se pojavijo težave pri iskanju gonilnika naprave v obliki čitalnika kartic (gonilniki O2Micro). Če tudi takih uradnih virov ne najdete, jih lahko najdete sami.
Če želite to narediti, morate v upravitelju naprav skozi zavihek podatkov pregledati lastnosti komponente, iz spustnega seznama izbrati ID opreme, kopirati najdaljši niz z identifikatorji DEV in VEN ter nato iskati že na specializiranih mestih, ki vsebujejo podatkovne baze gonilnikov, prenesite gonilnik in ga namestite sami.

Kako sami namestiti gonilnik?

Kar se tiče namestitve prenesene programske opreme (na primer, isti gonilniki naprave Bluetooth, kot vsi drugi), tukaj ni veliko možnosti. Čeprav imajo sami gonilniki običajno sistemske datoteke (SYS, VXD, itd.), Običajno niso nameščeni kot taki, saj jih ne morejo niti kopirati v želene imenike s poznejšo registracijo rezultata. Poleg tega je zelo dvomljivo, da se bo povprečni uporabnik lahko spopadel z vsemi zapletenostmi takšnih dejanj. Zato razvijalcem olajšamo ponudbo za namestitvene ali EXE datoteke, ki jih Windows 7 in novejši morajo izvajati v imenu skrbnika, ali objektov z razširitvijo INF. Za druge se uporablja element namestitve iz kontekstnega menija PCM v datoteki. Če vam sistem pove, da namestitev iz nekega razloga ni mogoča, jo lahko poskusite namestiti prek "Dispatcher".z izbiro posodobitve, ki kaže, kam naj se shrani prenesena datoteka gonilnika in njegovih komponent.

Možni problemi z gonilniki in najlažji načini za njihovo odpravo

Kot je bilo že omenjeno, lahko v najpreprostejšem primeru pri odkrivanju motenj vidite posebno kodo, ki bo popolnoma razumela, zakaj ni uspela. Tudi če se v opisu kritične napake prikaže modri zaslon, se lahko sklicuje na povezavo do poškodovane datoteke gonilnika (morda grafični in omrežni adapterji, pogoni za shranjevanje itd.). Težavo (vključno z gonilniki za naprave USB) lahko odpravite tako, da posodobite ali spustite gonilnik. Če zagon sistema ni mogoč, lahko vse operacije izvedete z varnim zagonom (različice operacijskega sistema Windows pod osmim menijem za izbiro zagona se pokličejo s pritiskom tipke F8). Če takšni ukrepi ne prinesejo rezultata, se domneva, da je najbolj učinkovito povrniti nastavitve BIOS-a ali posodobiti vdelano programsko opremo primarnega sistema, če noče delati z novo opremo. Vendar so to le splošna priporočila. Odločitev o vlogi se uporablja za odpravo neuspeha tehnike je treba sprejeti šele po ugotovitvi glavni vzrok njihovega pojava.

Sorodne publikacije