Najboljše stare igre RPG: Pregled

Stare RPG-je vedno privabljajo ljubitelje nostalgije za klasičnim žanrom. Takšni hiti preteklosti, kot so Diablo 2 ali NOX, verjetno ležijo na policah poznavalcev in niso vedno brez prahu. Medtem se nove igre držijo najslabših starih.

RPG

Najprej bi želel ugotoviti, katere značilnosti so določene v tem žanru. Kratica pomeni igro vlog, igro, v kateri moraš igrati vlogo. Sploh ni gledališka, seveda. To pomeni, da igralec upravlja določen znak (ali skupino), ki se nariše skozi celotno igro igre, da doseže kateri koli cilj. Preizkusite vse težave, ki jih boste imeli z lastnim značajem. Nenamerni igralec začne empatizirati svojega junaka. Sledi intuitivno razumevanje značilnosti žanra.


Začetek igre običajno predstavlja urejevalnik znakov, kjer lahko vsakdo ustvari podobo svojega junaka. Pri tem protagonist nabira očala, ki se porabijo za odkrivanje spretnosti, sposobnosti in dosežkov. Tradicije se sčasoma ne izgubijo: stare RPG-e služijo kot podpora številnim novim. Razvijalci pogosto eksperimentirajo z združevanjem zvrsti. Rezultat so zelo zanimivi rezultati. Primer so otroci podjetij, kot so BioWare, Blizzard in Bethesda.

Te stare igre RPG

Seznam teh je verjetno vreden začeti z Diablom. Konec devetdesetih je igra za številne noči pritegnila pozornost igralcev in jim omogočila, da so hodili po številnih zapuščenih puščavah, gradovih, kleti,katakombe in jame, ki napadajo demone, upornike, volčje pse in druge zle duhove. Več razredov znakov, med katerimi lahko izbirate: vsak ima svoje posebnosti in načine boja. Do danes mnogi igralci menijo, da je Diablo 2: Lord of Destruction biser žanra, čeprav je izdava Diablo 3 opremljena z osupljivo zapletom, osupljivo mehaniko in neprimerljivo grafiko.


Pomembno je omeniti tudi nezasluženo pozabljen prvi del Dungeon Siegea - nič manj zanimivih potepuhov v žanru akcijskega RPG-a. Vsaj iz razloga, da je igra zaslužila vzdevek "morilec Diablo", pravzaprav ne popusti zgoraj omenjenemu urniku, ploskvi in ​​mehaniki bitke. Toda to ne pomeni, da so stare igre RPG podobne. To se zgodi, vendar to ni trend. Stare RPG-e na računalniku so izšle ne samo v fantazijskem žanru. Običajni kanon je zdrobil Deus Ex, priznan leta 2000 kot igro leta. Všeč so ji ljubitelji skrivnih korporacij, industrijske lokacije in huda atmosfera distopije. Vsakdo lahko izbere udoben slog igre: da se neopazno prikrade in uniči nasprotnika z žično uro iz puške, poskrbi za streljanje in pogazi sovražnike ali zlomi varnostni sistem in se ujame skozi neopažene v senci. V procesu prehoda bo igralec moral narediti kompleksne odločitve, ki bodo vplivale na kasnejše dogodke in konec igre. Tako so posebej usposobljeni igralci večkrat zainteresirani za igro. To ustvarjanje je zaznamoval nov mejnik v razvoju žanra, igra še vedno privlači pozornost tistih, ki si želijo zapomniti staro RPG na računalniku. Seznam takihse ne konča. Njihov set. Poudariti je treba posebne funkcije.

Božanskost. Stare igre RPG na PC-ju

Seznam se nadaljuje s kvartetom Divinity - igro, katere mehanika se razlikuje od enega do drugega dela. Razvijalci (Larian Srudios) so primer podjetja, ki se zagotovo ne boji poskusov. Sprva sta bila dva dela, praktično prepisana iz mehanike znane pošasti igralniške industrije Diablo 2. Tretjič, serija iger (Divinity 2: Ego Draconis) prihaja iz tretje osebe in protagonist se lahko spremeni v zmaja. Toda končni del, Divinity: Original Sin, ki je izšel leta 2014, je potezna strategija. Zgodba o ustvarjanju podjetja ni posebej poudarjena, saj je veliko starih iger RPG na računalniku: vsa demonska podoba močnega zla, obljublja, da se bo vrnila in uredila celoten Armagedon vsem živim in več fantazijskim rasam, ki živijo v svetu iger, in nedvomno edini junak lahko ustavi vse.

NOX

Ta projekt je treba posebej izpostaviti, saj so včasih stare igre RPG na računalniku nezasluženo pozabljene. Igra spominja na veliko ljudi na rdeče-črnem pokrovu z zlobno škripajočo čarovnico Hecubo, okoli katere se v resnici vrti zaplet. Nič manj zanimivo, v primerjavi z Diablo 2, je bila igra prestavljena ne toliko v drugi ali tretji načrt in mnogi jih sploh niso opazili. Razlog za to je isti blockbuster Diablo 2, ki se je pojavil malo kasneje, vendar je zasenčil svoj napredek s slavo NOX.
Za RPG je značilna preprosta mehanika, prisotnost sestavljanke, nad katero bo morala delovati rešitev, masa barvnih animacijuroke Na voljo so trije razredi: čarovnik, bojevnik in čarovnik. Igralec mora raziskati temne ječe in zapuščene gradove, napolnjene z zli duhovi, da bi se borili proti zlobni čarovnici v finalu.

Piranha bajti in gotska serija

Stare RPG igre gotskega tipa izstopajo v mračni atmosferi, neprijaznih likih in veliko radovednosti. Vtis je, da akcija ni v fantazijskem svetu, ampak v kriminalnem getu, kjer je zaradi visoke stopnje kriminala prepovedano pojavljati na ulici po času policijske ure.
Zgodba v tem smislu je popolnoma izšla: kralj je za vojno potreboval dragocene vire, ki jih je mogoče dobiti samo na otoku Horinys. Da bi dosegli zastavljene cilje, so se odločili, da tam pošljejo zapornike in jih obsodijo na vseživljenjsko težko delo. Da bi obsojencem preprečili pobeg, je območje pokrito s čarobno kupolo, ki dovoljuje, vendar ne pusti. Nenadoma je nekaj šlo narobe in kupola je rasla, absorbirala veliko območje in čarovnike, ki so ga ustvarili. Posledično je prišlo do vstaje, zaporniki so postavili svoje ukaze na zasedenem zemljišču in izbrali vodjo. Samooklicana mikro-država je hitro našla način za pogajanja s kraljem na obojestransko koristnih pogojih: najbolj dragocen vir v zameno za hrano. Prva dva dela igre se štejeta za najboljša. Gre za to, da govorijo igralci, spominjajo se starih iger RPG. Tretji del je postal razočaranje za navijače zaradi velikega števila napak, krivulje ravnotežja v bitki in grafičnih napak. Zaradi tega so izdelovalci modemov naredili lastno obliž, pomanjkljive odločitve in brezplačnodistribuira prek interneta. Toda to ni rešilo igre.
Razlog za "korak nazaj" je strokovno nesoglasje med razvijalcem (Piranha Bytes) in založnikom iger (JoWood). Kot rezultat, založnik sklene pogodbo s SpellBound in izdaja Arcania - Gothic 4. Ampak občudovalci sprostitve niso opazili veliko izgubljenega interesa v seriji Gothic. Dober primer, kako se začne serija iger in kako nesposobna se konča. Na žalost, to tudi pops up v glavah igralci računalniških iger, ljudje, ki so omenili stare igre RPG v hladnih zimskih noči.

Piranha Bytes and Risen

V nasprotju s serijo so se razvijalci osredotočili na trilogijo Risen. Po mnenju igralcev, igra spominja veliko Gothic. Zato so bili navijači toplo pozdravljeni. Zgodba je značilna tudi: sile zla, ki ogrožajo mir, skrivne zarote, skrite sovražnike in opozicijske frakcije, med katerimi mora igralec izbrati. V igri je veliko misij, katerih izvedba pomaga pridobiti edinstvene veščine, ki izvirajo iz razvoja ploskve in številnih NPC za interakcijo. Manj kot v prvem delu je bila samo eksplicitna želja razvijalcev, da "klonirajo" znake: veliko NPC-jev je identičnih oseb, ki se razlikujejo le v obliki brkov, breze ali barve las. Drugi del je izšel bolje: dodal je priložnost za potovanje na drugo celino. In tudi nove frakcije. Tretji - podprt v duhu prvega dela gotike, je popravil vse napake pri sprostitvi Risen in Risen 2. Tako je družba Piranha Bytes uspela rešiti svoj ugled.

Monster BioWare

Spomin na najboljše stare RPG igre, ne morete hoditi mimo takšnih mojstrovin kotBaldurjeva vrata, Mass Effect, Vojna zvezd in seveda Dragon Age. Serija baldurjevih vrat, očitno, je začela igre v žanru RPG, ki upošteva odnos članov ekipe do dejanj, odločitev in stavkov protagonista. Poudarek ni namenjen le odstranjevanju neskončnih labirintov, tunelov, jam in drugih lokacij od zobnih ščetk, ampak tudi od medosebnih odnosov. Končno razočaran nad glavnim likom, lahko partner zapusti ekipo ali celo napad. Če je dosežena visoka stopnja zaupanja, član ekipe prejme bonus k lastnostim. Leta 2012 je bila izdana izdaja baldurjevih vrat, ki sodobnim igralcem omogoča, da cenijo žanrske klasike in izkušene igralce, ki si zapomnijo stare RPG-e.

Trilogija Mass Effect

Ne morete hoditi mimo tega čudovitega prostora sage, spominjajoč se najboljših starih RPG-ov. Zgodovina se začne v daljni prihodnosti, ko se je človeštvo soočilo z dejstvom, da v vesolju obstajajo še druge številne rase. Niso vsi medsebojno prijazni in še manj pripravljeni sodelovati na vzajemno koristnih pogojih. Kljub temu se je po določenem številu svetlobnih let še vedno oblikoval galaktični svet, ki je vključeval ljudi. Nespremenjen protagonist serije - slavni kapetan Shepard, ki je bil dodeljen (čeprav ne takoj) mestu spektra na omenjenem svetu. Ta položaj igra vlogo nekakšne "desne roke" zaradi. To je nekaj podobnega vojaški obveščevalni službi. Prvi del govori o invaziji na neznano ladjo in vrsti umorov v vesoljskih kolonijah, ki jih preiskuje Shepard. Vproces igre začne razkrivati ​​obseg grožnje. Junaki se bodo naučili o nekdanji obstoječi proteanski civilizaciji, ki je izginila pred 50.000 leti. Namigi, ki jih je pustil pastir, omogočajo Shepardu, da prepreči katastrofo univerzalne lestvice. Arsenalske ekipe, ki so jih predstavljale različne vrste orožja, so omogočile posodobitev takšnih. Intuitivni vmesnik igre vam omogoča, da se popolnoma potopite v ozračje dogajanja. Drugi del nadaljuje najboljše tradicije Bioware. Grafika je veliko boljša, bolj priročna, jasna in sodobna vmesnik, kot tudi veliko število ravni interakcije igralec z igro: morate skriti na policah žogic, se izogibajte šokov in pravočasno napolni. Zgodba se nanaša na isti skrivnostni Protean. Tokrat je celoten del namenjen razkritju skrivnosti izginotja omenjene civilizacije. Toda sprejemanje odgovorov na vprašanja postavlja junake Mass Effecta samo pred novo nevarnostjo. Namesto, pred starimi, vendar bolj obsežnimi: Ženske, s katerimi se je Shepard srečal v prvem delu, ki jih ni ustavilo uničenje enega od njih. Pred junakom pride do zapletene izbire: morate uničiti repetitor, skozi katerega naj bi se pojavil omenjeni vdor. Toda eksplozija bo uničila celotni sončni sistem. Ko je naredil težko izbiro, junak razume, da je le zadnja bitka odložena. Tretji del je apogej genialnega genija BioWare. Združuje vse najboljše od prvih dveh. In tukaj je stopnja grožnje, ki visi nad človeštvom, grozljiva že v prvih minutah igre: Ženske so tu! Ni prenosljivovzdušje, stalna napetost, ponarejeni pogovori in nepredvidljiv razvoj ploskve - to so ključne besede, ki opisujejo vrh starih RPG iz BioWare.

Saga o Dragon Age

Te stare RPG izvirajo iz leta 2009. Pravzaprav se ne starajo. Pravi primer, ko sivi lasje udarijo v obraz možganov razvijalca. Med oboževalci serije prvi del velja za biser trilogije. In tu je pametna razlaga: velik igralni svet, množica različnih okončin, ločena zapletena za vsako raso (človek, vilin in pritlikavka), ampak za vsak razred (čarovnik, ropar in bojevnik). Poleg tega se upošteva izbrano poreklo: iz bogate družine ali iz revnega. Barvita animacija urokov, glasen zavoj ploskve in prisotnost romantičnih linij - to je tisto, kar je dolgo časa skrivalo igralce na zaslon. Dragon Age 2 ni sramota, vendar je korak nazaj, tako z vidika grafike kot glede ploskve in mehanike bitke. Zahvaljujoč sprostitvi teaserja, mnogi navijači pljujo strup, pri čemer pripravljajo igro za slashers. Kljub temu, če se dotaknete ploskve, igra pripoveduje o dogodkih v ločeni družini Hawk, ki so postali begunci zaradi morale, ki je opisana v prvem delu. Dogodki se odvijajo več desetletij in nam povedo o tragični usodi družine Hawk. Če abstraktno od napak razvijalcev, je treba opozoriti, da drugi del - pravi drama, ki je sestavni povezovalni verigi med prvo in tretjo. Dragon Age: Inkvizicija je v belem dnevu zvenela kot grom. To igro je treba primerjati z Mass Effect 3: isto podobo junaka, kiskoraj takoj priznan kot rešitelj vsega živega, istega mogočnega sovražnika, ki bo uničil vse živo bitje z zemlje. In ni nobenega koraka brez romantičnih linij, različnih dialogov, ki vplivajo na razvoj zapleta, kot tudi situacij, v katerih mora protagonist sprejeti težke odločitve - pogajanja z vestjo.

Zaključek

Stare RPG-je so številne in raznolike. Omeniti je treba veliko, podrobneje opisati. Toda težke žanrske zvrsti, kot je Bethesda z njihovimi The Elder Scrolls in Follout, je tako veliko, da bi bilo odveč pisati o njih. Brezpogojni vodilni v žanru niso prenehali presenetiti igralcev pred sprostitvijo. Kaj so samo Morrowind, Oblivion in, seveda, Skyrim. Žanr RPG se hitro razvija, igre so tako svetle, da takoj zapravijo najnovejše izdaje. Naslednja franšiza je spregledala prejšnje. In tako se bo ta konglomerat idej raztegnil, pometel vse na svoji poti, stopil v grlo drug drugega in prisilil igralce, da vložijo denar v bolj moderno "železo" za svoje računalnike, da bi lahko prodrli v ozračje svoje najljubše igre na ultra tuning. Omenjena podjetja so se trdno naselila v glave igralcev, saj tekmeci tekmujejo na tekalni stezi. Nekoč se je Dragon Age: Origins hvalil kot najboljša igra na straneh publikacij, kot je "Playing Games", dokler Skyrim ni prišel ven. Tron "Skyrim" je bil pretresen zaradi sprostitve Fallout 3 istega razvijalca. In potem je svetloba videla Dragon Age: Inkvizicijo in zmajčka s svojo "fusrodo" je morala iti v ozadje. Kaj je bolj zanimivo, stare igre RPG niso pozabljene. Vzamejo jihvse najboljše, ki je všeč igralcem, in do popolnosti. Nobene igre ni bilo mogoče posnemati (kot je bilo v primeru Diablo 2). Seznam iger v tem članku naj ne bi bil popoln. Kljub temu pa bi bilo vredno omeniti dela, kot so Drakensang, Wizardry (serija iger, ki so bile izdane od leta 1981 do 2001. Štejejo za najbolj zapletene v žanru RPG), Vampire: The Masquerade - Redemption, seveda, "čarovnice". Te igre so postavile temelje žanra ali postale sestavni del zgodovine skupaj z že omenjenim. Kot pravijo, zgodba je napisal zmagovalci, stare igre RPG gredo na prašne police zgodovine, zapustijo potomce najboljših značilnosti žanra. Svet je prenehal čakati na takšne stvaritve, kot je novi del Dragon Age ali Mass Effect: Andromeda, in novi del The Elder Scrolls, ki bo nadaljeval zgodovino kontinenta Tamriel.
Kdo ve, kakšne nove stvari so še vedno zapletene v tajnih omarah razvijalcev in čakajo na njihovo izpustitev. Morda bo nova franšiza prinesla slavo ali postala kamen spotike za razvijalce (kot v primeru Gothic 3). Gospod Inkvizitor je rešil svet, Dovakin je premagal Smaragd svetov, vesoljska Odiseja Črnih Pretorijev kapetana Sheparda pa je rešila človeštvo. Ostaja samo skrbno čakati. Konec koncev, včasih junak na koncu umre.

Sorodne publikacije