Najboljši program za nadzor hitrosti hladilnika

V tem članku je opisan program za nadzor hitrosti hladilnika procesorja, grafične kartice in drugih komponent računalnika. Ne glede na to, morate zaradi pretiranega hrupa ali zaradi pregrevanja spremeniti hitrost ventilatorja, SpeedFan pa bo pomagal v vsakem primeru. Glavni pogoj za pravilno delovanje pripomočka je zmožnost nadzora hladilnikov iz BIOS-a.

SpeedFan

SpeedFan - popolnoma brezplačen program za nadzor hitrosti hladilnika grafične kartice, CPU in katere koli druge aktivne hladilne opreme. Ventilator se lahko krmili samodejno ali ročno.


Pred zagonom pripomočka je priporočljivo onemogočiti samodejno spremembo hitrosti v BIOS-u. Če se ta pogoj ne upošteva, pravilno delovanje programa ni zagotovljeno. Po vklopu SpeedFan prebere informacije o hitrosti ventilatorja in sprejme te vrednosti kot največje vrednosti. To pomeni, da če BIOS ne dovoljuje, da se hladilnik razširi do meje, potem pripomoček tega ne more storiti.
Na primer, hladilnik procesorja, ko je vklopljen, se hitrost vrtenja vrtlja s hitrostjo 1.000 vrt /min. Aplikacija bo to vrednost sprejela kot zgornjo mejo in ne bo mogla povečati frekvence, ko temperatura doseže kritični nivo procesorja. Če se računalnik samodejno izklopi, njegov osrednji procesor ne bo uspel.

Prvi zagon

Po zagonu program za nadzor hitrosti hladilnika pripravi okno s kratko pomoč. Po preučevanju besedila morate označitinasproti posamezne točke in zaprite okno. Po tem se ne bo več prikazoval na zaslonu.


Sedaj bo program določil, katera oprema je opremljena z aktivnim hlajenjem z možnostjo regulacije in upošteva odčitke senzorjev. Po tem se na zaslonu samodejno prikaže seznam hitrosti ventilatorjev in temperatura glavnih komponent računalnika. Poleg tega lahko programska vrstica opazuje informacije o CPU in napetosti. Če želite spremeniti jezik v ruski jezik, pojdite v meni »Konfiguriraj« & gt; "Možnosti". Nastavite stikalo »Jezik« na »Ruski«. Kliknite V redu.

Glavno okno

Program za nadzor hitrosti hladilnikov v ruskem jeziku prikazuje vse potrebne informacije za uporabnika v ločenih blokih. V sredini okna so podatki, ki opisujejo vse najdene krmilnike ventilatorjev. Njihova imena so Fan2 Fan1 in tako naprej, v tem primeru lahko seznam šteje veliko več hladilnikov kot v računalniku. Nasproti nekaterim od njih bo prava hitrost ventilatorja. Drugi prikazujejo vrednosti, ki so enake nič ali "smeti" (manj kot 1000 vrtljajev na minuto).
V nasprotju s podatki, ki opisujejo delo vijakov, se nahaja informacija o temperaturi glavnih komponent računalnika:
 • CPU - procesor.
 • GPU je jedro grafične kartice.
 • HD0 - trdi disk.
 • Lahko je tudi smeti. Da bi ugotovili, katere vrednosti niso resnične, morate razmišljati logično. Na primer, temperatura naprav v delovnem stroju verjetno ne bo dosegla ravni 5 ali 120 stopinj. To je edina pomanjkljivost regulativnega programaHitrost vrtenja hladilnika se ni izgubila v vseh letih razvoja. Treba je reči, da uradna stran ponuja zbirko potrebnih nastavitev za pripomoček pod priljubljenimi konfiguracijami računalnika. Vendar je pogosto hitreje ročno dokončati vse nastavitve.

  Osnovni bloki pripomočkov

  Blok pripomočkov s seznamom Speed0102 itd. Vsebuje stikala hitrosti vijakov. Navedena je kot odstotek. Glavna naloga - ugotoviti, katera stikala iz tega bloka, za katere so odgovorni navijači. Pomaknite se na prvi izbirnik in spremenite njegovo vrednost za 20-30%. Upoštevajte hitrost, nasprotno kateri se spreminja vrstica "ventilator". Zdaj spremenite nastavitev naslednjega stikala. Zapomnite si ali zapišite vsako ujemajočo se ujemanje. Če senzorji niso identificirani, je smiselno uporabiti pripomoček AIDA64. Hkrati poganjajte SpeedFan in Speedy. Spremenite vrednosti stikala za hitrost in v AIDA vidite, kateri ventilatorji se začnejo vrteti z drugačno hitrostjo.

  Konfiguracija

  Pojdite v meni "Konfiguracija". Tu lahko določite vse vrstice blokov jasnih imen glavnega okna. Na primer, senzor vrtenja hladilnika CPE se preimenuje v "TempCPU". Če želite to narediti, kliknite na kateri koli element v nastavitvah, počakajte trenutek in ponovno kliknite. Po tem se prikaže vrstica in v njej se prikaže kazalec.
  Označite ime želenega senzorja in bodite pozorni na dno programskega okna. Tukaj je treba vnesti, katera temperatura vsake naprave v osebnem računalniku, ki jo program za nastavitev hitrosti hladilnika šteje za normalno. Ko se oprema ohladi na to raven,Hitrost ventilatorjev bo minimalna. Navesti morate tudi temperaturo alarma. Ogrevanje na to raven bo vključevalo največjo hitrost hladilnika. Če želite izvedeti, katero vrednost uporabiti, si oglejte uradna mesta proizvajalcev osebnih računalnikov. Sedaj kliknite "+" nasproti imena senzorja. Počistite seznam »Hitrost«. Pustite samo tisto, ki ustreza krmilniku te naprave. Pojdite na zavihek "Ventilatorji" in jih po potrebi spremenite na enak način kot senzorje. Počistite neuporabljeno, tako da počistite.

  Hitrost

  Če želite, da program samodejno nadzoruje hitrost hladilnika, odprite zavihek »Hitrost«. Izberite želeno linijo ventilatorja in jo preimenujte, kot se vam zdi primerno. Zdaj bodite pozorni na spodnji okvir okna. Tu sta dve točki:
 • "minimalna" - raven minimalnih vrtljajev hladilnika,
 • "največja" - največja.
 • Vse vrednosti so navedene kot odstotek. Tukaj nikoli ne vnesite števila, ki je enako 100, ker se bo ventilator popolnoma razvil, ko bo dosežena kritična temperatura, ki je bila pred tem nastavljena. Na koncu konfiguracije potrdite polje poleg menija »AutoMenu« in kliknite »OK«.

  Dodatni parametri

  Poleg zgornjih parametrov ima program za prilagajanje hitrosti hladilnika dodatne parametre. Vsi so v meniju »Konfiguracija« & gt; "Možnosti". Nemogoče jih je vse opisati v majhnem članku, tu bodo podane le najbolj potrebne. Označi pred besedilom »Zažene se vrtenje«program bo vključen brez zaključka glavnega okna. To je zelo priročno, če se pripomoček samodejno prenese z operacijskim sistemom. Če ne izberete polja, se ob vsakem zagonu OS na zaslonu prikaže okno pripomočka. Potrditveno polje poleg možnosti »Strni, ko je zaprto« bo aplikaciji omogočilo, da še naprej deluje, tudi če uporabnik klikne križ. Potrditveno polje "Hitrost ventilatorja po sprostitvi" je potrebno za preprečitev težav po zapiranju programa. Če ni navedeno, program za prilagajanje hitrosti hladilnika laptop bo pustil hitrost vijakov na ravni, na kateri so delali v času, ko utility izstopi. To lahko povzroči pregrevanje in poškodbe osebnega računalnika.

  Sorodne publikacije