Najboljše izometrične RPG-e: pregled, funkcije in povratne informacije

V poznih 90. letih se je z zavidljivo pravilnostjo RPI zdel izometričen. PC je postal glavna platforma za podobne izdelke. Takšne video igre se niso mogle pohvaliti s povsem tridimenzionalno grafiko, vendar so se vedno razlikovale po odlični zasnovi. Od takrat so računalniki postali močnejši, igre pa so bolj popolne, vendar se igralci ne mudi, da bi naredili izometrično projekcijo anahronizmov. Ta članek podaja pregled najboljših izometričnih RPG-ov.

Planescape: Torment

Z opisom boljših izometričnih RPG je treba posebno pozornost nameniti Ligi. Igra je prišla na prelomu stoletja (leta 1999) in takoj zaslužila naslov legende. Akcija poteka v mestu Sigil. Na tisoče cest je med seboj povezanih, toda pred potovanjem za vsakega od njih je potrebno odpreti portal, kar zahteva ključe. Nekatera vrata se bodo odprla začarani krogli, drugi - smeti, ki ne bodo niti pozorni na brezdomce, tretji - samo na pravo misel.


Plot in značilnosti igre

Protagonist je izgubil spomin. Celo njegovo ime je zanj skrivnost. Ampak on je nesmrten. Ko HP-jeva raven pade na ničlo, se neimenovana dostavi v lokalno mrtvašnico, kjer se vrne nazaj, preden nadaljuje z avanturo. Umreti v igri, ki jo bo imel protagonist pogosto, in to ne samo zaradi napada sovražnikov - včasih je nemogoče dokončati iskanje, ki ostaja živo.
Po smrti Brezimca izgubi vse spomine, zato vodi podroben dnevnik in na poteku parcele išče stare zapise, ki so nastali v »preteklosti«."Postopoma se igralec zaveda, da je bil Nameless udeleženec v skoraj vseh pomembnejših dogodkih Sigila.


Glavna privlačnost igre ni v bitkem sistemu in shemi polivanja junaka, temveč v dialogih, nelinearnosti, zapletnih in karakternih odnosih. Planescape ima najmanj videoposnetkov in animacij, večina prizorov pa se prenaša po besedilu, prostornina vseh pogovornih oken pa je več kot šest megabajtov, medtem ko mora igralec prebrati več besedila kot v vojni in miru.

Tyranny

Opisovanje novih izometričnih RPG-jev ne pomeni, da ne moremo reči o sadu skupnega dela Obsidian Entertainment in Paradox - Tyranny. Moram reči, da je igra podobna sodobni RPG, kolikor je Čehova igrala na sodobnih sitcomih. Ni slabih in dobrih, ni boja za pravico, ni visokih vilin in vojnih orkov. Tiranija - zgodba o ljudeh.

Plot in značilnosti

Skoraj ves kontinent je podvržen Kairosu - mogočnemu čarovniku, samo eno majhno kraljestvo ostaja neodvisno. Zgodba ne razkriva nedvoumno slabih in dobrih. Čeprav je Kairos zajel vso zemljo, so ti ukrepi izključili možnost krvave državljanske vojne. Protagonist (v nasprotju s pričakovanji igralcev) bo moral pomagati ujeti zadnje neodvisno kraljestvo magije, namesto da bi strmoglavil njegov režim.
Igralec sam določi zgodovino igre. V preteklosti izometrični RPG-i niso nudili takšnih priložnosti. Razvijalci so igralcu dali možnost, da sami izberejo, kaj se je zgodilo v zadnjih treh letih pred začetkom glavnih dogodkov. Vsaka odločitev bo vplivala naparceli. Kot mnoge druge igre, lahko protagonist vstopi v ekipo bratov v orožju. Tukaj ni toliko spremljevalcev kot Dragon Age, vendar so njihove bojne lastnosti odvisne ne le od ravni in opreme, ampak tudi od odnosa. Vsak satelit potrebuje edinstven pristop. Nekdo ima rad v železniški disciplini in nekdo bo navdihnjen z izrednimi in samovoljnimi odločitvami.
Edini minus Tyranny so tesne lokacije in majhna količina nalog. Če ne bi bilo teh pomanjkljivosti, bi igro lahko primerjali z legendarnim RPG Planescape: Torment. Toda kljub vsem slabostim je igranje Tyranny zanimivo. Še več, po zaključku ploskve, želim iti skozi igro spet, izbrati druge možnosti za razvoj dogodkov, videli, kaj bodo ukrepi izkažejo. Na sodobnih platformah so igre vlog tega nivoja izjemno redke.

Arcanum: o pari in čarobni obči

Pri opisu izometrične RPG z odprtim svetom Arcanum ni mogoče prezreti. To igro upravičeno velja za mojstrovino. Navdušence RPG je častila, vendar je v širših krogih malo znana. Arcanum je pametna, večplastna igra z veliko zgodbo. Razvijalci so vzeli najboljše elemente drugega žanra in jih pomešali z njihovimi modeli. Odprti svet, veliko dialogov, velike možnosti za vpliv na NPC s pomočjo pomožnih veščin, nelinearna parcela, sistem črpanja, podoben Falloutu - vse to je v Arcanumu. Igra je bila pozabljena zaradi nesporazuma - pred začetkom prodaje v globalni mreži je nekdo utopil kopije surove beta z veliko pomanjkljivostmi in napakami. To je povzročilo neuspešno prodajo.

Plotin značilnosti Arcanuma

Svet igre naseljuje običajno domišljijsko bitje, vendar tehnološki napredek ne miruje. Mehanske naprave, parni stroji, ognjevarniki, strelno orožje - vse to je omejeno s klasičnimi fantazijskimi kanoni. Zgodba je netrivijalna. Med letom protagonista na glavno zračno ladjo se zruši. Potnik prosi protagonista, naj dostavi prstan neznani osebi in nato umre zaradi poškodb. Takoj po tem se protagonist nauči, da je zdaj izbran in ga je začel loviti. Nadaljnji razvoj dogodkov je odvisen samo od igralca.
Možnosti za vlogo bodo zavidale vsakemu sodobnemu izometričnemu RPG-u. Vsaj lahko protagonist grobo, prevaram, se zaljubi v znake. Število teh priložnosti raste s črpanjem stranskih veščin. Igralec lahko ustvari lik, ki gre brez bojev - v tem primeru bo protagonist poizvedoval, prepričal, prevaral, prisilil. Navdušenci v boju bodo imeli radi nasprotno situacijo - mimo, ne govorijo nikogar in ne sprejemajo nobenih iskanj, samo ubijajo vsakega nasprotnika. Vse naloge je mogoče opraviti na več različnih načinov. Poleg tega igralni proces ne bo vplival samo na delovanje igralca, ampak tudi na rasni in spolni značaj. Sistem dialoga je tako zapleten, da je treba večkrat razmisliti o izbiri naslednje replike: ena beseda vam bo pomagala pri izvedbi iskanja z minimalnimi izgubami, drugi bodo za vedno poškodovali odnos NPC do junaka.

Baldurjeva vrata

Nobena vrhunska izometrična RPG ne more storiti brez iger serije Baldur's Gate. Ta RPG bo privlačil retro entuzijaste, toda vsakdo, ki jih spoštuje, mora biti z njo seznanjen. Danes se igra šteje za klasično, toda v času sprostitve igre se je za javnost odločila revolucionarna. Baldurjeva vrata so predstavila žanr tistih elementov, ki jih še vedno uporabljajo razvijalci računalniških iger.

Zgodovinski zapis

BioWare je razvil svoj motor, ki je kasneje zgradil večino izometričnih RPG-ov poznih 90-ih, zgodnjih 2000-ih. Prvič, založniki so bili skeptični glede tega izdelka programske opreme. BioWare je zaupan samo predstavnikom Interplaya. Prvi korak, ki ga BioWare ni upal niti enemu od podjetij, je bil spremeniti položaj fotoaparata. Pogled od prve osebe je izgubil svoj pomen, igralec pa je imel na voljo priložnost, da pregleda višino majhne stanovanjske stavbe. Z Baldurjevimi vrati so izometrične igre RPG začele svojo zgodbo.

Combat system

Combat sistem združuje taktično globino namizne različice AD ​​& D in dinamike. Vsi spopadi so potekali v realnem času. Toda igralec lahko v vsakem trenutku vključuje premor, mirno oceni situacijo in da ukaze likom. Ljubiteljem namizne različice ta ideja ni bila všeč, vendar so po izidu igre vsi priznali, da sistem deluje bolje, kot je bilo pričakovano, in reproducira klasična pravila.

Svet iger

Čeprav je bila ploskev zbirka žanrskih klišejev, vendar je napredovala do globlje ravni. NPC v igri ni obstajal samo zadistribucija gostov. Z njimi je bilo možno govoriti ne le o tem, koliko orrotičnih ušes bi bilo treba povečati. Število besedil v pogovornih oknih se lahko primerja z obsegom velike knjige.
Prav tako je igralec lahko klepetal s svojimi kolegi. Če so bili popotniki brezosebni in so odgovorili na eno ali dve stavki, je zdaj, zahvaljujoč dialogom, vsak od njih dobil svoj edinstven značaj. Sodelavci so sledili svojim ciljem in imeli biografijo. Če pa so v enem redu padle tovariše z nasprotnimi filozofskimi pogledi, je prišlo do sporov, prepirov in celo umora. Vse te nianse so pomagale ustvariti iluzijo, da je svet živ. Velikost zemljevida Baldurjevih vrat je ogromna, vendar so mestne teksture, ključavnice in ječe ročno poslikane. Svet je prijeten in lep. Vrata baldurjev serije RPG bodo vsem ljubiteljem žanra nudila na ducate ur prijetne zabave.

Diablo 3

Diablo 3 je igra, ki je teden dni po izdaji postala najbolj prodajana igra za PC. Klasične izometrične RPG igre na PC-ju - ravno nasprotno od Diabla.
Diablo 3 dialogi in ploskev so deležni najmanj pozornosti. Glavni elementi tukaj - bitke in črpanje. Ne glede na razred značaja in njegove sposobnosti, bo junak moral prerezati na stotine pošasti, pridobiti lutnjo in izkušnje. Čeprav je cilj parcele rešiti svet, se v tretjem Diablo 3 zdi, da je cilj protagonista nenadzorovano nasilje. Tridimenzionalni modeli se ubijajo lepo, spremenljivo, dinamično. Poleg tega, igralec ni treba ustaviti pogosto za izbiro zlata, se bo oprijemalo na žepsamodejno. Edina pomanjkljivost je, da se video igra dokaj hitro zaključi. Ampak zaradi isometric RPGs ponavadi ponujajo na desetine ur igranja. Če pa želi igralec nadaljevati prehod, lahko izberete visoko stopnjo težavnosti. V tem primeru parcela ne bo dobila novih vej razvoja, vendar se bo prehod upočasnil zaradi povečane preživetje pošasti. Poleg povečanja HP-jeve ravni in povzročanja škode bo mobil prejel več super-funkcij hkrati, kar bo prisililo igralca, da premisli o taktiki bitke. Moram reči, da je zaplet igre zelo dober za strelca. Navdih za razvijalce del Georgea R. R. Martina, vendar pa je treba redno spremljati smrt ključnih likov igralca. Tisti, ki je bil pred kratkim sovražnik, prisegajo na zvestobo. Tisti, ki je bil prijatelj, si prizadeva, da mu nož vleče v hrbet. Del parcele se razkrije v knjigah v igri. Ta pristop spominja na serijo TES. NPC služijo ne samo za izdajo nalog. Mnogi od njih imajo svojo zgodbo. Seveda pa obdelava dialogov in ploskve ne ustreza Arcanumu ali Planescape, vendar niso gonilna sila, ampak tudi element dekoracije v tej igri. Poklicani so, da razložijo dejanja protagonista, da razredčijo proces "rezanja" pošasti, da postanejo zanimivi in ​​ne rutinski. Čeprav so klasične izometrične RPG-i daleč od duha Diablo 3, ta igra še vedno ostaja ena najboljših v žanru.

Sorodne publikacije